Jump to content

marijeta

Korisnik
  • Broj objava

    133
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je marijeta objavio

  1. Pravednik, a di to piše u ZOR-u da radnik za vrijeme bolovanja ne može dobiti otkaz? MOŽE i takav otkaz nikako nije nezakonit,ne mogu određene kategorije radnika npr.:ne mogu radnici koji koriste bolovanje zbog ozljede na radu ili prof. bolesti-što,pretpostavljam, ovde nije slučaj. Znači otkaz može dobiti bolovanje nije zapreka,druga je stvar što mu otkazni rok(ako se radi o redovitom otkazu) za vrijeme bolovanja ne teče.
  2. Ni poslovno ni osobno uvjetovan otkaz radnik ne potpisuje ( pazite!)potpisuje samo sporazumni tj.kako i naziv govori sporazum između poslodavca i radnika o prestanku radnog odnosa. Znači nemate se vi šta potpisivati na otkazu ako želite naknadu s hzz potpisuje ga samo poslodavac tj.samo ona stranka koja ga daje. Druga stvar mi tu nije jasna tj.zašto vam se daje otkaz?Zato što niste tandem s tom dvojicom!?Zato što vam je kolega na vas ogorčen jer mu zet nije zaposlen!?Ma dajte nema tu razloga za nikakav otkaz(osim ako nije što još u pitanju) i ne znam, ali mislim da vam nije pametno samo tako se povuči i ne boriti se i na taj način dati kolegi da likuje-jer vi odlazite a zet stiže.I nemate se vi tu šta brinuti koji će vam otkaz dati poslodavac zbog tog "dječjeg" problema,vama je samo bitno da ništa ni u ludilu ne potpisujete.Baš me živo zanima obrazloženje tog "kvazi" otkaza. Ali svejedno ne bih se na vašem mjestu tako lako odrekla radnog mjesta i na taj način pustila budalama da se vesele.Drž te se
  3. Jado, temeljem Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti(NN 80/08)imaš pravo na novčanu naknadu ako daš izvanredni otkaz uzrokavan ponašanjem poslodavca (čl.39 st a.-pogledaj) Sasvim sigurno znam da je neisplata plaće dovoljan razlog za izvanredni otkaz i za ostarivanje prava na novčanu naknadu.Samo pazi izvanredni otkaz moraš i kvalitetno i podrobno obrazložiti tj. točno navedi za koje ti mjesece plaće nisu isplaćene,kad su tj.kojeg datuma u mjesecu trebale biti isplaćene tj.što detaljnije opiši razloge izvanrednog otkaza. Što se tiče dokumentacije mislim da ti je potrebna potvrda(naravno pečaćena i potpisana od strane poslodavca) o neisplati plaće.Ali najpametnije ti je da odeš do područnog ureda hzz-a i raspitaš se iz prve ruke što je sve potrebo(uz izvanredni otkaz) da dostaviš.
  4. Tinavt, mislim da je vaša nadređena u ovoj situaciji svakako pogriješila.S obzirom da u godini u kojoj ste se zaposlili niste stekli pravo na puni god.odmor jer niste radili 6 mjeseci trebala vam je izračunati razmjeran dio go.To čisto sumnjam da može biti 10 dana koliko vam je dala.Ali sasvim je sigurno da tih 10 dana ne može biti puni go jer je zakonski minimum 18 radnih dana.Prema tome ne vidim nikakve logike za zaključkom da nemate više pravo na nijedan dan go-gdje je nestalo još bar 8 dana koliko bi vam morala dati da udovolji zakonski minimum?Krivo je ona to skontala skroz. A što se tiče plaćenog dopusta-tako je radnik ima pravo na ukupno 7 dana tijekom kalendarske godine za određene slučajeve-koliko spada na zaključenje braka,koliko na smrt člana obitelji najčešće je razrađeno Pravilnikom o radu.Uglavnom za sklapanje braka najčešće ide 2,3 dana.
  5. Izvanredni otkaz se može dati zbog osobito teške povrede radnog odnosa i to u roku od 15 dana od dana saznanja za povredu. Ovi razlozi što ste ih naveli su čvrsti i opravdani razlozi za izvanredni otkaz,ali ih poslodavac mora DOKAZATI.A kako vi navodite da niste ništa krivi tj. ni za manjak ni za veliki tel.račun slobodno uložite prigovor tj.zahtjev za zaštitu prava i ako vam poslodavac ne udovolji zahtjevu(u kojem ćete naravno tražiti da odluku o izvanrednom otkazu stavi van snage)u daljnjem roku od 15 dana podnesite tužbu.Ali moj vam je savjet da svakako se što prije obratite odvjetniku( ne bi bilo loše da vam odvjetnik sastavi i prigovor jer se poslodavci više preplaše kad vide pečat odvjetničkog ureda na dopisu-misle tužba mi na gine) jer izvanredni otkaz je najteža sankcija prema radniku i poslodavac ga ne bih smio davati olako npr. on misli da ste ga vi pokrali,već mora biti 100%siguran i imati čvrste dokaze za to-u protivnom takav otkaz pada na sudu.
  6. Pozdrav! -Poslodavac vam mora dati pismeni otkaz (usmeni otkaz je nezakonit) jer od dana dostave pismenog otkaza vam teće otkazni rok.(kako ste naveli da radite u firmi gdje ste samo vi i direktor zaposleni,a vi mu vodite knjigovodstvo i papirologiju savjetujem vam da ga sami sročite i date njemu na potpis) -Što se tiče otpremnine također imate pravo jer ste radili kod njega nešto dulje od dvije godine.Imate pravo na 1/3 plaće za svaku godinu rada kod njega tj. u vašem slučaju 2/3 plaće. -Trajanje godišnjeg odmora vam je definirano u samom ugovoru i iznosi 18 dana-to je uredu i to je zakonski minimum.Ako niste u 2008 iskoristili svih 18 dana go imate ga pravo iskoristiti do 30 lipnja ove godine (stari godišnji)A što se tiče god. odmora iz ove godine s obzirom da vam radni odnos prestaje prije 1.srpnja nemate pravo na cijeli već samo na razmjeran dio go tj.na 1/12 go za svakih navršenih mjesec dana rada u ovoj godini, što u vašem slučaju ispada 8 dana. Najvažnije vam je da imate pismeni otkaz(i radi hzz i novčane naknade) jer vam od dostave otkaza teće otkazni rok.Ako u tijeku otkaznog roka budete koristili god.odmor za to vrijeme vam otkazni rok ne teće,već nastavlja teći prestankom korištenja god.odmora.
  7. Ne ne možete doći na posao u 10 umjesto u 8 jer ne možete sami krojiti pravdu na taj način.Ako vaš poslodavac ne poštuje odredbe o min.dnevnom odmoru možete ga prijaviti inspekciji jer to spada u teže prekršaje,ali nemojte raditi ništa proizvoljno(bez obzira koliko to bilo pravedno)pogotovo u današnje vrijeme kada je zaista teško naći posao i oni koji ga imaju ostaju prelako bez njega. Prekovremeni rad je reguliran ZOR-om na način da je određeno njegovo max trajanje najduže 10 sati na nivou tjedna,ali koliko dnevno smije trajati upravo je ograničeno odredbom o dnevnom odmoru od min 12 sati neprekidno.Prema tome ako raditi puno radno vrijeme(a naveli ste od 8-16) vi prekovremeno smijete raditi najduže 4 sata dnevno da vaš poslodavac ne bi ugrozio vaše pravo na minimali dnevni odmor. Ako to ne poštuje čini prekršaj i možete ga,kako sam već navela,prijavit inspekciji.
  8. Bjanki, naravno da darovni ugovor vrijedi.Vaš je brat temeljem tog ugovora kojem ste mu vi darovali svoj dio poslije očeve smrti postao suvlasnik očeve imovine zajedno s ostalim nasljednicima i on bi sad(ako sam sve dobro shvatila)razvrgnuo suvlasničku zajednicu ugovorom o diobi i to je sasvim uredu. Ako slučajno želite raskinuti taj darovni ugovor raskid ne možete ukombinirati u diobeni ugovor jer to nema veze jedno s drugim,a i nemaju šta potpisivati raskid ugovora ostali suvlasnici koji bi trebali potpisati diobeni ugovor s vašim bratom.Prema tome vi morate prvo riješiti sami odnos s vašim bratom.Naravno najbolje bi bilo sporazumno raskinuti taj ugovor,al brat na to,pretpostavljam,najvjerovatnije neće pristati. Ako ne pristane ostaje vam mogućnost opoziva darovanja i to iz dva razloga:1.zbog vašeg osiromašenja 2. zbog bratove grube nezahvalnosti-pogledajte malo zakon o obveznim odnosima čl.493/494. Ne može se darovni ugovor raskinuti tako lako(eto ja pogriješio što sam mu darovao,nisam dobro promislio) što je i logično jer čovjek kad primi nešto temeljem darovanja,to je njegovo i može s tim što hoće,a ne da se trese hoće li mu se darovatelj predomisliti jer je pogriješio. Vi još možete,kao i svaki ugovor, pokušati ga poništiti zbog mana volje npr.prijetnja,zabluda ali to naravno morate i dokazati. Prema tome vaš brat može s ostalim suvlasnicima potpisati diobeni ugovor(svi ga moraju potpisati i vi naravno ako ste suvlasnik)o razvrgnuću suvl.zajednice i nema što vas pitati za dio koji ste mu darovali,a u slučaju da i samo jedan suvlasnik ne želi potpisati,može se obratiti sudu.
  9. Dobro ste pročitali jer prekid kraći od 2 mjeseca ne smatra se prekidom razdoblja od 3 godine.
  10. U pravu ste a i čl.126 ZOR je tu sasvim jasan:"Ako poslodavac u roku od 15 dana od DANA DOSTAVE zahtjeva radnika ne udovolji zahtjevu,radnik može u daljnjem roku od 15 dana zahtijevati zaštitu pred nadležnim sudom" Prema tome poslodavac je o zahtjevu za zaštitu prava dužan odgovoriti/ne odgovoriti u roku od 15 dana od dostave zahtjeva(ako je zahtjev poslan preporukom dan dostave nije teško utvrditi jer se preporuka i tako prilikom dostave potpisuje)a nikako ne u roku od 15 dana od dana predaje preporučenog pisma pošti(dan predaje pošti nije dan dostave poslodavcu). Prema tome u pravu ste,krivo je prvostupanj.sud računao rokove te ako ste u okviru pravilnog računanja rokova podnijeli tužbu,sud je nije imao razloga odbaciti te se u tom slučaju svakako žalite.
  11. Da,da već i vrapci na granama znaju da za vrijeme bolovanja otkazni rok ne teče.Ali kad za vrijeme otkaznog roka radnik ne radi tj.stoji doma,pa još otvori bolovanje (ka ono prehlađen pa mu treba 10 dana ili još luđe ode u doktora i otvoreno kaže-treba mi bolovanje,doduše jesam doma,al bi produžio radni odnos-a to je čest slučaj)-e to se onda zove zlouporaba bolovanja.Jer čemu dat bolovanje radniku da stoji doma i liječi se kad je takav radnik već doma tj.ne radi za vrijeme otkaznog roka. Poslodavac je s punim pravom u tom slučaju mogao tražiti konrolu tih"kolektivnih" bolovanja za vrijeme otkaznog roka od hzzo pa nek se friga na ulju i doktor koji ga je dao i radnik,jer takva bolovanja koja otvori radnik radi prehlade,gripe, stresa a ne odrađuje otkazni rok već stoji doma i prima plaću- jest besmisleno bolovanje i svakako zlouporaba prava. Iako je vaš poslodavac postupio nekorektno i protuzakonito što se tiče neodobravanja god.odmora,isto tako je šteta što nije zatražio kontrolu takvih "prozirnih" bolovanja.
  12. 1Mini tu sam,doduše slomila me gripa,ali evo kad si me već spomenula da ti odgovorim,iako ti je već Mistral kratko i jasno odgovorio. Ugovori na određeno zbog povećanja posla su česti ugovori u našem gospodarstvu.U vašem slučaju je definiran razlog sklapanja ug.na određeno tj.povećanje obima posla,al nije definiran striktno datum trajanja-a najčešće i ne može biti.Česte su situacije kad se u vrijeme sklapanja ugovora ne može pouzdano znati datum prestanka potrebe za radom tog radnika tj.ne može poslodavac točno znati kad će se smanjiti privremeno povećan posao,kad će završiti sezona,kad će se radnik vratit s bolovanja...Znam da je to neizvjesno za radnika,a s druge strane pogoduje poslodavcima jer nisu vezani datumom trajanja ugovora,ali ne smatram takav ugovor nezakonitim ni slučajno jer vrijeme trajanja je ipak određeno( ne precizno kalendarski) al je određeno smanjenjem posla. Vi jedino možete predložiti poslodavcu(a on na to,naravno,ne treba pristati) da u ugovoru navedete krajnji rok trajanja, nešto tipa:Ovaj ugovor se sklapa zbog povećanja obima posla te prestaje smanjenjem posla,a najkasnije npr.15.06.2009.U tom slučaju radni odnos vam može prestati čim se smanji posao tj. prije navedenog datuma,a trajat će najkasnije do tog datuma.
  13. Dobro sam ja vas razumijela da se radi o poslovno uvjetovanom otkazu i da idete na burzu,a ne kod novog poslodavca,to se dk krivo nadovezao.Al dobro.. Uglavnom, imate vi pravo na naknadu štete zbog neiskorištenog god.odmora i to cijelog za 2008,jer vam je radni odnos prestao poslije 1.7.2008.,a to što vaš poslodavac misli da se neodrađivanje otkaznog roka na njegov zahtjev i pravo na godišnji odmor mogu kompezirati-krivo misli,takav zaključak nema veze s pameti,ni zakonom ni ustavom. Jedino kod otkaznog roka za vrijeme kojeg radnik ne radi,a prima plaću,po meni nema zakonske osnove otvarati bolovanje (kad već stoji doma) i na taj način produživati radni odnos(jer za vrijeme bolovanja otkazni rok ne teće),ali zahtjevati godišnji odmor(koji je on zaradio)ima potpuno pravo i nikakve gluposti o kompezaciji ne dolaze u obzir.Čak mi je ponižavajući čin jednog takvog poslodavca koji ljudima podijeli otkaze i kao da potvrdu o korištenju god.odmora,a zna da ljudi idu na burzu. I da zašto vam nije pružio korištenje god.odmora prije otkaza?Da mislio se on izvući s tim što vam je "velikodušno"davao plaću za vrijeme otkaznog roka,a vi niste na njegov zahtjev radili.Nema nikakve zakonske osnove za takvu vrstu kompezacije,a nije to ni kompezacija(jer za kompezaciju treba postojati sporazum) već jednostrani čin poslodavca koji nema nikakvo pravo na to.
  14. Nula,sporazumi zahtjev za raskid poslodavac ne mora prihvatiti.Ako ga prihvati stranke tj.radnik i poslodavac sporazumno ugovaraju dan prestanka radnog odnosa tj.može odmah isti dan kad ste ga potpisali i kod sporazumnog raskida najčešće nema otkaznog roka tj.to i jest bit sporazumnog prestanka radnog odnosa jer stranke same ugovaraju datum kad im paše da radni odnos prestane. Vi pošto ste naveli u vašem zahtjevu da ćete odraditi otkazni rok od mjesec dana,ne vidim razloga zašto ste ga nazvali sporazumnim prestankom radnog odnosa kad vam već nije hitno da što prije odete s tog radnog mjesta i kad ste već spremni odraditi otkazni rok tj. nema potrebe za zahtjevom za sporazumni možete dati redoviti otkaz ugovora o radu.Redoviti otkaz ugovora o radu radnik ne mora obrazlagati ali mora odraditi otkazni rok,a kako ste vi spremni da ga odradite nema potrebe za sporazumnim prestankom radnog odnosa samo dajte otkaz ugovora o radu i radni odnos će vam prestati istekom otkaznog roka. Ja bih vam savjetovala da prvo pokušati sklopiti sporazum o prestanku radnog odnos s poslodavcem,gdje ćete točno utvrditi datum prestanka radnog odnosa ( bez odrađivanja otkaznog roka-brišite u zahtjevu za sporazumnim raskidom obvezu odrađivanja otkaznog roka)pa ako poslodavac na to ne pristane dajte mu otkaz ugovora o radu te vam tad otkazni rok teče od dana kad ste mu dostavili otkaz tj.totalno neovisno o njegovoj volji.
  15. Dk, u pravu ste poslodavac u skladu s kolektivnim,pravilnikom... utvrđuje raspored korištenja go uzimajući u obzir i potrebe organizacije rada,ali i potrebe radnika.Temeljem rasporeda go se uglavnom planiraju kroz ljeto,znači 7/8 mjesec. U ovoj situaciji poslodavac je dao radniku redoviti otkaz (tehnološki višak)početkom ove godine.Međutim on je svojim rasporedom odredio da će se go koristiti u ljeto(pretpostavljam,a tako je i najčešće) i sad po vašem razmišljanju on takvom radniku nema obvezu omogućiti go prije prestanka radnog odnosa.Po toj logici najbolje bi bilo da ugovore uvijek otkazuje početkom godine,jer tad nema obvezu čovjeku dat godišnji jer,eto, on nije rasporedom predvidio da ga tad mogu koristiti, nego mu fino izda potvrdu misleći da se na taj način riješio obeze,pa nek radnik ode na burzu,a potvrdu nek uokviri i doma obijesi na zid- ner bi se baš složila s tim. Vjerovatno je u toj situaciji radniku ostalo i starog go na koji je naravno odavno stekao pravo i koji se po zor-u treba iskoristiti do 30.6.,biste li mu omogućili da njega koristi ili biste se pravdali rasporedom u kojem ste planirali da ga iskoristi u 5 mjesecu,ali mu vi dali,eto,otkaz u 2 mjesecu pa nema pravo.Ovdje je po meni veći problem stari go jer na novi i tako nema pravo u punom opsegu,već samo razmjeran dio, možda nekakva 2,3dana. Ovu odredbu zor-a ne treba gledati tako usko i striktno na način da su isključivo i samo poslodavci ti koji gospodare korištenjem go,već je treba sagledati malko opširnije i tumačiti u skladu s ostalim odredbama zor-a(radnik može koristiti go u dva dijela,radnik može uzeti 1 dan go kad god hoće,ne može se sklopiti sporazum o odricanju prava na go..)i nikako ne zaboraviti da je go zakonsko i ustavno pravo svakog radnika. Da se razumijemo,ja nikako ne smatram da poslodavac mora radniku omogućiti go kad god on to hoće i na poslodavcu je svakako da svojim rasporedom utvrdi kad mu zbog organizacije posla najviše paše da radnici budu na go.Ali u ovakvoj situaciji,kad radnik više neće biti zaposlen kad ostali budu koristili go prema rasporedu,gdje poslodavac otkazuje radniku ugovor i kad radnik odlazi na burzu mu ga nema razloga ne odobriti pravdajući se rasporedom i takav radnik ima mogućnost tražiti naknadu štete i uspješno dokazati da mu poslodavac svojom krivnjom nije omogućio korištenje go.Čisto sumnjam da će ga spasiti njegov raspored go,jer u ovakvoj situaciji raspored nema smisla,moglo bi se čak zaključiti da je poslodavac namjerno zaobišao radniku omogućiti korištenje go i na taj način mu uskrati njegovo zakonsko i ustavno pravo dajući mu otkaz početkom godine,a temeljem rasporeda predvidio korištenje go tek u 7 mjesecu. Mislim da svaki poslodavac koji drži do svojih radnika poštujući njihova prava i svog poslovnog ugleda treba radniku omogućiti korištenje go jer je on to zaradio,to je njegovo zakonsko i ustavno pravo i sve i da ga se radnik hoće odreći ne može jer je takav sporazum ništav. Mi u firmi također imamo raspored korištenja go ( preciznije kolektivni go)i zaista ga se pridržavamo ali nam isto tako ne pada na pamet radniku koji je dobio otkaz onemogućiti korištenje go, pa neće nas spasiti tih 10-ak dana go jer smo vrlo dobro svjesni da čovjek ide na burzu i da od potrde o korištenju go nema velike koristi( osim ako se ne zaposli u rekordnom roku ali ne znam za nijedan takav slučaj) Pace bitno je da ste vi angažirali odvjetnika,da se on obrati vašem poslodavcu tj.da postoji pisani trag putem kojeg ste vi tražili da vam se omogući korištenje go,nek se on sad dalje angažira.Koliko traje sudski postupak teško je reći( jest to radni spor pa bi trebao trajati kraće) ali možda i ne dođe do sudskog spora možete vi pokušati sklopiti i nagodbu.
  16. Jedan primjedba Ude na prethodno citiranje zakona-nikakvom opomenom se na prekida zastara-da je doista tako ne bi do zastara nikad ni došlo.
  17. Kako ćete se štiti povjerenjem u zemljišne knjige,a vidili ste da je upisana zabilježba? Moj vam je savjet ne kupujte ništa šta nije"čisto",možda je zato i nekretnina povoljna.
  18. Pace,u pravu ste.Poslodavac je dužan radniku omogućiti korištenje god.odmora i ništav je sporazum o odricanju prava na god.odmor.Što se tiče potvrde o korištenju go ona ima svoju svrhu i smisao u slučaju da radnik daje otkaz zbog novog zaposlenja pa mu je u interesu što prije odraditi otkazni rok i ne odugovlačiti s godišnjim novo zaposlenje.Nikako nije smisao zakonske odredbe po kojoj je poslodavac dužan radniku izdati potvrdu o korištenju go da se on tom potvrdom oslobađa obveze da radniku omogući god.odmor-jer je to besmisleno,protuzakonito i protuustavno. Vi,pošto ste dobili otkaz kao tehnološki višak imate pravo na god.odmor( iz prethodne ako ga niste cijelog iskoristili,a iz 2009 razmjeran dio jer vam radni odnos prestaje prije 1.srpnja)i u slučaju ako vam ga poslodavac ne omogući(ako ste još u radnom odnosu) imate pravo sudskim putem tražiti naknadu štete zbog neiskorištenog godišnjeg odmora. Potvrda o neiskorištenom god.odmoru nikako ne oslobađa poslodavca obveze da vam omogući god.odmor ( nije to njegov izbor između dvije ravnopravne mogućnosti putem koje će on zakonski zaobići pravo radnika na godišnji odmor )jer što će čovjeku potvrda a on ide na burzu tj.doma jer je dobio otkaz-neće je doma obijesiti na zid i to mu bit satisfakcija.
  19. U toj situaciji ako nije bilo produženja ugovora na određeno(a nije)smatra se da je sklopljen ugovor na neodređeno.Pogotovo jer se ne radi o produženju radnog odnosa od nekakva 2,3 mjeseca,već je vaša supruga radila 4 godine nakon što se radnica koju je ona mijenjala vratila s porod.dopusta. Radi se o otkazu ugovora na neodređeno,a ne o prestanku ugovora na određeno jer je ugovor na određeno davno prestao tj.bar trebao prestati onog dana kad se mijenjana radnica vratila na posao.I u toj situaciji vaša supruga bi imala pravo na otpremninu jer joj radni odnos prestaje redovitim otkazom. Kad je sklopila prvi ugovor na određeno i kad se radnica koju je mijenjala vratila s po,njoj je radni odnos trebao prestati.Međutim vjerovatno je poslodavcu tad druga radnica otišla na bolovanje tj.po,pa je smatrao da će ona i nju mijenjati(što se i desilo),ali to na svoju grešku nije popratio ugovorom.Onda je vaša supruga otišla na bolovanje i porod.dopust pa je ,pretpostavljam, htio joj izaći u susret i ne raskidati radni odnos radi por.naknade.Ustvari poslodavac je htio postupiti korektno i fer ali zakonski neispravno jer joj je za svaku zamjenu trebao dati novi ugovor o radu koji bi ex lege istekao povratkom mijenjane radnice na posao. Vaša supruga može tražiti kad primi pismenu odluku poslodavca putem zahtjeva za zaštitu prava utvrđenje da se ne radi o isteku ugovora na određeno jer se smatra da je sklopljen ugovor na neodređeno i samim tim treba dobiti redoviti otkaz i sve što uz to ide-otkazni rok,otpremnina.. A naravno može(ako se ne želi potezati s poslodavcem po sudu) otići do poslodavca,porazgovarati i na lijep način pokušati izvući ono što joj pripada-možda ne reagirati na takav otkaz ali zahtjevati otpremninu.Na njoj je da prosudi
  20. Ako prekidate radni odnos zbog neisplate plaće to je dovoljan razlog za izvanredni otkaz koji nastupa momentalno(samo ga morate obrazložiti) i nema nikakvog odrađivanja otkaznog roka.Kad radnik daje izvanredni otkaz zbog neisplate plaće ima pravo i na naknadu s hzz-a.
  21. Tompac,naveli ste da ste dobili otkaz s ponudom izmjenjenog ugovora.Kod takve vrste otkaza rok za podnošenje zahtjeva za zaštitu prava teće tek od dana kad radnik priopći poslodavcu da ne prihvaća izmjenu ugovora ili od dana isteka roka koji vam je poslodavac ostavio da se očitujete a vi se niste očitovali/taj rok najčešće iznosi 8 dana(a to je i zakonski minimum). Znači još vam ni ne teće rok za zahtjev za zaš.prava jer prvo treba proći rok za vaše očitovanje o izmjeni ugovora jer tek istekom tog roka (ako se ne očitujete)ili od dana kad ste svoj odgovor na ponudu izmjenjenog ugovora priopćili poslodavcu da ne prihvaćate ponudu( unutar roka koji vam je on odredio),nastupaju pravne posljedice otkaza. Kod ovakve vrste otkaza i da prihvatite izmjenjeni ugovor tj.nastavite raditi, vi zadržavate potpuno pravo da pred sudom osporavate dopuštenost takvog otkaza.
  22. Nemam-ideje,znam da vam nije lako i situacija je ajme ali isto tako moram vam reći da je poslodavac postupio i više nego fer. Rad pod utjecajem alkohola je razlog za izvanredni otkaz i poslodavac ga je u situaciji vašeg oca( pretpostavljam kroničnog alkoholičara jer ste naveli da ste ga nagovorili na liječenje)-imao potpuno pravo dati. Međutim poslodavac je postupio krajnje korektno i ponudio mu redoviti otkaz kao tehnološki višak.Vaš otac u slučaju da dobije otkaz kao tehnološki višak ima pravo na otpremninu,pravo na otkazni rok( osim ako se u vezi otkaznog roka drukčije ne dogovori s poslodavcem tj.pretpostavljam da će poslodavac tražiti sporazum o neodrađivanju otkaznog roka,a s obzirom na situaciju vašeg oca smatram to ispravno)a i svakako ima pravo na naknadu s burze sve do ostvarenja uvjeta za prvu mirovinu tj.prijevremenu ili starosnu. Prema tome,mislim da je otkaz kao tehnološki višak više nego izraz dobre volje poslodavca u ovakvoj situaciji. Pozdrav i drž te se!
  23. Drago,pravo na otpremninu( to što je radila u početku na određeno pa poslije na neodređeno) ima jer je radila u kontinuitetu,kako ste naveli 3 godine.Pošto joj radni odnos prestaje redovitim otkazom ima pravo na otpremninu po zor-u i to za svaku godinu 1/3 plaće tj.prosjek primanja posljednja 3 mjeseca-ako ne piše više u Pravilniku o radu ili Kolektivnom ugovoru -manje ne može.Što se tiče otkaznog roka dužna ga je odraditi,osim ako se drukčije ne dogovori s poslodavcem. E sad,poštovani Ude ni meni nije namjera niti želja da se prepucavam,a niti da vam povrijedim ego,ali pročitajte što je čovjek pitao,a vi odgovorili.Posebno pročitajte svoju rečenicu "Otkaz za vrijeme bolovanja je nezakonit otkaz" koju ste vi možda napisali onako,ne razmišljajući previše,ali ste čovjeka naveli na krivi zaključak i zbog toga sam reagirala jer sam smatrala da to nije u redu. Ovaj vaš komentar sa duševnim bolesnicima,sudskom praksom nema veze s ničim i nije mi baš "legao" pa ga,ni uz najbolju volju,nemam šta komentirati. Pozdrav!
  24. Kad se radi o sklapanju ugovora na određeno do povratka radnika s bolovanja/porod.dopusta onda takav ugovor na određeno nije vezan max rokom trajanja 3 godine,već traje dok se mijenjani radnik ne vrati na rad.Prema tome,vašoj supruzi je taj ugovor raskinut kad se radnica koju je ona mijenjala vratila sa bolovanja-i to je zakonski ispravno i nije imala razloga dobiti ugovor na neodređeno. Na otpremninu bi imala pravo da joj je poslodavac dao redoviti otkaz( redoviti otkaz kod ugovora na određeno se može dati samo ako je u samom ugovoru to predviđeno i nikako drugačije)ali kako se radi o prestanku ugovora na određeno zbog povratka radnice ,a ne o otkazu, na otpremninu nema pravo. Naknadu s hzz-a ima. A sad što se tiče go naveli ste da se u 2 mj. 2009 vratila sa porodiljnog dopusta,ima pravo na go za 2009 ali ne puni nego razmjeran dio jer joj radni odnos prestaje prije 1.srpnja,možda ima nekakva 3,4 dana.
  25. Ude ne lupetaj ako nisi siguran.Sorry, al navodiš čovjeka na krivo jer molim te di si ti to pročitao da je otkaz za vrijeme bolovanja nezakonit. Zamisli po tvojoj logici slijedeću situaciju..poslodavac odluči nekolicini radnika dati otkaze oni to saznaju( u firmama se manje-više sve brzo sazna) i prije nego što im poslodavac uruči otkaze ljudi šmugnu na bolovanje jer,eto, tad im ne može dat otkaz jer je,po tvoj logici,takav otkaz nezakonit.I,što tad?Poslodavac bi trebao čekati i čekati da se oni vrate s bolovanja( neka traju i po par mjeseci,a često i duže) da on njima uruči otkaze..Nije ideja loša,možda bi poslodavca prošla volja.Al ne ide to tako. Prema tome,nije otkaz za vrijeme bolovanja nezakonit,samo što za vrijeme bolovanje ne teće otkazni rok. Znači Drago može vama poslodavac dok ste na bolovanju uručit otkaz i ne čini to,nikako, otkaz nezakonitim samo što vam otkazni rok ne teće dok ne prestane bolovanje. Jedino poslodavac ne može otkazati za vrijeme bolovanja radniku koji koristi bolovanje zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti-što,pretpostavljam,ovde nije slučaj.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija