Jump to content

zeteoc

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako tužba ne uspije, ugrizi joj psa za osvetu Kako sam ja roditelj malo starijeg dijeteta od vašeg najmlađeg, razmišljao sam kako bih reagirao da mi pas ugrize dijete. Možete misliti da sam brutalan, no mislim da bi reakcija bile ista kao u onog oca, koji je prije par mjeseci otišau u kuću po revolver i usmrtio životinju. Nadam se da će vlasnica psa platiti,ako za ništa drugo, onda za svoju bezobraštinu. Sretno
  2. Post "podjela imovine" odgovara na većinu meni nejasnih pitanja. Zbog čudljive prirode odnosa oca i majke, te činjenice da otac daje većinu sredstava za kupnju automobila, moguća je situacija da otac odbije kupnju na majčino ime, pa se unaprijed zanimam za takvu situaciju. Da zaključimo, nije moguće darovnim ugovorom apsolutno lišiti nužne nasljednike, koji nisu dobili dar, njihova nužna dijela bilo kakav ugovor bio (pri tome pretpostavimo najgoru situaciju da je dar jedina stvar koju je ostavitelj ostavio).
  3. Hvala još jednom :klanjam: ! Zamolio bih interpretaciju ovog zakona, odnosno potvrdu da ga točno tumačim. Radi se o drugom poglavlju, točka (1). Dio "i sudjeluje s ostalim nasljednicima u diobi ostavine", ostavina predstavlja sredstva koja ostavitelj ostavio, a ne uključuju dar, koji se u tom slučaju ne računa u ostavinu, niti će se računati kao dio nužnog dijela za darovanog. Poglavlje (2) - dio "ima pravo zadržati dar u mjeri u kojoj to ne sprječava da nužni nasljednik dobije punu vrijednost nužnog dijela". Laički primjer: - 2 nasljednika, jedan dobije na dar tri auta, drugi jedan; prvi ne smije zadržati sva tri auta, nego mora dati jedan auto drugom nasljedniku, da bi se zadovoljila vrijednost nužnog dijela. Ako je tumačenje dobro, onda je prilikom dara od oca povoljna samo situacija iz poglavlja (1), i ona se mora specificirati u darovnom ugovoru. Točno?
  4. Isključena je mogućnost da se automobil dijeli sa supružnikom ako se dobije na dar. Točno? Mene zanima i jedno i drugo pitanje iz prethodne bianca-ine objave. Pretpostavljam da ova tematika spada više pod nasljedno pravo, no u postu iznad me zapravo zanima u kojoj situaciji ne bi bilo nikakvih pravnih zavrzlama sa darom. Jedna je opcija dar od majke, kojoj sam jedino dijete, druga je dar od oca, koji osim mene ima i kćer. U slučaju dara od oca i njegove smrti, polaže li moja polusestra kakvo pravo na dar. Na postovima o nasljednom pravu se spominje pravo na nužni dio. Otac je već prije uložio sličan materijalni izdatak u polusestru, bez mogućnosti dijeljenja između nje i mene, pa mi je glupo da se dovodim u situaciju da dijelimo dar namijenjen meni, ako se to ne bi dogodilo da me daruje majka. Hvala bianci na odgovorima i oprostite na podužem postu!
  5. Puno hvala na brzom odgovoru! Imam još jedno pitanje - nakon potpisivanja darovnog ugovora, je li darovana imovina podložna dijeljenju pri ostavinskoj raspravi? Konkretno - ako auto kupi moj otac, polaže li moja polusestra kakvo pravo na auto nakon potpisivanja darovnog ugovora?
  6. Oprostite ako se ovo pitanje ponovilo (u tom slučaju bi molio link ili uputu kako doći do odgovora). Situacija je sljedeća: nalazim se u braku, te su nam moji roditelji odlučili kupiti automobil. Podržavam dijeljenje svega u braku, pod uvjetom da imovinu zaradi netko od nas dvoje. U ovoj situaciji me zanima kako pri eventualnom razvodu izbjeći dijeljenje imovine koju smo dobili na dar. Čini mi se da je FreeFlyer na post-u "moje i tvoje u našem braku" savjetovao za sličnu situaciju (razlika je što se ovdje radi o daru, a na dotičnom post-u o vlastitoj kupovini), i želim potvrdu da je rješenje da roditelji kupe auto na svoje ime, te nam ga daju na korištenje. Postoji li način/pravni dokument kojim oni mogu auto darovati meni nakon kupnje, čime bi on bio u mojem vlasništvu, a ne bi se dijelio nakon eventualnog razvoda. Usput, nemam braće ni sestara sa majčine strane, no otac mi ima kćer iz prijašnjeg braka.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija