Jump to content

YO

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. YO

    Rok uručenja?

    Molim odgovor, ako je presuda izrečena usmenim putem da li postoji nekakav vremenski rok u kojem se mora uručiti pisani dokument presude?? Zahvaljujem!
  2. Hitno savjet, danas pročitana presuda: KRIVI za nanošenje lake tjelesne ozljede!! Novčana kazna 400 KN mom suprugu i njegovu susjedu. Ali pošto je 2005. godine na Općinskom sudu za prekršaje doneseno rješenje kojim su sva tri učesnika(slučaj o kojem sam ranije pisala) kažnjena novčanom kaznom za remečenje javnog reda i mira, niko ništa neplaća ali ostaje njihova krivica. Rečeno je da čovjek može podnijeti odštetni zahtjev. Sudac savjetovao da se nežalimo iako na to imamo pravo. Ozljede o kojima se radi su: ozljeda kuka (jer je moj suprug gurnuo tog čovjeka na hrpu kamena) modrice na tijelu (neznam točno, leđa su u pitanju)tako nekako. Zanima me kako se utvrđuje iznos odštete? Bojim se da taj čovjek može zatražit tisuće (a i to je moguće) za recimo pretrpljeni strah ili nešto slično. Hvala!!!
  3. Ok, točno je da ćemo morati platiti novčanu kaznu. Moja pogreška. Ali s tim smo sporazumni. Platit ćemo koliko sud naloži. Samo nas brine pitanje odštete.
  4. Molim HITNO savjet! Suprug je danas bio na sudu i sudac je ponudio rješenje da prihvati krivnju i da ga globi novčanom kazno(iznos beznačajan). Još je dodao da pošto se radi o djelu počinjenom prije toliko vremena izvršenja nebi ni bilo. U petak mora dati svoj odgovor. Pitanje: ako i prihvatimo ovu opciju obzirom da je od počinjenja kaznenog djela proteklo skoro pa 5 god. (očito ništa od zastare) da li oštećeni ima nekakav rok da traži odštetu? Da li se vrijeme za zahtjev računa od presude ili počinjenja djela? Ako netko ima odgovor molim javite čim prije da znamo što dalje. HVALA!
  5. Koliko sam čuo (novinski članak), zaostale mirovine dobivaju oni kojima je invalidnost utvrđena 1998/99. Rješenje se ne spominje. Ali, moj prijatelj je dobio zaostatke uz mirovinu za studeni 2008 a moj brat uz mirovinu za siječanj 2009, u oba slučaja rješenja su im iz 2006.
  6. Ja uistinu suosjećam sa Vama, prošle godine i ja sam uvučena (silom prilika) u neugodnu raspravu oko međe koja je završila neslavno. Prije 20 god postojala je ograda koja je dijelila moj i susjedov posjed. Ali vrijeme ju je uništilo a i ja sam se odselila tako da je ograda nestala. Nikada nisam imala nikakvih problema s njim a i mislili smo da ćemo zajedno dogovoriti izlazak mjernika i postaviti novu. Naime, nakon niza godina moj susjed je odlučio postaviti stubove koji dijele moj posjed od njegovog (bez pomoći mjernika) i to je on sam razmjerao svoju parcelu (bez mog prisustva). Naravno, to me razljutilo jer nije bilo nikakvog dogovora pa sam stub koji sam prvi dohvatila iščupala iz zemlje i zaprijetila da ako nešto slično napravi bez mjernika da ću pozvati policiju. Na to je on poludio. Pozvao je mjernika koji je snimio njegovu parcelu i izmjerio je. Nove stubove je opet postavio on sam bez mog znanja i prisustva. Nisam baš bila oduševljena ali sam upozorila da ću i ja pozvati svoga koji će izmjeriti moju parcelu. Ako se te dvije granice poklope što se mene tiče to je ok. Ali moj susjed tako nemisli. Za njega su postoječi stubovi granica koja je i međa. Pokušali smo podnijeti zahtjev za utvrđivanje međe ali za to trebaju suglasnost obiju strana. Pa nam je i to propalo. Od tada on ništa ne poduzima a ja imam namjeru to rješavati na proljeće. Pitanje, ako mjernik razmjeri moju parcelu i ta nova granica ulazi u susjedov posjed mogu li ja po tome postaviti novu ogradu a što poduzeti ako se on tome suprotstavi? Uistinu me čovjek nezanima, želim samo svojoj djeci ostaviti čiste račune i poštediti ih ovih situacija.
  7. Budemo vidjeli što će reći slovo zakona naredni tjedan. Zahvaljujem na savjetu, nadam se da će ipak sve biti dobro.
  8. Ja sam kontaktirao nekoliko ljudi u Tvrtkovoj i nitko mi nezna reči šta mi je sa predmetom. Kod referentice nije a druga osoba (info služba)mi je rekla da je (iz nekog razloga) predmet u roku do 5. mjeseca i da mi je najbolje da čekam. Ako mi je odaslan negativan odgovor na priznavanje statusa dragovoljca šta onda to treba da znači? Neznam što je bolje zvati ili čekati.
  9. Isti problem sa priznavanjem statusa, Svom referentu u Tvrtkovoj dostavo sam potvrdu iz Ureda Obrane o pripadnosti postrojbi u kojoj stoji da sam pripadnik HVO od 12.12.1991. god a moj brat 17.09.1991. Dobili smo negativan odgovor krajem prošle godine. Zvali smo referenticu za objašnjenje ali nam je rečeno da nam je zahtjev odbijen. Nikakvo pravo objašnjenje nisu nam ponudili sem da nisu dobiveni nikakvi valjani razlozi da se prethodno doneseno rješenje mijenja. Da stvar bude čudnija, neki od prijatelja koji su učinili isto kao i mi dobili su pozitivno rješenje.
  10. Moj suprug je optužen za nanošenje lakše tjelesne ozljede i taj se slučaj razvlači već 5 godina. Da stvar bude gora čovjek koji ga tereti je poremećena osoba (imamo transkript izjave medicinskog vještaka) a dva svjedoka koja je on naveo su na liječenju od ovisnosti. Da pojasnim, moj suprug se verbalno raspravljao s njim oko granice između naših posjeda kada ga je taj čovjek uz pomoć gore spomenuta dva momka napao fiziči na što se moj suprug obranio uz pomoć našeg susjeda. Mislili smo da je to bez veze i nismo pokretali ništa osim postupka za utvrđivanje granice čime je dokazano da je taj čovjek ušao u naš posjed. Ali on je tužio mog supruga i susjeda za nanošenje lakše tjelesne ozljede. Tužiteljica je rekla svoje a idući tjedan moj suprug mora dati završnu riječ u svoju odbranu kako bi sud donio odluku. Cijeli ovaj proces je čudan. Moj suprug se redovito pojavljivao na raspravama dok je oštečeni uspješno izbjegao pojavljivanje. Osim toga protiv ovog čovjeka vodi se nekoliko postupaka ( čak i napad na službenu osobu-policajca) ali do danas mu nitko ništa nije mogao. Zanima me šta bi uopće trebao čovjek reči u toj završnoj riječi ako se već zna da je čovjek psihički bolesnik? Da li bi ipak trebali angažirati advokata ili je za to kasno? Svaki savjet dobro bi došao!!
  11. Moj suprug je optužen za nanošenje lakše tjelesne ozljede i taj se slučaj razvlači već 5 godina. Da stvar bude gora čovjek koji ga tereti je poremećena osoba (imamo transkript izjave medicinskog vještaka) a dva svjedoka koja je on naveo su na liječenju od ovisnosti. Da pojasnim, moj suprug se verbalno raspravljao s njim oko granice između naših posjeda kada ga je taj čovjek uz pomoć gore spomenuta dva momka napao fiziči na što se moj suprug obranio uz pomoć našeg susjeda. Mislili smo da je to bez veze i nismo pokretali ništa osim utvrđivanja granice čime je dokazano da je taj čovjek išao u naš posjed. Ali on je tužio mog supruga i susjeda za nanošenje lakše tjelesne ozljede. Idući tjedan moj suprug mora dati završnu riječ u svoju odbranu kako bi sud donio odluku, ali nismo optimistični. Ovaj čovjek je uistinu poremečen i bojimo se da bi sud mogao okriviti nas jer je s normalnim ipak lakše. Zanima me šta bi uopće trebao čovjek reči u toj završnoj riječi ako smo već dokazali da je čovjek psihički bolesnik? Svaki savjet dobro bi došao!!
  12. Veliko HVALA! Budem kontaktirao Središnju službu i javim odgovor.
  13. Hvala na odgovoru, iako imam još dvojbi. Ja sam bio pripadnik isključivo HVO od 12.12.1991. pa sve do kraja 1996. U logoru sam proveio 9 mjeseci 1992/1993 godina. 1999 godine prošao sam sve liječničke komisije da bi mi smjena vlasti prolongirala umirovljenje 7 godina. Potpisom Međudržavnog ugovora između R Hrvatske i BiH umirovljen sam kao pripadnik HVO 2006. Moj prijatelj je bio pripadnik gardijske pukovnije takođe HVO i kod njega je u izračun uzet koeficijent 1.85. Po zakonu o pravima branitelja na osnovu kojeg nam je izračunata mirovina kod dragovoljaca i pripadnika specijalnih postrojbi koeficijent je isti.
  14. Sorry Arci, malo sam novi u svemu ovome. Da bude svima jasnije. Rješio sam mirovinu prošle godine ali mi je ostalo nejasno statusa dragovoljca. Iako u svim priloženim dokumentima stoji datum od kada sam pristupio postrojbi (12.12.1991.) nije mi uračunat koeficijent 1.85 nego manji. Zanima me da li sada mogu dostaviti potvrdu i iskaznicu dragovoljca koju imam i tražiti da mi se ispravi greška?
  15. Znači li to da bi pripadnik HVO koji je pristupio postrojbama 12.12.1991. koji je HRVI s općom nesposobnošću 100% prilikom izračuna mirovine trebao imati koeficijent 1,85 a ne 1.50??
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija