Jump to content

Galicia

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

121 pregleda profila
  1. Pozdrav, A da li je upisan u knjigu državljana? Pretpostavljam da je već proverio da matičnim uredom u RH. Ako nije (ili ako se eventualno odrekao državljanstva), onda bolje videti sa nekim odvjetnikom, budući da je rođen 1982. i da je 1991. otišao u BIH. Svakako tu fali još informacija da bi se znalo da li ima osnova za hrvatsko državljanstvo prirođenjem. Jer, MUP RH smatra da BIH (ni Srbija) nije "inozemstvo", pa osobe koje su se iselile u pomenute države nisu "iseljenici" 🙃 "Iseljenikom se smatra osoba koja se prije 8. oktobar.1991. godine iselila s područja Republike Hrvatske s namjerom da stalno živi u inozemstvu, ali ne ukoliko se iselila temeljem međunarodnog ugovora ili se iselila u druge države bivše SFRJ ili je iselila s područja Republike Hrvatske, a nije imala bivše hrvatsko republičko državljanstvo / zavičajnost na području Republike Hrvatske."
  2. Pozdrav, Zanima me da li je neko stigao do Ustavnog suda zbog odbijenog zahteva za utvrđivanje državljanstva? Mislim na nas rođene pre 1991., sa jednim roditeljem hrvatskim državljaninom. Hvala unapred!
  3. Hm, pa ako su tražili te dokaze o eventualnim dugovanjima, možda imate šanse (ne znam na osnovu čega imate OIB; možda postoje neke olakšice za one koji poseduju npr. nekretninu u RH ?). Opet, mene su odbili, rođena sam 1986., isto 1 roditelj hrvatski državljanin (kao i baba i deda). A bila sam ubeđena (do dolaska na ovaj forum 😶) da ispunjavam uslove...
  4. Pozdrav, Znam da se o ovakvim slučajevima već raspravljalo ovde, ali volela bih ako neko može da mi protumači 🙄 uvjete za utvrđivanje hrvatskog državljanstva, na osnovu posljednjih Izmjena i Dopuna Zakona kojima je izmijenjen članak 5. Zakona, stavka 2. “podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21 godine života, rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od 2 godine od dana stupanja na snagu Zakona podnese zahtjev“. Naime, odbijen mi je zahtev za utvrđivanje hrvatskog državljanstva (temeljem čl. 30, st.1. .). Rešenje se poziva na član 4. Zakona (oba roditelja državljani RH), kao i na čl. 5., st. 2. Zakona navodeći da se st. 2. ne može primeniti jer sam rođena pre 1991. Moja situacija je sledeća: Rođena sam u Beogradu 1986. god. i oduvek imam samo srpsko državljanstvo. Mama je rođena u HR, upisana u Knjigu državljana po rođenju, ima domovnicu. Baba i deda isto (stim što ne poseduju domovnicu). Tata je samo srpski državljanin. Hvala unapred na pojašnjenju/savetu!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija