Jump to content

biciklist1

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Prijatelj je dao otkaz u firmi (nema plaće), i to nakon 10 godina rada u toj firmi. VSS je po struci, i nadalje će biti prijavljen na ženino zdravstveno (žena radi u dobroj firmi) dok ne nađe neki novi posao. Dok se to ne ostvari, zanima ga da li on smije sebi plaćati neki staž, ili se mora nekako na nešto prijaviti? Koliko minimalno mora plaćati mjesečno i da li je to uopće zakonski ostvarivo?
  2. Dao sam zahtjev za udomiteljstvo krajem prošle godine i dobio sam Rješenje o Udomiteljstvu u tradicionalnoj udomiteljskoj obitelj i ono je pravomoćno već duže od mjesec dana. Budući da sam ujak djetetu kojem sam skrbnik i udomitelj, zanima me da li uopće imam još pravo na udomiteljsku naknadu obzirom na promjene Zakona o Udomiteljstvu (NN 90/2011) koji kaže ako se radi o "srodničkom udomiteljstvu" nemam pravo na udomiteljsku naknadu.. (ako sam dobro uspio shvatiti). Isto tako me zanima da li mogu koristiti bilo kakve druge vrste pomoći (uplata za maturalno putovanje djetetu, financijska pomoć za knjige na početku školske godine....) na temelju ovog rješenja o udomiteljstvu. U Centru za soc.skrb mi zasada ništa ne znaju reći jer su zatrpani drugim predmetima, pa molim za pomoć. Hvala.
  3. Dobra poznanica (dobiva starosnu mirovinu iz Njemačke gdje ima dugi radni staž,) je dobila poštom obrasce za popuniti za razdoblje od 2007 pa do 2009. radi obračuna poreza na inozemnu mirovinu. To je u prvom redu čudno jer ona prima mirovinu iz Njemačke od 2002., a suprug joj je preminuo 2008. i otada ona prima obiteljsku mirovinu budući je i on živio i radio u Njemačkoj. Nikada dosada nije ovako nešto dobila, a budući je malo starija osoba, razumljiva je njena konfuzija. Ovi obrasci imaju i upute ali su svi redom na pravnom njemačkom jeziku. Treba popuniti masu podataka a prijevodi ovih obrazaca ne postoje niti na njihovoj web stranici "Deutsche Rentenversicherung" http://www.deutsche-rentenversicherung.de/sid_FAA02F6692CFB92E85FEB11046546F9C.cae01/SharedDocs/de/Navigation/Rente/rentensteuer_node.html na što oni i upozoravaju. Pitanje je: 1. kome se obratiti da se to ispravno popuni i pošalje nazad u Njemačku u Deutsche Rentenversicherung što je i njena obaveza? (Bili smo na područnom HZMO, nisu ništa znali odgovoriti i kažu da to nije njihova obaveza) 2. ako sami to popunimo, da li da navedem i zbrajam i iznose koje ona dobiva tromjesečno (mirovina na vjernost) od firme u kojoj je pokojni suprug radio? Zahvaljujem na odgovorima i pomoći. Spreman sam i platiti stručnoj i ovlaštenoj osobi za pomoć, ali to na pm: tomo2711@gmail.com
  4. Dobra poznanica (dobiva starosnu mirovinu iz Njemačke gdje ima dugi radni staž,) je dobila obrasce za popuniti za razdoblje od 2007 pa do 2009. radi obračuna poreza na inozemnu mirovinu. To je u prvom redu čudno jer ona prima mirovinu iz Njemačke od 2002., a suprug joj je preminuo 2008. i otada ona prima obiteljsku mirovinu budući je i on živio i radio u Njemačkoj. Nikada dosada nije ovako nešto dobila, a budući je malo starija osoba, razumljiva je njena konfuzija. Ti obrasci imaju i upute ali su svi redom na pravnom njemačkom jeziku, i ima ih dosta. Treba popuniti masu podataka a prijevodi ovih obrazaca ne postoje niti na njihovoj web stranici "Deutsche Rentenversicherung") http://www.deutsche-rentenversicherung.de/sid_FAA02F6692CFB92E85FEB11046546F9C.cae01/SharedDocs/de/Navigation/Rente/rentensteuer_node.html Oni i upozoravaju na to da nema prijevoda na hrvatski, ali ostaje problem kako razumijeti i popuniti tu gomilu papira. Pitanje je: kome se obratiti da se to ispravno napravi i pošalje nazad u Njemačku u Deutsche Rentenversicherung što je i njena obaveza? Bili smo na područnom HZMO, nisu ništa znali odgovoriti kad smo im predočili te dokumente. Pisao sam mail na službeni mail u HZMO, ali naravno - nema mjesec i pol odgovora. Zahvaljujem na odgovorima i pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija