Jump to content

Persevera

Korisnik
  • Broj objava

    462
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Persevera objavio

  1. Provjeriti u kanadskom veleposlanstvu kolika je zastara za ostavinske postupke. Tamo takodjer provjeriti da li po kanadskom zakonu dijete ima pravo na obvezni nuzni dio (za razliku od hrvatskog zakonodavstva). Mozda od njih (kanadskog konzulata) mozete dobiti i smrtni list. Konzulat ce znati da li postoji registar javnih biljeznika u kojem bi trebao biti registriran i testament, ako ga je otac sacinio. Angazirati odvjetnika koji ce po zadnjem ocevu prebivalistu, po prebivalistu supruge i potomaka, te po placenom porezu nakon smrti, moci uci u trag kako je raspodijeljena imovina, te nakon toga poduzeti zurni postupak kako biste i vi bili ukljuceni. Pozurite se!
  2. Zavisi gdje se postupci vode i koliku su kompleksni. U prvom postu navodite da se vode x godina, sto znaci nekoliko. Zakljuciti je da su kompleksni ili ih je brat vase majke mozda jos zakomplicirao... A on je odvjetnik. Nije on jedini odvjetnik koji bi zelio neki postupak zakomplicirati i nastojati da dulje traje, bez obzira sto to vama ne odgovara, ali odgovara njemu iskljucivo kao osobi koja prima honorar. S druge strane, kao sto i sami kazete - pravni ste analfabeta (da cak niti opoziv punomoci ne znate samostalno napisati). Kako cete onda znati druge pravno kompliciranije stvari... MOj bi savjet bio da angazirate odvjetnika i da vam majka dade punomoc, tako da odvjetnik strucno obavlja posao i savjetuje vas, a vi osobno odlazite redovito na sva rocista (ako je na sudu, ili gdje vec treba) i kontrolirate rad odvjetnika.
  3. Ne treba ovjeravati opoziv punomoci kod javnog biljeznika. Potrebno je da majka napise u slobodnoj formi Opoziv punomoci kojom ja, dolje potpisana, otkazujem punomoc odvjetniku Ime i Prezime odvjetnika u premetu tom i tom koji se pod brojem tim i tim vodi kod suda tog i tog / ako se sjeca ili ima kopiju, navesti i datum kada je punomoc dala/. Staviti datum i obvezno potpisati! Poslati preporuceno s povratnicom odvjetniku. Fotokopirati tako ispunjenu tiskanicu, pricekati povreatnicu (nekad se ne vrati...). Isto takvo pismeno - preporuceno s povratnicom - uputiti sudu kod kojeg se vodi spor te navesti da je odvjetnik takodjer upoznat. Bilo bi dobro dodati i preslik povratnice. Koliko je god tekst samog opoziva punomoci nebitan (naravno navesti neophodne osnovne podatke) toliko je vazno obavijestiti sud ili instancu kod koje se predmet vodi. Isto uciniti i ako se predmet vodi kod javnog biljeznika. Dakle, obvezno poslati sudu ili naslovu kojeg se vodi spor ili premet, jer bi u suprotnom moglo doci do komplikacija. Stoga je vazno u predmetima u kojim se trazi zastupanje po odvjetniku, navesti i sve podatke o novom odvjetniku. A ako nije neophodno strucno zastupanje, moze navesti vas kao opunomocenika. Potrebno je za svaki spor ili predmet napisati odgovarajuci opoziv punomoci te ga svaki put na isti, gornji, nacin poslati i sudu i odvjetniku. Cuvati brizljivo sve poslano. A posebice povratnice.
  4. Prikupite dokumentaciju, dokaze i tuzite! Tim je stafilokokom bio zarazen sin glumca Depardieua, tijekom operacije, te je nakon nekoliko godina nesnosnih bolova i neuspjesnog lijecenja javno o tome progovorio i objavio da nema drugog izbora nego se odluciti na amputaciju noge u 28 godini zivota.
  5. MIslim da ova tema nije na razini psece kakice, koja iako vrlo vazna za zivot u gradu sigurno ne treba biti tretirana u podforumu Porezno pravo. MOzda da se ova tema premjesti u neki drugi podforum - ostala pravna pitanja ili sl... Naplata bankarskih usluga osim ugovorom izmedju banke i klijenta, predmetom je posebnih zakonskih i podzakonskih propisa u EU. Ocevidan je ozbiljan napredak, u zastiti potrosaca u Hrvatskoj. No nije dovoljan u podrucju zastite korisnika bankarskih usluga. U ovom pitanju, nije sporno da su u ugovoru kojeg potrosac sklapa s bankom, i u opcim uvjetima prodaje, navedeni mnogi uvjeti s kojima se obje strane moraju slagati, no ima i onih koji nisu navedeni ili koji se mogu razlicito interpretirati. A da ne govorimlo o onima koji su zapravo "tjeranje i obvezivanje potrosaca na potrosnju" koji su zakonom zabranjeni. U ovoj temi, osnovno je pitanje ima li banka pravo napacivati uslugu koju ne daje, ili pak ima li gradjanin zakonsko pravo na minimalne bankarske usluge sa minimalnom(ili pak nikavom!) naknadom? Zakonske odredbe koje propisuju upravo te uvjete, tek prije cetiri godine stupile su na snagu u nekim zemljama ( starim clanicama EU). /Razlog: Ako zemlja nametne obavezu da svaki gradjanin ima neke obveze u bankarskom sustavu, mora omoguciti i da ima pristup tom sustavu i njegovim uslugama bez naknade!/ Primjerice: pouzdano, iz osobnog primjera znam, da jedna banka koja je prisutna u Hrvatskoj, a maticno je iz jedne zemlje EU, ima komercijalne uvjete (i stoga odnos prema hrvatskom potrosacu) takve kakvi su apslutno protuzakoniti u njenoj domicilnoj zemlji. Kad bi takav ugovor i uvjete prodaje banka meni ponudila u svojoj zemlji porijekla, ne samo da bi ih udruge potrosaca zbog toga tuzakale, nego bi drzavna agencija zaduzena za kontrolu rada banaka (kao i drzavno odvjetnistvo) reagirala i natjerala banku da korigira svoju praksu - koja su upravo odnosi na naplatu i pristup minimalnim bankarskim uslugama.
  6. Ako se ne slazete s odvjetnikom u visini njegovih potrazivanja, trebat cete to rijesiti odvojeno od samog otkazivanja punomoci. MOzete taj problem npr. rjesavati posredstvom Hrvatske Odvjetnicke Komore. Dakle, nije uvjet da podmirite honorare svojem dosadasnjem odvjetniku da biste uzeli novog. Morate najprije biti sigurni da se novi odvjetnik hoce prihvatiti vaseg zastupanja, njemu onda dajete punomoc a otkazujete punomoc prethodnom. O tome svemu VI OBAVIJETITE SUD da vam se ne bi dogodilo da sud obavijesti starog odvjetnika, on vas ne obavijesti (da vam napakosti) pa sudac zakljuci spor. Vi onda idete pitati onog novoga zasto nije sudu dostavio punomoc koju ste mu vi dali, a on kaze "pa to ste vi duzni napraviti"...
  7. Tuziti odvjetnicu pred sudom jedan je postupak (za nadoknadu stete prouzrocene njenom greskom, i dr. ), a prijaviti je komori je drugo. Prijava komori nije uvjet da biste pokrenuli sudski postupak. Ucinite i jedno i drugo. Upravo zbog previda i gresaka ovog tipa, svaki je odvjetnik duzan imati policu osiguranja. Od te cete se police vi naplatiti...
  8. Odite do Drzavnog Odvjetnistva. Vas slucaj je zanimljiv jer to znaci da se legalno moze uzurpirati necija adresa za registriranje tvrtke!
  9. quote:/U katastru je od 1955.g. upisana osoba koja je protiv nas podigla tužbu radi utvrđivanja prava vlasništva. Poziva se na dosjelost i pri tome ima dva stara svjedoka koja tvrde da tužitelj (njegovi djed i otac) to zemljište obrađuju još od 1930.g. Zemljište je od sredine 60.g bilo u društvenom vlasništvu. Zemljište se ne koristi, obraslo je drvećem a čak se koristilo i kao deponij starih vozila./ Od 1955. do 1965. je 10 godina: Na kakvu se to dosjelost pozivaju ti ljudi? Bili su u posjedu 10 godina, pa onda prekid, pa su u posjedu promatranjem gustog drveca i zbunja na zemlji? Znajte da na drustvenom vlasnistvu nije bilo dosjelosti - nije postojala ta zakonska mogucnost. To znaci da su u posjedu mogli biti tek od 1990. godine. Dakle, dosjelost bi se tek racunala od 1990. do dana pokretanja spora. Sada se, po mojim saznanjima, ipak daje prednost knjiznim vlasnicima, a ne posjednicima. Borite se, zalite, svjedoci ne mogu svjedociti da je zemljiste koristeno u kontinuitetu /sto je neophodno za institut dosjelosti/...
  10. Ako se ne mozete dogovoriti sa bivsim suprugom - obratit cete se sudu. Nemojte biti sigurni da ce sud dozvoliti da dijete ode s vama u Ameriku. MOzda ce smatrati da dijete moze biti povjereno ocu, pa cete onda vi posjecivati dijete. Znam slucaj gdje je majka odustala od seljenja u Australiju. Sud naime (i uz protivljenje oca) nije dozvolio da djeca odsele.
  11. A da se nadje tko je u povjerenstvu u Saboru koje se bavi nepravilnim privatizacijama? Mozda bi neki od saborskih zastupnika bio zainteresiran za ne-postupanje po zakljucima Drzavne revizije koja ustvrdi da je neko poduzece flagrantno povrijedilo zakon u postupku privatizacije? Cemu sluzi Drzavna Revizija ako ostane mrtvo slovo na papiru? Ne vidim zasto DO ne pokrece postupke na osnovi vrlo detaljno opisanih nepravilnsoti u tim izvjescima!!!
  12. Primjecujem da je lakse, brze, isplativije bespravno sagraditi objekt, pa ga onda legalizirati, nego li ishoditi dozvole i graditi po zakonu. Pa na kraju jos dobiti i uporabnu koja kaze da je izgradjeno u skladu s dozvoljenim! Nelegalni nacin gradnje je "in", zar ne? Malo kosta, ali to: "Cijena? Prava sitnica!". Olala, ne budite previse entuziasticni - ne poznajete Gradjevinsku inspekciju u svom standardnom obliku. Na zalost! Molim precizniju informaciju o zastari izvrsenja inspekcijskog rjesenja o uklanjanju: /Ako se ova odredba uzme zajedno s odredbom po kojoj je uvedena zastara izvršenja inspekcijskog rješenja o uklanjanju (ranije nije bilo zastare)/
  13. HOK ce pokrenuti disciplinski postupak ako imate d o k a z e da je odvjetnik imao propusta u radu. Propust je zaista ako ne dodje na raspravu, ako vam ne dostavi pismena, ako se njegovim manjkavim ponasanjem vama prouzroci steta... Kolike ce posljedice snositi - ovisi o tezini pogresaka (a to pak zavisi o vasim dokazima!). HOK ce ga kazniti ukorom, pa jos nekim internim upozorenjima a najteza je kazna djelomicno ili definitivno brisanje sa popisa Komore. Ako imate argumente, i ako je greska ozbiljna, ovo zadnje vrijedi truda. To je jedino gdje ga nesto moze zaboliti - vlastiti dzep. No, u prvom slucaju gdje je odvjetnik bio misljenja da ne treba traziti izuzece sutkinje, pa vi mislite da je time prouzrocena steta - bit ce zaista tesko dokazati uzrocno-posljedicnu vezu. Vi biste trebali imati dokaz da ste od odvjetnika trazili i zahtijevali da zatrazi izuzece suca, pa ako to on nije ucinio to se samo po sebi moze smatrati greskom. Jer se oglusio o vas zahtjev. Ali to HOK, sigurno, nece smatrati za osobitu gresku. Uostalom, tesko je zamisliti slucaj u kojem bi bilo nedvojbeno da je zbog toga doslo do donosenja nepovoljne presude za vas. Uvijek se moze smatrati da sud ne bi dozvolio izuzece sutkinje, bez obzira sto stranke o tome mislile. Preporucam procitati vijesti na Legalisu, gdje se vidi kako HOK djeluje kada se netko od odvjetnika usudi misliti svojom glaviom, ili razmisljati "naglas". / Usput: Hvala Legalis, svaka cast na objavljivanju! "Odvjetništvo : HOK ju kaznio jer je iznijela svoje mišljenje" Objavio Zex dana 2.12.2009. 17:10/ Nazovite osobno HOK, ispricajte svoj slucaj, vidjet cete kako ce vas ohladiti kad vam budu rekli da cete na konsekvence za odvjetnika- "gresnika" trebati cekati dvije - tri godine! (trebate postivati internu proceduru, najprije vas pismeni prigovor s dokazima da bi komisija utvrdila dali zaista ima osnove za postupanje, onda se odvjetnik ocituje, nakon toga HOk osiva povjerenstvo za taj slucaj , pa imaju 18 mjeseci da to rjesavaju, vi cete na kraju biti upoznati s njihovim zakljuckom a da vas se uopce nece informirati o argumentima, tijeku, i sadrzaju diskusije. To je njihova interna stvar!! Jedan obicni jadni igrokaz za amatere!) Tako je bilo i sa sucima prije Simonovica, ili sa zatvorskom upravom. Promjene su dovele do toga da je javnost upoznata sa sadrzajem stegovnih postupaka protiv sudaca, primjerice javno se objavi sto im se prigovara itd... A vodite racuna da su suci daleko manje placeni od odvjetnika i da im je odgovornost daleko veca.
  14. JB moze ovjeriti bilo koji ugovor; vi od njega ne trazite izradu ugovora vec ovjeru. Honorar ce mu biti veci ako ga i izradi. Po novome su vrlo velike pristojbe za ovjeru ugovora o dosmrtnom zato jer se placa postotak od vrijednosti predmeta ugovra. No,vi mozete otici u Opcinski sud, predati sest nepotpisanih primjeraka ugovora, i platiti samo 250 kuna za ovjeru. Pokretnine mogu i ne moraju biti predmetom ugovora.
  15. Kada kazete da su strina i bratic potpisali kod JB vasem ocu da se u njegovu korist odricu zemljista, jesu li to ucinili tijekom ostavinske? Sto pise u rjesenju o nasljedjivanju iza vaseg pok. strica?
  16. Netko je trazio da se zabiljezi spor i da se zabrani prodaja (ili neko drugo otudjenje) predmetne nekretnine, pa je dobio odbijenicu. No na svako podnosenje zahtjeva, zemljisno-kjnizni je odjel duzan odgovoriti i obrazloziti. Tko je trazio zabiljezbu i zasto , mozete saznati iz onoga sto je pohranjeno u pismohrani. Trazite uvid u taj spis, pa procitajte. Tako cete se najbolje uvjeriti o cemu je rijec, i da li postoji opasnost da taj netko (kroz koji dan, npr.) pokrene sudski spor glede te nekretnine... Banka nece odbiti kredite samo zbog toga sto je zapisana odbijenica zahtjeva. Vazno je da zabiljezba o sporu koji je sada u tijeku ne postoji, ili da se zabranjuje otudjenje nekretnine ili pak da se nekretnina opterecuje.
  17. Isti slucaj: Auto ostavljen,u jutro na parkiralistu, predvecer nalazim zataknutu za brisac neciju poruku koja kaze da me je u 17h04min udario auto, taj i taj, reg. te i te. Nije se odmah vidjelo, ali je sok bio velik kad je auto stavljen pod svjetlo (u straznjim vratima velika rupa napravljena od kuke za prikolicu). Auto star dvije godine. Nema vise kasko. POzvana policija.Policija izasla.Pregledala, utvrdila,zapisnik... Kasnije saznajem da su pozvali vlasnika da se ocituje (najprije je nijekao, a onda se ipak tjedan dana poslije predomislio i priznao). Pustite policiju da odradi svoj posao. Usporede se ogrebotine na vasem autu, visina branika ili cega vec, cime je to ucinio taj drugi auto....)
  18. Tarzim preciznije odredbe vezane za postupak mirenja kao alternativu utuzivanju prednika od vlasnika od kojeg smo kupili zemljiste. Naime, postupak je pokrenut pred Opcinskim sudom u gradu S. koji to rjesava vec cetvrtu godinu. Prethodni vlasnik od kojeg smo kupili je ziv, u spis smo predali sve izjave i rjesenja o nasljedjivanju njegovih prednika (ili njihovih nasljednika) i postupak i dalje traje... Molim da mi netko posalje link, ili info, o mirenju koje bi ako se uspjesno okonca - moglo okoncati i postupak koji vodimo pred O. sudom.
  19. Pa koliko vam je rekao da ce kostati kad ste se dogovarali? Prije nego je ista poduzeo? KOliko su uopce komplicirane radnje koje je za vas poduzeo? Tesko je sad davati savjet, kad se cijela prica vec odvrtila. Od odvjetnika zatrazite pismeno objasnjenje, nekoliko obicnih recenica: Gospodine taj i taj, Prema tel. razgovoru od dana tog i tog, u kojem ste nas informirali da vam trebamo za obavljene usluge ishodjenja dokumenata tih i tih najprije uplatiti iznos od 500 eura, kako biste nam dostavili racun za uslugu, molimo vas da nam ispostavite racun za obavljeni posao (sa stavkama po obavljenim radnjama i iznosima za svaku od radnji) kako bismo vam mogli izvrsiti uplatu. To prvi put, pa cete vidjeti kako ce reagirati. Tesko mi je zamisliti radnju koju je za vas trebao obaviti koja bi kostala 1 000 eura, na osnovi tako malo podataka... No ono sto je sigurno, nitko od vas ne moze zahtijevati da mu nesto uplatite kako bi vam ispostavio racun. A buduci da je ljudsko bice krvavo ispod koze, i sklono nekim oblicima ponasanja koje voli "drugacije prikazati" moguce je da ste od njega trazili da nesto obavi obecavajuci mu uplatu, pa sad kad je obavio i potrosio vremena, truda, znanja a izgeda i novaca, vi se sad pogadjate oko cijene...
  20. Vidite ako je vas to "ispalo 100 eura i 2 koraka" zasto to niste sami napravili kad je tako malo? Mozda odvjetnikov jedan korak kosta 500 eura a drugi 400, pa jos troskova 100 eura (koje je on unaprijed financirao?). Zasto unaprijed niste pitali koliko ce kostati? Odvjetnik je duzan ispostaviti racun prije nego stranka pristupi placanju, kao i za bilo koju drugu uslugu. U tom racunu nalazit ce se specifikacija obavljenih radnji (ali nemojte ocekivati da ce u specifikaciji pisati "hodanje u trajanju od sedamdeset i dva koraka od Opcinskog suda do Maticnog ureda"). Uvijek vam ostaje mogucnost da mu isplatite troskove koje je imao, a od svega ostalog odustanete, jer je glede onog sto navodite i troskovnika Hrvatske Odvjetnicke komore ( sve dostupno preko interneta) iznos od 1 000 eura (tisucu eura) potpuno nesumjerljiv i stoga pretjeran.
  21. quote/Ovaj post bio je namijenjen uredništvu Legalisa, no očito je pogodio one koje je trebao pogoditi. Vi ste se u njemu najbolje prepoznali./ Jel' vi to idete na osobnost, ili imate intelektualni kapacitet da shvatite da nas ovdje zanima pravo, vrli pravnice? Kad je covjek pismen onda zna da se urednistvu obraca na nacin da se urednistvu i obrati. A vi ste dragi iskusni pravnice, stavili svoje umotvorine na mjesto dostupno svima. Znate, imate svoj korisnicki izbornik, pa mozete razmjenjivati poruke preko P.M. (nije p... materina, a niti pater mater). Kad god smatram da imam nesto reci urednistvu, urednistvu se i obratim. Kad mi se Mrljavcev komentar o neutralizaciji pasa cini neprimjerenim, a zelim znati misljenje urednistva obracam se urednistvu. A ne vama, Peri, ili svima (urbis et orbis, jel ' te...) I ne poticem bespotrebne polemike. Ovdje se ne radi o vama, osobno ili pojedinacno, vec o principima koji su iznad osobnosti i licnosti. Radi se institutu pravne pomoci. Vi ste vrlo jasno iznijeli svoje misljenje. Nekome od kolega ste savjetovali da se kani iluzija i socijalistickih navada, ili komunistickih - ne sjecam se a nije ni bitno. Savjetovali ste da se kani borbe protiv vjetrenjaca, jer vi to tako drzite. Bitno je da vi imate pravo na svoj stav, zivotni i pravnicki, i na svoje misljenje. Kao i netko tko misli drugacije. Sto se tice pravne pomoci, i davanja pravnih savjeta dozvolite da se ne slozimo u bitnome. Pa ne trebamo se zato vrijedjati, ili truditi da sebe izdignemo viiiissssoko, jako visoko, mozda previsoko. To sto vidite kao gubljenje vremena, sto netko svoje pravno, pravnicko ili ljudsko iskustvo ovdje stavlja na pomoc svekolike zajednice, to je vas stav. I vi na njega imate zaista potpuno pravo. Vidite, negdje ste kao student prava trebali odslusati predmete kao sto su suvremena retorika, ili osnove govornistva, pa se i uciti argumentiranju i polemiziranju. Ovdje vam se pruzila civilizirana prilika da se i tome ucite. Ne, vi na to s visine odgovarate. To vama nije potrebno. Slazem se, nemate vi ovdje sto nauciti. Recenice su vam bespotrebno duge, trudite se pisati zakucasto, stavljate dictae i latinske poslovice gdje treba i ne teba, pa mlatite ko Maksim po diviziji. Latinski ne znate, nego ste nesto skupili vec gotovih izraza. Sto uopce nije za podcjenjivanje, dapace! Ali se vidi da ne znate da je prije 300 godina Molière na takvima kao sto ste vi izgradio sebi spomenik za vjecnost.
  22. Petpetica, nije nezadovoljnik napisao da ima saznanja da se cini to kazneno djelo vec je rekao da iako mu se cini dobrodosllom interakcija izmedju strucnjaka i "tzv. obicnih ljudi", da je upravo taj aspekt poceo ugrozavati dignitet struke. Isti je tek polozio pravosudni, pa mu jos nije jasno da treba dosta stolicu grijati i puno utakmica u nogama imati da bi se znalo tocno okarakterizirati neko cinjenje. Osim toga je razvidno da isti ne vlada gradivom koje je upravo polagao jer nije tocno da su odvjetnici jedini koji imaju pravo obavljati usluge pravne pomoći za fizičke i pravne osobe. On naime smatra da je bitna svrha ovog pravnog portala u popularizaciji prava i pravne struke i razmjena pravnih misljenja medju strukom. Pretpostavlja se zakljucak da se pravna misljenja ne trebaju razmjenjivati van pravne struke. Nezadovoljnik nije ministar pravosudja koji je zakljucio da raji treba besplatna pomoc, pa neka je i legalis i daje. Nezadovoljnik je zadovoljan uslugama legalisa u pomoci tijekom spremanja pravosudnog ispita i mogucnoscu trazenja kolega za otvaranje svojeg ureda. Da sam ja na mjestu vrlopostovanog nezadovoljnika, jako bi mi se dopalo da se mogu besplatno igrati "doktora" i kao u nekom predivnom laboratoriju uciti svojoj struci. A osim toga i pomoci u gradjenju pravne drzave koju cine pravno osvjesteni gradjani. quote/Uopće ne dvojim da ovaj portal u bitnome ima plemenitu svrhu, a to je popularizacija prava te naše struke općenito, razmjena pravnih mišljenja među strukom, pa i dobrodošla interakcija sa tzv. običnim ljudima. No nažalost upravo ovo posljednje postaje u posljednje vrijeme vrlo sporno, a dignitet struke u bitnome je ugrožen. Zna se dobro, koja služba (odvjetnička) ima jedina pravo obavljati usluge pravne pomoći za fizičke i pravne osobe./
  23. Profesionalizacija pruzanja pravne pomoci ne znaci da bi pravo trebalo postati i postajati sve nerazumljivije obicnom gradjaninu. Razina razvijenosti pravne drzave ocituje se i u tome da drzava i javne sluzbe skrbe da je sudstvo i pravni lijekovi putem pravnih i sudskih institucija zaista dostupno gradjanima, bez obveze angaziranja profesionalnog odvjetnika ili zastupnika. I u tome se vidi razvijenost drustva. Sam pravni sustav bi trebao paziti da je u svim svojim segmentima dostupan i razvidan gradjanima, a ne da se treba sudirati pravo da bi ga se razumjelo. Primjerice, razvijene drzave paze da i jezicna terminologija bude razumljiva obicnom gradjaninu (pa svako tol'ko pojednostavljuju formulare itd). Ono sto mi se cini neobicnim u hrvatskom kontekstu, jest taj neo-liberalisticki pristup davanju informacije - u ovom slucaju pravne. Zasto bi svaka pruzena informacija trebala biti naplacena? Sjetim se tako da je za prethodnog mandata gradonacelnika grada Dubrovnika, najobicnija informacija naplacivana gradjanima kao da su javne sluzbe opcine i toga grada necije vlasnistvo a ne javne sluzbe koje gradjani financiraju! Ne znam da li je to i dalje ostalo... Ali mi se cinilo jos problematicnije to sto se gradjani nisu bunili, nego to prihvacali... Ok - mozda su se cuvali za izbore - jer politicari su uvjereni da gradjani imaju kratku pamet pa da ce im stalno moci prodati istu foru... Istom logikom me uzasava da za svako izdavanje rodnog lista, ili takvog obicnog dokumenta, trebamo placati!!! I da se gradjani ne bune, da se ne organiziraju grupe gradjana koje bi pred odredjenim sudskim instancama trebale denuncirati takve radnje i pokretati postupke... Stoga me zbog generalnog konteksta uopce ne cudi da odvjetnik-pojedinac smatra da mu je udruga za pruzanje besplatne pravne pomoci i savjetovanja konkuretna u njegovom "biznisu" - stoga je naziva "nadripisarskom". Mozda ipak ima onih koji smatraju da im takva udruga pruza uslugu jer im besplatno odgaja klijentelu pa ce ta ista znati vise cijeniti kvalitetu usluge koju pruzaju.
  24. Puno je ucinkovitije da sami saznate gdjevam se predmet nalazi, sto ga je zakocilo, ili tko je to bio i iz kojeg razloga. Onda odite do Predsjednika suda, ili suca, ilibiljeznika pa samo odlucno gurajte. Nema doktora koji ce vas izlijeciti od viskog kolestorola ako vi sami nastavite jesti maslac... S ovim hovu reci da je pametnije da najprije ispitate razlog i mjesto gdje je zapelo, u tom svjetlu cete tocno znati kakav vam je odvjentik. Nakon toga jos malo naucite o problematici vaseg predmeta, pa odvjetnika onda upotrijebite kao strucnog pisara za ono sto vam treba. Ne trosite energiju na otkazivanje odvjetnika preuranjeno...
  25. :cita: Pa to je stvarno steta da niste odvjetnik, no i ovako je jako dobro jer ste na legalisu!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija