Jump to content

CheKirac

Korisnik
  • Broj objava

    371
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je CheKirac objavio

  1. Evo na početku smo 2022. god.Veilki broj HRVI iz Domovinskog rata ima iznose invalidnina od I-X skupine.X. skupina ima najmanji iznos invalidnine oko120,00 kn.Moje pitanje je .Da li netko zna kada će te invalidnine konačno početi rasti makar i u simboličnom iznosu jer nisu uvećane preko 20 god.?Hvala Vam na odgovoru.

  2. Poštovani, po mojem iskustvu pretpostavljam da je u svakom slučaju potrebno uložiti žalbu, samo u toj žalbi ne smijete navesti ono što po mogućnosti nije istinito ili bolje rečeno lagati jer to neće proći. Na što vam želim ukazati: Tvrdite da se liječi kod doktora opće prakse i troši hrpu antidepresiva:

    1. da li je u međuvremenu redovno posjećivao psihijatra-specijalista  i išao na preglede koji mu je i određivao terapiju

    2. Da li je bar jednom ili više puta bio na bolničkom liječenju ili posjećivao dnevne bolnice

    Ako to sve nije radio a psihoterapiju ne može prepisati doktor opće prakse jer za to nije nadležan morati će dokazati suprotno.tj. priložiti zdravstveni karton iz kojeg će se vidjeti da li je redovno uzimao terapiju i redovno se kontrolirao.

    Ostalo će odrediti žalbeni postupak, sretno!!

  3. , Kompa je napisao:

    Lupetanje prazne slame vezano za ne ispačivanje mirovina zbog preseljenja. Gluposti. Nisu mirovine u stolovima ladica činovnika. 

     

     

    Da nisam pročitao tako kao što sam napisao bilo bi to što si ti napisao,a lupetanjem prazne slame  puno puta sam pročitao u tvojim postovima ali nisam reagirao.I ne vrijeđaj druge ako imaju drugačije mišljenje.

     

  4. , beni je napisao:

    Zna li netko kakva je procedura oko obnove postupka hrvi?

    Negdje sam čitao, a sad nikako da nađem kako mi se, ako obnavljam postupak, trenutno rješenje o trajnom hrvi stavlja na privremeno dok nakon 3 godine ne dobijem, ako dobijem, opet novo.

    Ako netko zna ili je to prošao, unaprijed zahvaljujem na informaciji.

    Poštovani prijatelju koliko sam shvatio ti imaš trajno riješenje o HRVI i vjerovatno konzumiraš mirovinu po zakonu o HRB.Kako si ostvario  to pravo neznam ali znam da svake 2 god. imaš pravo na obnovu postupka ukoliko je došlo do pogoršanja bolesti ili nastanka drugih bolesti vezanih uz osnovnu bolest po kojoj si umirovnjen iliti tkz. komorbiditeta što ti mora specijalist doktor u nalazima i napisati.Dakle pogoršanje, bolnica, i novi nalazi i to je to. ako prođeš prođeš ako ne ostaje ti ista mirovina koju si i imao bez tog stavljanja na led ili privremeno kako kažeš, ako ne govorim točno neka me drugi isprave.

     

  5. Molim upućene u ovu problemsatiku da mi odgovore a to prof, vjerovatno zna točno:

    Da li RVI koji su ostvarili pravo na mirovinu pa starom zakonu , imaju pravo na dodatak po danu sudjelovanja u borbenom sektoru od 0,49kn po novom zakonu o HBDR.

    Pitam zato što mi neki pojedinci tvrde da imaju to pravo a ja tvrdim suprotno, da se to po novom zakonu odnosu samo na branitelje koji su ostvarili minimalnu braniteljsku mirovinu.

    Molim hitni odgovor!!

    Hvala najljepša!

  6. prije 19 sati , Mister-X je napisao:

    3

    Da ne bude nedoumica i da se ne prepucavate izgleda da je istina slijedeća te je Mister-X u pravu citiram članak sa interneta:

    je u rujnu prošle godine.

    Odlukom Vlade RH prestala se primjenjivati odredba članka 3.a Zakona, dakle umanjenje mirovina većih od 5.000 kuna za 10 deset posto, no odredbe o umanjenju mirovina većih od 3.500 kuna za 10 posto, pojašnjavaju iz HZMO-a, i dalje su na snazi.

    Neće imati manje nego prije usklađenja

    “Određen broj mirovina ostvarenih prema posebnim propisima na koje se do sada nije primjenjivalo umanjenje (jer su bile manje od 3.500 kuna) usklađivanjem su prvi put prešle granicu od 3.500 kuna te se isključivo na njih počinju primjenjivati odredbe navedenog Zakona. No, te se mirovine umanjuju samo do svote od 3.500 kuna i korisnici se ne mogu naći u situaciji da primaju manju mirovinu nego što su imali prije usklađenja.” – pojasnili su iz HZMO-a.

    Pojednostavljeno, povlaštene mirovine veće od 3.500 kuna smanjivane su jedanput za deset posto, dok su one veće od 5.000 kuna smanjivane dvaput, što je ukinuto pa su zapravo svima mirovine smanjenje jedanput. Novim usklađenjem mirovina dogodilo se da su pojedini umirovljenici prvi put prešli limit od 3.500 kuna, za koje je umanjenje od deset posto i dalje na snazi pa su one sada umanjene do propisanog limita kako ne bi podlijegali umanjenju od deset posto. Stoga njihova mirovina nije manja nego prije umanjenja, ali nije ni veća za puno usklađenje.

     
  7. Ponovno sam bio u bolnici 21 dan na Rebru. Dijagnoza F62,0, F29.Pitanje za one koji znadu donekle približan odgovor.

    Da li ići ponovo na invalidsku  za povećanje invalidnosti sad imam 30% i drugo da li ići na promjenu uzroka zbog pogoršanja , prije dijagnoza f 43.1 sada F62

    odnos rat /mir 70/30.Molim što precizniji odgovor i dali je možda netko već bio u sličnoj situaciji?

    Hvala najljepša i pozdrav svim braniteljima ma gdje bili!!

     

    Možda prof. da proba odgovoriti ?

     

  8. , Spitfire je napisao:

    Ajmo ispočetka. Ljubuški je u općoj mirovini sa priznatim statusom HRVI 20/80. Išao je na pogoršanje i dobio povečanje na 30/70. U prvostupanjskom postupku su ga odbili međutim drugostupanjsko tijelo priznalo povečanje. E sad ono bitno. Taj postupak se provodi od 2015 u područnom zavodu za vještačenje kao prbostupsnjskom tijelu ili u središnjem zavodu u Mihanovičevoj. Nema više komisija, povjerenstava ili bilo koga drugog u mirovinskom. Znaći po vama bi opet trebao ići na vještačenje u isti taj zavod za što? Da mu obračunaju drugi iznos mirovine? Koliko ja znam to rade referenti u mirovinskom.

    Ali ajde, ako vi kažete da bi trebao opet kod dr OP da mu ispuni zahtjev i pošalje na vještačenje, moguće da sam ja nešto prespavao.

    Dragi prijatelju Spitfire, prijatelj Ljubuški je možda imao sreće sa nadležnim povjerenstvom da su mu odmah odredili omjer rat/mir 30/70, i to je ok. Što se tiče ovog drugog dijela da će mu povećati još za 10% omjer treba svakako imati od svog doktora ispunjen obrazac IN-1, nove nalaze iz kojih se vidi da je došlo do promjene osnovne bolesti PTSP sa novim posljedicama pogoršanja a nije PTSP sa dijagnozom F 43.1 nego sa dijagnozom F62,0 što je posljedica oboljenja uslijed ratnih stradanja usljed katastrofičnog događaja.Tada bi eventualno mogao ići na pogoršanje te možda dobiti i veći omjer od 30/70.Dakle obavezno bolničko liječenje od najmanje 21 dan i promjena dijagnoze sa zadržavanjem prijašnje ali i ostalih bolesti koje su eventualno nastale kao posljedica sudjelovanja u DR-u što treba potkrijepiti  nalazima specijaliste.

  9. , petar2013 je napisao:

    Sve sam stavio svoje, od adrese do svih brojeva od svojih rjesenja, o HRVI trajno, mirovini profesionalnoj, potvrdu o statusu dragovoljca i sve ostalo. 

    Nosim danas i na mirovinski Rjesenja od 2 godine bolovanja te presliku Vojne iskaznice gdje je takodjer upisano, jer su to izgubili i nisu ni zatrazili da mi se uvede u neborbeni staz. 2 godine nije malo. 

    Dosta toga nam se poklapa u zahtjevu, tako da sam samo mjenjao brojeve, datume i sl. 

    Hvala jos jednom. 

    Dragi Petre i ja sam imao skoro isti slučaj a volio bih da ti se tvoj zahtjev riješi pozitivno i u što kraćem roku.Naveo si da imaš RVI 30% trajno, te da si u profesionalnoj mirovini.Čini mi se da treba postojati opća nesposobnost za rad a ako si u profesionalnoj onda imaš preostalu radnu sposobnost.Zašto nisi išao dalje sa lječenjem neznam ali trebao si sve dok ne dobiješ  opću nesposobnost za rad.Volio bih da nisam u pravu.To ćeš vidjeti uskoro kakav odgovor ćeš dobiti.Sretan ti Uskrs kao i svima u tvojoj obitelji!!

  10. , stipesunjic je napisao:

     

     

    Elektropromet-5,nominalana 300

    Optima-244-nominalna-10,00

    Pevec-104,nom-100,00

    Gramat-8 nom,-400,00

    Merkantile-2,nom-380,00

    Svpetrvs hoteli-1, nom-100,00

    Pravo na ustupanje dionica

    Pravo na  dionice imaju hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata  ovisno o stupnju oštećenja organizma i članovi obitelji smrtno stradaloga, odnosno zatočenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji pravo na dionice bez naplate nisu ostvarili na temelju Zakona o privatizaciji, i to:

    • HRVI iz Domovinskog rata s 20 posto oštećenja organizma dionice u nominalnoj vrijednosti od 18.400 kuna

     To je nominalna vrijednost dionica koju možeš dobiti, druga je stvar koliko one stvarno vrijede na tržištu i koju ćeš cijenu moći ostvariti.Jedino što vrijedi je ova dionica Peveca ostalo je jako nepovoljno i treba čekati barem godinu , ako se što ne promjeni onda i to prodati.To je moje mišljenje nije nagovaranje.

  11. , buda2 je napisao:

    Prijatelju Che , nisam ja ni tvrdio ( ni napisao) da se automatizmom sa 30 podiže na 40%. To je napisao robertfranic45.ja sam samo iznio čuđenje takve neke "sulude odluke".znam da se za povečanje mora na komisiju (bio 2011 i nema povećanja) pa tko uspije.ovaj napis je za mwne bio iznenađenje.

    Da je to pravo vidjeli bi rješenje na tipiću.zar ne ?

    Slažem se s tobom, možda   čitajući na brzinu nisam dobro shvatio, inače bio sam dva puta na vještačenju da podignem omjer na 40% ali oba dva puta glatko odbijeno.Možda i bolje u neku ruku,ne ispalti se toliko uložiti niti živaca onoliko koliko je još ostalo za nekih 100tinjak kuna.Nemam više šta kod njih tražiti.Sretno svima!!

  12. prije 9 sati , crny46 je napisao:

    po Pravilniku o vještačenju 40% ptrp-teški oblik s komformizmom-dale,teški PTSP s drugim teškim psiho bolestima.  a automatizma nema! zahtjev preko MB pa na vještačenje.

    Dragi moj buda 2 baš me nisi uvjerio previše oko automatizma onih 40% na onovu bolesti PTSP.Bio sam kod renomiranog psihijatra nihovo tummačenje je shizofrenija, a to što piše u opisu dijagnoze koju si pročitao na webu je okači mačku o rep.Oni to tumače onako kako sam napisao.

  13. Prije 55 minuta, robertfranic45@gmail.com je napisao:

    Tocno Evo bas sam to rijesenje dobio i nije da sam cuja pa informatornvam se zove ministarstvo hrvatskih branitelja 

    to je po meni nelogično da se automatizmom podiže invalidnost no i da je tako znaš li što znači toh tvojih 40%.To je za sada najveći postotak koji možeš ostvariti na osnovu bolesti PTSP.To je jedna stvar a druga automatski povlači za sobom i objašnjenje koji su to bolesnici, shizofreničari, i to bez poslovne sposobnosti. Jako gadan status za par kuna.

     

  14. , buda2 je napisao:

    E,sad neznam da li sa privremenim rješenjem možeš zatražiti dionice.prije se moglo.najbolje TEK KAD DOBIJEŠ drugostupanjsko "dobaciš" se do ureda za obranu i iskažeš svoje "želje" i sve ti objesne.

    Ali vjerujem da je kišni dan i kod tebe po se baci na posao.otvaraj sve topiće koji obrađuju dobivanje dionica.mislim da nije problem.ipak se brineš za sebe.

    Sa privremenim riješenjem nema dodjela dionica, riješenje mora biti za stalno!!

  15. , petar2013 je napisao:

    Draganec, nisam još dobio ništa vezano za čin. Kod mene su zakmplicirali do bola, miješaju policiju i vojsku. Prvo sam od 1990. bio policajac a poslije vojnik.
    Oni, kako su mi rekli čekaju odgovor iz MUP-a o činu, a ja postao invalid u HV-u.
    Kaže mi kolega da je i bolje da čekaju od MUP-a jer da ide jedan čin gore, da li je to istina ne znam.
    Čim nešto konkretno saznam, javim ovdje.

    Poštovani petar2013,pretpostavljam da si 1990 god. bio u rezervnom sastavu policije a poslije zbog potrebe prebačen u postrojbe HV-a.Ovo što pišeš da si  počeo u Domovinskom ratu u MUP-u a postao invalid u HV-u ne može biti istina.Ako si obolio ili ranjen onda si RVI u statusu svog vremenskog učestvovanja u DR-u.Da si bio ranjen vjerovatno bi već ostvario invalidsku mirovinu.Po starom zakonu o HB svi koji su počeli u  rezervnom sastavu policije  bez obzira kada su naredbom prebačeni u HV pri određivanju statusa HRVI i pripadajučeg čina uzima se za HRVI povoljniji odnos kod dodjele počasnoog čina a to je dva čina više od čina koji bi ostvarili kao da ste umirovljeni iz postrojbi HV-a.Moje mišljenje je da bi morali ostvariti čin višeg policijskog narednika što odgovara činu stožernog narednika i temeljem toga Vam se treba odrediti i mirovina.E sad pitanje je kakav će sadržaj i upute biti na ovaj zakon o pravima HB .

  16. Nisam siguran da je članak kojeg sam objavio išao u smijeru da napravi što veću konfuziju među braniteljskom populacijom koja je na ovakove objave jako osjetljiva.Ako je istina da  pravilnik o provedbi zakona o Hrv. braniteljima  bude donesen ili objavljen 18.02.2018. god. a bude po nas nepovoljan ili na bilo koji način diskriminirajući što se tiče prava naših supruga i djece  nakon smrti također me interesira isto što je napisao i PrEsVeTli u svom postu. Nije mi jasna nikako odredba u zakonu koja govori o pravima udovica i djece umrlih Hrv. branitelja. 

    Molio bih one koji imaju više saznanja da nam malo pojasne stručnije tu tematiku.

     

  17. Postavljam pitanje onima koji možda nešto znadu o ovoj temi, a ono je sadržano u sljedećem članku:

    Citiraj

    Hrvatski Branitelji

    Neznam dali ste upoznati sa novim zakonom i posljedicom koje nam isti donosi,

    Ljudi stravično ste prevareni.
    Pravilnik o provedbi novog zakona biti će gotov 15.02.2018 ukoliko do ponoći ne predate zahtjev za ustavnost tog zakona 
    vase supruge neće moći naslijediti vase mirovine, ukoliko imaju vise od 40 godina.
    Sto znači ukoliko ne dokazu da je smrt nastupila kao posljebica rata i bez obzira na činenicu da ste invalid ranjavan u ratu.
    Jedino sto mogu ostvariti jest neka naknada u visini 1090 kuna.

    Imajte na umu smrtnost branitelja, te činenicu da većina vase djece nije zaposlena, a vase obitelji imaju stambene i druge kredite, nakon moguće smrti branitelja većina obitlji ostati će bez krova nad glavom i kruha.

    Vase supruge prositi će po trgovima.

    Hitno od svojih udruga zatrazite da reagiraju te pozovite Hrvatske Branitelje i članove obiteli da budu spremni izaći u obranu vaseg dostojanstva

    DIJELITE POST.

     

  18. , Kompa je napisao:

    Onaj tko ima kontinuitet liječenja , znači bez prekida od kraja 2005 pa i prije tog datuma, za njega neće biti problema oko dokazivanja uzročno-posljedične veze oboljenja koje je nastupilo neposredno iz razloga sudjelovanja u domovinskom ratu. Ostvarit će status HRVI-a na osnovu oboljenja ( poglavito ovdje mislim na PTSP ).  Postupak do trajnog statusa neće ostvariti prije cca 3 godine od podnošenja zahtjeva.

    Takvih je po procijeni ministarstva branitelja oko 500 istih pojedinaca koji bi mogli ostvariti status HRVI-a na osnovu oboljenja od PTSP-a.

    Svi drugi koji nemaju taj kontinuitet liječenja, teeeeško će ostvariti isti status, gotovo pa nemoguće 

    Dragi prijatelju,ja sam siguran da su svi koji su ranjeni i oni koji su mogli ostvarili pravo kao HRVI po toj osnovi,a to što kažeš si u pravu.Svi oni koji su u postupku ostvarenja prava za PTSP jer jedino je to i ostalo kao mogućnost za dobivanje HRVI statusa možeš računati da će bar 1/3 biti odbijena nažalost što zanemarivanjem liječenja, što neznanjem ili neupučenošću da će se zakon mijenjati.Nisu svi znali pa ni oni koji su bili blizu informacija da će se moći podnjeti zahtjev za prizanvanje prava po osnovi bolesti.Bio bih sretan da svi oni koji su stvarno obolili ostvare svoja prava koja su zaslužili.

  19. Prije 12 minuta, zelenaberetka je napisao:

    Kao i u odgovoru gore , dakako i vi imate pravo na svoje mišljenje , no  da završim , neznam što je nejasno u ( što sam već napisao ) :

    E sada kada je Zakon izglasan u Saboru , na svakome pojedincu je da sam , kada se za to steknu uvjeti , odluči da li će prema HZMO-u podnositi ikakve ili nikakve zahtjeve za novim utvrđivanjem vrijednosti mirovine . Da li ima sve potrebne papire ( ovisno o slučajevima pod kojima je odlazio u mirovinu ) , ili će neki morati prije toga ishoditi kojekakve statuse i tek nakon toga podnositi Zahtjeve , sve su to dalje nijanse. To što su neki dijelovi Zakona " na čekanju " , iako je sami Zakon bio obećan u cijelosti od 2018. godine , ima svoje razloge no tu bi zasigurno ušli u sferu politikantstva tako da ...

     

    Kao i u :

    Upravo zbog toga su pojedini članci zakona na čekanju i stupaju na snagu 01.01.2019. godine. Ako ne bude kasnije promjena istoga zakona koji je danas izglasan , u 2018. godini prilikom donošenja proračuna za 2019. godinu trebala bi biti predviđena sredstva za provođenje tih članaka zakona  koji će stupiti na snagu sa 01.01.2019. godine...

    A kada bude i prva isplata mirovine nakon po vašemu :

    " Kad dođe 01.01.2019. god. i prva isplata mirovine za taj mjesec budemo se čuli dragi kolega " .

    Neće biti  ništa ,  jer obratite pažnju označeni tekst crvenom bojom...... a također obratite pažnju na tekst plavom bojom , no o tome ne želim jer je to pravni forum i toga se držim :-).

    Kolega da ne ulazimo u meritum cijelog zakona ili pojedinog njegovog članka  ovo što ste napisali crvenom bojom to ste mogli učiniti i dosad, jednostavno  sa bolničkog liječenja sa novim dijagnozama otići na komisiju za utvrđivanje  novog postotka invalidnosti ili postotka povećanja mirovine u odnosu rat-mir., dakle ništa novo.Ovo plavom bojom ste u pravu to je politička odluka i tu se nema što dodati.

  20. Prije 4 minuta, zelenaberetka je napisao:

    Kako nekejednostavne stvari zakomplicirati......

    Pa zar vam nisu u odgovoru naveli : " Trnutačno ne postoje finacijski uvjeti koji bi omogućili prevođenje svih odredbi koje se odnose na mirovinsko osiguranje. "

    Upravo zbog toga su pojedini članci zakona na čekanju i stupaju na snagu 01.01.2019. godine. Ako ne bude kasnije promjena istoga zakona koji je danas izglasan , u 2018. godini prilikom donošenja proračuna za 2019. godinu trebala bi biti predviđena sredstva za provođenje tih članaka zakona  koji će stupiti na snagu sa 01.01.2019. godine...

    Ništa od toga se neće ostvariti, ovo je samo ispravak u dijelu najniže braniteljske mirovine, dodavanje prava 100% RVI, RVI HVO,i priznavanje prava određenim skupinama koje su bile po nekoj osnovi učesnici u DR-u.Kad dođe 01.01.2019. god. i prva isplata mirovine za taj mjesec budemo se čuli dragi kolega.Do tada uživajte čitajući Zakon i naravno ostale podzakonske akte i uredbe koje će poslije ovoga uslijediti a biti će jako važne za inplementaciju pojedinih prava.Sretno!!

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija