Jump to content

novva

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. hvala, u svakom slučaju ću pokušati s molbom za mišljenjem Središnjeg ureda Ministarstva financija. Iako, i dalje me zanimaju konkretni slučajevi s ovakvim vrstama kredita i kako su oni prošli na pokušaju povrata poreza po osnovi kamata po stamb. kreditu. pozdrav
  2. Zahvaljujem na odgovoru. Pitam se kako to da su prošle godine, kao što kažete, uredno prolazili ovakvi krediti, a ove godine ne (barem po iskazu iz područnih ureda porezne ili kontakt centra) - kada se zakon u međuvremenu nije promijenio ? Može li se pozvati na činjenicu da su određenim osobama (ako ih uopće nađem) kamate po ovakvim kreditima priznate - u smislu da mi to posluži kao dokaz ili to nema nekog utjecaja ? Što ako zahtjev prema Središnjem uredu Ministarstva financija za objašnjenjem bude negativno riješen ? Inače, novac i nisam potrošila na adaptaciju u smislu zakona (instalacije, krovište...) nego na namještaj jer se radi o stanu "ključ u ruke" pa ga valjda moram nečim i opremiti. Pa u tom smislu neću nikad ni imati račune za "adaptaciju". Radilo se o stambenom kreditu za kupnju stana, a banke su davale mogućnost uzimanja dodatnih do 10% iznosa vrijednosti stana iz ugovora za koje nije trebalo nikakvo pravdanje. Naravno, da nikog nisu upoznali s činjenicom da bi to moglo utjecati na ne/mogućnost dobivanja povrata poreza temeljem kamata po stamb. kreditu ! Inače, ako zakon kaže da kredit (čak i kod kupnje, a ne adaptacije ili gradnje) mora biti u cijelosti namjenski utrošen postavljam još jedno pitanje. Naime, gotovo svi kada uzimaju ovakav kredit uračunaju naknadu za obradu kredita u sam iznos kredita. Dakle, opet se radi o tome da je iznos kredita veći od onog koji nalaže sama kupovina stana - i opet kredit teoretski i praktično nije utrošen u cijelosti namjenski ! Jer kako obrada zahtjeva, interkalarna kamata mogu biti namjenski u smislu kako oni to u zakonu podrazumijevaju - a po tome ispada da ni te osobe ne bi mogle realizirati povrat dijela poreza temeljem kamate na st. kredit !!!??
  3. Pozdrav, molim pomoć / savjet / postojeću praksu: u 12. mjes. 2006. odobren mi je u banci stambeni kredit za isplatu stana Prodavatelju + 10% vrijednosti kredita meni na račun (bez pravdanja namjene). Budući mi je to prva nekretnina (rješavanje stambenog pitanja) napravila sam (sada u 2008. za 2007.) prijavu povrata poreza po osnovi kamata plaćenih po stambenog kreditu. Kada sam donijela prijavu, referentica u poreznoj mi je rekla da trebam (uz svu dokumentaciju koju sam priložila) priložiti i doznaku o plaćanju cijelog iznosa koji je naveden u ugovoru o stambenom kreditu na račun Prodavatelja. Naravno u banci su napravili diferencijaciju doznake na iznos koji je uplaćen Prodavatelju (a koji odgovara potrebnom iznosu koji je naveden u kupoprodajnom ugovoru) i na iznos koji je iplaćen meni na tekući račun. Čak su mi napravili (na moj zahtjev) i diferencijaciju uplaćene kamate po stambnom kreditu na način da su izričito naveli da se priložen izračun kamate odnosi samo na dio iznosa koji je isplaćen Prodavatelju. Međutim, i s tom dodatnom dokumentacijom su mi rekli u područnom uredu (i na kontakt telefonu porezne uprave) da mi ipak neće biti isplaćen povrat poreza prema stavci kamate po stambenom kreditu jer iznos kredita nije u cijelosti namjenski. Ja sam naravno onu razliku u kreditu potrošila na opremanje stana (namještaj - za koji znam da se ne računa kao olakšica). Dakle, radi se o stambenom kreditu, radi se o prvoj nekretnini, radi se o točno navedenoj plaćenoj kamati na iznos kredita koji je išao Prodavatelju - pa ipak izgleda da neću dobiti povrat. Po toj logici, ni u budućnosti nikad neću dobiti povrat - zahvaljujući tom dodatnom iznosu koji mi je u sklopu istog kredita odobren. Moje pitanje Vama je da li možda znate za rješenja ovakvih situacija (da je netko uspio dobiti pozitivan odgovor) ? Ono što je sigurno je to da su mnogi ( prva nekretnina) sigurno uzeli ovakav kompozit kredita (jer su to različite banke nudile i nude još uvijek) i po toj logici sigurno je do sada bilo pokušaja da se dobije povrat poreza po ovoj osnovi. Za pomoć unaprijed zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija