Jump to content

SonjaK

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, Već duže vrijeme razmišljam kako unovčiti svoje hobije crtanje, slikanje i izrada rukotvorina ( Od tkanine). Za sad mi se najisplativiji čini paušalni obrt (Umjetničkog obrta za izradu rukotvorina) Međutim, problem mi predstavlja prodaja umjetnina i rukotvorina. Zanima me da li je moguće legalno prodavati svoje radove preko platforma za kreativce (npr. Etsy) i oglasnika (njuškalo trgovine). Ako posao krene, uložit ću novce i pokrenuti vlastiti web shop. Da li bi trebala imati osigurani prostor za skladištenje robe, budući da bi se bavila prodajom, iako bi uglavnom radila po principu da klijent naruči, a ja napravim po narudžbi?
  2. Piše u obavijesti da su utvrđene nepravilnosti. Dakle, inspektor podiže tužbu protiv poslodavca i poslodavac će biti kažnjen, zar ne? Ja jedino mogu podići privatnu tužbu, zbog neisplaćene plaće?
  3. A poziv za svjedocenje na sudu protiv poslodavca cu dobiti? Hoce li poslidavac biti kaznjen?
  4. Pozdrav, Nedavno sam radila na crno kod jednog poslodavca koji me nije prijavio niti isplatio plaću. To sam prijavila državnom inspektoratu. Danas sam dobila obavijest od inpektorata da je napravljen nadzor te da su utvrđene nepravilnosti (Više njih) te članci zakona po kojem je poslodavac počinio prekršaj. Prilikom davanja iskaza inspektoru, rečeno mi je da će slučaj ići na Općinski sud, a ja kao svjedok svjedočiti protiv poslodavca. Da li za Općinski sud moram dobiti poziv? U pisanom riješenju nigdje nije navedeno da ću svjedočiti protiv poslodavca, osim zadnjeg paragrafa u kojem piše, citiram: "Na kraju Vas upućujemo na sudsku zaštitu prava iz radnog odnosa sukladno članku 133. Zakona o radu (NN br. 93/14, 127/17 i 98/19), odnosno napominjemo sa svaki radnik može ukoliko za to ima interesa pred pred mjesno nadležnim općinskim sudom, kao sudom nadležnim za radne sporive sukladno čl. 133. Zakona o radu, pokrenuti kao aktivno procesno legirimirana osoba postupak za ostvarivanjem sudske zaštite prava iz radnog odnosa protiv poslodavca, ukoliko smatra da su mu povrijeđena pojedina prava iz radnog odnosa kao i novčana potraživanja prema poslodavcu." Da li to znači da sama moram pokrenuti postupak protiv poslodavca da bi bio kažnjen, ili će ga pokrenuti inspektorat? Logično mi je da inspektorat pokrene postupak protiv optuženog poslodavca Općinskom sudu, a meni će poštom poslati poziv na sud da budem prisutna kao svjedok. Po mojem mišljenju, zadnji paragraf znaći da mogu privatno tužiti poslodavca za nepravilnosti koje nisu utvrđene inspekcijskim nadzorom. Jesam li u pravu? Koja je sad procedura sa cijelim slučajem, nakon pisanog riješenja inspektorata?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija