Jump to content

buda2

Korisnik
 • Broj objava

  1779
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  3

Objave koje je buda2 objavio


 1. prije 1 sat , a sto sada je napisao:

  Jasno je meni sve ali eto pokusavam jednostavno se uhvatiti za nesto da ne bih puka ka kokica zbog komisija i cijele situacije .na zalost moram ocito cekat koju godinu pa ko ziv ko mrtav...Molim boga samo da jos netko se ne sjeti davati mirovine i Srbima koji eto nemaju a to sta su bili sa one strane a nisu ka oni krivi ......skuzaj ako sam zivcan.

  Ne moraš puknuti.čekali su i oni koji su predali 2005.i dočekali.ali razlika od onda i sada je da se mirovina mogla dobiti,odnosno pristupiti komisiji HZMO_a sa prvim drugostupanjskim rješenjem,što je “ olakšalo“ situaciju.ali ako si na bolovanju ( imaš primanja) onda je situacija skoro ista.sve je u glavi. LP.


 2. prije 12 sati , a sto sada je napisao:

  Iznimka!? Ja nisam iznimka ili jesam ona iznimka iz 90-e kao i onih par stotina redarstvenika iz MUP-a,sama ta činjenica je iznimka bez da dovodim u pitanje bilo čije učešće u Dom ratu ako hočeš po stažu ili zaslugama.ovdje je netko napisao da zna slučaj trajnog riješenja prije isteka 3 godine.  Zato kolega ili suborče ima iznimaka i iznimaka. Bez ljutnje :)

  Ne ljutim se uopće.ali sam primjetio na forumu da branitelji koji su predali zahtjeve sa zadnjim zakom o stjecanju statusa HRVI “žele“ skratiti postupak zato što se eto oni lijeće duži niz godina.to je trebalo naglasiti u zakonu npr: ..zahtjev mogu podnijeti samo oni koji se lijeće duže od 10 godina..što bi bilo sa onima drugima koji imaju manji broj godina ptsp ( 6-8) ?? Znam da ima i onih koji su pošli psihiću tek kad je donešen zakon ( vidio sam dečke kako odlaze razočarani sa predkomisije u bolnici).zakon je donešen da svi mogu predati zahtjeve a tko će dobiti status odlučit će komisija.uvijek će biti razočaranih.mnogi navode koliko su dugo bili u DR ali komisija gleda kolika je bolest “ proizlašla“ iz DR.za dužinu sudjelovanja u DR su dobiveni udjeli u FHB. 


 3. prije 22 sati , a sto sada je napisao:

  Ma sta 5 godina!? Zar nije previse i 3 godine poglavito ako se netko lijeci od PTSP-a dugi niz godina (ja konkretno od 92) ima niz dijagnoza F kao skoro HDZ uhljeba :)

  Stvarno mislim ono,ako se netko lijeci duže i nije se sjetio biti bolestan od kada je zakon donesen,zar i on treba jos 3 godine cekati sa trajnim statusom,pa od moje postrojbe bivse bojne VP zivih je ostalo da ne pretjerujem cca 60% ovi jadni su ili digli ruku na sebe ili umrli od bolesti.vjjerujte mnogi sami i zaboravljeni.kod mene konkretno u Splitu ovo privremeno je iznenadilo i mog psihijatra jer medicinska dokumentacija je obimna i vjerodstojna a vjerujem i mnogima drugima.pitam se ima li smisla na eventualno novo privremeno riesenje ulozizi zalbu,jer lagano godina po godina eto nas u 60 im,a sta onda? Ionako umireno brze od ostale populacije.. :(

  Možeš Ti uložiti žalbu, ali odgovor će biti da se za sve radi po zakonu ( bez obzira na dužinu lječenja ),a to je tri izlaska na PLP a onda trajno.zašto bi Ti bio iznimka ?


 4. , Skywalker007 je napisao:

  Poštovani zokaosijek kako sam i ja Osječanin, bok lega. Obijavio sam ja tu uredbu o metodologiji vještačenja 2018. ovdje na legalisu i znam da ide 3 godine privremeno i znam 10 ljudi osobno koji su radili sa mnom da su tako dobili. Međutim znam da je jedan od mojih zapovjednika koji je u Zagrebu u zapovjedništvu dobio za stalno Hrvi ali vjerujem da je imao od prije Hrvi i da je tako radio do 2019. i da za to nitko nije znao dok nije otišao u mirovinu, pa mislim da je to tako moguće.

  Čemu žurba ? Sve ide po zakonu.tri izlaska na PLP i onda trajno.tako je bilo i onima koji su predali zahtjeve 2005.malo je i prešlo tri godine , ali je bilo više od 35000 zahtjeva.i većina je dočekala trajno.sada je predano daleko manje zahtjeva ali ( sada) jedan član zakona kaže da se novi izračun može napraviti tek kad se dobije trajno rješenje, za razliku od 2005. kad se to moglo sa prvim drugostupanjskim rješenjem.


 5. prije 18 sati , malicovjek je napisao:

  Napisan tekst ti bas nije realan, ovako je to bilo pocetkom prosle godine:

  Dana 14. ožujka 2019. održana je 26. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, povećanja aktualne vrijednosti mirovine od 1. siječnja 2019. godine iznosi 1,15 %.

  Mirovine povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti bit će isplaćene u travnju (s mirovinom za ožujak), zajedno s razlikom za siječanj i veljaču.

  @buda2:  lijepa zelja - prognoza, bilo bi to jako dobroo kad bi se ostvarilo. :)

  Prognoze analitičara su bile 2010. 4% a 2011. 5%. A ovo je i izborna godina.


 6. prije 15 sati , zkova je napisao:

  Svi ste se složili da ide žalba!? I? Što će navesti u žalbi,ako neće to što sam napisao-pogoršanje bolesti,kolko znam ptsp nije 100% izliječiv,a kolega ima simtome i dalje.Stvar je u tome naravno da ima "rupu"u liječenju,ali to nije pokazatelj da čovjek nije bolestan.No,to ako ide žalba mora učiniti što sam napisao,počet se ( ako već nije)liječit.Upravnim sporom neće niša riješit,a i traje godinama.

  @buda2  ,nisam našao da si čovjeku dao neki savjet,npr.kaj bi ti napravio da si na njegovom mjestu,lp

  Mogao sam mu i ja dati savjet : uloži žalbu .ali ako se piše žalba ili tužba mora se znati koji zakon povređen u odbijenici.Ti si naveo ( predložio/savjetovao) da se ponovno počne liječiti i da bi to pomoglo pri žalbenom postupku.ali vještaci su ga " otkantali" zbog prestanka liječenja ( " rupa" od 16 godina), i u eventualnom žalbenom postupku "držati" će se prekida liječenja, zbog kojeg je i dobivena odbijenica.po mome se trebalo početi liječiti 2005.i onda predati zahtjev.bile bi veće šanse za prolaz s obzirom na dotadašnju dužinu liječenja.


 7. prije 12 sati , zkova je napisao:

  Najbolje bi bilo da neki pravnik ili pravnica,tipa iz Hvidre ili sl.napiše žalbu,ali nije nužno,na kraju žalbe tražiti osobni pregled na 2.st.povjerenstvu,većinom izađu u susret (moje iskustvo) i tamo sasuti sve na lijepi način sve činjenice,podastrte papirnatim dokazima,u međuvremenu uraditi NOVO ( ne starije od 1 god.)psihološko testiranje+nalaz psihijatra.Ako je u mogučnosti obaviti i dnevnu bolnicu i/ili super bi bilo imati i hospitalizaciju.dakle čim više novijih nalaza gdje će biti vidljivo da je došlo do pogoršanja bolesti...

  ...žalbu predati u roku,a ostale nalaze kako će ih skupljat (ili sve odjednom) dopuniti spis žalbe naknadno..jer na žalbu se čeka x mjeseci...

  Eto,možda bratu pomogne moj savjet,koji sam napisao iz vlastitog iskustva,ali ne sad ,već 2005.+ g.

  Sretno.

  Uz dužno poštovanje zkova, ovdje se radi o odbijenici zbog " rupe" u odlaska psihijatru od 16 godina.zbog toga je odbijenica.vještaci idu po onome : ako ne dolaziš na kontrole ozdravio si.


 8. Prije 54 minuta, Keruzino je napisao:

  Molim za odgovor na moje pitanje,a ovih 1,10 koeficijent mi je bio,jer onda nisam imao status dragovoljca,a sada po novome imam,jer sam s18 god 92 otisao u rat,vec se 12 godina borim sa statusom i egzistencijom,a ljecim se od 93 god,a nakon drzavne firme HAC od 7000kn place, umirovljen 2009,molim za pomoc,koliko bi mi sada po ovome bila po prilici mirovina. Obican sam vojnik mirovina 3264kn 100% 60 rat 40 nijeopca bez icega,dakle sa hrv i dragovoljac bila bi? Puno hvala ako ima volje!

  Da li je opća ili nije ? Navodiš različito u dva posta.kad dobiješ za trajno ideš na ponovni izračun ( dragovoljac i rvi ) i kako Ti izračunaju.promjeniti će se AVM i povećati koeficijent na 1.85.imaš još vremena do tada.opusti se i uživaj.( pusti ono što bi bilo kad bi bilo )


 9. , Dambac72 je napisao:

  nemam se ja sto izlječit od alkohola kad nepijem alkohol,nije problem u šiframa nego u ljudima koji kroje nama sudbinu, komisija od doktora pedijatra i sličnih,ali tako je kako je vidjet čemo kako će bit.

  Kako Ti se onda " našla" šifra ako bolest ne postoji kod Tebe ?


 10. , Dambac72 je napisao:

  ja sam cekao skoro 5mj, sa bi pred novu dobio odbijenicu drugo stupanjske zbog f10.1 sifra koja se nasla sa ostalih puno 2018g. kod psihijatriskog pregleda, molio bi pomoc kod žalbe jel ima tko bi mi pomogao to napisat,hvala

  Tek kada se budeš " izliječio" od alkohola onda će Ti nestati f10.1 ( a to će potrajati) onda možeš zatražiti status rvi.ali navodiš i da imaš puno šifri f , a za ptsp je bitno da imaš samo f43.1.sve ostalo "razvodnjava" ptsp kao  bolest  ( nije primarna bolest).dobar dio misli da ako ima puno f šifri da će lakše do statusa rvi, a to je pogrešno mišljenje.


 11. , anton887 je napisao:

  Postovani, otac je dragovoljac domov.rata i ima rjesenje o invalidnosti iako nije  isao u mirovinu...jos ima u nozi dva gelera koja ne smije vaditi po nalogu doktora i tri gelera u pancir kosulji...neovusno o ovome, ima li pravo na kakav popust ili povlasticu pri kupnji novog manjeg gradskog automobila? 

   

  Puno hvala

  Povlastice za kupnju automobila su odavno prošlost. ( ako se ne varam 20 godina ).


 12. prije 11 sati , PrEsVeTli je napisao:

  Postoji tu jedna kvaka, vjerovatno da se neće dogoditi ali unutar toga bi se mogao ostvariti i povrat tog dijela umanjenja iako nije zakonom predviđeno. Postoji opcija donošenja novog zakona o povratu tog dijela sredstava jer kako je donesen o otimanju može biti donesen i o povratku. 

  To je bio prvi dio priče, drugi dio se odnosi na pronalazak sredstava za taj povrat i tu leži kvaka koja se zove NAPLATA RATNE ODŠTETE OD AGRESORA, naime iznos ratne odštete i pravo na nju je već poznati i otvorena je mogućnost naplate, obzirom da su HRVI direktno zakinuti smanjenjem a ratna odšteta je direktno vezana uz rat (da nije bilo agresije na RH i rata, ne bi bilo niti HRVI niti smanjenja).

  Jedino što treba napraviti naša vlada/vlade (bilo koja je to mogla) je pokrenuti određene postupke za naplatu ratne štete koja iznosi nekako ovako https://hrcak.srce.hr/file/47404 

  Dakle samo treba volje i snage i zatražiti naplatu ratne odštete a onda iz tih sredstava vratiti i prvo sniženje. 

  Nema naplate ratne štete , nema niti povrata.kome to nije još jasno ???


 13. prije 2 sati , ivek_73 je napisao:

  Poštovani buda2, znam ja da u proračunu za 2020. godinu, kao i u projekcijama za 2021. godinu nikakav povrat nije planiran. Ipak drago mi je da Zadarska Sindikalna podružnica hrvatskih branitelja zahtjeva od Vlade povrat oduzetog dijela braniteljskih mirovina koje su umanjene 2010. godine. Da li je to "pucanj u prazno" vrijeme će pokazati. Nama je nadati se. 

  Nije ni planirano jer po nijednom članu zakona nije utvrđeno da će povrata biti.


 14. , ivek_73 je napisao:

  Zadarska Sindikalna podružnica hrvatskih branitelja zahtjeva od Vlade povrat oduzetog dijela braniteljskih mirovina koje su umanjene 2010. i 2014. godine. Smatraju kako su mirovine nepravedno umanjivane za 10 posto prvo onima s braniteljskom mirovinom iznad 3.500 kuna, a onda opet onima s mirovinom iznad 5.000 kuna. Pritom je drugoj kategoriji mirovina smanjena dakle dvaput.

  Ovo piše na stranicama HZMO:

  "Smanjenje mirovina hrvatskih branitelja

  Od 1. srpnja 2010., prema Zakonu o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, smanjene su mirovine branitelja za 10%, osim mirovine u mjesečnoj svoti do 3.500,00 kn i mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida, s oštećenjem organizma od 100% i obiteljske mirovine djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih dijelova ovih mirovina koji pripadaju djeci koja su rođena u braku ili izvan braka s drugim roditeljem, odnosno udovici, a od 1. siječnja 2014. mirovina je smanjena za još 10% prema Zakonu o izmjeni i dopunama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju, s tim da smanjena svota mirovine ne može iznositi manje od 5.000,00 kuna mjesečno.

  Smanjenju mirovina ne podliježu:
   
  –mirovine u mjesečnoj svoti do 5.000,00 kuna
  – mirovine hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i ratnih vojnih invalida s oštećenjem organizma od 100%
  – obiteljske mirovine djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, osim sukorisničkih dijelova ovih mirovina koji pripadaju djeci koja su rođena u braku ili izvan braka s drugim roditeljem, odnosno udovici
  – obiteljske mirovine djece smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata
  – obiteljske mirovine udovica koje su su korisnice tih mirovina s djecom smrtno stradalih hrvatskih branitelja.

  Smanjenje mirovina koje se provodilo od 1. siječnja 2014. prema Zakonu o izmjeni i dopunama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju u visini od 10%, od 1. listopada 2017. više se ne provodi, u skladu s Odlukom o prestanku smanjenja mirovina odnosno dodatka mirovini."

  Za mirovine umanjene u 2014, kada je premijer bio Xxxxx Xxxxxxxxx,u članku zakona o umanjenju ima decidirano kada će se smanjenje ukinuti, a za vrijeme dok je premijerka bila X.Xxxxx takve točke u zakonu nema.umanjenje se još provodi.o nekakvom povratu zbog umanjenja nema niti slova.zato je to pucanj u prazno.


 15. Prije 47 minuta, ZUBE je napisao:

  Nisam zna da se posli može odabrati mirovina koja više odgovara.Kad je tako onda nema odustajanja ma koliko trajalo. Hvala lipo i veliki pozdrav. 

  Pročitaj topić : usporedni izračun mirovine ( možeš samo zadnje tri stranice).zamoli štovanog Profesora da Ti izračuna okvirnu mirovinu ( ogledni primjerak sa 20% vojnog dijela).uz podatke koje će te tražiti prof.onda ćeš imati prikaz mirovine sa statusom rvi pa ćeš vidjeti koja Ti više odgovara.naravno, kad za to dođe vrijeme ( rješenje za trajno) ići ćeš na komisiju da se odredi postotak vojnog udjela u mirovini.


 16. prije 16 sati , ZUBE je napisao:

  Štovani Buda hvala na odgovoru. Nemam status dragovoljaca ni čin na borbene dane imam 450 kuna dodatka.A vidi ćemo što će poslati iz Zagreba možda bi bilo naj bolje odustati nakon ovoliko godina. 

  Najgluplje bi bilo sada odustati.mirovinu primaš i sad samo trebaš čekati trajno.svi su čekali i dočekali.nemože netko dobiti brže nego li zakon propisuje.kad vidiš novi izračun odabereš veću mirovinu ( a i ostaje Ti status RVI ).


 17. , ZUBE je napisao:

  Poštovani u općoj sam mirovini od 2010 koja mi sad iznosi sa dodatkom za borbene dane 3070 kuna. Bija sam na komisiji prije desetak dana i dali 20 posto i da sad šalju u Zagreb. Dali neko zna dali se isplati više ova mirovina ili bi bila veća sa 20 hrvi. Hvala svima koji imaju koji savjet. 

  Zavisi od izračuna.da li si dragovoljac, imaš li čin, visina postotka ratnog dijela.kada dobiješ za trajno onda slijedi novi izračun.


 18. prije 1 sat , zlajo311 je napisao:

  Postovani buda2 mislim da se nismo razumjeli.Znaci u mirovini sam od 2007 godine opca nesposobnost bez statusa hrvi ozljeda ili ti ga povreda kraljeznice 93 godine u obrani suvereniteta RH.Nisam do sada trazio status rvi ali sam sada predao dokumentaciju po novom zakonu ,prosao predkomisiju i odradio plp u Osijeku koji su mi rekli da mi priznaju 20 posto rvi ali da njihovo misljenje jos ide na drugostupanjsku komisiju u Zagreb.E sada pitam ako dlp potvrdi 20 posto dali ce to biti trajno ili privremeno rjesenje.Znam da za ptspi ide privremeno.

  Objašnjavate na pola pa je teško ustvrditi " što je pisac htio reči".da , ide se na tri komisije a to traje do tri godine.poslije toga , odnosno treći put DLP donosi trajno rješenje.


 19. prije 3 sati , zlajo311 je napisao:

  Hvala na odgovoru.Malo mi je to nelogicno.U mirovini sam od 2007 godine opca nespobnost poradi povrede kraljeznice.Mislim cemu privremeno kad sam vec u mirovini,odnosno sada sam samo trazio da mi priznaju povredu vezano za sudjelovanje u obrani sto je plp i ucinilo.

  Sada vjerovatno ideš zbog druge bolesti pa moraš proći isti " tretman".


 20. prije 10 sati , revizor je napisao:

  Buda, pusti policajce,status branitelja dobivale su,  tj imaju konobari i kuharice u Domovima HV.

  Naravno dobili su dionice - udjele u Fondu HB u maksimalnom iznosu, jer su im uračunate sve godine rata od 91.-96.

  Za razliku od npr. branitelja koji su ranjeni na bojišnici i dobili udjele u Fondu samo za dane povedene u ratu tj do službenog razvojačenja.

  Koji su to umovi tako osmislii svaka im čast.

   

  Da nije bilo uvoznih dozvola za aute ne bi bilo ni toliko branitelja.


 21. , Mrljavac je napisao:

  https://www.24sata.hr/news/zbog-inflacije-branitelja-zele-novi-naziv-ratnih-veterana-659457

  Mišljenja sam da to nije nimalo pametna ideja i da bi taj prijedlog donio samo podjelu ili čak i svađu među braniteljima, a predsjednik navedene udruge (opisano u linku) je izgleda "pomiješao lončiće" i počeo petljati oko nekih stvari koje baš i nisu u njegovoj nadležnosti ili ne razumije ono što je predloženo od strane istoimene udruge u kojoj je on predsjednik.

  Da razjasnimo. Kao što isti navodi, u cijelom svijetu se (uglavnom) koristi izraz ratni veteran. Ako malo bolje razmislimo, možemo to reći da je uglavnom istina ali samo za one koji su imperijalisti, agresori ili pokušavaju izigravati svjetske policajce kao što su SAD, UK ili za one koji sudjeluju u agresiji ili održavanju tzv. reda u drugim državama u svijetu kao npr. članiceNATO-a, čiji smo i mi član, a tijekom DR-a to nismo bili jer smo se samo branili, tako da možemo biti samo branitelji i ne dijeliti se međusobno na nekakve veterane i sudionike DR-a.  Takva podjela bi zasigurno imala posljedice (uglavnom negativne po branitelje). Tko je gdje bio, a tko što radio tijekom DR-a je evidentirano u za to ovlaštenim institucijama gdje se nalaze informacije (ratni put, dokumentacije u Ministarstvu obrane, MUP-u, HZZO-u, HZMO-u .....da sada ne nabrajam sve institucije).

  Takva (po mom mišljenju) nepravedna podjela bi vjerojatno donijela i popriličan trošak državi jer bilo bi previše posla za administraciju da nepotrebno "rovari" po braniteljskoj dokumentaciji, odnosno dokumentaciji građana RH.

  Dakle, gospodin predsjednik Bebek bi (kako sam shvatio) ubacio u isti koš Hrvatsku vojsku, policajce iz Domovinskog rata koji su bili na prvoj crti obrane od kojih su mnogi ranjavani i poginuli (dali svoj život u obrani lijepe naše), mnogi su aktivno radili oba posla (i policijski i bili u rovu sa puškom u ruci i branili državu) i branitelje  iz drugih institiucija koji su simboličan način sudjelovali u obrani RH ali ipak znatno doprinijeli u obrani suvereniteta RH i bez kojih se također ne bismo obranili. Uostalom, postoji već takva podjela pa, imamo dragovoljce Domovinskog rata, branitelje, pripadnike CZ... i niti jedni nisu manje vrijedni da bi ih se dijelilo i donosila pomutnja i razdor. 

  Mi smo branitelji jer smo se branili, obranili, a nismo "napadali ili imali nekakve agresivne ideje prema drugim "republikama iliti državama.  Mi smo branitelji i branili smo svoja ognjišta i domove uz velike žrtve i ja ću se potruditi (HRVI-Dragovoljac, policajac i branitelj) da na bilo koji način obranim svoju državu i dom uvijek ću biti spreman, a "oni" koji su osjetljivi na ovo što sam napisao, to su "biseri" koji nemaju pametnijeg posla, nego da čitaju po netu i gledaju članke na koje imaju komentare (bez veze) i njihova je namjera da unesu razdor i da podijele branitelje.  Branitelji, HRVI, HV i policija, moramo biti udruženi i držati se zajedno i ništa ne mijenjati. Ako se podijelimo....  Stara narodna, uzmi jednu grančicu u ruku, i lako ćeš je slomiti, ali ako se mi svi udružimo, to će biti malo više grančica pa, da vidimo, kako će ih polomiti ?  Nikako, samo moramo biti složni   LP svim braniteljima, policajcima, HV-u, Ratnim vojnim invalidima, CZ i ostalim građanima RH koji su sudjelovali u obrani suvereniteta RH. Živi, Zdravi i Veseli Bili i pozdrav od Mrlje prijateljima i neprijateljima :-)

  Možda bi g.Bebek" odvojio" pripadnika ZNG koji je bio u rovu u Vukovaru, Vinkovcima,Osijeku,Sisku ....od temeljnog policajca npr. iz Pule ( i ostalih gradova gdje nije bilo ratnih djelovanja ) koji je samo regulirao promet u Puli i okolici ( i imaju full priznatih ratnih dana).

×
×
 • Napravi novi...