Jump to content

mile95

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mile95 objavio

  1. Pozdrav, zanima me da li je moguće(i da li je to praksa inače) sklopiti poslovni ugovor sa klijentom (radi se o IT firmi u Njemačkoj) prije nego što pružatelj usluge stvarno otvori i registrira pravni subjekt, tj. da se ugovor potpiše između (budućih) osnivača firme i firme klijenta i da ugovor kreće važiti nakon što se stvarno osnuje ta firma i da ugovor onda obvezuje novonastalu firmu i klijenta. Hvala i lijep pozdrav.
  2. Evo da sam sebi odgovorim, uspio sam isčupat neke informacije: Prema nekim (neprovjerenim) informacijama ispada da pod sklapanje posla ulazi i slanje mailova te da i usmeni/mail dogovori imaju određenu pravu težinu pa bih rekao da to nije preporučljivo raditi za vrijeme trajanja radnog ondosa Našao sam na zakon.hr sljedeću presudu (treba platit pristup al je 6kn): https://www.zakon.hr/cms.htm?id=34947 (Broj: Gž R-534/2018) u kojoj se navodi sljedeće:
  3. U dijelu za primanje plaće manje od prosječne, znači prije potpisivanja tog ugovora bio sam nezaposlen, jel se to onda računa kao 0kn plaća?
  4. Ali šta neće taj ugovor biti ništetan temeljem članak 102 stavak 6 ZOR-a: "Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništetan ako ga sklopi maloljetnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj."
  5. Pozdrav, evo konkretno što piše u ugovoru: Možda sam se nejasno izrazio, mislim na činjenicu da mi je ovo prvi posao, znači u trenutku potpisivanja ugovora sam bio punoljetan ali nezaposlen i nisam primao nikakvu plaću. Lp
  6. Pozdrav, imam sljedeću situaciju, radim u HR firmi koja kao klijenta ima jednu veliku inozemnu firmu. Ta inozemna firma ima jako puno projekata i premalo ljudi za njih te ja i nekolicina iz firme u kojoj trenutno radimo želimo otvoriti svoju firmu i raditi za ovu inozemnu (znači bili bi direktno konkurencija firmi u kojoj radimo, ali posla ima više nego dovoljno za sve, doslovno se grabi svaki raspoloživi čovjek, zato nam je dobra prilika). E sada naravno tu nastupa zabrana natjecanja. Provjerio sam ugovor o radu koji smo potpisali, i tamo uglavnom stoje stavke kako ne smijemo ući u radni odnos sa klijentima trenutne firme, tako da ugovor ne vidim kao problem i ugovor jedino ponavlja neke iste stavke kao i zakon o radu. Ono šta ovdje vidim kao najveću prepreku je direktno zakon o radu i sljedeći članak i stavak iz ZOR: "13. ZABRANA NATJECANJA RADNIKA S POSLODAVCEM Zakonska zabrana natjecanja Članak 101. (1) Radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana natjecanja)." Pitanja vezana uz gornji stavak: 1. Da li ovaj stavak vrijedi samo dok sam u radnom odnosu sa poslodavcem, tj. da li mogu dati otkaz i dan nakon što mi se završi ugovor o radu mogu sklopiti (tj. moja firma) poslovni ugovor sa tom inozemnom firmom? 2. Šta točno znači "sklapanje posla", da li je to samo potpisivanje nekog poslovnog ugovora, tj. da li mogu samo slati mailove toj inozemnoj firmi i "usmeno" dogovarati posao sa njima dok sam u radnom odnosu sa trenutnim poslodavcem. Pronašao sam jedan članak i stavak koji bi u ovom slučaju trebao vrijediti za mene: Članak 102 stavak 6 ZOR-a: "Ugovor iz stavka 1. ovoga članka je ništetan ako ga sklopi maloljetnik ili radnik koji u vrijeme sklapanja toga ugovora prima plaću manju od prosječne plaće u Republici Hrvatskoj." 1. E sad vezano za gornji stavak, ja u vrijeme potpisivanja ugovora nisam imao nikakvu plaću tj. nisam bio zaposlen, a potpisao sam za 5700 neto(što pretpostavljam je dosta ispod prosjeka u trenutku potpisa ugovora), jel se i dalje taj stavak primjenjuje na mene? Hvala svima na odgovorima i informacijama
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija