Jump to content

hlebinka

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. da si se upisala u maticu vjenčanih kod nas i da imaš naš vjenčani list i prijavljeno prebivalište, mogla bi pokrenuti razvod kod nas bez većih problema.o trajanju postupka se može štošta reći... a je li postupak kada nisi upisana u maticu vjenčanih moguće pokrenuti, ne znam,ali bi bilo logično da se može.jer nema logike da se vjenčani u las vegasu idu tamo ponovo ako se odluče rastajati. možda ćeš morati upisati svoje vjenčanje pa se onda tek rastajati...ako imaš prebivalište ovdje,najbolje je u tom mjestu raspitati se u matičnom uredu kakav je postupak oko razvoda, prije plaćanja prevoda vjenčanog lista (ako nije međunarodni obrazac u pitanju). napominjem i da pokretanje postupka nije toliko komplicirano,koliko će biti komplicirano uručiti poziv bivšem ako se ne zna njegovo zadnje prijavljeno prebivalište.odvjetnici znaju takve postupke ali su im savjeti i angažiranje poprilično skupi.
  2. Zanima me kada inozemna presuda postaje pravomoćna,datumom koji je na pečatu njezine pravomoćnosti ili datumom pravomoćnosti rješenja kojim naš sud priznaje pravomoćnost inozemne presude?
  3. Priznaje se, postoji međunarodno priznat obrazac-ispis iz matične knjige vjenčanih koji moraš odnijeti kod matičara u mjesto svojeg prebivališta. na temelju toga,bit ćeš upisana u maticu vjenčanih i dobit ćeš naš vjenčani list i novu domovnicu ako si promijenila prezime. Za proceduru oko crkvenog vjenčanja ne znam.
  4. Pozdrav, zanima me zna li itko kakav je postupak ostvarivanja pravomoćnosti inozemne brakorazvodne presude. Poštom mi je dostavljena sudska presuda iz inozemstva (brak bio sklopljen i razvrgnut u inozemstvu), imam i njezin ovjeren prijevod i sada želim promijeniti svoje prezime. Kako dobivam kojekakve informacije, zanima me zna li itko kakav je postupak za promjenu dokumenata, navodno trebam prvo ići na sud s prijedlogom za pravomoćnost inozemne presude, ovjerenim prijevodom i biljezima a zatim u matični ured. Gdje mogu saznati kako taj prijedlog mora izgledati?
  5. Problem je slijedeći:nije se pismeno očitovalo o učinjenom na otklanjanju nedostataka iz inspekcijskog zapisnika inspektora zaštite na radu, trebalo se očitovati pismeno u roku 8dana,a očitovalo se nakon 23 dana kad su otklonjeni navedeni nedostaci. Sada je stigao zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i poziv na sud. Što činiti i kolika je kazna?
  6. Problem je slijedeći:nije se pismeno očitovalo o učinjenom na otklanjanju nedostataka iz inspekcijskog zapisnika inspektora zaštite na radu,trebalo se očitovati u roku 8dana a to je učinjeno nakon 23 dana kad su otklonjeni navedeni nedostaci. Sada je stigao zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. što je činiti i kolika je kazna i odgovornost?
  7. Problem je slijedeći:nije se pismeno očitovalo o učinjenom na otklanjanju nedostataka iz inspekcijskog zapisnika inspektora zaštite na radu,konkretno trebalo se pismeno očitovati u roku 8 dana a to je učinjeno nakon 23 dana, kada su otklonjeni navedeni nedostaci. Sada je stigao zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Što je činiti? Kolika je odgovornost i kazna?
  8. Moj problem je slijedeći:poslodavac se kolektivnim ugovorom obvezao uplaćivat mi dopunsko zdravstveno,ali to uredno ne čini ili čini u manjem iznosu nego je prikazano na IPO listi. Ne uplaćivanje dopunskog se svake godine vidi tek iz obavijesti o uplaćenim premijama dopunskog osiguranja koja mi stigne na kućnu adresu a koju prilažem u poreznu prijavu. Na listi plaće koju dobivam mjesečno lijepo se vidi da mi poslodavac doda iznos za dopunsko na plaću a uredno ga i skine tako da ja u konačnici te pare ne dobijem.Apsurdno mi je da onda na taj fiktivan iznos ja ipak plaćam porez,kako mi je rečeno u poreznoj. kako da to izbjegnem? Hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija