Jump to content

Dario2222

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imam par zemljišnih čestica koje su u suvlasništvu. Faktično nisam posjednik istih ali imam svoj dio suvlasništva pa me zanima da li posjednik može moj dio čestice steći zakonom o dosjelošću? Znači da me tuži. Koliko vidim to pravo postoji samo ne znam koji se rok primjenjuje 10 ili 20 god.? Recimo da je gruntovno suvlasništvo nastalo 2008. god. kada su se sređivale gruntovne knjige. Ti suvlasnici(otac i sin) nisu uložili nikakav prigovor na naše suvlasništvo te pretpostavljam da rok kreće od 2008. god. Jedino ne razumijem što u tom smislu znači pošteni posjed. Da li tu treba biti izvanredna dosjelost i rok od 20 god? Inače faktični posjednici i suvlasnici su otac i sin, međutim otac je umro prije desetak godina a ostavinska još nije provedena pa ne znam da li i to utječe na pošteni posjed?
  2. Hrvatske šume su prije 15 godina radile put (koji je i katastarski glavni) do svojih posjeda. Sa glavnog puta ima i raznih račvanja do državnih čestica pa su tako kroz jednu moju česticu probili put do svojih čestica ali to je samo za izvlačenje trupaca(3m širine, jedno 40m dužine). Da li je to u zastari ili se nešto može poduzeti? Onda su napravili odvodni kanal uz glavni put ali ispod privatnih čestica tako da su sada te čestice odsječene kanalom od javnog puta u dužini jedno 100m. Da li se i tu može nešto napraviti? I najglavnije taj odvodni kanal služi da oborinske vode kroz jednu cijev koju su napravili na sredini glavnog puta baca oborinsku vodu na moje čestice te su već krenuli odroni i normalno zemlja se ne može raditi kada slapovi idu po njoj. Odvod oborinskih voda na tuđu zemlju kršenje zakona o vlasništvu i šteta je nakon svake kiše tako da mislim da zastare u tom smislu nema. Da li ja mogu zaštiti zemlju jer sam upisan gruntovno kao jedan od vlasnika. lLi svi suvlasnici moraju dati punomoć? Dio suvlasnika je umro dio nikada tu nije bio faktično sam samo ja tu ali sam upisan kao suvlasnik gruntovno. Hvala.
  3. Hvala. Mislio sam da stara registracija još vrijedi tih 5 mjeseci ali sve moram mijenjati.
  4. Onda moram i tablice ponijeti na zamjenu ili ih koristim dok ne prođe registracija? Inače govorimo o novom vlasniku, o meni. Meni se čini da odjavu mora napraviti stari vlasnik osim ako je meni dao tablice. Onda je ta obaveza na meni u roku 15 dana u mojoj stanici za tehnički pregled?
  5. Molio bi odgovor na pitanje da li ja kao novi vlasnik traktora moram odjaviti starog vlasnika upisanog u prometnu ili istu odnijeti u nadležnu policijsku postaju radi promjene podataka? U kupoprodajnom ugovoru smo naveli da ja uzimam pločice. Hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija