Jump to content

Bugy

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Bugy objavio

  1. Bugy

    sudska nagodba

    imam nekoliko pitanja vezana uz navedenu temu: 1.da li u postupku sudske nagodbe sudac može sudjelovati sa svojim stavom prema npr. cijeni nekretnine ako ona uvelike premašuje službenu procjenu? Jedna strana nabija cijenu a druga je za dogovor i isplatu ali po realnoj cijeni (procjene) 2. u kojem roku se kreće s javnom dražbom ako se stranke ne dogovore? 3. da li je u postupku javne dražbe određen minimun cijene? Hvala.
  2. Kao što je Bova napisao: ako putem suda tražite utvrđivanje međe sudsko rješenje je obvezujuče za sve strane u postupku. troškove raspoređuje sud. To je rješenje za sva vremena. Sve ostalo su kvazi rješenja s kojim se ne morate složiti Vi, pa onda ni susjed a da o troškovima i mogućim trzavicama ne govorimo. Vaše je da odlučite, ako su odnosi takvi kakvi ste opisali, najbolje je to trajno riješiti.
  3. Nakon dovršetka građevine potrebno je ishoditi Uvjerenje za uporabu kojim se utvrđuje da je građevina izgrađena u skladu s dokumentacijom u pogledu vanjskih gabarita i namjene. Nakon ishodovanja Uvjerenja za uporabu može se pristupiti uknjižbi građevine u katastar i zemljišnu knjigu (gruntovnicu).
  4. Građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine smatra se izgrađenom na temelju pravomoćne građevinske dozvole, odnosno drugoga odgovarajućeg akta nadležnoga upravnog tijela. O vremenu evidentiranja građevine iz stavka 1. ovoga članka uvjerenje izdaju katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave na temelju podataka s kojima raspolažu (katastarski operat, katastarski plan, posjedovni list, Hrvatska osnovna karta, snimke iz zraka) koji se smatraju dokazom da je neka građevina izgrađena do 15. veljače 1968. godine. UVJERENJE O VREMENU EVIDENTIRANJA GRAĐEVINE IZDAJE KATASTARSKI URED. Ako oni nemaju podatke o vremenu evidentiranja građevine tada: Ako katastarski ured, odnosno Središnji ured Državne geodetske uprave ne raspolažu podacima na temelju kojih se može izdati uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka, uvjerenje o vremenu građenja građevine iz stavka 1. ovoga članka izdaje nadležno upravno tijelo. Sastavni dio uvjerenja iz stavka 3. ovoga članka je snimka postojećeg stanja građevine i preslika katastarskog plana s ucrtanom građevinom ili geodetski situacijski nacrt stvarnog stanja (situacija) za izgrađenu građevinu na građevnoj čestici koji je podnositelj zahtjeva dužan priložiti uz zahtjev za izdavanje toga uvjerenja. Za takve građevine ne izdaje se uporabna dozvola. Ako je građevina upisana u katastar i gruntovnicu tada navedeno Uvjerenje predajete u gruntovnicu radi skidanja zabilježbe o građevnoj dokumentaciji. Gabarit građevine mora odgovarati stanju na terenu.
  5. što se legalizacije objekta tiče prema sadašnjem zakonu o gradnji potrebno Vam je Uvjerenje katastra da je građevina evidentirana prije 15. veljače 1968., a pod tim se podrazumjeva fotogrametrijski snimak terena na kojem bi se građevina trebala vidjeti te u tom slučaju Vam građevna dozvola nije potrebna. No slijedeća je stvar prostorni plan koji je na snazi i što on u tom dijelu omogućava. Raspitajte se da li su građevine koje spominjete u krugu od nekoliko km evidentirane u katastru ili zemljišnoj knjizi i na koji način. Jedna od opcija je otići u Grad ili Općinu (jedinicu lokalne samouprave) i raspitati se o mogućnostima legalizacije.
  6. Žalba na izdano rješenje može se uložiti u roku od 15 dana od dana primitka a rješava je laički rečeno viša instanca (državna geodetska uprava). Da biste dobili potpunu informaciju tko se žalio i gdje je predmet završio, najbolje je s dostavljenim rješenjem otići u katastarski ured gdje ćete doznati gdje je predmet i kada je upućen dalje u postupak. Što se tiče ostalih čestica, ako su na istom zahtjevu za promjenu posjedništva tada ćete morati pričekati daljnji tijek žalbe ili ako Vam u katastarskom uredu izađu u susret pa da odvojite zahtjev ostalih čestica od ove "problematične".
  7. Ured državne uprave u ? županiji, Služba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove, Ispostava ? Morate znati broj katastarske čestice o kojoj se radi i katastarsku općinu, a poželjno je imati i kopiju katastarskog plana. Uglavnom, oni će Vam reći sve potrebne informacije vezane uz gradnju i uvjete koji su na tom dijelu trenutno na snazi (generalni urbanistički plan ili prostorni plan uređenja, urbanistički plan uređenja, detaljni plan uređenja).
  8. Sa kopijom katastarskog plana uputite se u Ured državne uprave u ? županiji, Služba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko pravne poslove, Ispostava ?. Ako imate posjedovni list i vlasnički list poželjno ga je imati uz sebe radi što boljeg uvida referenta u predmet. Oni Vam mogu dati sve potrebne podatke, od dozvola koje su već izdane za određeni objekat do potrebnih savjeta i dokumentacije radi legalizacije postojećeg stanja i koliko bi to cca. koštalo i da li se uopće može legalizirati i na koji način.
  9. Prva stvar koju morate znati i definirati je na kojoj se katastarskoj čestici nalazi ta Vaša novogradnja. Ako ste sigurni da znate na kojoj se čestici nalazi onda možete u katastru podići kopiju katastarskog plana na kojoj će se vidjeti postojeća evidentirana građevina. Ista ta kopija plana poslužiti će Vam u uredu za graditeljstvo gdje ćete se raspitati za mogućnost legalizacije Vaše novogradnje. S time da ako niste sigurni na kojoj se čestici novogradnja nalazi morati ćete angažirati geodetu da napravi snimak stvarnog stanja i identificira na kojoj se čestici novogradnja nalazi. Dakle za prvu fazu utvrdite na kojoj se čestici nalazi, raspitajte se u uredu za graditeljstvo da li se na toj čestici može graditi i što i da li taj Vaš novi objekat zadovoljava te uvjete. Oni će Vas dalje uputiti što Vam je činiti. Sretno!
  10. Sami možete doći do konkretne informacije iz kojih razloga stanje u zemljišnoj knjizi ne odgovara stanju u katastru i to tako da u katastru zatražite da Vam objasne na temelju čega (kojih dokumenata) je upisana kuća. To su informacije koje morate dobiti. Dakle, ako je upis kuće izveden na temelju geodetskog elaborata upisa kuće tada će u katastru biti pohranjen taj elaborat. Na temelju urudžbenog broja, klase može se ući u trag tom elaboratu i vidjeti da li je izrađen i prijavni list za zemljišnu knjigu i ako je bio priložen zašto isti nije proveden u zemljišnoj knjizi (gdje je zapelo, da li je dostavljen u zemljišnu knjigu, ili nije iz nekih razloga bio provediv u zemljišnoj knjizi ili nije ni izrađen). Postoji mogućnost da je kuća evidentirana revizijom katastra. Uglavnom do informacija možete doći i sami. Ovisno o informacijama koje dobijete, prići će se rješenju problema. U svakom slučaju trebati će Vam geodeta da se izradi geodetski elaborat usklađenja zemljišne knjige sa katastrom. Nadalje pitanje je i kad je taj objekat izgrađen i ima li potrebnu dokumentaciju o legalnosti. Javite se nakon što u katastru dobijete konkretne odgovore.
  11. Sve ono što je započeto po starim propisima završava se po starim propisima. Međutim nije mi jasno zašto je vama zapelo izdavanje građevne dozvole ako ste zahtjev predali u srpnju 2007. godine, razlog za protekom tolikog vremena mora imati objašnjenje. Morati ćete se raspitati kod nadležnog ureda kojem ste predali zahtjev.
  12. Bugy

    inspekcija

    Sumnjate li u legalnost izgrađene građevine uputite dopis građevinskoj inspekciji. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Uprava za inspekcijske poslove Područna jedinica u ?
  13. Ako je prostornim planom, GUP-om, urbanističkim planom uređenja ili detaljnim planom uređenja tog područja na kojem se zgrada nalazi predviđena namjena te zgrade onda ona "mora" biti te namjene. Dakle, ako je prostorno planskom dokumentacijom važećom za Vaše područje definirana namjena zgrade onda ona mora biti u skladu sa tom dokumentacijom. Provjerite namjenu objekta uvidom u važeću prostorno plansku dokumantaciju u Uredu državne uprave u ? županiji, Služba za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove, Ispostava ?.
  14. Savjetujem Vam da pročitate Pravilnik o jednostavnim građevinama i radovima objavljen u Narodnim novinama broj 101 od 2007. godine u kojem se navode građevine za koje se ne izdaje lokacijska dozvola niti akt kojim se odobrava gradnja, te ako pronađete ono što Vama treba možete legalno to i izgraditi, ako to niste našli u navedenom Pravilniku onda za građevinu koju želite izgraditi morate ishodovati neki od prostorno planskih dokumenata.
  15. Ponajprije pozdrav svim forumašima na legalisu, od onih koji se zalažu i daju nesebično i besplatno svoje savjete pa do onih kojima su ti savjeti ponekad i posljednja slamka spasa. U nadi da ću nekom pomoći u rješavanju nedoumica u geodetskim poslovima postavljam ovu temu kako bi se pitanja iz tog područja postavljala na jednom mjestu. Pregledom foruma najčešća su pitanja vezana uz parcelacije zemljišta (diobe). 1. utvrditi da li je čestica u građevinskom području ili nije, a to se može utvrditi Uvjerenjem o namjeni zemljišta kojem se prilaže kopija katastarskog plana i 20kn državnih biljega na zahtjev te se navede čestica za koju se raspitujete i katastarska općina u kojoj se nalazi 2. ako je čestica u građevnom području, tada bez prostorno planske dokumentacije (lokacijska dozvola, Rješenje o uvjetima građenja, Rješenje o utvrđivanju građevne čestice ili detaljni plan uređenja)nije moguće provesti parcelaciju 3. ako čestica nije u građevnom području tada se može izvesti parcelacija zemljišta na želju stranke ili stranaka, ali o tome više kasnije. Za sada toliko.
  16. Tko je nadležan za kontrolu javnog natječaja?
  17. Hvala hvala hvala na brzom odgovoru!!! Zar ako čovjek formalno ispunjava sve uvjete ipak postoji metoda kojom se ti zakonski formalni uvjeti izigravaju? Dakle imaš faks i spremu koju traže, imaš radno iskustvo i više nego što traže (tu vjerojatno mogu tumačiti da se to nema ili da nije dovoljno ili da nešto nije....), državni stučni ispit koji nije nužan ali i to se ima, .... Tko o tome odlučuje? Pojedinac ili komisija? Koji pravni lijek u toj situaciji uopće postoji? Revizija? Znači li to da zakonska regulativa u principu ne definira ništa te se može plivati kako kome odgovara? Srdačan pozdrav!
  18. Odlukom se obustavlja postupak prijama u drž. službu, a to je jedan od načina kako čelnik tijela prekida provedbu natječaja. Dakle poziva se na članak 45. stavak 5. Zakona o drž. službenicima, te u dostavljenoj odluci ne pišu konkretni razlozi zašto je donešena odluka o prekidu. Zanima me da li imam pravo doznati koji su to "konkretni" razlozi i tko o tim razlozima raspravlja (da li samo čelnik tijela ili komisija). Naglašavam da do testiranja nije ni došlo. Postoji li mogućnost žalbe i kome i u kojem roku? Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija