Jump to content

trickster

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje, Žena i ja želimo kupiti novi stan (50m^2) da si riješimo stambeno pitanje. Ja sam suvlasnik svoje obiteljske kuće zajedno s bratom koju smo naslijedili. U toj kući ne živim već duže vrijeme, tamo žive brat i otac. Kuća je i u drugom gradu, ali u istoj županiji. Da li mi se obiteljska kuća ubraja kao prva nekretnina, odnosno trebam li platiti 5% poreza zbog kupnje stana?
  2. Je li moguće da se, od ulaska RH u EU, sva predstavništva kompanija koje su izvorno iz zemalja EU moraju registrirati kao podružnice?
  3. Već 8+ godina neprekidno sam u stalnom radnom odnosu u njemačkom predstavništvu u RH, no od neki dan, odnosno par dana nakon ulaska RH u EU, predstavništvo je u tajnosti promijenilo ime i djelatnost u IME FIRME d.. za trgovinu i usluge s naznakom da je osnivač matična kompanija u Njemačkoj. Ne piše ime vlasnika, što mi se čini da je bivše predstavništvo sad registrirano kao podružnica. Svi radnici su odjavljeni sa zdravstvenog i mirovinskog i prijavljeni u novu firmu. Nitko nije potpisivao ikakav novi ugovor ili ugovor o raskidu radnog odnosa sa bivšim predstavništvom. Mene sad konkretno zanima, mora li nam poslodavac ponuditi novi ugovor i gubimo li pravo na otpremninu s obzirom da više, de facto, ne radimo u firmi/predstavništvu u kojoj smo do neki dan radili, te koje su općenito posljedice za nas radnike glede ovakvih postupaka poslodavaca? Koliko je to sve legalno?
  4. Brat i ja smo jedini nasljednici naše majke. Ona je umrla prije godinu dana. U razdoblju od 2000. do otprilike jeseni 2002. bila je vlasnica trgovačkog obrta. Za njom je ostao dug u vidu PDV-a i zaostalih neplaćenih zdravstvenih i mirovinskih doprinosa koji je tijekom vremena narastao na pozamašnu svotu zbog kamata i taj iznos raste iz dana u dan. Podnijeli smo zahtjev za otpis duga za koji trenutno ne znamo u kojoj je fazi procesa. Može li država naplatiti taj dug od nas dvojice? Može li naplatiti doprinose bez obzira na to što je ona umrla i taj dug su uglavnom doprinosi zdravstvenog i mirovinskog osiguranja za nju?
  5. To sam i pretpostavio. Znači da ne postoji nikakva rupa u zakonu koja takve eskapade dopušta?
  6. Kolega se zaposlio u firmi koja je predstavništvo jedne njemačke firme u RH. Ugovor o radu koji je potpisao je na njemačkom bez ikakvog prijevoda na hrvatski, jedino uz verbalno objašnjenje svake od stavki od strane direktora. Koliko je to legalno u Hrvatskoj?
  7. Majka mi je umrla prije par mjeseci, i moj brat i ja smo jedini nasljednici. Iza nje je ostao pozamašan dug na blokiranom žiro-računu trgovačkog obrta kojeg je imala do 2003. godine, ako se dobro sjećam. Taj dug su neplaćeni porezi i doprinosi. Ne možemo zatvoriti taj žiro račun dok se dugovanja ne podmire. To je iznimno velik iznos, i plaćanje tog duga bi nam sigurno ugrozilo egzistenciju i da smo ga u mogućnosti platiti. U poreznoj upravi su mi rekli da možemo podnijeti zahtjev za otpis duga zbog zastare. Može li mi netko reći nešto više o tome? P.S. Ako sam objavio ovo u krivi podforum, molim moderatora da premjesti temu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija