Jump to content

Obican

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Alei, još jednom hvala na trudu, no odluka nije takva kakvom ste je vi postavili.
  2. Alea, supruga mora biti prijavljena po nekoj osnovi, a jedina moguća je spajanje obitelji. A supružnici moraju boraviti na istoj adresi jer u protivnom drzava smatra da je to brak iz koristi. No, svejedno, hvala na trudu.
  3. Pokušao sve savjetovano. Bodova: nula. Sve gore navedene institucije koje sam kontaktirao uglavnom mi kažu isto, da se država štiti od fiktivnog braka, odnosno braka iz koristi. Pa sam pogledao koje su, prema Zakonu o strancima, okolnosti koje mogu ukazivati na to da je brak sklopljen iz koristi: 1. bračni drugovi ne održavaju bračnu zajednicu, 2. bračni drugovi ne izvršavaju obveze koje proizlaze iz braka, 3. bračni drugovi nisu se upoznali prije sklapanja braka, 4. bračni drugovi ne daju dosljedne osobne podatke, 5. bračni drugovi ne govore jezik koji oboje razumiju, 6. za sklapanje braka dana su materijalna sredstva, osim ako se ne radi o sredstvima koja se daju kao miraz, a supružnici dolaze iz zemalja u kojim je davanje miraza običaj, 7. postoje dokazi ranijih brakova iz koristi na strani bilo kojeg bračnog druga u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu. Ad 1. Održavamo. Ne znam kako se to dokazuje, ali možemo priložiti tisuće zajedničkih fotografija na različitim mjestima u dugom vremenskom periodu, dokaze o zajedničkim boravcima na istim mjestima, izjave stotine zajedničkih prijatelja i poznanika... Dokaz je, valjda, i trudnoća supruge, a ukoliko je potrebno dokazati da sam ja i biološki otac, priložit ćemo rezultate usporedbe DNA čim se dijete rodi. Ad2 Ne postoji nijedna obaveza koju ne izvršavamo, a koju smo u mogućnosti izvršavati dok smo u dvije različite države. Ad3 Poznavali smo se prije braka, a s tim da smo se poznavali je upoznat i Odjel za strance jer smo godinu dana prije sklapanja braka zajedno došli upravo njima po savjet što nam je činiti kako bismo živjeli zajedno u RH. Rekli su nam: "vjenčajte se i neće biti problema". Ad4 Svi podaci koje smo dali su dosljedni. Ad5 Oboje govorimo hrvatski u što su se mogli uvjeriti prilikom naših stalnih dolazaka. Ad6 Nitko nikom nije dao materijalna sredstva. Ne postoji ni zrna logike da bi u ovom slučaju netko imao interesa dat ikome išta. ad7 Ne postoje jer nismo ranije bili u brakovima. What the f...? Koji od navedenih stavaka "može ukazivati na to da je brak sklopljen iz koristi"?
  4. AleaLei, zahvaljujem. Supruga neće roditi u Hrvatskoj. Naime, dok se otezao taj slučaj, naravno da je došlo do odluke da se dijete rodi u Sloveniji, gdje supruga ima sve uvjete i gdje je država pokazala da se brine.. No, mislim da to nimalo ne umanjuje dječja prava. O savjetu u vezi s medijima sam razmišljao, no nekako ne želimo od dijeteta stvoriti "slučaj".
  5. Špago, puno hvala. sve što si rekao da učinim već sam učinio, i sve osobe koje si naveo viđam češće nego suprugu. Da vičem da ću se zapaliti? Bolje ne, jer ja uvijek učinim ono što kažem da ću učiniti
  6. Budite dobri pa mi recite gdje to i u kojem zakonu piše. Bilo bi mi drago da to jest tako, no u Petrinjskoj su mi izričito rekli da se ne mogu prijaviti na drugu adresu u Zagrebu a da se to ne računa kao promjena prebivališta Ukoliko je točno ono što tvrdite u gornjem citatu, bio bih najsretniji čovjek na svijetu. Naravno, ukoliko u MUP-u ne bi procjenili da su moji prihodi, kad se od njih odbije trošak za podstanarstvo, nedovoljni Meni je nejasno slijedeće: pola stana u kojem živim je vlasništvo grada Zagreba, pola (još uvijek nepravomoćno) u privatnom vlasništvu. Do riješenja može proteći godinu dana, a možda i još koje desetljeće. Zašto bi nekome smetalo da moja supruga živi samnom (pritom i nešto plaća) ukoliko će se pismeno odreći bilo kakvih prava? Naravno da čovjeku treba vratiti njegovo, naravno da moja majka i ja imamo bar neka prava što smo u proteklih 45 godina od gotovo šupe sa zajedničkim poljskim WC-om učinili prostor stambenim. I ne želim da se nikom ta prava uskrate. NO, što je s pravom djeteta da i otac i majka budu uz njega dok su mu najpotrebniji? Dijetetu neće dvaput izrasti prvi zubić, neće dvaput prohodati.... Zašto jadni mali stvor ne može biti pod krovom s majkom i ocem dok se slučaj ne riješi? Uf, preemotivno ovo doživljavam, no Vama od srca zahvaljujem na savjetima.
  7. Ne, zahtjev je supruga osobno odnijela u hrvatsko veleposlanstvo u Ljubljani, kako to procedura nalaže. Na web stranici slovenskog veleposlanstva izričito je napomenuto da ne pružaju pomoć u dobivanju boravišne dozvole. Pismeni odgovor nemam, no mislim da je sedam mjeseci dovoljno dug rok da zahtjev, prema Zakonu o upravnom postupku smatram odbijenim, nije li tako? Odgovor Pravobraniteljice čekam, a spomeuto Ministarstvo mi je odgvorilo da se ne upliće u rad drugog Ministarstva. O dugom trajanju sve znam, jer sam eto među onih par tisuća ljudi koji su prije 12 godina izgubili stanarsko pravo, i čeka se da umru i tako sami riješe svoje probleme. Tako da svoje stambeno pitanje ne mogu riješiti godinama, a da ga sad idem pokušati riješiti kreditom, onda vjerovatno ne bih mogao ispuniti uvjet da mogu prehranjivati svoju obitelj, pa bi zahtjev zbog toga bio odbijen. Da, vjerujem da će se nekako riješiti. No, bojim se, ne tako brzo. Tek kad uspijem dokazati da dijete ima pravo živjeti s oba roditelja. Hvala Vam puno na pomoći i trudu.
  8. Ukoliko se prijavim na neku drugu adresu u Zagrebu, ona mi postaje prebivalištem, i gubim bilo kakva prava na trenutačnom prebivalištu. Ukoliko se prijavim, primjerice, u Gospiću, moram za to imati valjan razlog i valja nam nekim čudom biti tamo kad policija bude provjeravala. Trebamo se negdje fiktivno prijaviti, da država ne bi pomislila da je brak fiktivan? U svakom slučaju hvala na savjetima i trudu.
  9. kažu oni ovako: "Vezano za Vaš dopis koji ste nam uputili, a u svezi postupka pred Ministarstvom unutarnjih poslova koji je pokrenut zahtjevom Vaše supruge za odobrenjem privremenog boravka u Republici Hrvatskoj, izvještavamo Vas da je navedeno tijelo samostalno u provedbi postupka i rješavanju u okviru ovlaštenja danih zakonom, drugim propisima i općim aktima te mu sukladno tome nitko ne može odrediti kako će postupak voditi i kako će riješiti pa tako ni Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Tijelo koje vodi postupak vezano je pri njegovom vođenju i rješavanju samo zakonom i drugim propisom koji primjenjuje u postupku."
  10. oprostite, ovaj dio nisam bas najbolje shvatio. Jasno je s kojim pravom mi punomoćnik ne želi potpisati, no mislim da za kršenje prava dijeteta i mojih prava u ovom slučaju nije kriv on, već država. Država, naime, inzistira da kao supružnici moramo živjeti na istoj adresi, ne može se ona privremeno prijaviti neku drugu adresu, jer bi se u protivnom brak smatrao fiktivnim. Da, baš je visokoobrazovana žena iz EU odlučila zatrudnjeti s ne baš imućnim hrvatskim građaninom samo zato da bi dobila privremeni boravak u RH. I da, baš manje fiktivno izgleda ako živimo u dvije države nego ako živimo, primjerice, u istoj ulici na različitim kućnim brojevima. Moje je mišljenje da bi država morala nešto učiniti: primjerice, dopustiti mi da ne gubim prebivalište (a time i prava) ukoliko na određeno vrijeme prijavim boravište na susjednoj adresi.
  11. Hvala Pahuljice Pravobraniteljici za djecu sam se obratio mailom, još nema odgovora, a pozvao sam se upravo na ono što Vi spominjete: kršenje dječjih prava iz spomenute Konvencije. Ministarstvo obitelji mi je odgovorilo da se ono ne upliće u nadležnost drugog Ministarstva. Mail sam slao i u saborski odbor koji se bavi tom problematikom, još nema odgovora. HHO? Pokušat ću.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija