Jump to content

CheKirac

Korisnik
  • Broj objava

    371
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je CheKirac objavio

  1. Evo na početku smo 2022. god.Veilki broj HRVI iz Domovinskog rata ima iznose invalidnina od I-X skupine.X. skupina ima najmanji iznos invalidnine oko120,00 kn.Moje pitanje je .Da li netko zna kada će te invalidnine konačno početi rasti makar i u simboličnom iznosu jer nisu uvećane preko 20 god.?Hvala Vam na odgovoru.
  2. Poštovani, po mojem iskustvu pretpostavljam da je u svakom slučaju potrebno uložiti žalbu, samo u toj žalbi ne smijete navesti ono što po mogućnosti nije istinito ili bolje rečeno lagati jer to neće proći. Na što vam želim ukazati: Tvrdite da se liječi kod doktora opće prakse i troši hrpu antidepresiva: 1. da li je u međuvremenu redovno posjećivao psihijatra-specijalista i išao na preglede koji mu je i određivao terapiju 2. Da li je bar jednom ili više puta bio na bolničkom liječenju ili posjećivao dnevne bolnice Ako to sve nije radio a psihoterapiju ne može prepisati doktor opće prakse jer za to nije nadležan morati će dokazati suprotno.tj. priložiti zdravstveni karton iz kojeg će se vidjeti da li je redovno uzimao terapiju i redovno se kontrolirao. Ostalo će odrediti žalbeni postupak, sretno!!
  3. Da nisam pročitao tako kao što sam napisao bilo bi to što si ti napisao,a lupetanjem prazne slame puno puta sam pročitao u tvojim postovima ali nisam reagirao.I ne vrijeđaj druge ako imaju drugačije mišljenje.
  4. Tko zna kad će biti mirovine jer je u HZMO na snazi preselenje službenika i tone papira u druge prostorije pa nemaju vremena baviti se usklađivanjem mirovina, a i upitne su za ovaj mjesec. A povećanje bez obzira na izbore kao što tu ima onih koji su optimisti mislim da neće biti veće od 1,5 % poena,😉
  5. Prosječno povećanje mirovina će biti oko 60 kn, a to znači povećanje od oko 2, 4 % otprilike.
  6. Poštovani prijatelju koliko sam shvatio ti imaš trajno riješenje o HRVI i vjerovatno konzumiraš mirovinu po zakonu o HRB.Kako si ostvario to pravo neznam ali znam da svake 2 god. imaš pravo na obnovu postupka ukoliko je došlo do pogoršanja bolesti ili nastanka drugih bolesti vezanih uz osnovnu bolest po kojoj si umirovnjen iliti tkz. komorbiditeta što ti mora specijalist doktor u nalazima i napisati.Dakle pogoršanje, bolnica, i novi nalazi i to je to. ako prođeš prođeš ako ne ostaje ti ista mirovina koju si i imao bez tog stavljanja na led ili privremeno kako kažeš, ako ne govorim točno neka me drugi isprave.
  7. Molim upućene u ovu problemsatiku da mi odgovore a to prof, vjerovatno zna točno: Da li RVI koji su ostvarili pravo na mirovinu pa starom zakonu , imaju pravo na dodatak po danu sudjelovanja u borbenom sektoru od 0,49kn po novom zakonu o HBDR. Pitam zato što mi neki pojedinci tvrde da imaju to pravo a ja tvrdim suprotno, da se to po novom zakonu odnosu samo na branitelje koji su ostvarili minimalnu braniteljsku mirovinu. Molim hitni odgovor!! Hvala najljepša!
  8. Da ne bude nedoumica i da se ne prepucavate izgleda da je istina slijedeća te je Mister-X u pravu citiram članak sa interneta: je u rujnu prošle godine. Odlukom Vlade RH prestala se primjenjivati odredba članka 3.a Zakona, dakle umanjenje mirovina većih od 5.000 kuna za 10 deset posto, no odredbe o umanjenju mirovina većih od 3.500 kuna za 10 posto, pojašnjavaju iz HZMO-a, i dalje su na snazi. Neće imati manje nego prije usklađenja Pojednostavljeno, povlaštene mirovine veće od 3.500 kuna smanjivane su jedanput za deset posto, dok su one veće od 5.000 kuna smanjivane dvaput, što je ukinuto pa su zapravo svima mirovine smanjenje jedanput. Novim usklađenjem mirovina dogodilo se da su pojedini umirovljenici prvi put prešli limit od 3.500 kuna, za koje je umanjenje od deset posto i dalje na snazi pa su one sada umanjene do propisanog limita kako ne bi podlijegali umanjenju od deset posto. Stoga njihova mirovina nije manja nego prije umanjenja, ali nije ni veća za puno usklađenje.
  9. imam opću i riješeno stambeno pitanje , samo me interesira da li ići na povećanje invalidosti i omjera rat/mir.ŠDa li krećem ponovo izpočetka ili ne.
  10. Ponovno sam bio u bolnici 21 dan na Rebru. Dijagnoza F62,0, F29.Pitanje za one koji znadu donekle približan odgovor. Da li ići ponovo na invalidsku za povećanje invalidnosti sad imam 30% i drugo da li ići na promjenu uzroka zbog pogoršanja , prije dijagnoza f 43.1 sada F62 odnos rat /mir 70/30.Molim što precizniji odgovor i dali je možda netko već bio u sličnoj situaciji? Hvala najljepša i pozdrav svim braniteljima ma gdje bili!! Možda prof. da proba odgovoriti ?
  11. Dragi prijatelju Spitfire, prijatelj Ljubuški je možda imao sreće sa nadležnim povjerenstvom da su mu odmah odredili omjer rat/mir 30/70, i to je ok. Što se tiče ovog drugog dijela da će mu povećati još za 10% omjer treba svakako imati od svog doktora ispunjen obrazac IN-1, nove nalaze iz kojih se vidi da je došlo do promjene osnovne bolesti PTSP sa novim posljedicama pogoršanja a nije PTSP sa dijagnozom F 43.1 nego sa dijagnozom F62,0 što je posljedica oboljenja uslijed ratnih stradanja usljed katastrofičnog događaja.Tada bi eventualno mogao ići na pogoršanje te možda dobiti i veći omjer od 30/70.Dakle obavezno bolničko liječenje od najmanje 21 dan i promjena dijagnoze sa zadržavanjem prijašnje ali i ostalih bolesti koje su eventualno nastale kao posljedica sudjelovanja u DR-u što treba potkrijepiti nalazima specijaliste.
  12. Dragi Petre i ja sam imao skoro isti slučaj a volio bih da ti se tvoj zahtjev riješi pozitivno i u što kraćem roku.Naveo si da imaš RVI 30% trajno, te da si u profesionalnoj mirovini.Čini mi se da treba postojati opća nesposobnost za rad a ako si u profesionalnoj onda imaš preostalu radnu sposobnost.Zašto nisi išao dalje sa lječenjem neznam ali trebao si sve dok ne dobiješ opću nesposobnost za rad.Volio bih da nisam u pravu.To ćeš vidjeti uskoro kakav odgovor ćeš dobiti.Sretan ti Uskrs kao i svima u tvojoj obitelji!!
  13. Pravo na ustupanje dionica Pravo na dionice imaju hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata ovisno o stupnju oštećenja organizma i članovi obitelji smrtno stradaloga, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji pravo na dionice bez naplate nisu ostvarili na temelju Zakona o privatizaciji, i to: HRVI iz Domovinskog rata s 20 posto oštećenja organizma dionice u nominalnoj vrijednosti od 18.400 kuna To je nominalna vrijednost dionica koju možeš dobiti, druga je stvar koliko one stvarno vrijede na tržištu i koju ćeš cijenu moći ostvariti.Jedino što vrijedi je ova dionica Peveca ostalo je jako nepovoljno i treba čekati barem godinu , ako se što ne promjeni onda i to prodati.To je moje mišljenje nije nagovaranje.
  14. Slažem se s tobom, možda čitajući na brzinu nisam dobro shvatio, inače bio sam dva puta na vještačenju da podignem omjer na 40% ali oba dva puta glatko odbijeno.Možda i bolje u neku ruku,ne ispalti se toliko uložiti niti živaca onoliko koliko je još ostalo za nekih 100tinjak kuna.Nemam više šta kod njih tražiti.Sretno svima!!
  15. Dragi moj buda 2 baš me nisi uvjerio previše oko automatizma onih 40% na onovu bolesti PTSP.Bio sam kod renomiranog psihijatra nihovo tummačenje je shizofrenija, a to što piše u opisu dijagnoze koju si pročitao na webu je okači mačku o rep.Oni to tumače onako kako sam napisao.
  16. to je po meni nelogično da se automatizmom podiže invalidnost no i da je tako znaš li što znači toh tvojih 40%.To je za sada najveći postotak koji možeš ostvariti na osnovu bolesti PTSP.To je jedna stvar a druga automatski povlači za sobom i objašnjenje koji su to bolesnici, shizofreničari, i to bez poslovne sposobnosti. Jako gadan status za par kuna.
  17. Sa privremenim riješenjem nema dodjela dionica, riješenje mora biti za stalno!!
  18. Poštovani petar2013,pretpostavljam da si 1990 god. bio u rezervnom sastavu policije a poslije zbog potrebe prebačen u postrojbe HV-a.Ovo što pišeš da si počeo u Domovinskom ratu u MUP-u a postao invalid u HV-u ne može biti istina.Ako si obolio ili ranjen onda si RVI u statusu svog vremenskog učestvovanja u DR-u.Da si bio ranjen vjerovatno bi već ostvario invalidsku mirovinu.Po starom zakonu o HB svi koji su počeli u rezervnom sastavu policije bez obzira kada su naredbom prebačeni u HV pri određivanju statusa HRVI i pripadajučeg čina uzima se za HRVI povoljniji odnos kod dodjele počasnoog čina a to je dva čina više od čina koji bi ostvarili kao da ste umirovljeni iz postrojbi HV-a.Moje mišljenje je da bi morali ostvariti čin višeg policijskog narednika što odgovara činu stožernog narednika i temeljem toga Vam se treba odrediti i mirovina.E sad pitanje je kakav će sadržaj i upute biti na ovaj zakon o pravima HB .
  19. Nisam siguran da je članak kojeg sam objavio išao u smijeru da napravi što veću konfuziju među braniteljskom populacijom koja je na ovakove objave jako osjetljiva.Ako je istina da pravilnik o provedbi zakona o Hrv. braniteljima bude donesen ili objavljen 18.02.2018. god. a bude po nas nepovoljan ili na bilo koji način diskriminirajući što se tiče prava naših supruga i djece nakon smrti također me interesira isto što je napisao i PrEsVeTli u svom postu. Nije mi jasna nikako odredba u zakonu koja govori o pravima udovica i djece umrlih Hrv. branitelja. Molio bih one koji imaju više saznanja da nam malo pojasne stručnije tu tematiku.
  20. Postavljam pitanje onima koji možda nešto znadu o ovoj temi, a ono je sadržano u sljedećem članku:
  21. Odi u ured Državne uprave za branitelje u općini pa pitaj referenta, ali mislim da ne.
  22. Dragi prijatelju,ja sam siguran da su svi koji su ranjeni i oni koji su mogli ostvarili pravo kao HRVI po toj osnovi,a to što kažeš si u pravu.Svi oni koji su u postupku ostvarenja prava za PTSP jer jedino je to i ostalo kao mogućnost za dobivanje HRVI statusa možeš računati da će bar 1/3 biti odbijena nažalost što zanemarivanjem liječenja, što neznanjem ili neupučenošću da će se zakon mijenjati.Nisu svi znali pa ni oni koji su bili blizu informacija da će se moći podnjeti zahtjev za prizanvanje prava po osnovi bolesti.Bio bih sretan da svi oni koji su stvarno obolili ostvare svoja prava koja su zaslužili.
  23. Kolega da ne ulazimo u meritum cijelog zakona ili pojedinog njegovog članka ovo što ste napisali crvenom bojom to ste mogli učiniti i dosad, jednostavno sa bolničkog liječenja sa novim dijagnozama otići na komisiju za utvrđivanje novog postotka invalidnosti ili postotka povećanja mirovine u odnosu rat-mir., dakle ništa novo.Ovo plavom bojom ste u pravu to je politička odluka i tu se nema što dodati.
  24. Ništa od toga se neće ostvariti, ovo je samo ispravak u dijelu najniže braniteljske mirovine, dodavanje prava 100% RVI, RVI HVO,i priznavanje prava određenim skupinama koje su bile po nekoj osnovi učesnici u DR-u.Kad dođe 01.01.2019. god. i prva isplata mirovine za taj mjesec budemo se čuli dragi kolega.Do tada uživajte čitajući Zakon i naravno ostale podzakonske akte i uredbe koje će poslije ovoga uslijediti a biti će jako važne za inplementaciju pojedinih prava.Sretno!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija