Jump to content

romiticma

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je romiticma objavio

  1. Posjedujem dvoetažni stan u stambenoj zgradi sa 38 stanova. Donja etaža ima oko 55 m2 a gornja (mansarda) oko 23 m2. Originalno su to trebala biti dva stana, dvosobni stan od cca 55 m2 i garsonjera u mansardi od cca 23 m2 međutim prethodni (prvi) vlasnik je u gradnji zgrade kupio oba prostora i spojio ih unutarnjim stepenicama. U drugoj lameli iste zgrade koja ima isti raspored stanova, kao i u susjednoj zgradi, taj gornji dio (mansarda) od cca 23 m2 je zaseban stan (garsonjera) sa ulaznim vratima iz stubišta. Naravno u mene je tu sada betonski zid. Planiram odvojiti tu garsonjeru u poseban stan, kao što je originalno trebalo biti, pa me zanima slijedeće: 1. Trebam li tražiti suglasnost suvlasnika da probijem zid i otvorim ulazna vrata iz stubišta u taj gornji dio stana? 2. Ako je na 1. pitanja odgovor DA li trebam ishodovati suglasnost svih suvlasnika. 3. Da li se ta dva tako odvojena stana mogu etažirati, legalno dobiti dva stana, što znači da svaki ima svoj priključak na struju/vodu, kome se trebam obratiti i koliki je to posao i trošak? 4. Ako je odgovor pod 4 NE pretpostavljam da se onda mogu koristiti kao dva stana s tim da sve u zemljišniku/katastru ostaje kao prije, dakle jedan stan. Unaprijed hvala dobrim ljudima na savjetu.
  2. Hvala. Puno mi znači ova informacija. Ja razumijem da bi brutto površina ostala ista, dakle danas je to 55 m2 na jednoj etaži i 23 m2 na etaži poviše i ako se zatvori prolaz između dvije etaže na kojem mjestu je danas drveno stubište koje povezuje etaže dobijamo dvije zasebne jedinice iste površine kao sada.
  3. Pozdrav, Imam dvoetažni stan u višestambenoj zgradi površine cca 55 + 23 m2 koji bih želio pretvoriti u dva. Zgrada je izgrađena 1986. i tijekom gradnje su te dvije cjeline spojene u jednu i napravljen jedan stan, a inače na drugom krilu zgrade su to dva zasebna stana, jedan od cca 55 m2 i drugi u mansardi od cca 23 m2. Da li je moguće od ovoga jednoga stana napraviti dva, tj da bude isto kao po originalnom projektu i što to eventualno sve sa sobom vuče: suglasnost suvlasnika, građ. dozvole, etažiranje, itd? Ulaz u gornji stan bi bilo potrebno probiti iz stubišta. Napominjem da sam ja drugi vlasnik stana. Hvala
  4. Ipak još jedno tehničko pitanje: Ako npr. 5 suvlasnika pristne mi darovati svoj suvlasnički dio nad nekretninom da li oni svih 5 mogu biti na jednom ugovoru o darovanju ili moram sa svakim posebno sklapati ugovor. Hvala.
  5. Hvala Vam na brzom i jasnom odgovoru na sva pitanja. LP
  6. Pokušati ću biti što kraći i jasniji. Naime, moj otac je vlasnik najvećeg dijela jednog zemljišta (oko 40%). Pored njega postoji još 7-8 vlasnika od kojih nitko ne prelazi preko 15% udjela. Nas ima četvero djece plus majka. Otac bi htio svoj dio na toj nekretnini darovati meni, s čim se slažu ostala djeca kao i majka. Moja pitanja glase: 1. da li sutra nakon eventualne očeve smrti ostala djeca i majka mogu zatražiti svoj nužni dio? Ako je odgovor potvrdan, dali se kod sklapanja ugovora o darovanju mogu nekako od toga ograditi, npr. da oni potpišu i to ovjerimo da neće tražiti svoj nužni dio. 2. da li sutra netko može osporavati taj ugovor o darovanju? 3. da li mogu s drugim suvlasnicima sklopiti ugovor o darovanju/kupoprodaji (znam da tu moram platiti porez), kako bi mi i oni prepustili svoj dio, jer mi je cilj postati vlasnik 1/1. Za sada imam usmeni pristanak većine ostalih suvlasnika. 4. Ako neko od suvlasnika ne pristane mi darovati/prodati svoj dio ima li ikakvog načina da dođem do 1/1 vlasništva, npr. stekao sam 90% i nedostaje mi 10%, i ako ne, što mi to u praksi znači? Da li npr. sutra na tom zemljištu ja mogu započeti graditi jer je zemljište građevno? Molimo odgovor na svako pitanje posebno, na čemu se zahvaljujem.
  7. Poštovani, Danas sam dobio rješenje od Uorezne uprave da je moja godišnja porezna prijava na dohodak odbijena. Kao razlog navode da je porezna prijava podnesena 19.3.2013, a da je po Zakonu zadnji rok kraj veljače. Međutim istina je da sam osobno poreznu prijavu podnio 19.2.2013 a ne 19.3.2013, a što jasno stoji i na Potvrdi koju sam dobio prilikom podnošenja prijave, koju sam sačuvao. Skupa sa svojom prijavom podnio sam i prijave za tri ostala člana domaćinstva i sve potvrde imaju isti datum, a brojevi na potvrdama su sukcesivni, 10, 11, 12 i 13. U Uputi o pravnom lijeku se navodi da se mogu žaliti, pismeno, direktno na poreznu ili usmeno u zapisnik uz 50 kn upravne pristojbe. Pitanja: 1. Je li se ovodogodilo slučajno ili namjerno 2. Što je najbolje napisati u žalbi (uz prilog preslike potvrda)? 3. Mogu li me zaista zeznuti ili će to ići lako? 4. Mogu li tražiti i 50 kn natrag za upravnu pristojbu? 5. Bilo koji drugi savjet? Hvala
  8. Zaboravio sam napomenuti da isti ima staus dragovoljca-veterana domovinskog rata HR Herceg-Bosne
  9. Poštovani, Postavljam pitanje u ime svoga brata. Naime, isti je bio dragovoljac domovinskog rata od 10/1991, u ZNG-u i 116.brigadi na dubrovačkom ratištu pod zapovjedništvom legendarnog Daidže. Rodom je iz Neuma i u ZNG se prijavio u Stonu. Početkom 1992. (on misli u ožujku) priključio se HVO-u i tamo ostao do kraja rata na ratištu oko Mostara. Ima hrvatsko i BH državljanstvo. Od dokumenata ima samo potvrdu od Zapovjedništva obrane Općine Metković da je zadužio vatreno ružje br. xxxxx. Obzirom da do sada nema nikakav dokumenat da je sudjelovao u domovinskom ratu, a samim time ni pravo na sada aktualne braniteljske udjele, pita što mu je činiti da pronađe zapise o svom ratnom putu i gdje, a kako bi dobio status hrvatskog branitelja te barem dobio braniteljske udjele.
  10. Prije 12 dana 18-godišnja kćer (učenica) je ozlijeđena u prometnoj kao suvozač. Pretrpjela je frakturu ključne kosti sa dislokacijom, potres mozga i još neke kontuzije. Automobil je bio neregistriran a vozač pod utjecajem alkohola, navodno 1,86 promila (nemam policijski zapisnik). U automobilu je bilo ukupno 6 osoba (yugo 45 !!!!). Od ostalih putnika jedan ima manju ozljedu vratne kralježnice. Kćer nije bila vezana sigurnosnim pojasom i navodno je imala 0,2 promila alkohola. Ležala je 5 dana u bolnici i sada je puštena kući na oporavak do slijedeće kontrole na kojoj će se odlučiti da li ključnu kost operirati ili ne. Do sada je dobila dvije ponude o zastupanju njenih interesa u naplati odštete na što smo se oglušili. Moja pitanja: 1.obzirom da automobil nije registriran da li je moguće, tj. od koga naplatiti odštetu? 2.budući da je preko škole osigurana za ozljede da li ima pravo na naplatu odštete? Isprika za dugi post.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija