Jump to content

tinko1

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Maceha mi hoce dati svoj dio suvlasnistva nekretnine(po 1/3 imaju maceha,polusestra i ja).S obzirom da me nije rodili ni posvojila nismo u nikakvom zakonskom srostvu i zato cu morat platit porez na nekretninu. Koji bi mi ugovor bio najisplativiji i koliko javni biljeznici uzimaju za sastavljanju ugovora i ovjeru tog ugovora?
  2. Jasan mi je taj postupak ali ocito me niste shvatili.Ovako,ja sm nasljedio kucu oporukom.U sklopu kuce je i poslovni prostor koji je po istom cesticom kao i kuca.Prijenos vlasnistva na mene za kucu je izvrsen ali za prostor nije jer je bio nacionaliziran u to vrijeme kad sam kucu nasljedio.Kad je vrsena denacionalizacija prostor je podijeljen na mene i bracu 1/3 i tako je upisano u gruntovnim knjigama.Znaci kuca1/1,prostor1/3,jer kad se vrsila denacionalizacija prostora nije prikazana oporuka u kojoj stoji da sam vlasnik 1/1 pa je sud stavio1/3 na zakonske nasljednike mene i bracu. Kako to ja da ispravim jer posjedujem oporuku da je ostavljeno meni 1/1?Jer ako se denacionalizacija vrsila po postupku naknadno pronadjene nekretnine cini mi se da imam pravo na prostor 1/1.kako to ispravit ,tuzbom ili...
  3. U izvodu iz zemljisnih knjiga sam upisan s bracom 1/3.Ja posjedujem oporuku da je kuca ostavljena meni s tim da je prostor u to vrijeme bio nacionaliziran.Kad je izvrsena denacionalizacija podjeljen je na 1/3.Ja imam oporuku da je to ostavljeno meni.Kako sad to ispravit?Tuzbom ili otic u gruntovnicu i ispunit zahtjev za uknjizbu prava vlasnistva?
  4. U rijesenje pise da nasljedjuje kucu s privrcem katastarske cestice xxxx. Kuca i prostor su pod istom cesticom. Sto da napravim da vidim da li se mogu upisat kao jedini vlasnik na temelju rijesenja o nasljedju,a da nije tuzba? Sto se tice upravnog postupka o denacionalizaciji znam jedino da to oporuka nije spominjana pa zato i prepostavljam da je prostor podjeljen na jednake djelove tj. i na djedovu bracu.
  5. Koliki je rok za podizanje tuzbe za utvrdjivanje prava vlasnistva?Zasto ne bi bilo moguce da se naknadno pronadjena imovina rasporedi po rijesenju nasljedjivanja tj. oporuke?
  6. Djed je nasljedio kucu oporukom od svog oca.U sklopu te kuce je jedan poslovni prostor koji je bio vec nacionaliziran kad je nasljedio kucu.Prostor je vracen ali su sad upisani kao vlasnici i djedova braca.U oporuci pise da djed nasljedjuje kucu i sve uz kucu.Da li idjedova braca imaju pravo na taj prostor s obzirom da postoji oporuka?
  7. Na zemljistu od 4000m2 ja sam kupio 600m2 1985god.Za tih 6oom2 sam bio upisan u gruntovne knljige.Posto je 1984god. bila nacionalizacija,taj teren je otisao u drustveno vlasnistvo i sud je zatrazio moje brisanje iz gruntovnice jer sam ga kupio posje nacionalizacije.Danas tog zemljista je vlasnik od kojeg sam ja to kupio 1985god. ja imam ovjeren kupoprodajni ugovor.I zanima me sto je glasio cl.31 zakona o gradevinskim zemljistima te 1985god.?
  8. Ne bih se slozio s tim.Ja mislim da na oporuku i darovnicu se ima pravo na nuzni dio, dok na ugovor o dozivotnom/dosmrtnom uzdrzavanju ne bi imali pravo na nuzni dio.
  9. Tinko1 je davno presao 18god.
  10. znam za oporuku i te ugovore(i oni se mogu pobijat).Zanima me ako umre bez oporuke tj. posto nisam pravno posvojen necu imati nikakva prava iza njene smrti?
  11. Ako nades neku drugu pravnu osnovu za nasljedivanje bio bi jako zahvalan.Hvala Vam na dosadasnjim odgovorima.
  12. Da, bio sam pozvan.Ja sam imao 3-4 miseca kad se otac ponovo ozenio i ona me odgajala skupa sa mojim ocem.Otac i maceha su dobili jos dvoje djece i svi smo zivjeli skupa u zajednici.
  13. Imam i ja malo slican problem.Majku mi je umrla nakon mog poroda.Otac se opet ozenio i u tome braku ima jos dvoje djece.Otac je preminuo.Kakva ja imam prava nasljedivanja nakon smrti moje macehe?
  14. Clanak 73 ZN.Tocnije ja sam znao za tu nekretninu samo sto su mi govorili da je ta nekretnina ostavljena ug. o dozivotnom uzdrzavanju i da nemam nikakva prava i da to ne spominjem na ostavinskoj.Nedavno sam doznao da se ustvari radi o darovnom ug.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija