Jump to content

Vačko

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, koliko vidim iz prakse, rokovi za razne preinake, dopune i očitovanja kojima sudac/sutkinja nešto traži su najčešće 8 dana. Ne znam ima li možda i onih od 15 dana. Može li sudac/sutkinja nekoj od stranaka poslati dopis u kojem traži da netko od stranaka u postupku na taj dopis pismeno reagira "čim prije" odnosno "što prije"? Meni je to pomalo čudan i nedorečen rok.
  2. To nije ispit u školi za koji se treba nešto naučiti. To ste Vi pa ćete iskreno napisati što što smatrate da trebate napisati. U slučaju manipulacijom odgovorima, postoji mogućnost da Vas se uhvati. Inače, neki testovi su mi bili ok, oni standardizirani s puno pitanja su mi bez veze. Ne dopuštaju fleksibilne odgovore što mi smeta.
  3. Ako su punoljetna, možete, zašto ne biste mogli? No, piše da su djeca malodobna, zar ne?
  4. Pitanje me čisto načelno zanima, ne mogu komentirati iz osobnog iskustva jer sam iskoristio baš svaku mogućnost da budem sa svojim djetetom. Taman to bila i jedna minuta. Naravno, možete zamisliti da je u puno godina bilo puno puta situacija koje su bile nepovoljne, no da bih ipak ostvario 100% pa i više od toga, odrekao sam se godinama doslovno svega što čovjek uopće može zamisliti te zanemario sve ostalo, samo da budem s djetetom. Zbog djeteta. Treba me, i to iz puno razloga... Dakle, koliko sam shvatio iz dosadašnjeg pravnog i inog iskustva, dodijeljeno tj. definirano vrijeme služi kao zaštitno jamstvo kako roditelju koji ne živi s djetetom tako i djetetu (!) da će moći ostvarivati međusobne osobne odnose. Misliim da ti termini, iako je to naravno poželjno za dijete, ne moraju biti 100% iskorišteni od strane roditelja koji ne živi s djetetom. Mogu biti. Ali i ne moraju. Pitanje je: a) je li roditelj svjesno iz nekog (opravdanog ili neopravdanog) razloga ne želi iskoristiti to definirano vrijeme. b) ili dotični roditelj zbog nekog razloga (ili više njih) nije u mogućnosti u cjelosti iskoristiti to vrijeme. Iako bi to načelno želio/željela. Ako je odgovor a), onda nešto u samom dogovoru ili u njegovom nastanku (nemetnuto, pod pritiskom, nerealna procjena i sl.) nije dobro utanačeno. Ako je odgovor b), onda je na roditeljima da u svrhu dobrobiti djeteta dogovaraju kako i kada će oganizirati iznimke. Iz uvodnog izlaganja se ne može zaključivati o razlozima, niti je vidljivo bilo što drugo u smislu tko pita, zašto pita i koja je uopće Vaša pozicija kao roditelja. Vjerojatno ste to namjerno tako sročili, ali to otežava komentiranje i davanje odgovora.
  5. Aha, dakle, moj osiguravatelj će otići na teren procijeniti je li odštetni zahtjev opravdan ili ne. I ako slijedom te svoje procjene moj osiguravatelj utvrdi da zahtjev od strane garaže nije opravdan, onda nema ni nastale materijalne štete? Jesam li dobro shvatio?
  6. Njihov osiguravatelj (osiguravatelj garaže) će procijeniti štetu? Ja sam nekako pomislio da će moj osiguravatelj izaći na teren. Nemam nikakvog iskustva u ovakvim stvarima, no pitam se hoće li u slučaju izlaska njihovog procjenitelja dotični "navijati" za njih i nešto eventualno interpretirati na način da se situacija prikaže ozbiljnijom nego što jest? Inače, u policijskom zapisniku piše da sam nanio "materijalnu štetu". Oni su prilikom dolaska vidjeli letvicu na podu, slikali, i nisu dalje analizirali je li to i kako vraćeno i radi li sve opet kako treba ili ne. Iako su vidjeli, pišući zapisnik i administrativne stvari, da jest.
  7. Evo, priča ide dalje, ovo doista nisam očekivao. Iako je letvica rampe nakon očevida bila vraćena od strane dvojice djelatnika nadležnih za tehničko održavanje na svoje mjesto i sve funkcionira, danas sam primio od svoje osiguravateljske kuće obavijest o tome da je firma pod kojom se vodi garaža podnijela odštetni zahtjev. ("(...) za štetu nastalu na vozilu registarske oznake (prazno, nema oštećenog vozila, osim mojeg), a koje je oštećeno u prometnoj nezgodi koja se dogodila dana xy u garaži xy.") Bio sam prošli tjedan nazvao osobu koja je bila nazvala policiju (rekao bih iz komunikacije da se radi o prilično neukoj osobi koja je, usput rečeno, navela da nije imala takav slučaj itd.), pojasnio sam situaciju i zamolio izjavu o tome kako štete u konačnici zapravo i nije bilo. Uz obrazloženje da mi treba za potrebe opravdanja u eventualnom sudskom postupku. Umjesto toga su mojem auto-osiguravatelju poslali odštetni zahtjev. Sada me živo zanima za što konkretno. U tom smislu su mi iz osiguravateljske kuće mogli poslati presliku tog zahtjeva. Ovako sam dobio samo standardni obrazac "Izjava osiguranika o prometnoj nezgodi.", no o kakvim se konkretno potraživanjima radi, ne znam. Ili je možda pravna služba garaže djelovala nekakvim automatizmom ne specificirajući (još) ništa konkretno?
  8. Ne evidentira se ako platiš pola kazne. Ne znam jesam li dobro shvatio, dakle, ako netko npr. unutar godinu dana napravi 10 prekršaja i svaki puta plati pola kazne, ispada da je nekažnjavan?
  9. Nadležnom u telefonskom razgovoru očito nije bilo jasno što će se dogoditi ako zove policiju. Rekao je da će poslati tehničara na uvid. Ja sam sugerirao upravo to da policija nije potrebna (vidio sam da se letva samo odvojila), ali dotični je ustrajao rukovodeći se rutinskim pristupom. Iako su dvojica tehničara, stigavši naknadno na lice mjesta vidjeli da bi sve moglo biti u redu, nisu htjeli ništa dirati dok ne dođe policija. Nakon što su sve vratili u prvobitno stanje, bilo im je žao kada su čuli kakvu kaznu sam dobio. Smatram da, ako i jest kazna, onda mi se čini previsoka jer doista u takvim skučenim okolnostima nikoga nisam ugrozio. Čuo sam usput neku priču gdje je netko, htijući izbjeći plaćanje parkirnine, svjesno i namjerno išao iza prvog auta, ali je pri tome zakačio letvicu rampe. Dotični je dobio jednaku kaznu kao ja koji sam uslijed okolnosti (bolnica, malo dijete je pitanjima ometalo) nesretno zaboravio što imam na krovu. Meni i mojoj laičkoj logici je čudno da dobijem kaznu za to što sam sam sebi počinio štetu. O kojoj i kakvoj se evidenciji radi? O onoj s bodovima? Ne sjećam se kad sam zadnji puta platio nekakvu prometnu kaznu. Bilo je to prije nekoliko godina, a i to je bio prekršaj najnižeg ranga tipa 15 km/h viška. Radi 20.000-25.000 km godišnje i u 35 godina nikada nisam izazvao nikakvu prometnu nesreću.
  10. Pozdrav svima! Vodio sam malo dijete u bolnicu na naručeni pregled. Odlučio sam parkirati u obližnjoj garaži. Zbog nekih okolnosti smo se morali malo požuriti. Već dok smo se kretali u smjeru garaže garažu, dijete me je počelo zasipati raznim pitanjima vezanim za pregled te mi je smanjilo koncentraciju. Stao sam pri automatu za izdavanje kartica, uzeo karticu, rampa se podigla i ja sam krenuo - zaboravivši u tom trenutku da sam na krovu imao bicikl. Osim što sam napravio kumulativnu štetu (bicikl, nosači, oštećenje lima na svojem autu), srušio sam samu letvu rampe. Nazvao sam nadležne iz garaže te prijavio događaj. Iako se kasnije pokazalo da se letva mogla neoštećeno vratiti na svoje mjesto čime nije učinjena nikakva meterijalna šteta, nadležna je osoba automatizmom pozvala policiju na očevid. Policajci jedva da su me nešto pitali te su mi odredili kaznu od 2.000 kn prema čl. 43 st. 3 Zakona o sigurnosti prometa na cestama uz primjenu čl. 293. st. 1. U izvješću piše da sam oštetio imovinu ne vodeći računa o položaju vozila, smjeru i brzini kretanja. Kao što sam gore naveo, materijalne štete na kraju nije bilo, nema nikakvih potraživanja i sl., sve je vraćeno u početni položaj i normalno radi. O položaju vozila nisam mogao voditi računa jer položaj na tom mjestu i to konkretno, vrlo tijesno, određuje samo mjesto izdavanja kartice. Niti o smjeru kretanja vozila nisam mogao voditi računa zbog istog razloga. Brzina kretanja nije mogla biti baš nešto s obzirom da se letvica nalazi na metar od vozila pa je brzina koja se uopće može razviti unutar jednog metra nije mogla biti čimbenik koji je kumovao događaju. Jedini moj grijeh je zaboravljeni bicikl prilikom ulaska u garažu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija