Jump to content

ivanivci007

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Shvaćam, ako se na taj poziv za potpisivanje izvješća o utvrđenju međa i drugih granica ne odazovu, ili se odazovu a ne ulože prigovor, parcelacija prolazi? Potpisuje li se s njima ugovor o razdvajanju suvlasničke zajednice? Ponavljam, kuća je primarno i 90% na čestici na kojoj je ista upisana u gruntovnicu, samo je nadogradnja prešla na susjednu (na njoj imamo u suvlasništvu preko 900m2, a nadogradnja je samo 20ak m2)
  2. ovako, radi se o dvorištu s 5 kuća, legalizacije smo obavili, dobili smo rješenja o izvedenom stanju i sljedeći korak je upis legalizacije u katastar i zemljišne knjige, uz parcelaciju. naša kuća je upisana u jednu česticu u gruntovnici, ali je dio kuće zahvatio malo i susjednu česticu (na kojoj smo suvlasnici) i kao takva je legalizirana. mene sada zanima mogu li mi raditi probleme susjedi sa te susjedne čestice u postupku parcelacije, odnosno, mogu li usporiti ili spriječiti naš upis jer je dio kuće na susjednoj čestici u kojoj smo i mi jedni od suvlasnika? ugovor o diobi suvlasničke zajednice sklapamo mi koji imamo legalizirane objekte i nema sporova među nama, ali treba li se on sklapati i sa ovima sa susjedne čestice? obavještavaju li se oni o postupku parcelacije?
  3. Pokušat ću što jednostavnije; radi se o čestici od oko 4000m2 koja nije parcelirana, ali postoje ograde i svatko uživa svoj dio.. Na njoj je pet suvlasnika od toga 4 živa, i jedna umrla osoba s kraja 80.ih godina iza koje nije provedena ostavinska rasprava, a nasljednici su poznati. Jedan od živih suvlasnika od ova 4 uskoro planira pokrenuti parcelaciju i izdvojiti se iz suvlasničke zajednice. Kako će se postupati budući da je jedan udio na osobi koja je umrla? Pretpostavljam da će susjed koji planira izdvajanje morati uzeti potpise suvlasnika za ugovor o izdvajanju (ili kako se točno zove). Treba li on i potpis osobe koja je umrla što sasvim sigurno ne može dobiti, pa me zanima treba li se onda provesti ostavinska rasprava za tu osobu i onda tražiti potpise nasljednika te osobe? Ta umrla osoba doduše s njime ne graniči neposredno, ali je suvlasnik u neparceliranoj čestici.
  4. Situacija je sljedeća: Radi se o čestici od ukupno više od 4600 m2 na kojoj je upisano 5 suvlasnika. U lipnju 2020., susjed koji na toj čestici nema suvlasnički udio, a njemu je to susjedna čestica, prešao je na tu našu česticu gdje smo i mi suvlasnici i započeo gradnju stambenog objekta od cca 60ak m2. Čestica nije parcelirana, postoje međe i svatko uživa svoj dio, ali budući da taj dio nikada nismo uživali te se nalazi izvan naše ograde, nismo reagairali i nismo bez odgode zaustavili niti prijavili gradnju. Prema onome kako iščitavam odredbe ZV-a, mi smo nepošteni vlasnici?? Tog graditelja prijavio je drugi susjed koji nije suvlasnik parcele gdje se gradi i koliko smo čuli, graditelj je dobio rješenje da mora ukloniti građevinu. Pretpostavljamo da je sve pred upravnim sudom i da će htjeti to izvući legalizirati. mene ,,plaši" članak 153. ZV- a : pošteni graditelj i nepošteni vlasnik u kojoj stoji da zemljišna čestica pripada graditelju, a prijašnji vlasnik ima pravo samo na naknadu tržišne vrijednosti zemljišta. Može li on ako uspije to ipak legalizirati, tražiti ispis samo nas iz te čestice, a da nama ostane samo pravo na naknadu tržišne vrijednosti zemljišta??? (ponavljam, u zakonu stoji da postaje vlasnik cijele čestice, a ne pojedinog suvlasničkog udjela, mi imamo suvlasnički udio, ali ne i cijelu česticu u vlasništvu) .
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija