Jump to content

paraglider

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Supruga je i rekla da želi otići. Sama. Što je potegnulo razmišljanja itd...pa su afere otkrivene. Onda je ispalo da se prenaglila, možda zagrijana vezom, i shvatila da ne može otići jer ne može samostalno živjeti u podstanarstvu. Starija kćer je u međuvremenu odselila u podstanarstvo jer je dobila stalni posao i da pobjegne od situacije a maloljetna i tako odabrala da bi ostala sa mnom. Neću ulazit u suprugine namjere, ideje, želje, statuse veza i šta ja znam... Zanima me samo ono što sam napisao. A što se tiče bake, mislim da su je već godine i situacija napravile prestrašenom pa ne vjerujem da bi prepisala bilo što ikome više dok je živa.Eventualno ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ali sa mnom. No, nisam o tome razmišljao ali, eto...uvijek neka ideja iskrsne.
  2. Možda sam se krivo izrazio. Naravno da je i njena plaća u obiteljskom proračunu. Htio sam samo reći da je praksa bila ta da sve režije i kredite te veće investicije plaćam ja. Pošto je moja plaća bila uvijek veća. Njena plaća je uvijek bila minimalac ili nešto vrlo blizu pa je koristilo za tekuće troškove, i kada bi i moja zbog troškova bila prekratka. Naglašavam da nikada nisam dovodio u pitanje niti omalovažavao utjecaj njenih financija na naš budžet jer bi to bilo nepošteno. Ni kad sam radio dodatne poslove da bismo lakše gurali kroz život. I nikad nisam dovodio u pitanje njeno vođenje kućanstva koje je bilo zahtjevno uz njen rad. Tako je, radila je uglavnom kroz svo vrijeme u braku.
  3. U redu, Nakon razgovora sa nekim osobama mi je rečeno da bi u ovom slučaju supruga imala pravo na polovinu mojeg nekadašnjeg nasljednog udjela, dakle, ukupno bismo i ona i ja imali po 3/12, dakle četvrtinu ukupnog vlasništva na nekretnini bi u tom slučaju imala i moja supruga. Molim nečiju potvrdu je li to tako. Bitno mi je što prije saznati jer sam financijski u nemogućnosti isplatiti njen udio obzirom da sam već pod kreditima za život u podstanarstvu za vrijeme gradnje prodanog stana. I ispada da je ne mogu fizički udaljiti iz kuće jer joj ne mogu isplatiti udio. A ona je ta koja je počinila što je već počinila. I ja sad ispadam talac vlastite situacije koju je ona priredila. Morao bih prodati kuću a ne mogu jer smo je tek kupili, morao bih seliti majku od 76 godina ponovo, što je već idiotski. Plus, ako je ostavim u kući radi navedenog, ako provedem razvod do kraja, ona ne mora plaćati djetetu alimentaciju jer živi s njim pod istim krovom ?! I onda opet ispada da najveću težinu financiranja života snosim ja a ona zapravo ne snosi nikakvu odgovornost od situacije. Odnosno, nema nikakve koristi od razvoda ?! I ona je tu super prošla. Ispada samo da bih se ja trebao što prije razvesti samo da se ne desi da moja majka umre za vrijeme našeg braka jer će onda naslijediti i pola od toga. I ja ću ostati u zatvoru ni kriv ni dužan. Molim savjet, što prije ! Hvala !
  4. Postavljam novu temu jer nigdje nisam našao situaciju koja bi sličila mojoj a trebam savjet ili mišljenja. Radi se o slijedećem: Supruga i ja smo u braku 30 godina a zajedno 35. Nedavno sam saznao da je počinila preljub u dvije afere tokom zadnjih 5 godina te je to dovelo do moje sklonosti razvodu. No, imamo maloljetno 16-godišnje dijete te sam iz tog razloga mučnu situaciju malo pokušao zatomiti. No, što se tiče nekretnina koje posjedujemo, situacija je komplicirana. Živjeli smo veći dio života u kući koja je imala podjeljena vlasništva. Većinom je to bila moja majka ali i njena dva brata. Kada se raščistila situacija, moja majka je postala vlasnikom dijela koji je pripadao jednom bratu a supruga i ja dijela koji je pripadao drugom bratu, prema ugovoru o dosmrtnom uzdržavanju. No, kako je nekretnina bila izuzetno loša, dali smo je kao ulog u ortačkoj investiciji za urbane vile i za nju dobili stan u jednoj od njih. Naglašavam da je stan etažiran prema odnosima vlasništva kakvi su bili na kući, dakle 6/12 moja majka, 5/12 ja i supruga 1/12. Pri tome naglašavam da je moje vlasništvo, osim 1/12 kao i moje supruge navedenim ugovorom, ostvareno kroz nasljedstvo jer je moj otac umro prije26 godina i otud one 4/12. Kako smo živjeli zajedno u tuđem nismo previše ulagali osim osnovnih održavanja. No, kada smo se morali iseliti radi gradnje zgrada, otišli smo u podstanarstvo i sve troškove kreditiranja života riješio sam kreditima koje plaćam ja. Kada je stan završen, odmah smo ga prodali jer nas nije mogao zadovoljiti prostorom obzirom da smo se morali smjestiti moja majka, supruga, ja i naše dvije kćeri, jedna punoljetna a druga maloljetna. Kupili smo kuću nakon prodaje stana i etažirali je u istim navedenim odnosima. Nakon gore navedenog događaja koji sam otkrio, zanima me slijedeće : U slučaju razvoda, ima li supruga pravo na više od one 1/12 vlasništva, recimo na polovicu mojeg nekad nasljeđenog vlasništva ? Ja ću naslijediti jednog dana i onaj dio od moje majke jer sam jedinac a i plan mi je bio prepisati sve moje udjele na obje kćeri. Supruga je mislila otići no sa svojim primanjima ne može samostalno živjeti pa je molila da ostane u kući kao sustanar te se poziva na 30 godina uloge domaćice, majke moje djece, itd. te smatra da ima pravo na još nešto u kući (bar s moralnog gledišta) (!!!). Još je novo i još sam pod dojmom ali želim znati kakva su mi prava u podjeli imovine koje sam nasljednik a financijski je ne mogu podijeliti sa suprugom da bih je udaljio i fizički. Ako su potrebna neka pojašnjenja, molim vas pošaljite upit. A ja bih molio za što precizniji savjet ukoliko je moguće. Unaprijed se svima zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija