Jump to content

LF999MI

Korisnik
  • Broj objava

    23
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Može li poslodavac zahtijevati rad na slobodan dan (subota) bez da pita radnika može li raditi na slobodan dan i to bez ikakve naknade ili kompenzacije? Može li radnik zbog privatnih razloga odbiti rad na slobodan dan i je li poslodavac dužan to poštivati?
  2. U firmi radim 10 godina. Želim dati otkaz zbog preseljenja u inozemstvo. Zanima me, ako ja kao radnik dajem otkaz s malo više od 10 godina rada u firmi, kači li me odredba redovnog otkaza i moram li onda odraditi 2 mjeseca i 2 tjedna ili za mene u tom slučaju vrijedi otkazni rok ne dulje od mjesec dana? Naime, u firmi pravnici tvrde da moram odraditi i ako ja dajem otkaz, 2 mjeseca i 2 tjedna. Usprkos tome što idem iz Hrvatske što za mene jest veoma važan razlog. Hvala.
  3. Koliko traje otkazni rok koji radnik mora odraditi kada radnik daje otkaz? Mjesec dana ili ipak rok prema godinama staža kao kod redovnog otkaza? Hvala.
  4. Je li igdje propisano koliko radnik mora odraditi na poslu sati da bi mogao koristiti stanku? Naime radnik koji dolazi na posao u 8 sati, stanku koristi već nakon samo 3 odrađena sata. Uz to, realno počne raditi u pola 9, tako da ispada da već nakon 2 i pol sata rada, on je na pauzi. Postoji li uopće takvo pravilo u pravilnicima (u pravilniku o radu moje firme, takvo nešto ne postoji), zakonu, propisima koji uređuju ovo pitanje?
  5. Živim u stambenoj zgradi u centru mjesta koja ima i pripadajuće dvorište. Kako se zgrada nalazi u neposrednoj blizini zdravstvene ustanove s ljekarnom, knjižnice i dućana, ljudi koji dolaze obavljati poslove u navedenim djelatnostima, parkiraju se na dvorištu koje je privatno vlasništvo svih suvlasnika zgrade. Često puta se dogodi da uslijed parkiranja ostalih ljudi, vlasnici nemaju nesmetani pristup parkiranja u svom dvorištu, niti nesmetani pristup samoj zgradi. Moram napomenuti da privatni posjed zgrade nije označen. Što, s pravne strane suvlasnici mogu napraviti kako bi zabranili stihijsko parkiranje u njihovom dvorištu? Kako se možemo zaštititi od ovakvog ponašanja nesuvlasnika?
  6. Naknadu troškova ima s mjesta prebivališta koje je u Hrvatskoj. Jer tu i trenutačno živi. Na adresi prebivališta.
  7. Član obitelji ima prebivalište u Hrvatskoj i trenutačno radni odnos ima u Hrvatskoj, ali ima i prijavljeno boravište u drugoj državi članici EU. Dal' ova činjenica povlači ikakvo pitanje uz nadoknadu putnih troškova za dolazak i odlazak s posla?
  8. Može li radnik zbog osjećaja straha, narušenog dostojanstva te bojazni za svoje zdravlje zahtijevati od poslodavca da mu omogući rad na daljinu prema Zakonu o radu, članak 17. i 17.a stavak 2.?
  9. Može li poslodavac zbog takve komunikacije izdati opomenu radnicima, bez da je prije toga uzimao u obzir moje zamolbe da mi se omogući premještaj u drugi ured ili moje upozoravanje da osjećam strah prema tom radniku? I za cijelu tu situaciju više puta rekao da su to gluposti.
  10. Upravo ću na tome i inzistirati. Puno ste mi pomogli. Hvala Vam.
  11. Da, sjetila sam se da je prije možda mjesec dana imenovan povjerenik u organizaciji. Hvala na savjetu.
  12. Ne, nisam ni znala da to mogu i da postoji taj institut.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija