Jump to content

Persona

Korisnik
  • Broj objava

    109
  • registrirao se

  • Osvojio dana

    5

Sve što je Persona objavio

  1. Moja greška, krivo sam pročitao pitanje. Slučajno sam shvatio da se radi o dugu u vezi komunalnog otpada i sličnih usluga.
  2. Pa ne dostavlja račun pojedincima grad već pružatelj komunalne usluge, zato sam i rekao da otiđe i provjeri je li mozda riječ o kakvoj greški, budući da je kuća relativno nedavno kupljena.
  3. Mislite li na to da pripremate jela doma i onda ih iza prodajete primjerice za svadbe, rođendane i sl.?
  4. Otiđite kod pružatelja komunalnih usluga i raspitajte se o čemu se točno radi. Mozda je došlo do kakve greške.
  5. Možete pobijati rješenje s obzirom da prema Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća o nasljeđivanju hrvatski sudovi nisu u ovom slučaju nadležni za odlučivanje o nasljeđivanju već sudstvo Danske.
  6. Postoji li na tom ugovoru iz 1964. kakva identifikacijska oznaka osobe koja može potvrditi istovjetnost osobe?
  7. Da bi dobio dozvolu za rad Vaš poslodavac treba podnijeti zahtjev nadležnom Hrvatskom zavodu za zapošljavanje da se provede test tržišta rada.
  8. I u tom slučaju njegova djeca trebaju dobiti svoj nužni dio (tzv. dječji dio).
  9. Ako u slučaju njegove smrti kuća bude na njegovom imenu (tj. u njegovom vlasništvu) ne možete ništa učiniti.
  10. @Darko1405 Da, mozete to uciniti, a mozete pokusat i preko googla, jer neki gradovi i općine objavljuju online.
  11. Je li nešto građevinsko zemljište ili poljoprivredno određuje se prostornim planom, dakle prostornim planom se određuje namjena površina. Svaki grad/općina ima svoj prostorni plan kojim se određuje je li nešto građevinsko zemljište (na kojem se može graditi) ili je nešto poljoprivredna površina (na kojoj se ne može graditi) itd.
  12. Tek od 1. 7. 2023. će te moći kupovati poljoprivredna zemljišta u Republici Hrvatskoj. If you rather like it in English, you wouldn't be able to buy agricultural land due July 1, 2023.
  13. Ovo se događa ne samo u školama već i na fakultetima. S jedne strane, razumijem javne ustanove u nastojanju da se zaštite od eventualnog oskvrnuća knjižnog fonda. S druge strane, uskraćivanje svjedodžbe, diplome i sl. nije primjeren način ostvarivanja gore navedenog cilja. Što više smatram da to nije u skladu čl. 6. Zakona o općem upravnom postupku, poglavito st. 2. istog članka - "Kad se na temelju propisa stranci nalaže kakva obveza, prema njoj će se primjenjivati one mjere za ispunjenje obveze koje su za nju povoljnije, ako se takvim mjerama postiže svrha propisa". Uskrstom svjedodžbe se zasigurno ne postiže zakonska "razmjernost".
  14. Da u slučaju podjele bračne stečevine kad dođe do razvoda braka.
  15. Ako je ona jedina upisana u zk, onda je ona jedina vlasnik nekretnine i može s njome raspolagati kako ju volja. Međutim, ako je nekretnina pod hipotekom (zbog kredita) onda postoje stanovita prava banke glede te nekretnine u slučaju ne vraćanja kredita po dospjelosti duga te se to unosi u list C u zk (tzv. teretovnica).
  16. Bračnu stečevinu čini imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja braka ili potječe iz te imovine. Budući da ste vi stekli stan darovnim ugovorom sklopljenim s majkom, u tom slučaju ne radi se o bračnoj stečevini. Nakon prodaje može se dokazivati kontinuitet - darovan stan->prodaja stana->kupnja novog stana novcem od prodanog stana. Međutim, ako je novi stan daleko skuplji (vrijedniji) od darovanog stana može se postaviti pitanje kako ste nadoplatili tu razliku? Odnosno jeste li ju nadoplatili novcem koji je stečen radom?
  17. Kalendarske godine. Vrlo jednostavno, da bi se spriječile eventualne zloupotrebe, npr. moze se dogoditi da osoba boravi u RH 182 dana zaključno do 31. 12. 2022. godine, onda ispada da od sutrašnjeg dana tj. 1. 1. 2023. godine moze jos 183 dana boravit u RH, na kraju ispadne da je boravila u RH 365 dana u kontinuitetu.
  18. Budući sa su živjeli na istoj adresi 2,5 godine, mislim da bi se teško moglo dokazati da su se nalazili u izvanbračnoj zajednici, budući zakon predviđa minimalno 3 godine zakedničkog života. Tih pola godine visi i 'ko zna šta se događalo s njihovim odnosom.
  19. Uživao bi posjedovnu zaštitu pa u slučaju da ga želite izbaciti, to ne bi mogli učiniti. Ako on ne zna da ima pravo na posjedovnu zaštitu pa proteknu rokovu u kojem to može tražiti, onda nikom ništa.
  20. Da, ako ste samac, rezidentnost vam se određuje prema mjestu gdje boravite dulje od 183 dana. No, ako imate obitelj, onda se rezidentnost utvrđuje prema mjestu vaših pretežitih životnih interesa, dakle, gdje vam se obitelj nalazi, gdje odlazite u liječnika, gdje djecu u školu šaljete, u kojem mjestu odlazite u nabavku namirnica te sve drugo koje upućuje da ste vi životno orijentirani na neko određeno mjesto. Ako ste se odselili iz RH prije 1. 1. 2016., onda se pretpostavlja da više niste rezident RH i na vas se više ne primjenjuje načelo svjetskog dohotka.
  21. Prema zakonu imate pravo na minimalno 4 tjedna godišnjeg odmora, a računa se tako da broj radnih dana pomnožite s brojem tjedana, stoga ako u tjednu radite 5 dana -> 4x5=20 dana godišnjeg odmora. S tim da zakon propisuje da se dva tjedna moraju iskoristiti odjednom, a druga dva tjedna se moru raspodijeliti.
  22. Da, ako nije etažirano.
  23. Ako vi ne znate čije je potkrovlje kako ćemo mi znati? Možda je u cijelosti njeno, možda vaše. Odite u zemljišne knjige i provjerite kakvo je stanje s tom nekretninom i kome koliko pripada.
  24. Morate, to je jedan od zakonskih razloga za obnovu. Morate u prijedlogu učiniti vjerojatnim da bi te novosaznane činjenice dovele do drukčijeg rješenja stvari da su ranije iznesene. Drugim riječima, trebate predočiti nadležnom tijelu da bi te činjenice, vjerojatno, dovele do drugog ishoda postupka da su ranije iznesene. Također to trebate obrazložiti.
  25. Prijedlog za obnovu podnosite tijelu koje je donijelo konačno rješenje
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija