Jump to content

Peki3

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Da, moja šupa je etažirana i u vlasničkom listu je upisana kao izdvojeni dio stana. Ali, ako mi potvrdno osgovorite na gornje pitanje, tada i po pitanju čađe, dima, buke i sličnog, ispada da sam najzaštićeniji postojanjem upravitelja. Po svemu ispada da trebam to prelomiti u sebi i prijaviti da zgrada nema upravitelja.
  2. Ja sam Vas već pitao za neke savjete u objavi "Samoorganizirana pričuva" i vi ste se u ovom odgovoru dotakli tih pitanja. Da, zgrada nema predstavnika suvlasnika niti upravitelja, stanari ne žele upravitelja i sami skupljaju pričuvu na crno. Čini mi se da je u ovom odgovoru rješenje svih mojih problema. Cijelo vrijeme sam mislio da je za izgradnju tog roštilja potrebna većina od 51% ( u omjerima). Dakle, ako bi u Upravnom odjelu za graditeljstvo svog grada prijavio da zgrada nema upravitelja i ako bi grad dodijelio prinudnog upravitelja, tada bi stanari morali potpisati međuvlasnički ugovor i kako ste sad rekli, bila bi potrebna suglasnost svih stanara za gradnju roštilja, je li to točno? Roštilj se ne bi mogao napraviti bez mog potpisa? Ako je to točno, pa na taj način sam najzaštićeniji. A ako je to točno, ja prijavim u gradskoj upravi da zgrada nema upravitelja, ali roštilj i terasa se naprave na crno prije same postavke prinudnog upravitelja, može li prinudni upravitelj ikako djelovati na uklanjanje roštilja i terase, koji su napravljeni bez potpisa svih suvlasnika?
  3. Upravo zbog ovog odgovora sam naglašavao da se radi o jednom betoniranom platou površine 5m×4,5m u čijem jednom kutu bi bio roštilj, a na ostatku bi bio stol. Da li se pod pojmom površine roštilja smatra površina njegovog temelja ili tlocrtna površina samog objekta roštilja? Budući da se radi o istom platou, s obzirom na gornje pitanje, da li se cijela ta površina od 22,5m2 smatra površinom terase, zanemarujući roštilj (jer je njegova tlocrtna površina 3m2), pa je u tom slučaju potrebna dozvola, osim ako se gabariti terase smanje na 20m2? Ili se odvojeno razmatraju površina terase (22,5 - 3 = 19,5m2) i površina roštilja (3m2), pa na taj način i jedno i drugo zadovoljava parametre i nije potrebna dozvola ni za terasu ni za roštilj, iako je u stvarnosti to jedan povezan plato površine 22,5m2?
  4. Poštovani, postoji li pravilo, koliko roštilj mora biti udaljen od zida zgrade na istoj kat. čestici, dakle od zida zgrade kojoj roštilj pripada? Radi se o maloj zgradi i malom pripadajućem vrtu. Ostali stanari su naumili izgraditi roštilj i pripadajući plato povezan s temeljem roštilja, na kojem bi bio veliki stol za blagovanje. Po dimenzijama koje su zamislili, cijeli taj betonirani temelj (i za stol i za roštilj) zauzimao bi 22-23 m2. Ono što me smeta, taj roštilj, odnosno betonirani plato, sagradili bi se na 1,5m od zida zgrade na kojem su, na 1. i 2. katu prozori soba stanova, a u prizemlju, odmah nasuprot roštilja, vrata moje šupe. Postoji li neko pravilo, temeljem kojeg od ostalih stanara mogu tražiti da se udalje, npr. bar 3m od moje šupe, odnosno od zida zgrade s prozorima? Cijeli taj betonirani plato i roštilj na njemu sagradili bi se bez ikakvih papira. Da li su za takvu vrst objekta potrebne neke dozvole i da li bi te dozvole bile potrebne ako bi gabariti tog platoa (na kojem bi bio i roštilj) bili do 20m2?
  5. Gospodine Spitfire, zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. U praksi je bitna razlika mene i nje. Znate kako je u životu, ljudi se svađaju, situacije eskaliraju... Kad bih rekao da ću postupiti kao ona, meni bi zabranili korištenje roštilja, a njoj se boje zabranit, jer ih je strah reakcije investitora. Znam da mi pravno ne mogu zabranit, ali svjestan sam mogućih eskaliranja emocija. a) Kad bih rekao stanarima da ću postupit kao ona, osim ako ne potpišemo međuvlasnički ugovor i kad bi stanari to odbili i ipak napravili roštilj bez potpisanog međuvlasničkog ugovora, zabranivši mi njegovo korištenje, što bi se desilo kad bih u toku gradnje zovnio policiju? Da li stanari roštilj mogu napraviti dokazavši svoju volju većine, ali bez potpisanog međuvlasničkog ugovora preko službenog upravitelja, npr. da kod javnog bilježnika sami napišu neku izjavu iz koje bi se vidjela volja većine? b) U tvrtci za upravljanje su mi rekli da im donesem potpise 51% stanara i da će oni tada pripremiti međuvlasnički ugovor. Ali negdje sam pročitao da je dovoljno da jedan stanar ne želi potpisati međuvlasnički ugovor, pa da se mora ići na prinudnog upravitelja. Dakle, da li redovni upravitelj može upravljati zgradom ako 51% stanara potpiše međuvlasnički ugovor, ali ne i apsolutna većina? Da li se tada ide na prinudnog upravitelja?
  6. Nisam pitao može li joj se zabraniti korištenje roštilja, nego može li ju se prisiliti da sudjeluje u troškovima roštilja. Ili drugačije pitano, mogu li ja nekako stopirati gradnju roštilja, ako ona ne želi sudjelovati u troškovima, a polaže pravo na korištenje? Pretpostavljam da ne mogu bez potpore ostalih stanara...
  7. Jesam, ali tek tada ne bi nitko pričao sa mnom. Kako će mi djeca odrastati u takvom okruženju? Neće se moći igrati s drugom djecom iz zgrade. I ovako su svi ljuti na mene, jer sam inzistirao na papirnatom glasanju o imenovanju upravitelja. Bio sam nedavno u jednoj upraviteljskoj firmi. Nisam im opisivao cijelu situaciju, samo sam ih pitao da li se financiranje roštilja može obaviti preko službene pričuve. Odgovorili su "ne". Da li to znači da ne postoji način da i sedmi stan (a to je u biti investitir) sudjeluje u troškovima roštilja, a smatra da ga ima pravo koristiti? Ostali stanari su pristali na to.
  8. Molim za savjet Živim u maloj zgradi sa 7 stanova. Ostali stanari ne žele plaćati pričuvu preko upravitelja i službene uplatnice, već su izabrali jednu stanarku, odobrili joj naknadu predstavnika stanara u iznosu od 30 kn/stanu i plaćanje usluge čišćenja za 50 kn/stanu. Preostali dio pričuve za održavanje zgrade fiksno je određen na 100 kn/stanu, dakle ukupno svi plaćaju fiksno 180 kn/stanu, sve na crno, direktno na ruke predstavnici stanara, koja čuva novac. Zgrada ima mali vrt. Stanari su u vrtu odlučili napraviti roštilj i terasu za stol. Jedna stanarka, bliski rod investitora koji je napravio zgradu, odbila je sudjelovati u troškovima roštilja, terase i općenito uređenja vrta (do sad 8.000,00 kn, neovisno o mjesečnoj pričuvi od 180 kn), ali zadržavši pravo na korištenje roštilja i stola u vrtu. Ostali stanari su to prihvatili i odlučili podijeliti troškove roštilja na 6 stanova, sve na crno, bez ikakvog papirnatog glasanja, bez ikakvog papira uopće. Šta da radim? Ako odbijem sudjelovati u takvim troškovima roštilja, netko će mi sutra zamjeriti ako uopće i uđem u vrt. Što se tiče pričuve, zatražio sam papirnato glasanje za plaćanje pričuve preko upravitelja zgrade i putem službene uplatnice. Svi su glasali protiv toga i žele nastaviti plaćati pričuvu predstavnici stanara na crno, da ona čuva novac. Da li je ta njihova većinska odluka jači faktor od svega što bi mogao učiniti da dobijemo upravitelja zgrade i da on upravlja novcem?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija