Jump to content

Hrak

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hrak

    Kleveta

    U redu, hvala. U slučaju da bi mi se sudilo kao maloljetniku, dolaze li u obzir i zavodske odgojne mjere s obzirom da se za ovo kazneno djelo za odrasle ne propisuje zatvor, nego samo novčana kazna. Ili dolaze u obzir samo pojačana briga i nadzor i posebne obaveze? Koliko sam vidio, kod mlađih punoljetnika se vise ne koze proci samo sa sudskim ukorom.
  2. Hrak

    Kleveta

    Lijepo molim nekog da mi odgovori na ovih 5 pitanja. Ja zapravo u trenutku kada sam ovo učinio nisam bio svjestan da činim kazneno djelo. Bio sam samo isfrustrirani maturant. Na internetu nisam našao ništa o kazanam za uvredu i klevetu među malđim punoljetnicima. Našao sam jedan rad vezan za kazne mlađim punoljetnicima gdje je bilo daleko najviše uvjetnog zatvora, zatim bezuvjetnog zatovra i nešto maloljetničkih sankcija.Najviše se radilo o krađama. Novačne i uvjetne novčane su bile vrlo rijetke. No, za klevetu se mogu izreći samo novačana ili uvjetna novčana i možda rad za opće dobro ili neka od maloljetničkih odgojnih mjera.
  3. Hrak

    Kleveta

    Imam još nekoliko pitanja za ovj slučaj koji sam ovdje napisao prije godinu i pol, a vezano za klevetu prema bivšoj školi i nastavnicima. Danas sam bio u kontaktu sa školskom psihologinjom i pitala me jesam li ja pisao to što sam pisao. Ja sam joj priznao da jesam i ispričao se. Tužbu nije spominjala, ali me zamolila da obrišem što sam napisao (a ne mogu jer se radi o forumu, to može samo administrator) Sad imam nekoliko pitanja: 1. Negdje sam vidio da se za klevetu tužba mora uložiti unutar 3 mjeseca od saznanja za kazneno djelo i počinitelja. Nastavnici su za djelo saznali i na osnovi podataka koje sam o sebi napisao zaključili da sam to ja. No, tek se danas potvrdilo da sam doista bio ja. Jeli taj rok od 3 mjeseca tekao od roka kad su saznali za djelo ili počinje teći id danas kad su sigurni da sam to ja? 2. Može li me tužiti ravnatelj u ime cijele škole za narušavanje ugleda cijele institucije ili me mogu tužiti samo nastavnici osobno zbog stvari koje sam napisao o njima osobno? 3. Ima li kakvu ulogu što sam mlađi punoljetnik (tek posta punoljetan u trenutku počinjenja)? Ide li za mlađe punoljetnike isto novčana kazna do 500 dnevnih iznosa ili može i maloljetnička sankcija? Ima li šanse da se novčana kazna, ako se izreče, bude uvjetna? Kako će mi se odrediti dnevni iznos ako sam student i nemam stalne prihode? (Uzdržavju me roditelji) 4. Mogu li biti oslobođen kazne ako sam danas, na istom forumu gdje sam i napisao sve to, priznao da sam pisao neistinu i javno se ispričao svima? 5. Može li se ovo brojati kao produljeno kazneno djelo klevete ako sam loše o školi na tom forumu pisao kontinuirano tijekom mjesec i pol?
  4. Ne znam, nije dao svoje pravo ime, samo znam da je liječnik i sudjeluje na temama o zdravlju. Ako novsi idu državi onda se na isplati. Da ja dobivam tih 90 dana prihoda liječnika još bih razmislio.
  5. Incident se trenutno događa na forum.hr Radi se o forumašu koji je liječnik. Pitao sam ga oko svojih zdravstvenih tegoba, a on je umjesto da mi proba pomoći počeo grubo vrijeđati jer mu se jedan moj post na forumu u kojem kritiziram zdravstvo i liječnike nije svidio. Dok moj post nije bio na osobnoj razini, njegove su uvrede vrlo osobne i vrlo grube, naziva me budalom, balavim i zelenim. Razmišljam da dignem privatnu tužbu. Budući da je uvreda preko privatnih poruka, ona nije javna te je kazna 30 do 90 dnevnih iznosa. Sad imam par pitanja. 1. Postoji li rizik da i ja budem optužen za uvredu zbog tih kritika zdravstvu? Ide li u tom slučaju ono da se i meneinjega oslobađa kazne jer je uvreda uzvraćena. 2. Ako on bude osuđen na tu novčanu kaznu, ide li to meni kao odšteta ili državi? 3. Može li se u kaznenom postupku pritom meni suditi za klevetu koju sam prema nekim ljudima činio na forumu, ali mi nisu privatno tužili?
  6. A bi li mogla biti olakotna okolnost ako priznam da ima problema s kontrolom impulsa i odem psihijatru/psihologu samoinicijativno prije suđenja?
  7. A kako se točno odlučuje hoće li se suditi po zakonu za mladež ili općem kaznenom zakonu? Mogu li se nadati da će zaključiti da je moje djelo "odraz životne dobi" i da ću dobiti samo neku odgojnu mjeru koja nije zavodska, npr. pojačana briga i nadzor uz posebne obaveze poput isprike ili nadoknade štete ili psihološkog tretmana? Maloljetnički zatvor ne bi trebao ići jer on je samo ako je po općem zakonu propisan zatvor veći od 3 godine.
  8. Kakva je obično sudska praksa kod kaznenog prava kod mlađih punoljetnika? U zakonima piše da se mogu primijeniti sankcije općeg kaznenog prava, ali i maloljetničke sankcije ako je djelo "odraz životne dobi". U jednom istraživanju koje sam našao najčešće se izricao uvjetni zatvor, nekad bezuvjetni zatvor, vrlo rijetko novčana kazna, no ponekad i maloljetničke sankcije poput pojačane brige i nadzora ili upućivanja u odgojne ustanove. Radi se o kaznenom djelu oštećivanja tuđe stvari koje sam počinio u afektu, preciznije, razbio sam staklo na autu vozaču koji mi se nije zaustavio na pješačkom prijelazu i skoro me zgazio. Došlo je i do verbalnog sukoba (bez osnove za kazneno djelo prijetnje, samo sam vikao na njega) te je vozač pozvao policiju. Inače imam 19 godina i ovo mi je prvi put da dolazim u sukob sa zakonom. U školi je najgore što sam napravio bilo svađanje s profesorima zbog kojeg su nekad roditelji bili pozvani u školu, ali bez pedagoških mjera. Inače živim u dobrim uvjetima. Bio sam teško bolestan (rak) sa 13 godina i otada imam psihičke probleme, a odmalena pokazujem simptome poremećaja iz spektra autizma i adhd, ali bez službene dijagnoze. Uspješan sam student. Izgleda li ovo kao situacija za primjenu općeg ili maloljetničkog prava? Nadam se da je sve ovo što sam naveo dobra osnova da ne završim u zatvoru/maloljetničkom zatvoru/odgojnoj ustanovi nego dobijem ili uvjetnu osudu ili pojačanu brigu i nadzor uz eventualno obavezan psihosocijalni tretman.
  9. I još jedno pitanje: Što točno znači niska pobuda? Jer za oštećenje tuđe stvari za koje me se tereti piše da je kazna do 2 god zatvora (koji po onom što se piše po forumu često bude i uvjetni), dok je ako je počinjena velika šteta ili ako je uništeno iz niskih pobuda zatvor može biti do 5 godina. Valjda se razbijanje u afektu jer me vozač naljutio svojim nedoličnim ponašanjem ne smatra niskom pobudom.
  10. Može li ići i obavezan tretman psihologa/psihijatra zbog problema kontrole impulsa? I budući da za bicikl ne treba vozačka dozvola, može li se dobiti zabrana upravljanja biciklom ili obavezno polaženje nekog tečaja za bicikl?
  11. Vidim da za kazneno djelo uništavanja tuđe stvari idu do 2 godine zatvora. Postoji li stvarna vjerojatnost da završim u zatvoru za to ili će prije biti uvjetna? Isto tako, jeli olakotna okolnost to što sam mlađi punoljetnik, prije nekažnjavan, imam zdravstvene i psihičke probleme, te je moje kazneno djelo isprovocirano vozačevim ponašanjem,
  12. Ovako, vozio sam bicikl po nogostupu i jedan bezobrazni vozač mi se nije zaustavio i skoro me zgazio. Na to sam ja pobijesnio, prvo verbalno napao vozača (vikanje), a zatim mu bacio flašu s vodom i razbio mu staklo na autu. Vozač je pozvao policiju, policija mi je rekla kako će me prijaviti. Koji prekršaji/kaznena djela bi ovo mogli biti i koja me kazna očekuje. Inače sam mlađi punoljetnik (19 god) i student, pa kako ide s novčanom kaznom ako nemam prihode? Hoće li roditelji morati plaćati ili se mijenja radom za opće dobro?
  13. Jeli zakonito da se obavezna nastava na fakuletetu održava subotom?
  14. Znači, imao sam netipične simptome zarazne bolesti hripavac uz normlane laboratorijske nalaze, te je liječnica smatrala da se ne radi o zaraznoj bolesti. No, ja sam se svjedeno za svaki slučaj testirao na hripavac privatno i rezultat je bio pozitivan. U međuvremenu, dok sam čekao nalaz bio sam na fakultetu. Ima li ovdje osnove za kazneno djelo?
  15. Sljedeća je situacija. Bavim se biciklizmom i imam problema sa psima. Kako su mnogi vlasnici neodgovorni i pse ne drže na uzici, oni krenu trčati za mnom dok sam ja na biciklu. Ja smatram to napadom iako vlasnici tvrde da se samo igra. Čak i ako nema namjeru ugristi, pas koji trči za mnom mi je i dalje opasan jer me može srušiti. Stoga razmišljam o upotrebi spreja Anti hund, suzavca koji bi psa trenutno onesposobio, ali ne nanosi mu trajne posljedice. Zanima me bi li ukoliko pas krene za mnom i ja ga pošpricam vlasnik imao osnove da me tuži.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija