Jump to content

Zeljka_os

Korisnik
  • Broj objava

    113
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. u vašem slučaju ne postoji nikakva caka da drugostupanjsko rješenje ne može biti i nepovoljnije u pravu RH postoji takav institut ali ne kod ove vrste postupaka
  2. treba za jednu nekretninu napraviti samo jedan ugovor o darovanju a darodatelji će biti i baka i djed (svaki za svoj dio) Ovjeriti potpis kod javnog bilježnika na darovnom ugovoru moraju oboje, dakle darodavatelji (daroprimac ne) i treba pozvati javnog bilježnika da izađe na uredovanje u kuću bake i djeda da ovjeri njihove potpise ili ako je ovjera prstom to će bilježnik naznačiti. Takav se izlazak javnog bilježnika posebno plaća ali nije tako puno. primjerak darovnog možeš kupiti u NN ili naći na internetskim stranicama
  3. zaposlena sam na određeno vrijeme i očekujem da poslodavac neće ponovo sklopiti sa mnom novi ugovor o radu jer sam trudna pa mu to neće odgovarati. molila bih pomoć, imam problema s održavanjem trudnoće, trebam mirovanje što bi značilo da bih na održavanje trudnoće otišla za vrijeme trajanja radnog odnosa ali da bi mi radni odnos u međuvremenu istekom ugovora prestao. Da li imam pravo na naknadu za vrijeme bolovanja za održavanje trudnoće iako nisam više u radnom odnosu i da li ako u trenutku početka porodiljnog dopusta (45 dana prije termina za porod) nisam u radnom odnosu imam pravo na novčanu naknadu za vrijeme trajanja porodiljnog dopusta. iako mislim da to nije važno napominjem da sam se zaposlila u prosincu 2011.g te da ne ispunjavam zakonske uvijete neprekidnog staža od najmanje 12 mjeseci radnog staža prije porodiljnog, a nisam bila niti prijavljena na zavodu kao nezaposlena jer sam izvanredno studirala. molim sve one koji ovo znaju da mi napišu hvala unaprijed
  4. danas sam s godišnjeg, poruka stigla, molim napišite detaljnije sve o tome što znate ili neznate, naročito o vlasnicima i činjenicama smrti upisanih vlasnika ali najvažnije što je u upisano u zemljjišnim knjgama i od kada je upis te što je upisano u katastru.
  5. za uknižbu stana u knjigu PU trebate: original ugovora o otkupu na kojem će biti i ovjera potpisa obje strane, prodavatelja i kupca te prijedlog nadležnom sudu, Na ugovoru prodavatelj ovjerava da je plaćena cijena ili prva rata kupoprodajne cijene. Domovnica kupca na uvid i u preslici za gruntovnicu. Nije potrebna tabularna jer je ona sadžana u ugovoru o nekom od članaka ugovora, te pristojba od 250,00 kuna uz prijedlog.
  6. ne znam je li moguće da razmišljete da ćete u braku "sam" plaćati kredit? iz koje imovine? valja pročitati obiteljski što se smatra zajedničkom imovinom. Rate kredita ćete zajednički otplaćivati i vi i supruga pa čak i ako ona nema plaću niti ikakvih prihoda. Što se tiče vašeg udjela za kupnju stana iz posebne imovine koju ste stekli prije sklapanja braka može se lako po potrebi utvrditi omjer i već sada prilikom kupnje uknjižiti pravilan omjer vlasništva nekretnine
  7. Ne znam može li vam itko do sami sebi pomoći. U obitelji često ima ružnih riječi ali nasilja svakako ne bi trebalo biti. Nešto se očito događa sa vašom suprugom, a ako je godina iznad 45 pa i više možda je samo u menopauzi kada hormoni divljaju. Agersivnost ovakova fizička ne znam je li moguća ali joj je svakako potrebna stručna pomoć, to neće moći rješiti sama. Ne zaboravite i dijete koje sigurno trpi zbog ovog događaja i koje ne zna što se i zašto se to događa. što se tiče centra za socijalnu skrb, valja biti kod njih jako uporan pa možda onda i nešto iz njihove nadležnosti obave.
  8. stan o kome pišete je očito u vlasništvu fizičke osobe kja nije u posjedu istog. morate doći do vlasnika, njegovih nasljednika ili izvjestiti Grad da se u parničnom postupku utvrdi da je Grad vlasnik (ošasna imovina)jer je upisani vlasnik umro bez nasljednika, nepoznat i td,ili se ne zna gdje su, pa će im se u tom postupku uz za to predviđene pretpostavke postaviti zakonski zastupnik. Provjeriti tko je legitimiran u ovom postupku najmoprimca za kupnju stana jer bi to moglo značiti, zapravo mora i biti vlasnik stana. činjenica korištenja, posjeda je nevažna kod utvrđenja prava vlasništva.
  9. treba napisati darovni ugovor, podaci o darodavcu i daroprimcu detaljni, i najmanjim detaljima oko prave volje i razloga darovanja, ne zaboraviti "prepisati" opis nekretnine koja se daruje onako kako je upisana u zemljišnim knjigama, ne zaboraviti klauzulu intabulandi darodavac mora ovjeriti potpis kod javnog bilježnika na ugovoru, ugovor odnijeti u poreznu upravu radi oslobođenja od plaćanja poreza ako su za to ispunjeni uvjeti, zajedno s dokazima o srodstvu i načinu stjecanja darovane nekretnine ( ugovor pravni posao, rješenje o nasljeđivanju, kojim je darodavac stekao nekretninu)i konačno odnijeti ga u gruntovnicu s prijedlogom za uknjižbu, domovnica, preslik osobne uskaznice, dokaz o plaćenoj pristojbi, uvjerenje o prebivalištu stjecatelja nekretnine
  10. Svi vlasnici posebnih dijelova zgrade u kojoj se nalazi i vaš stan trebaju izraditi etažni elaborat odrediti suvlasničke umjere u toj zgradi i izvršiti i povezivanje zgrade s zemljištem, tzv. jedinstvo nekretnine. Povezivanje nekretnine, zemljišne čestice i svih posebnih dijelova zgrade moguće je izvršiti uz detaljan opis nekretnina, etažiranje, (ovlaštene osobe) i upis u glavnu knjigu. ( kod povezivanja nije nužno utvrđivati i suvlasničke omjere npr 100/1000 suvlasnički dio nekretnine ) Prilikom povezivanja zgrade sa zemljištem na kojem je ona izgrađena povezati će se (i istovremeno obrisati) podulošci (PU)iz glavne knjige pa će se u glavnu knjigu upisati svi vlasnici posebnih dijelova zgrade, i to po etažama. Zgrada će u glavnoj knjizi biti upisana na čestici na kojoj i je i biti će u toj glavnoj knjizi upisane etaže. Ukoliko nisu svi vlasnici zgrade upisani u knjigu položenih ugovora nego se već nalaze u glavnoj knjizi- "trosoban stan izuzet ispod nacionalizacije na 2. katu i sl." srediti će se ovakovo zemljišno knjižno stanje i sve upisatu u glavnu knjigu za što je potreban elaborat, opis nekretnine izrađen po ovlaštenoj osobi ili tvrtci, uz istovremeno brisanje društvenog vlasništva, koje je u pravilu, bilo upisano na zk tijelu II - zemljištu. Što se tiče stanarskog prava na stanu u privatnom vlasništvu, to je bilo moguće steći prema davno već ne važećem Zakonu o stambenim odnosima, pa se tome ne treba čuditi jer u praksi je toga dosta. Stečena su stanarska prava i na privatnom vlsaništvu, bio je moguć i otkup tih stanova, uz pretpostavke određene Zakonom o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo koji je donijet još 1991.g.
  11. Sudkinja je u pravu. Ukoliko ste svjedoka predložili vi, vi ste dužni naknaditi mu i sve troškove koje je imao radi dolaska na sud. Pravo na parnični trošak ostvaruje se ukoliko stranka ima odvjetnika kao punomoćnika u parničnom (a i u drugom postupku) prema važećoj odvjetničkoj tarifi. Stranka koja nema punomoćnika u postupku može ostvariri, prema odluci suda i uspjehu u parnci trošak plaćenih sudskih pristojbi a imala bi pravo i na ostale troškove koji su nužni u postupku, npr. za plaćeno vještačenje i td., naravno prema odluci suda. Ukoliko se sami zastupate ne možete ostvariti naknadu parničnih troškova troškove prema "odvjetničkoj tarifi" sve sukladno odredbama Zakona o parničnom postupku.
  12. Nisam sigurna da ste u pravu jer su se ceste, a očito se radi o nerazvrstanoj cesti nad kojom pravo upravljanja ima Grad, bile građene na društvenom vlasništvu. Često su izvlaštenja rađena ali zbog aljkavosti ureda u tadašnjim općinama ništa nije bilo provedeno u gruntovnici, zemljišnim knjigama nadležnog suda. Zato je cesta vjerojatno napravljena u skladu s zakonima koji su vrijedili u vrijeme izgradnje a moguće da o tome postoje i odluke nadležnih tijela (možda Grad njima i raspolaže, ili se nalaze u državnom arhivu). Osim toga ceste su javno dobro u općoj uporabi i na njima se ne može steći vlasništvo prema odredbama Zakona o vlasništvu.. Postoji cijeli niz pravnih osnova temeljem kojih bi Grad mogao u određenom izvanparničnom ili i parničnom postupku dokazati da se radi o cesti nad kojom on ima pravo upravljanja.
  13. Nemate nikakva prava na stan koji bespravno koristite. instituti dosjelost, stanarsko pravo, najam) koji se spominju u dosadašnjim odgovorima nemaju nikakvu važnost za vas. Postoji pravomoćna presuda na vaše iseljenje odnosno na predaju stana vlasniku, Gradu. Mislim da ste kroz ove sve godine morali podnositi zahtjeve za dodjelu stana u najam Gradu, bilo ovoga stana ili nekog drugog adekvatnog s obzirom na broj članova vašeg kućanstva, naravno ako za to ispunjavate uvijete propisane Gradskom odlukom. Za cijelo vrijeme ste bili osoba sa nerješenim stambenim pitanjem. Probajte bar sada na taj način rješavati svoje stambeno pitanje.
  14. zar je moguće da ne znate što vam je činiti??? :tuzan: :tuzan:
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija