Jump to content

zeconfire

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zeconfire objavio

  1. Pozdrav, situacija je sljedeća. Radi se o višestambenoj zgradi sa 60 stanova i jednim poslovnim prostorom u podrumu koji ima vanjsku teresu ( legalizirano 40m2 više nego je stvarni vlasnik ), i u kojem se sprema otvaranje kafića ( dobiveni MTU ). Kako je dvorište zgrade malo veće i sastoji se od velikog parkirališta sa rampom , zelene površine, igrališta, sjenice i roštilja ) ono je prije 4 godine ograđeno zbog sigurnosti djece i stanara itd... Vlasnik poslovnog prostora je već tužio neke suvlasnike zbog gubitka profita ( da ne može otvoriti kafić dok postoji ograda na kojoj su dvoja vrata ). Zanima me kako se gleda na korištenje zajedničkog dvorišta, jer gosti kafića ne mogu doći do kafića bez da prolaze zajedničkim dvorištem ( zgrada je na sredini posjeda ), vjerojatno će koristiti i igralište i sjenicu, vjerojatno i uništiti ( nije njihovo, ne plaćaju popravak ) i vjerojatno moja djeca neće moći koristiti igralište ni dvorište pa me zanima kako mi ostali suvlasnici možemo ograničiti to korištenje našeg zajedničkog dvorišta. Stanova je 60, stanara oko 200, a toliko bi ( i više ) sigurno dnevno bilo posjetioca kafića. Hvala unaprijed na odgovorima.
  2. Pozdrav, situacija je sljedeća,za lokal u stambenoj zgradi napokon su nakon što tri godine radi poništeni minimalni tehnički uvjeti od strane Općinskog suda i od strane Ministarstva zbog nemogućnosti otvaranja poslovnog prostora u zgradi čije je namjena stambena, zbog toga jer nije po prostornom planu itd...Ima toga još. Odluka je izvršna,poslana na sve lokalne instance,sad već prije dvadesetak dana. Da li je moguće da oni ne zatvore, nego da rade bez minimalnih tehničkih uvjeta ( jer i dalje rade ), i ako je moguće što se tu još može uraditi ? Hvala unaprijed na odgovorima.
  3. Hmmm, vjerojatno sam dao premalo podataka. Dakle, zgrada je novogradnja, podrum je etažiran i nije vlasništvo svih stanara već jedne firme. Nikoga od nas ( stanara - suvlasnika ) kod kupnje i potpisivanja ugovora investitor nije obavijestio o poslovnom prostoru u zgradi, niti je bilo kakav poslovni prostor bio prikazan na slikama buduće zgrade, a na ugovoru o kupnji nekretnine piše "stambeni objekt". Odnosno, svi smo mislili da useljavamo u zgradu gdje će biti samo stanovi, a onda, iznenađenje. U podrumu se otvara ogroman kafić, kojem pripada vanjska terasa gdje će postaviti stolove za goste. Ima poseban ulaz u podrum, no da bi se došlo do tamo treba preći preko zajedničkog dvorišta. Ukoliko mi suvlasnici nemamo neku osnovu po kojoj bi investitora mogli tužiti zbog "stvaranja lažne slike" pri prodaji, odnosno prešućivanja podataka, bojim se da smo u problemima.
  4. Prava suvlasnika stambene zgrade - hitno Na ugovoru o kupnji stana piše mi " stan u stambenoj građevini". Nakon informacija da se u podrumu otvara poslovni prostor-kafić sa vanjskom terasom investitor mi odgovara da nije bio dužan nikoga o tome obavijestiti - niti da će u zgradi biti poslovni prostor, a niti koja djelatnost će biti obavljana. Moja pitanja;da li je investitor bio dužan obavijestiti suvlasnike o poslovnom prostoru u stambenoj zgradi i da li je to po zakonu ? Pošto je vjerojatno napravljena prenamjena prostora da li mi kao suvlasnici možemo učiniti išta da taj kafić ili ne dobije dozvolu ili bar da mu skratimo radno vrijeme?? Hvala unaprijed !
  5. Dakle, kupio sam stan u stambenoj zgradi ( tako piše na ugovoru ). Sada se u toj zgradi otvara kafić u podrumu koji će imati terasu - ispod nekih balkona.Terasa je naravno u vlasništvu te firme koja otvara kafić,prema Z.K. izvatku. Moja su pitanja sljedeća: da li postoje neke dozvoljene djelatnosti u stambenoj zgradi, da li vlasnik kafića može određivati i radno vrijeme i postavljati svijetleću reklamu i sl. bez da obavijesti ili pita bilo kojeg od stanara ?? I posljednje pitanje, kako zgrada ima malo veće pripadajuće zemljište i nalazi se na sredini tog zemljište, tako se do terase i kafića ne može osim preko zajedničkog zemljišta. Da li zbog toga stanari imaju neko pravo da ih se obavijeti i pita oko radnog vremena i sl. spomenutog kafića ?? Hvala.
  6. Ponovo postavljam pitanje i nadam se ovaj put nekom odgovoru. No, situacija se malo promijenila. Dakle, potpisao sam ugovor za kupnju stana. U tom ugovoru nema klauzule do kada bih trebao platiti kupoprodajnu cijenu, a plaćam asignacijom. Na ugovoru o asignaciji piše da trebam podmiriti svoje obaveze do 31.12.08. Isto tako, u osnovnom ugovoru piše da se primopredaja stana treba izvršiti do 30.04.08. Uplatio sam do sada oko 70.000 eura i dužan sam još dvadeset. Kako mi investitor govori da je njihova praksa da ne predaju stanove prije nego sve bude isplaćeno ( bez obzira na ugovor ) a za kašnjenje plaćanja je predviđena zakonska zatezna kamata ( ja ne kasnim ) , mene zanima da li i ja njima mogu obračunati zakonsku zateznu kamatu na dosad uplaćenu svotu, pošto mi nisu predali ( niti ne misle ) stan na vrijeme ??? Hvala unaprijed.
  7. Prvo, unaprijed zahvaljujem svima na pomoći. Dakle, kupio sam novi stan. Na ugovoru piše stambena zgrada, da bi tek dva mjeseca prije završetka zgrade saznao da će ispod mog balkona biti kafić-restoran i terasa, i to od osobe sa strane. Investitor mi je rekao da mi on to nije bio dužan reći nego da sam ja to trebao pitati, odnosno i dalje mi nije hti otvoreno reći što će tamo biti. Nakon toga zamijenio sam stan za isti takav na trećem katu ( ista strana, jer nažalost nije bilo ništa drugo slobodno ). Ponudili su mi da odustanem, ali kako sam već isplatio dio kredita, prodao stan u kojem živim, od odustajanja ništa. I sada, za kraj, u ugovoru piše da je preuzimanje stana 30.04. , ali od toga očito ništa. Klauzule o penalima nema. Pitanja: da li imam zakonsko pravo tražiti nekakvu naknadu za kašnjenje i da li imam kakvu mogućnost dobiti parnicu ako ih usput tužim da su mi prema ugovoru prodali stan u stambenoj, a ne u poslovno-stambenoj zgradi ( zbog kafića )?? Zec
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija