Jump to content

3Dmaker

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je 3Dmaker objavio

  1. Evo da odgovorim sam sebi na pitanja. Upravo sam razgovarao sa Obrtnickom Komorm u Splitu i u Zagrebu u vezi ispita za ""Prerađivač plastičnih masa". Ispit se ne moze polozit u Splitu ali moze u Zagrebu. Ispiti su svako 2 mjeseca. Link za prijavu je https://okz.hr/srednjoškolsko-obrazovanje-za-obrtnička-zanimanja/ispiti-o-stručnoj-osposobljenosti Ako ste zavrsili fakultet ispit je jos jednostavniji jer se ne mora polagati neki dio. Ispit je stvarno lagan i navodno je na nivou osnovne skole. Samo sta se mora platit 1200kn i za ljude koji ne zive u Zagrebu postoje dodatni troskovi putovanja. Ispred komisije morate pricat o tome sto radite, kako koristite 3D printer itd. Uglavnom...bit svega je 1200kn uplatit drzavi...🤬
  2. Na ovom linku od NN sam procitao sve o tom ispitu o stručnoj osposobljenosti za zanimanje prerađivač plastičnih masa...i imam dojam da to nije bas jednostavno i mislim da to nema smisla za mene i moj buduci obrt. Imam doslovno jedan 3D printer s kojim bi radio dijelove za prodaju na webshopu/Facebook itd. Koji NKD onda najbolje odgovara meni? Hvala!
  3. Pozdrav svima! Razmisljam o otvaranju obrta, te takoder razmisljam da pokusam iskoristit poticaj za samozaposljavanje preko HZZ. Rekreativno se bavim 3D printanjem tj. 3D ispisom te zelim ic korak dalje i osnovat obrt za svrhu proizvodnje vlastitih proizvoda od plastike koristeci se tehnologijom 3D ispisa te prodavat iste preko weshopa. Sto se tice webshop/prodaje preko interneta upoznat sam za zakonima i MTU o trgovini i Zakon o elektroničkoj trgovini, puno mi je pomogao ovaj vodic https://www.mingo.hr/public/trgovina/Vdc2_20116.pdf Sto se tice djelatnosti za ovakav obrt predpostavljam da je po NKD-u odgovarajuca djelatnost: 22.2 Proizvodnja proizvoda od plastike te 22.29 Proizvodnja ostalih proizvoda od plastike Nakon malo istrazivanja naletio sam na ovu temu: Maram li ja stvarno zavrsit tecaj "Prerađivač plastičnih masa" da i mogao imat djelatnost 22.2 i 22.29? Postoji li nekakav jednostavniji nacin? Jel ovo samo u slucaju ako je 22.2 primarna djelatnost? Mogu li npr. otvorit obrt za usluge i imat 22.2 kao sekundarnu djelatnost i izbjeci polaganje ovog tecaja? Ake nema druge mogucnosti nego polozit ovaj tecaj, jel to nesto komplicirano ili je sve to pro forma da se plati drzavi i dobije papir? Da bi situacija bila dodatno zbunjujuca kad odem na stranicu hok-a vidim ovu listu za strucnu osposobljenost na kojoj se nalazi "Prerađivač plastičnih masa" Ali kad odem na web stranicu obrtnicke komore SD zupanije (u kojoj se ja nalazim) na listi bas nema "Prerađivač plastičnih masa". I zadnje pitanje koje imam je: koje MTU moram zadovoljit za obrt koji se bavi - 22.2 Proizvodnja proizvoda od plastike? Hvala i lijepi pozdrav svima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija