Jump to content

Nepopravljivi optimist

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Nepopravljivi optimist objavio

  1. Ukupni radni staž odradio sam u smjenskom načinu rada. Prvih 13 godina radio sam u četvero brigadnom sistemu, gdje mi je plaća obračunavana u skladu sa Zakonom o radu ( dodatak na plaću je bio 30% ). Idućih 23 godine odradio sam u zaštitarstvu, gdje se vlasnik također držao Zakona, ali ga je modificirao tako da je npr. rad nedjeljom platio 1 kn po satu, rad noću 2 kn po satu itd., tj. platio je mimimum minimuma. Zadnje 4 i pol godine radim u jednoj gradskoj kulturnoj ustanovi, gdje se Zakona o radu uopće ne drže. Radim noćne smjene u trajanju od 10 sati ( od 20:00 do 6:00 sati ) u sistemu 2 - 2, tj. dva dana radim, pa sam dva dana slobodan ( dvojica noćnih čuvara ). Plaću mi obračunavaju kao da pet dana u tjednu radim od ponedjeljka do petka od 7:00 do 15:00 sati. Priložio sam dvije fotografije. Prva je dio Kolektivnog ugovora u kojem je rečenica kojom su " poništili " moje pravo na naknadu za rad noću, rad subotom i rad nedjeljom, a o smjenskom radu uopće nema spomena. Dodatak za rad blagdanom obračunavaju mi za 4 sata, iako mi smjena traje 10 sati. Iz dijela isplatne liste vidi se da mi je bruto dnevnica 39.52 eura. Sva nakaradnost ovakvog obračuna vidi se na stavci " Redovni rad noću ( kako uopće noćni rad može biti redovan ) gdje su 42 sata plaćena 100% ( 100% od čega? ) 165,98 eura ( 42 sata puta satnica od 3,95 eura ). Budući da nisam pravnik vama se obraćam sa molbom da mi odgovorite: " Da li se onom rečenicom u Kolektivnom ugovoru stvarno mogu poništiti prava radnika na naknadu za rad subotom i nedjeljom te noću "? Ove godine od 1.1., prema izmjenama Zakona o radu, rad nedjeljom plaća se 50% više. Naravno ja, iako mjesečno radim dvije nedjelje, od toga nemam ništa. Evo dva primjera koji potvrđuju da se ovdje radi o diskriminaciji djelatnika: - kustos je radio 1. svibnja 8 sati ( naravno dnevnu smjenu ) plaćeno mu je 480 kuna ( bilo je to lani ), a ja sam istog dana radio noćnu smjenu od 10 sati za što sam dobio dodatak za rad blagdanom, nešto manje od 30 kuna ( naravno za 4 sata, jer računovođa smatra da ja praznik radim od 20 - 24 sata, a onih ostalih 6 sati po njemu nisu rad praznikom )!? - nedjeljom u smjeni zajedno rade čuvar-vodić i čistačica, čuvar ne dobije 50% na plaću, ali čistačica zato dobije !? Što se tiče one floskule iz Kolektivnog ugovora, da su rad subotom i nedjeljom te noćni rad meni utvrđeni koeficijentom složenosti poslova to ne drži vodu. Moj koeficijent je 0:89, čistačica ( NKV ) ima 0,80. Razlika u plaći je samo 40 eura. Molim Vas savjet da li se tu nešto može učiniti. Pozdrav!
  2. Poštovani. Zahvaljujem Vam se na odgovoru. Izgleda da sam ja ipak optimist bez pokrića. Jako sam pogriješio što sam nakon rata ostao raditi. Imam još dva potpitanja: 1. Ne vidim nigdje u izračunu moj ratni dragovoljački staž od 220 dana, koji bi se trebao priznati u dvostrukom trajanju ( citat: "Ako ste hrvatski branitelj koji je za vrijeme sudjelovanja u Domovinskom ratu bio zaposlen ili vam je staž osiguranja bio priznat po drugoj osnovi, vrijeme provedeno u Domovinskom ratu računa vam se kao staž osiguranja u dvostrukom trajanju" ); 2. Zbog čega bih trebao raditi do kraja kalendarske 2023. godine? Da li je to zbog stjecanja prava na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika? Zar tu ne bi trebalo primijeniti ratni staž u dvostrukom trajanju?
  3. Poštovani. Stalno pratim Vaš forum u vezi braniteljskih mirovina, no sada kako se približava dan mog umirovljenja više mi nije ništa jasno. Shvatio sam da ću kao dragovoljac Domovinskog rata na mirovinu dobiti nekakvih 100-tinjak kuna. Zato Vas molim, da na osnovu podataka koje navodim, Vi probate izračunati kolika bi mi bila mirovina. Datum rođenja: 22.10.1958.; radni staž na taj datum 2023. godine: 39/11/25; vrijeme provedeno izvan radnog odnosa koje se priznaje za penziju: -/10/11 ( upisano u radnu knjižicu ); dragovoljački ratni staž 220 dana ( lipanj 1991. - svibanj 1992. godine ). 2018. godine tražio sam i dobio informativni izračun mirovine za prijevremenu starosnu mirovine iz kojeg sam izvadio slijedeće podatke: 1. obračunsko razdoblje=1983. - 2017.; 2. prosječni vrijednosni bodovi=0,7304; 3. mirovinski staž za izračun mirovine=35,1750; 4. polazni faktor=0.8028; 5. osobni bodovi ( 2x3x4 )=20,6254; 6. mirovinski faktor za informativni izračun (MF)=1,0000; 7. AMV (aktualna vrijednost mirovine)=65,60 kn. Izračunata mi je mirovina u iznosu od 1718,35 kn. Na što nisam pristao, pa sam nastavio dalje raditi. Iako sam tražio da mi izračunaju i braniteljsku mirovinu ( priložio sam potvrdu iz vojnog odsjeka ), nisu mi je izračunali. Nakon žalbe pravnik u mirovinskom ručno mi je izračunao cca 2500 kn, što je u ono vrijeme bila minimalna braniteljska mirovina. Mislim da neću koristiti ono pravo da na temelju ratnog staža odem u mirovinu 7 mjeseci ranije, jer mi sadašnji posao nije težak a i plaća je relativno dobra i redovita. Zahvaljujem Vam se unaprijed. Pozdrav!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija