Jump to content

nr992x

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U redu, ovo prvo sam shvatio. Drugo ne shvaćam i dalje, znači oni upisuju po svojem. što to znači, da mogu upisati i za 2 mj? Čudno mi je sad to jer sam ja shvatio jučer sutkinju (kad sam bio na sudu) da ću zabranu dobiti nakon tih 90 dana (namjerno sam tražio zato 90 dana da mi piše). Stvar je u tome da imam isplaniram GO u 7.mj i da mi baš A kategorija treba, a po ovome sad ispada da oni mogu i za mj - dva upisat to ili postoji neki rok dokad to moraju napraviti? Prema ovome na stranicama MUP-a "Odredbama članka 58. stavka 2. Prekršajnog zakona propisano je da zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom počinje teći od izvršnosti presude, odnosno protekom roka za dragovoljno izvršenje ili protekom 8 dana od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju." Zar to ne znači da zabrana počinje teći protekom roka za dragovoljno izvršenje (tih 90 dana?) pošto je već to navedeno u presudi? Što je po Vama najbolje napraviti? Pisati žalbu pa odgoditi par mj. sve skupa ili prihvatiti to tako kako je ?
  2. Poštovani, jučer sam bio pozvan na sud nakon slanja prigovora prije par mjeseci (kazna vezana uz započetu temu) .... .... I.što je kao vozač dana 23. listopada 2022. u 15:31 sati u mjestu Martijanec kod kbr. 96 upravljao vozilom reg. oznake .... kroz naseljeno mjesto gdje je postavljenim prometnim znakom dopuštena brzina od 40 km/h, brzinom od 109 km/h koja umanjena za 10 % sigurnosne razlike iznosi 98 km/h, dakle kretao se brzinom koja je za 58 km/h veća od dopuštene, II. čime je okrivljenik počinio prekršaj iz članka 53. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, radi čega mu se temeljem citiranih propisa i članaka primjenom čl. 37. Prekršajnog zakona III. i z r i č e novčana kazna u iznosu od 600,00 eura[1] / 4.520,70 kuna (slovima: šesto eura / četiri tisuće petsto dvadeset kuna i sedamdeset lipa) Okrivljenik je dužan novčanu kaznu platiti u roku od 90 dana od dana pravomoćnosti ove presude. Okrivljenik se upozorava sukladno čl. 152. st. 3. Prekršajnog zakona da ako u roku koji mu je određen za plaćanje novčane kazne uplati dvije trećine izrečene kazne smatrat će se da je izrečena novčana kazna uplaćena u cijelosti. Ukoliko okrivljenik u određenom roku izrečenu novčanu kaznu ne plati, ista će se temeljem odredbe čl. 34. Prekršajnog zakona, izvršiti prisilnim putem. Ako se novčana kazna u cijelosti ili djelomično ne naplati ni prisilno u roku od 2 godine od kad je nadležno tijelo za prisilnu naplatu primilo za to zahtjev, ista će se zamijeniti posebnim rješenjem, a u skladu s odrednom čl. 34. Prekršajnog zakona. Okrivljenik je dužan novčanu kaznu uplatiti putem priložene uplatnice. IV. Temeljem čl. 58. Prekršajnog zakona, a u vezi počinjenog prekršaja iz čl. 53. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, okrivljeniku se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „A“ kategorije u trajanju od 1 mjesec (slovima: jedan mjesec), a koju mjeru će upisati PU varaždinska. Temeljem čl. 58. st. 2. Prekršajnog zakona, izrečena mjera počinje teći po izvršnosti presude. V. Trošak prekršajnog postupka utvrđen je u iznosu od 26,00 eura / 195,90 kuna (slovima: dvadeset šest eura / sto devedeset pet kuna i devedeset lipa), a isti se odnosi na trošak prekršajnog postupka, temelji se na odredbi čl. 139. st. 3. u vezi sa čl. 152. ZKP-a i toč. I. Rješenja o određivanju paušalnog iznosa za troškove kaznenog postupka i dužan ga je uplatiti okrivljenik u istom roku kao i novčanu kaznu putem priložene uplatnice .... Ono što mene zanima je slijedeće, što znači izvršnost presude? "st. 2. Prekršajnog zakona, izrečena mjera počinje teći po izvršnosti presude." Da li to znači da presuda postaje pravomoćna nakon tih 90 dana određenih za plaćanje, odnosno još skoro 100 dana mogu voziti ili sam ja to krivo shvatio? Također me zanima, da li se 2/3 kazne odnose na rok od 90 ili na rok od 8 dana od dana zaprimanja rješenja? Hvala i LP
  3. A znam da je, ali ono, htio bi na taj nacin reci da nisam pokusao pobjeci od odgovornosti, a usput mogu spomenuti datum zaprimanja i datum slanja na mail priloziti, mada znam.ds nije pretjerano bitno, ali ono, snadi se druze. Onda svakako ne idem sa ovom drugom semom jer cu popusiti.
  4. Pitam da nebi ispalo "imas ti dovoljno" para za zivot" pa da me oderu. Znaci ipak bolje priznat kad sam vec dao podatke ... A cinjenica da sam momentalno dao podatke, isti dan kad sam obavijest dobio, ide mi to u prilog? Ono, nisam odugovlacio i sl., impliciram da sam inace savjestan vozac i da zelim priznati krivnju i sl.?
  5. Pozdrav Sivko, hm, ali nije da mogu nakon davanja podataka reci da sam upisao sebe pa naknadno reci da ne znam tko je vozio? Ili riskiram vecu kaznu onda? Da li ce mi smanjiti kaznu zbog vece place ?
  6. Eh, pogrijesio sam, ja sam racunao da ce oni ici na maksimalnu kaznu od 15000 zbog nedavanja podataka, ali znam za ubuduce. Btw. U kojem slucaju je onda 15000km kazna? Napisati cu prigovor s obrazlozenjem o svjesnosti prekrsaja i mogucih posljedica, kajati se, posipati se pepelom i navesti to sto si ti napisao i nadati se da ce cim vise smanjiti kaznu plus da mi ne daju zabranu upravljanja. Jos samo pitanje, ako spominjem ugrozavanje egzistencije da li moram platnu listu priloziti i da li mi to nece uvaziti zbog vece place od prosjeka RH? Da li ce mi u tom slucaju smanjiti kaznu? Ako spomenem uzdrzavanje u obitelji da li to moram dokazivati (clan obitelji ne radi) i kako? Hvala ti puno na pomoci, nadam se da ce ovaj slucaj i odgovori jos nekome pomoci.
  7. Hm, pretpostavljam da vise sanse imam smanjiti kaznu ako trazim saslusanje!? Kako saslusanje uopce izgleda, samo ja i sudac ili? Da li me ispituje sto ili je samo na meni sto cu reci? Sto uopce mogu zapravo reci na saslusanju, da li ima neki primjer, jednostavno sam prebrzo vozio, sto realno mogu da kazem, krepao brzinomjer pa nisam znao koliko vozim ako me kuzis .. Muljanje uzivo mi bas i ne ide, tj. Mislim da bi tesko uvjerio suca u nesto sto je milijun puta cuo, lakse bi na papiru bilo da vec trebam to raditi, ali onda riskiram i vecu kaznu .. Moze neki savjet oko toga, sto bi ti napravio Sivko na mom mjestu?
  8. Aha, sad je to puno jasnije. Kažem, iskustva nemam pa onda bolje da ne filozofiram oko toga po tome. Izjasnit ću se kriv jer i jesam, a i najveća je šansa da najbolje prođem na taj način, što drugo mogu, sad je gotovo. Prema ovome što sam naveo sve, kakvo smanjenje prema nekakvom iskustvu, presudama mogu očekivati? Da li postoji ikakva šansa da prođem npr. s 5000 kuna pošto mi je prvi prekršaj, nisam kažnjavan dosad za ništa i sl? Znam da je teško reći, ali ako ništa drugo barem da se mogu nadati Također me zanima, da li mogu onda na presudu se ponovno žaliti ako mi je recimo i dalje previsoka kazna ili to više ne prolazi? Hvala na odgovorima i pomoći.
  9. Da, shvaćam, ali ja sam planirao malo "osobnije" pristupiti, većinom su neki generički tekstovi. Ali po tome onda ispada da to nema smisla, ne? Svakako mislim da ću ići u smjeru priznanja i kajanja. Znači, kazna ne može biti ispod 10.000, na način da npr. smanje, evo ti 7000 pa platim 2/3 u zadanom roku? Ne razumijem se baš u to ... Da li mogu očekivati i gubitak vozačke ili samo 6 kaznenih bodova?
  10. Pozdrav. Ja sam samo poslao podatke o vozaču (sebi) iz razloga jer sam planirao pisati prigovor na rješenje koje ću dobiti. Koliko shvaćam stvari, to mogu !? Pod "smanjenje" kazne, s obzirom da mi je to prvi prekršaj nakon jako puno km i vremena, koliko mogu očekivati? Da li to znači da kazna može ići i ispod tog ranga od 10 - 20 tisuća kuna (npr, da dobijem 5 ili 7 tisuca kn?) Pitao sam zapravo koja priča bi najbolje prošla prema iskustvima (jer ga ja nemam vezano uz prekršaje)? Ići muljati ili pokušati iskreno pa tražiti da mi neki minimum daju s obzirom da ne mogu to platiti?
  11. Poštovani, dobio sam obavijest o počinjenom prekršaju gdje sam prošle godine (2022.) u 10.mj vozio 109 km/h (utvrđeno 98 km/h) u mjestu gdje je ograničenje brzine 40 km/h. Propisana kazna za to je od 1327,23 do 2654,46 eura. Traže se podaci o vozaču, gdje sam googlajući utvrdio da je možda najbolje dati validne podatke da izbjegnem nepotrebne neugodnosti (ipak nisam Turudić i nemam političke veze i sl.) Vidi se i slika koju sam pogledao i mogu utvrditi da sam to ja, ali je slikano u odlaznom smjeru (s leđa). Inače nisam kažnjavan dosad, ni za brzinu ni za alkohol, za oboje vozačke kategorije, vozim motor 5+ godina sa preko 70.000 KM po svim okolnim državama bez ijednog prekršaja (nije sportski motor iz razloga jer me ne zanima brzina.) Ista stvar i sa automobilom (kojeg vozim 12 godina), od 18-te. Sad, teško je objasniti ljudima koji ne voze motore da 90-100 km/h i nije neka brzina za motocikl (mi to zovemo putna brzina, nisi prespor ni prebrz) jer nemaš osjećaj brzine kao u autu, a vožnjom 40 km/h bi sigurno sebe ugrozio jer se ne želim dovoditi u situacije da me kamioni s prikolicama pretiču i sl. gdje mene direktno ugrožavaju, ali priznajem da se jednostavno dogodilo ne-razmišljanjem, a iskreno nisam ni vidio znak ograničenja od 40 km/h (što mi nema logike jer je inače ravna cesta, nije ni zavoj, ali je naseljeno mjesto, podravska magistrala, široka cesta) i nisam nikog ugrožavao. Poslao sam podatke o vozaču (sebi) pa me zanima: 1. Kad ću dobiti obavezni prekršajni nalog (da li se tako zove?) od suda? Koliko to traje? 2. Smislio sam par stvari jer se svakako planiram žaliti, jako puno para je to, ali nisam siguran što je najbolje: 2a) "Nemogućnost identifikacije vozača" ali sam naveo sebe jer ne želim okriviti nekoga za koga nisam siguran da je vozio zbog toga što je više od 4. mj prošlo i ne sjećam se 2b) Motocikl nije nov i nekim prijateljima je znala puknuti sajla za mjerenje brzine, što se događa nekad, pa ne radi brzinomjer, da li bi to upalilo da kažem da priznajem prekršaj ali nisam mogao procjeniti brzinu vožnje (iz gore navedenih razloga), ali da jesam da bi sigurno sporije vozio + kajanje i sl.? 2c) Imam relativno visoka primanja za RH (IT sektor), ali nije to baš tako kao "na papiru", imam kredite kao i svi, neka dugovanja, uzdržavam 2 osobe, jedna ne radi, druga radi za minimalac, porast troškova života i sl? 2d) "Izgubio sam tablicu prošle godine" ali radi posla jednostavno nisam imao vremena prijaviti gubitak / nisam vidio da je nema i to "nisam ja niti moj motor" (glupo, jel?) ili sam dao prijatelju motocikl za probu koji je otišao u državu van EU raditi? 2e) Nešto drugo još možda, kombinacija tih stvari, nešto "bolje" od toga? 3. Zanima me da li postoji mogućnost ukidanja kazne zbog KZ članak 38. oslobođenje od kazne gdje piše da sud može osloboditi počinitenja od kazne kad ga posljedice tako pogađaju da je njegovo kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja? Pitam iz razloga jer me sama visina kazne ubila u pojam i iskreno imam polako i fobije od policije i kazni, mada još nisam ništa ni dobio od suda, ali da mi je svejedno - NIJE i ubuduće planiram malo više paziti. 4. Ako ne postoji mogućnost oslobađanja, kolike su šanse i sa kojom pričom da najblaže prođem? Puno je to novaca i iskreno, imam i previše troškova i jednostavno ne mogu platiti takvu kaznu. Znam, sad će ljudi misliti, imaš motor i sl. ali iskreno bolje da ga i nemam jer me i on previše košta. Dovoljno mi je, iskreno, što mi je već došla obavijest o počinjenom prekršaju .... i previše ... Planirao sam na neki iskreni način pristupiti tome jer sam takav i inače u životu, ali se bojim da će me to koštati (nepravda, jel!?) pa imam par "lažnih" stvari u rukavu, čisto iz razloga da se pokušam izvući, mada bih najrađe priznao i nadao se ili ukidanju kazne ili nekoj minimalnoj ... Pitam, čisto iz razloga jer ne znam da li bi iskrenost upalila i što mogu očekivati ili bolje muljati (vidim po puno primjera da to prolazi) pa na taj način? Nisam ni sam siguran što bih napravio ... Hvala unaprijed, ako imate neki pravni savjet, molim Vas podjelite samnom ... P.S. Pogledao sam i primjere žalbi i sl. ali svaki slučaj je individualan pa mi i ne pomaže baš.
  12. Pozdrav svima, radi se o slijedećem. počeli su dolaziti pozivi EOS Matrixa gdje javljanjem na jedan poziv (koje već mjesecima od onda ignoriram) mi je rečeno da se radi o nekom dugu i nagovaranje na plaćanje tog duga. Nikad mi nije došlo nikakvo riješenje niti obavijest u pismenom obliku. Jedan dug sam imao i ovršen sam gdje imam zaštićen račun u FINA-i i iznos se uredno naplaćuje. Da li je moguće da je FINA ustupila dug EOS Matrixu? Kako se mogu pravno zaštititi od pokušaja naplate duga za koji uopće ni ne znam niti sam obaviješten? Također prema Zakonu o obveznim odnosima (čl. 82, st.2) ispada da se oslobađam obveze. Može li neki savjet i pomoć? Hvala unaprijed
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija