Jump to content

brar

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je brar objavio

  1. Suprug je doživio težak infarkt. Pretpostavljam.da će kroz neko vrijeme biti lišen poslovne sposobnosti. Imamo maloljetno dijete. Pošto je živ, ali ne može niti jednu radnju obavljati samostalno., zanima me koji su nam daljnji koraci? Ima li dijete pravo na očevu mirovinu, bilo kakvu naknadu? Čujem oprečna mišljenja, htjela bih se pripremiti za ono što nas na žalost čeka. Hvala svima.
  2. Moj pok. otac ostavio mi je stan na moru darovnim ugovorom prije nego je umro. Stan ima cca 62 m2. U njemu suprug i ja ne živimo. Za taj stan plaćam godišnji porez od približno 1.000 kn. Prije 2 godine kupii smo stan koji se sastoji od cca 52 m2 stambene površine i 20-tak m2 terase. Neki dan nam je stigla obavijest da smo dužni platiti 32.000 kn poreza (5%), jer u korištenju imamo stan na moru. Piše: "...propisano je da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju, u tuzemstvu ili inozemstvu, u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu: građevine (stan ili kuću) čija je ukupna zbrojena površina svih građevina jednaka, veća ili do najviše 10 m2 manja od površine građevine iz članka 11 a. stavak 1. točke 3. zakona..." 20 puta sam ovo čitala i ne mogu shvatiti koliki bi stan trebali imati pa da me oslobode poreza. Isto tako, svugdje je navedeno da naš stan u Zagrebu koji smo kupili i u kojem živimo ima 71,94 m2. Mi ćemo naravno uložiti žalbu na plaćanje tog poreza. Ono što sam hjela napisati u toj žalbi je upravo to da je STAMBENE POVRŠINE 52 m2, a ostalo je terasa (koja se na kraju drukčije i boduje; ne uzima se kao cijeli m2), stoga ne živimo u 71 m2 i priložiti ZK izvadak u kojem se to vidi. Međutim, niti na ZK izvatku, ili bilo kjem drugom dokumentu NE PIŠE da se stan sastoji od 52 m2 stambene površine KOJOJ PRIPADA TERASA OD 20 m2. To bi mi bio dobar argument za žalbu. E sad...što da radim? Da tražim ispravak u ZK? Koliko ta priča košta? Da li uopće trebam tražiti ispravak ili je dovoljno da netko dođe na ponovnu procjenu? Ima li šanse da me na temelju toga oslobode plaćanja poreza?
  3. Tražio sam opskrbninu i u postupku sam za mirovinu. Bio sam na PLP, dali su mi nalaz da sam 6 mj. nesposoban za rad i da to ide na drugostupanjsku komisiju u Zg. Šta sad; šta trebam poduzeti dalje i trebam li uopće šta poduzimati i šta znači ovih 6 mj? Hvala.
  4. Ne smatraju se sposobnim za privređivanje, u smislu stavka 1. ovoga članka, članovi kućanstva koji su nesposobni za privređivanje prema članku 90. ovoga Zakona ako nisu zaposleni, odnosno samostalno ne obavljaju gospodarsku ili profesionalnu djelatnost. Da li se ovo odnosi na umirovljenika ili?
  5. Samohrani otac s dvoje djece, živi s majkom čija je mirovina 2.500,00 kn (za godinu dana 30.000,00), otac prijavljen na burzu, a u 2010. ostvario plaću na račun 5.000,00 kn. Može li se desiti nešto da se ne prizna opskrbnina? Da li u izračun ulazi naknada od burze i alimentacija?
  6. Postoji li nekakva "komisija" koja dolazi na adresu na koju sam prijavio boravište u smislu provjere (da li živim sam, s kim, na toj adresi), odnosno u smislu provjere podataka koje sam naveo na molbi za opskrbninu?
  7. Znači li to da bi ja za nekretninu od oko 65 m2 doista platila oko 1.000 eur?
  8. Prije cca. 5 god. otac mi je darovnim ugovorom prepisao stan na koji plaćamo porez za kuću na odmor (stan se nalazi u mjestu u kojem ne živim) od 62 m2. Trenutno smo u kupnji stana koji bi bio naša prva KUPLJENA NEKRETNINA, odnosno stan u kojem bi živjeli (cca 65 m2). Navodno moramo platiti 5% poreza na nekretninu, ali nam je rečeno da je porez manji ukoliko se kupuje novogradnja. Da li je to istina i da li je svejedno ako se ta ista novogradnja kupuje od pravne ili fizičke osobe?
  9. Unazad par godina iznajmljujem apartman preko agencije kojoj plaćam 15% provizije. Kako bih izbjegla plaćanje tih 15-tak %, odlučila sam da sama vršim prijavu i odjavu gostiju. Rečeno mi je da bih trebala otvoriti obrt i izraditi pečat, kako bih mogla izdavati račun. Moje pitanje je je li to istina i što trebam učiniti, odnosno gdje se obratiti, što mi od papira treba. Ukratko; molim da mi se navedu sve potrebne radnje i uredi u kojima se trebam javiti.
  10. Kojim pravilu? Zanima me može li CSS dodijeliti gore opisanoj majci i njenoj majci dijecu? Obje su bolesne? Je li moguće da tu glavnu ulogu odigra ova druga baka koja je u redu?
  11. On je borac Domovinskog rata (vjerojatno ima i lagani PTSP), NIKADA nije tukao djecu, ponekad bi se razgalamio. Ona je njegova supruga, od prije par godina s dijagnozom shizofrenije. NJena majka je šećeraš, ponekad bi djecu udarila bez nekog većeg razloga (kao i svoju kćer dok je bila dijete). On je za njeno zdravlje činio sve; odlazio kod masu doktora i bio na masu pregleda. Sada je njena bolest uzela maha; ona ne funkcionira, stalno spava, ponekad su djeca bila bez ručka, nije ih htjela voditi ni doktoru kad je trebalo, ne piše zadaće s njima, i na kraju nema pojma niti gdje su djeca u tom trenu. Rastali su se, on je s djecom otišao svojoj mami, jer djeca vole tu baku i tamo imaju mir. Njegova žena već par puta zove kako bi on pokrenuo rastavu, ali se boji da bi ona na taj način htjela djecu, jer su je tako svajetovale mama i tete. Kome idu djeca u ovakvoj situaciji,pita li se djecu išta? Ponavljam, baka kod koje su sada je vrlo brižna, uredna i dobra baka.
  12. Tako bi to trebalo biti, ali ona se vadi na zastaru. Za 7 dana je prvo ročište, ne znam ima li kakvih šansi da to ide u zastaru? Predmet je na utuženje išao 2007.?
  13. Susjeda iznad nas je renovirala kupaonu prije cca 4-5 god. Radovi nisu dobro izvedeni i nama je na plafonu prodrla voda. Obavijestili je odmah,pa opet, pa opet i opet, kad smo shvatili da NE ŽELI popraviti štetu, tužili smo. Poduzeli smo sve radnje, tek sad je došlo do 1. ročišta. Kadu je digla nakon što je voda počela teći kroz sijalicu prije 2 mjeseca. Do tada nije ništa napravila,jer kaže da čeka da se osuši fleka. Bojim se da bi presuda mogla biti donesena u njenu korist(malo mjesto, dobre veze), iako je na uviđaj izašla inspekcija, policija i svi su napisali zapisnik u našu korist. Kome da se želim i što da napravim u slučaju presude u njenu korist? Kome prijaviti tako nešto?
  14. Upravo o tome i jest riječ. Da pojednostavimo stvar; stan koji bismo mi kupili ima točno 73, 37 m2. Ako sam dobro shvatila, 5% poreza bismo platili na nekih 10-tak kvadrata?
  15. Dakle, nebitno je to što nekretnina NIJE u mjestu našeg boravka i što je to nešto što sam ja NASLIJEDILA od svog oca? Nije mi jasan ovaj dio da se priznaje površina DO 65 m2. Što ako je u pitanju 62m2? ne bi li bilo logičnije da je u pitanju OD 65m2?
  16. Moj otac se teško razbolio i smješten je u domu. Nakon što je otišao u dom, darovnim ugovorom mi je ostavio stan (koji smo prenamiijenili u apartman) koji se ne nalazi u Zagrebu, (mjestu mog stalnog boravka) i ima cca 63 m2. Kako smo moj suprug i ja odlučili kupiti prvu nekretninu kojom bismo riješili svoju egzistenciju, zanima me postoji li način za oslobađanje od 5% poreza. Ne znam je li važno napomenuti da bi kupljena nekretnina bila za 10-tak kvadrata veća od naslijeđene. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija