Jump to content

zastitaskoljic

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Planiram otkupiti stan u kući (1/2 nekretnine) od trenutnog vlasnika, pri čemu bi njemu ostavio osobnu doživotnu služnost na predmetni stan. Zanimaju me sljedeće pojedinosti. S trenutnim vlasnikom (stanovatelj) bih sklopio ugovor o ustanovljenju prava doživotnog stanovanja na nekretnini (osobna služnost stanovanja). Dakle u ugovoru bi između ostalog stajale i sljedeće pojedinosti: - stanovatelj snosi redovite i izvanredne troškove poslužne svari - stanovatelj bez pisane suglasnosti vlasnika ne smije koristi poslužnu stvar osim u svrhu stanovanja, osobito ne smije iznajmljivati ili na drugi način gospodarski koristiti - stanovatelj je suglasan da se kod komunalnih drusštava evidentira kao krajnji korisnik/platitelj - ugovorne strane suglasne da treće osobe nemaju prava stanovanja/boravka u nekretnini bez izričite pisane suglasnosti vlasnika nekretnine - stanovatelj za vrijeme korištenja nekretnine istu ne smije koristiti na način da uništi bitna svojstva objekta - stanovatelj je suglasan da ukoliko bude oštećivao predmet stanovanja te ga koristio protivno njegovoj svrsi, da se služnost stanovanja gasi. U slučaju navedenog obvezuje se napustiti nekretninu u roku od 30 dana od prigovora Vlasnika. Za sve ostalo što nije propisano ugovorom primjenjuje se zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Da li su neke od navedenih „pojedinosti“ u koliziji s predmetnim zakonom? Čitajući čl 199 – 211, nije mi jasan stavak 1 i 2 čl. 204. (1) Plodouživatelj je ovlašten da se, bez obzira na to kolike su mu potrebe, služi poslužnom stvari u skladu s njezinom namjenom, da je posjeduje kao nesamostalni posjednik te je potpuno za sebe rabi, a njegov je i čisti prihod od čiste vrijednosti te stvari, ali sve to samo u granicama očuvanja sućanstva, što uključuje i očuvanje temeljne namjene poslužne stvari. (2) Plodouživatelj može pravnim poslom prepustiti drugoj osobi izvršavanje svojih ovlaštenja iz stavka 1. ovoga članka. Što to znači u konkretnom primjeru na mojem slučaju? Odnonsno što znači ovaj stavak 2? Općenito da li po zakonu stanovatelj može na predmetnoj nekurentni prijavljivati boravište/prebivalište za druge osobe? Da li stanovatelj može otvarati obrte, tvrtke i registrirati ih na navedenoj adresi? Ukoliko nije navedeno u ugovoru u kojim slučajevima se služnost može razvrgnuti, odnosno što bi stanovatelj trebao učiniti da se isto dogodi?
  2. Dakle ta starija osoba je suvlasnik dijela kuće u kojoj trenutno prebiva. Svoj suvlasnički dio planira prodati drugom suvlasniku kuće (nećak od pokojne supruge) pod uvjetom da može do smrti ostati živjeti u predmetnom prostoru. Tko se obraća CZSS, rodbina ili "sustav"?
  3. Što se događa s osobom ukoliko je narušenog zdravlja i ne može se brinuti sebi, a nema „nikoga“. Dakle nema nasljednika, ima samo nećake sa strane pokojne žene? Ukoliko takva sirota osoba „padne u krevet“ što se događa s njom? Financijska sredstva koja prima nisu dostatna za dom. Šta sustav radi njom? Da li osoba kod koje je prijavljena na stanu (ustupljena nekretnina za doživotno življenje) ima neke obaveze spram nje?
  4. Suvlasnik sam kuće koja se sastoji od suterena, prizemlja i kata. Ja sam vlasnik suterena i kata, dok je drugi vlasnik u prizemlju. Svaka etaža ima svoju odvodnu vertikalu za otpadne vode, a septička jama se nalazi u suterenu koji je u mojem vlasništvu. Imamo i među vlasnički ugovor u kojem se uopće ne spominje septička jama, pristup istoj i održavanje. Da li ja imam mogućnosti suvlasniku zabraniti korištenje septičke jame, odnosno prisiliti ga da iznađe novo rješenje za odvodnju svojih otpadnih voda?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija