Jump to content

ted

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima! Imam jedan problem u vezi sa nasljeđivanjem tetine imovine. Teta nije imala svojih potomaca ni muža pa je tako sve svoje nekretnine darovala svojoj sestri (mojoj mami) a bratu zbog osobnih razloga nije htjela ništa dati. Mama za vrime svoga života nije rasčišćavala te nekretnine u smislu da bi jih prepisala na svoje ime. Nesretnim slučajem danas su i jedna i druga več pokojne. Zanima me je li kao jedinac mogu naslijedit tetine nekretnine putem darovnice koju je dobila mama i je li može stric poništavat tu darovnicu ili zahtjevat nužni dio? LP
  2. Kod prvog pitanja bi još dodao, je li se prijenosi darovnica nakon smrti onog koji ju je dobija, na njegove nasljednike, za cijelo?
  3. Pozdrav svima! Imam 2 pitanja: 1. Je li se prijenosi darovnica nakon smrti onog koji ju je dobija na njegove nasljednike? 2. Je li moguče zahtjevat nužni dio od oporuke čije razrješenje je bilo več prije 20 god. (ako nasljednik tada nije dao svoje nasljedničke izjave)? Unaprijed hvala!
  4. A ako ima sestra samo jedno dijete, sina (jednog nasljednika) jel može bilo koji drug rođak zahtjevat dio od te darovnice, možda nužni dio ili sve pripadne njezinom sinu?
  5. Rođaku nisam nikad dao nikakve suglasnosti, da može provest promjene i nikad nisam primija ikakvi izvještaj u vezi sa parcelacijom. Sve šta sam mu dozvolija (usmeno) je upotrebljavanje zemlje. Njegovo ime u katastru za posjedovanje te čestice me je iznenadilo, također gruntovnica. Hvala za odgovor, držat ču se vašeg savjeta.
  6. Rođak i ja si djelimo zemljište od 1000 m2, svaki polovicu. On je na svojoj polovici sagradija kuču, napravija parcelizaciju i promjenija broj čestice od svojih 500m2. Uz moje znanje i dopuštenje upotrebljava i moj dio zemljišta (500m2). Sada kad želim prodat svoj dio, primjetija sam dvi stvari u vezi sa upisom u katastru i na sudu: 1. U katastru je upisano, da rođak posjeduje i svoje i moje zemljište (promjena je bila izvedena prije 7 godina). I sam govori, da je sada vlasnik svega. Zanima me na podlagi čega je mogao tako postupit i jel uopšte ispravno? 2. Na sudu je upisano, da si zemljište pod prvom česticom (koja je ostala na mojoj polovici, kad je rođak promjenija broj čestice na svojoj polovici) dijelimo na pola. Upisano je i da je rođak potpuni vlasnik svoje "nove" čestice (svoje polovice). Tako ispada, da je sad rođak vlasnik 3/4 svega. Zanima me kako bi mogao svoju polovicu čisto prepisat samo na sebe, kako mi i od početka pripada? Hvala vam za odgovor!
  7. Ako brat daruje svu svoju imovinu sestri i ako ona tjekom svog života još ne izvrši prijepis, jel se darovnica prjenosi na sestrine nasljednike (njezinu djecu...)? Hvala!
  8. Lijepi pozdrav svima! Imam jedan praktični primjer odnosno pitanje za vas u vezi sa prodajom nekretnine, koju je prije 3 god. odlučija prodat stariji čovjek, neslušajuči svoju ženu koja je suvlasnica te nekretnine i još protiv prodaje. Međutim čovjek se je složija sa kupcem o prodaji nekretnine (taj je ima pored sebe još tri svjedoke), primija kaparu i potpisa jedino potvrdu o primanju kapare i o isplati ostalog dijela dogovorene cijene, koja če se isplatit poslije realizacije kupoprodajnog ugovora. Tog kupoprodajnog ugovora nema (jedino ako je bila ova potvrda dovoljna...?). A sada ga kupac tuži odnosno želi prepis vlastništva u zemljišku knjigu, čak je u tužbi dopisa još susjedni komad nekretnine kojeg želi u vlastništvo i ako se o tom uopšte nije dogovaralo, niti nije ništa plačano osim kapare. Mene sada zanima, jeli kupac to uopšte smija napravit ili želi prevarit starije ljude? A najviše me zanima kako bi oni mogli (na najbolji način) prekinit ugovor i ne prodat ništa, jer je ipak suvlasnica protiv toga i nije potpisana na onoj potvrdi ( jedinim potpisanim papirom)!? Unaprid se vam najljepše zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija