Jump to content

Robin

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Neka napiše Ugovor o darovanju nekretnine dok je još živa. Kćerka neče platiti porez i može se odmah knjižiti. Ako ostavlja oporukom, sestre se imaju pravo pozivati na dječiji dio.
  2. Robin

    Darovnica

    Molim hitni odgovor Otac mi je darovnicom 1956.g. dobio zemljište od svoje tete. Darovnica je sastavljena u odvjetničkom uredu i potpisana od strane 3 svjedoka, od kojih su još 2 živa. Darovnica nije bila provedena u zemljišne knjige niti ovjerena kod bilježnika (općina). Rečeno mi je da prema OGZ-u Darovnica nije trebala biti provedena ako je otac bio uveden u posjed nekretnine, a što mogu posvjedočiti svjedoci darovnice i drugi svjedoci. Zanima me koji članak OGZ-a govori o tome? Unaprijed zahvaljujem
  3. Prvo treba rješiti ostavine iz oca da se vidi tko je što dobio, odnosno što je mama naslijedila od supruga, da bi se poslije rješavalo mamino nasljedstvo. Ukoliko je mama imala druge imovine, može se inzistirati na donošenje rješenja o nasljeđivanje tog dijela imovine, a kasnije kad se rješi ostavina iz oca gdje je mama dobila svoj dio, traži se dopunsko rješenje o nasljeđivanju o naknadno pronađenoj imovini. Sve zavisi o sucu hoće li prihvatiti rješavati problem na ovaj drugi način ili želi odugovlačiti. U pravu si kad kažeš da su to dvije ostavinske rasprave, ali se neče paralelno voditi, jer nemaju ništa zajedničko, osim što se rješenje jedne odnosi na rješavanje druge. Nažalost zakon je tako glup da se i oporuka može pobijati i tražiti ono što nije u njoj, pa se brat ima pravo pozivati na idealni dio sve imovine koja se nasljeđuje od roditelja, ali ne i na određeni dio imovine koji bi on htio, ako se stranke (braća i sestre) ne dogovore međusobno. Važno je dogovoriti se na ostavinskoj raspravi kome što ide, poslije je kasno, jer ako nasljedite idealne djelove svega, kasnije se ne možete trampiti između sebe, a da ne izbjegnete plaćanje poreza na nekretnine. Kao djeca roditelja oslobođeni ste plaćanja poreza na nekretnine (5%), ali ako međusobno darujete ili nasljeđujete jedni druge (braća,sestre), plaćate porez. Sretno!
  4. Samo ti napiši oporuku svojom rukom, uz navedenu imovinu, sa točnim česticama zemlje, po mogućnosti uz savjet nekog pravnika, da poslije ne bude nisam znala, prijavi se na sudu na odjelu za ostavine za deponiranje oporuke, čekaj da te pozovu, ponesi 100 kn taxenih maraka i mirno spavaj. Napiši kome i šta želiš ostaviti. Tako ćeš zaobići pohlepne bilježnike koji traže za sastavljanje oporuke minimalno 2.500 kn, odnosno više, prema vrijednosti imovine. A ovako će se ostavinska rasprava održati na sudu, a ne kod bilježnika, koji će to još dodatno naplatiti. Bilježnik ionako ne izlazi na teren da se uvjeri u vrijednost imovine, nego bi trebao samo ovjeriti potpis na oporuci za niti 50 kn. Joj zakona u nas.
  5. Shvaćam odgovor i to sam znao. Parcela se koristi za parking i samo je stvar dogovora sa suvlasnicima kako i na koji način koristiti dio za koji se međusobno dogovorimo. To nije sporno, osim ako ne želimo cijepati parcelu i označiti svaki svoj dio. Međutim, mene brine to što mi šefica zemljišnika kaže da ako kupujem idealni dio samo jedne čestice, to se odnosi na idealni dio svih čestica u tom Z.K. ulošku, što mi nije jasno. Mene zanima može li se samo ta čestica zemlje prebaciti u poduložak ili u novi uložak, a koja će dobiti novi popis suvlasnika? Dali prvo treba tražiti prebacivanje čestice zemlje u novi Z.K. uložak, pa onda raditi kupoprodajni ugovor, ili kupoprodajnim ugovorom čestica zemlje prelazi iz starog uloška u poduložak ili novi uložak?
  6. Nijedan. Parcela služi samo za parking, a kao suvlasnik na svojih 50ak m2 imao bi pravo na bar 2 - 3 parking mjesta.
  7. Želim kupiti nekoliko idealnih dijelova parcele zemlje od više vlasnika, a što bi ukupno bilo otprilike 1/3 parcele. Čestica zemlje je upisana u Z.K. uložak u kojoj je navedeno 15-ak čestica i 8 vlasnika. U zemljišno-knjižnom odjelu su mi rekli da ne mogu kupiti samo dio jedne parcele, nego idealni dio svih navedenih u tom ulošku, što mislim da je suludo. Parcela zemlje ima površinu od 147 m2, i nalazi se u naselju, ali je gradnja zabranjena pošto je površina premala za gradnju, te služi samo kao parking ili vrt. Rečeno mi je da moram raditi parcelaciju parcele, odnosno diobu sa ostalim vlasnicima, iako je nemoguća gradnja zbog blizine objekta susjedne parcele i ceste sa druge strane.. Zanima me može li se tražiti da se samo ta čestica zemlje prebaci u novi Z.K. uložak, pa da kupim idealni dio da mogu parkirati 2 auta na njoj.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija