Jump to content

silvester

Korisnik
  • Broj objava

    74
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je silvester objavio

  1. Ima li još netko kakvu ideju? U kojim slučajevima onda stanica za tehnički pregled vrši prekucavanje?
  2. Molim da mi netko odgovori kako se može legalizirati vozilo za koje je utvrđeno da su brojevi šasije krivotvoreni. Kakav je postupak da pošteni posjednik stekne vlasništvo takvog vozila i tko priznaje novi broj šasije ili slično?
  3. U praksi se susrećem sa različitom praksom sudova u odnosu na kvalifikaciju sljedećeg djela pa opet molim za argumente kolega zašto bi bilo jedno, a ne drugo kazneno djelo! Naime, riječ je o zlouporabi kreditnih kartica gdje se krađom kartice i PIN broja te njihovom uporabom na bankomatu dolazi do protupravne imovinske koristi. Slična situacija je i kod skiminga kartice gdje se presnimava magnetski zapis te snima ukucavanje PIN-a na bankomatu da bi se kasnijom uporabom tih podataka opet putem bankomata ili POS uređaja došlo do protupravne imovinske koristi, naravno na tuđu štetu. E sad, neki sudovi to sude kao krađu iz čl. 216. st. 1. KZ-a prema dosadašnjoj praksi koja je razumno egzistirala do uvođenja k.d. računalne prijevare iz čl. 224. a st. 1. KZ-a, a neki (u novije vrijeme) kao potonje k.d. tretirajući podatke na magnetskom zapisu kao i PIN- broj računalnim podacima (što odgovara definiciji iz čl. 89. KZ-a) koji su u stanju prouzročiti da računalni sustav (bankomat, POS uređaj) izvrši određenu funkciju. Sami skimming (presnimavanje magnetskog zapisa) bio bi k.d. iz čl. 223. a st. 1. KZ-a. Ima li tko ikakvih iskustava? Molim i za bilo kakvo razmišljanje.
  4. Ma našla sam u sudskoj praksi (Bačić, Pavlović: Komentar Kaznenog zakona) tumačenje da bi se ovdje zapravo radilo o krađi, a prijevara da kao nova kriminalna aktivnost predstavlja u biti samo raspolaganje ukradenom stvari odnosno nekažnjivo naknadno kazneno djelo koje je dakle konzumirano krađom, napose u slučaju kad je riječ o istom oštećeniku, a novim djelom šteta nije povećana. Dakle, ispada da realni stjecaj nije moguć. Ali, crv sumnje i dalje ostaje... Ako netko ima kakvo drugo stajalište ili praksu molim da javi!
  5. Zanima me da li je moguć stjecaj krađe i prijevare u sljedećem slučaju. Osoba A otuđi osobi B neku stvar pa joj potom lažno prikaže u namjeri da se okoristi kako je ona zapravo tu stvar kupila u dobroj vjeri od treće osobe te je spremna prepustiti joj je za iznos koji je ona navodno za nju platila. Dakle, oduzimanje stvari je zapravo bilo usmjereno na to da bi se od vlasnika prevarno izmamio novac.
  6. Da, ukoliko postoji slobodno radno mjesto (što je vidljivo iz raspisanog natječaja). Uvjeti premještaja su propisani u čl. 9. Pravilnika o sastavu i načinu rada Natječajne komisije za popunjavanje slobodnih radnih mjesta pripravnika u pravosudnim organima (NN br. 17/90). Ja sam se tako 2004 g. uspješno prebacila s jednog suda na drugi (50 km bliži mjestu prebivališta). Sretno! :xwave:
  7. A što još treba da se dogodi pa da uzmeš novog odvjetnika? Mislim tko ovdje koga vadi iz problema, ti odvjetnika ili on tebe? :bonk:
  8. Ne znam tko bi od naših pravnika pored sile hrvatskih propisa znao još i kazneno pravo Austrije! Sorry!!!
  9. Što se tiče testiranja za sudske savjetnike, tu ne mogu puno pomoći. Ali što se tiče državnoodvjetničkih savjetnika čula sam da se za natječaj u ODO Split (sutrašnje) testiranje sastoji u pisanju jednog optužnog akta, tužbe i prijedloga za ovrhu. Sa sobom kandidati mogu nositi gotove primjere i sl. Eto možda sam nekome pomogla.
  10. Vidi : http://hgk.biznet.hr/hgk/fileovi/6588.pdf Nadam se da će ti nešto pomoći.
  11. Sudu ste dužni prijaviti svaku promjenu adrese jer u protivnom isto za sobom povlači određene posljedice kao npr. dostavu putem oglasne ploče.
  12. Meni su rješenje i uplatnica stigli (na sud) otprilike 12.12. , a ispit mi je bio 29.12. To bi značilo otprilike dva tjedna prije ispita.
  13. Kolega, pridružujem se čestitkama od svega srca!!! Bravo, još jednom!!! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: P.S. Ma gledaj ovog Mate šta se uvijek dere! Mate daj stišaj malo! ( :lol: )
  14. Nažalost takve greške se često događaju. Nasljednik otkrije u zemljišnoj knjizi neku imovinu koja je upisana na imenu njegovog pretka (a zapravo se radi o drugoj osobi istog imena i prezimena i imena oca) i misleći kako je riječ o nekretnini za koju nije znao zatraži da ostavinski sud istu rasporedi kao naknadno pronađenu imovinu. Mogućnost da se takva "pogrešna" uknjižba ispravi je po mojem mišljenu brisovna tužba (nisam baš ekspert u zk. pravu).
  15. Drži se ekipo za travanj pa će biti slavlja u svibnju. Bože, kakav je to bio osjećaj kad sam se toga riješila. No, shvatit ćete me ubrzo.... Do tada vam držim :thumbs: !!!
  16. Najprije morate utvrditi presudom da ste stekli vlasništvo dosjelošću. Za redovitu dosjelost rok je 10 godina, a za izvanrednu 20.
  17. Ako su samo one dvije nasljednici prvog nasljednog reda, onda svakoj po 1/4 dijela.
  18. Niti je na popisu literature, niti ga tko pita .... Dakle, odgovor je NE!
  19. Pravila nema! Jednostavno nekome treba više vremena, nekome manje, netko uči uz posao, a netko je slobodan, neki imaju djecu... Meni osobno je bilo potrebno 4 mjeseca s tim da za to vrijeme nisam radila niti imala kakvih drugih obveza.
  20. Evo me, ta sam! Dobila posao kao vježbenik zahvaljujući bodovnoj listi koja se u to doba poštivala (hvala ti Bože), ostala bez mjesta (a bila su dva slobodna) sudskog savjetnika na sudu na kojem sam još uvijek jedini vježbenik s položenim pravosudnim jer su primljena dvojica preko veze (što mi je eksplicitno rečeno na samom razgovoru) i izabrana za savjetnicu u DO (čekam konačnost) bez ikakve veze (i još jednom hvala). Da li mogu tvrditi da bih isto uspjela da sam tražila posao u nekom većem mjestu - definitivno NE! Ovo pišem samo iz razloga da kažem da ne treba gubiti nadu. Uvijek može biti sreće - a ja sam vam živi dokaz!
  21. E, ljudi moji držim vam fige od srca. Iako je sve to sad iza mene znam da vam nije nimalo lako, ali svakome se trud isplatio pa će i vama. Samo mirno i staloženo i sve će biti u redu. Očekujem vas u temi "P O L O Ž I L A" , a posebno tebe Mariola (a ti ćeš bogme i častit kavom)!!! :coffe:
  22. ... A ako si sudački vježbenik isti plaća sud (na to ga podsjeti Ministarstvo pravosuđa slanjem uplatnice zajedno s rješenjem kojim dopuštaju vježbeniku polaganje ispita).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija