Jump to content

Neno3

Korisnik
  • Broj objava

    19
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Neno3 objavio

  1. Ima li članak zakona na koji se mogu pozvati da ne dozvoljavam smetnju, (kanal) ako netko želi koristiti potok koji je na mojoj parceli
  2. Neno3

    Javna ulica

    Poštovani, Ne znam da li je pitanje u ispravnom dijelu pa možete premjestiti. Naime, da li se može i kome obratiti sa se završetak javne ulice (slijepa ulica) označi bijelom linijom kao vizualna oznaka razdjela između te javne ulice i privatne čestice (gdje ulica završava) ?
  3. Neno3

    Ulica

    Poštovani Ako tema nije u ispravnom dijelu, možete premjestiti. Radi se o ulici dugačkoj oko 50 metara na kojoj nema slivnog šahta pa se voda nakuplja i stoji, tj.sljeva na moju česticu. Na moj upit, općina je odgovorila da je ulica preuska za šaht, da bi trebalo biti..naveli neke mjere 2,70 m od centra..i to je to. Ne znam zakone o cestama. Koje su mi daljnje mogućnosti ? Hvala
  4. Neno3

    Tečaj

    Trebala bi se oporezivati izvorna mirovina a ne mirovina koja je porasla radi tečaja. Ili bi porast tečaja bio kao neka dobit ? Kako se oporezuje dobit ? Međutim i to mi je nelogično jer se oporezuje ono što se ima a u ovom slučaju tečaj je na dan ulaska mirovine visok pa se oporezuje a stvaran iznos kada se mirovina troši može radi tečaja biti manja a oporezivati se veći iznos kojeg se nema. Pitao sam porezni ured, ministarstvo i nitko mi nije odgovorio, međutim porez se i dalje naplaćuje istim tempom.
  5. Neno3

    Tečaj

    Ako tema nije u ispravnom odjeljku molim da se premjesti, naime imam pitanje u vezi razlike tečaja. Ako osoba ima primitak mirovine iz zemlje izvan EU i dobiva je u HR naravno u eurima. Međutim, ako izvorna valuta poraste u odnosu na euro kako se to gleda prilikom plaćanja poreza ? Jer u zakonu piše da se povišica mirovine mora prijaviti, ali izvorna mirovina je ista, dakle o povišici nema riječi a razlika u tečaju se ne može smatrati povišicom mirovine, nego je špekulacija. Dakle, mišljenja sam da se i dalje oporezuje izvorna mirovina a ne tečajna razlika. Ako netko zna točno.
  6. U svakom slučaju, vaša prijava bit će evidentirana i ona će trebati dati izjavu etičkom povjerenstvu, međutim u većini slučajeva ostane na tome. Sretno.
  7. Sličan slučaj sam imao i ja. Prijavio sve(uz dokaze) na etičko povjerenstvo pravosuđa. Etičko povjerenstvo odmah odgovorilo da će ispitati slučaj. Prijava je odbačena uz nerazumljivo objašnjenje i osim puno pisanja, troškova i dozu nerviranja ništa nisam postigao. Smatram da što god poduzmete protiv službene osobe, bit će odbačeno jer institucije štite jednu druge. Privatna tužba kao kazneno djelo isto će vam prouzročiti samo troškove.
  8. Neno3

    Rješenje

    Po tome ispada da ne treba prijavljivati kaznena djela DOu, nego bolje odmah poduzeti privatne korake pred sudom. Zato sam i naveo da ne vidim svrhu prijavljivanja kaznenih djela na koje osumnjičenik može pred DO odgovoriti što želi. U redu, jasnije mi je, hvala.
  9. Neno3

    Rješenje

    Upravo me to i zanimalo da je kazneni progon jedini način ishoditi pravo.po prijavi koje je DO odbacilo na temelju lažnog iskaza osumnjičenog. Dakle, ne vidim zašto bi po kaznenom progonu isti DO donijelo drugačiju odluku.
  10. Neno3

    Rješenje

    Po tome nema svrhe pokretati progon ako je DO odbacilo kaznenu prijavu.
  11. Neno3

    Rješenje

    Da, prijavio sam kazneno djelo sa dokazima a suprotna strana samo izjavila neistinite činjenice i prijava odbačena. Ne vidim svrhu zakona. Satavit ću podnesak sa tim brojem slučaja kao vraćanje na ponovno postupanje s dokazima kako suprotna strana laže.
  12. Neno3

    Rješenje

    Po rješenju državnog odvjetništva odbačena je kaznena prijava. Međutim u rješenju su navedeni neistiniti navodi od suprotne strane a koji su utjecali na odbačaj prijave. U uputama o pravnom lijeku stoji samo mogućnost preuzimanja progona protiv osumnjičenog. Moje pitanje je da li se može podneskom ili nekim drugim nazivom uputiti dodatno pojašnjenje na iznesene laži u izjavama osumnjičenika koje su navedene u rješenju ? Hvala
  13. Iz iskustva istog slučaja, međutim radi se o zakonima Švicarske, vjerojatno osiguranje ima ista ili slična pravila i u Njemačkoj. Dakle, istina osiguranje pokriva preostali dug rata kredita. Međutim, otkaz mora biti od poslodavca ispostavljen na način da djelatnik nikako nije svojom krivnjom dobio otkaz, znači da je otkaz radi smanjenja obima posla koji uvjetuje i smanjuje radne snage i sl. Ako je taj uvjet ispunjen, korisnik kredita se automatski prijavljuje na burzu rada, gdje primanjima može još plaćati kredit i da traži posao. Ako traži posao i ne može ga naći i ne odbija predložene poslove a sa primanjima burze (u CH RAV ) tada nastupa osiguranje koje uz neki rok počeka počinje isplaćivati kredit uz uvjet da je korisnik kredita i dalje prijavljen u toj zemlji i traži posao. Odlazak/odjava iz CH je onemogućen ako postoji dug. (Ima rijetkih iznimka) Ovakav postupak (ukratko) je u CH.
  14. Da, imate pravo na mirovinu i zdravstveno osiguranje u HR.
  15. FAR primanja nisu oporeziva kako u Švicarskoj tako i u Hrvatskoj Die Stiftung FAR stellt den Empfängern jährlich einen Rentenausweis zu; BVG-Beiträge, welche die Stiftung FAR an die Vorsorgeeinrichtung oder an die Auffangeinrichtung des Begünstigten zahlt, bilden kein steuerbares Einkommen und werden auf dem Rentenausweis nicht aufgeführt.
  16. Porezna vam neće biti od neke koristi, oni ne barataju sa švicarskim zakonima i pojmovima, osim ako dođete kod njih tražit će od vas priljev iz inozemstva na koji će jednostavnom matematikom obračunati porez. To je sve što je poreznoj u interesu. Govorim iz iskustva. Dvostruko oporezivanje je zabranjeno i vi u slučaju prijave na poreznu dostavite dokument da je na taj novac porez plaćen. Kako i piše u definiciji i kako sam naveo u prvom postu, prijevremena mirovina je i dio iz pensionskasse a ona se ne oporezuje jer je to vaša ušteđevina. Do pravovremene mirovine, one sa 65 shodno tome nikakava prijava na poreznu vam nije potrebna.
  17. Frühzeitige Pensionierung Wer plant, frühzeitig in Rente zu gehen, sollte seine finanzielle Situation genau unter die Lupe nehmen und am besten einen Budgetplan aufstellen. Auf Basis dessen können Sie einschätzen, ob durch die Frühpensionierung Einkommenslücken entstehen. Sollte dies der Fall sein, können Sie Massnahmen ergreifen, um diese zu schliessen. In Ihrem Vorsorgeausweis sehen Sie, ob Sie das maximal mögliche Altersguthaben bereits erreicht haben. Wenn nicht, können Sie freiwillig Beiträge in die 2. Säule einzahlen. Zudem können Sie Vorsorgelücken mit der 3. Säule schliessen. Kod prijevremene mirovine upitno je koliki iznos bi bila mirovina i da li se plaća na nju porez u CH. Ako da, u Hrvatskoj se porez ne plaća, opet radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.
  18. Teilpensionierung Ab 58 Jahren ist die Pensionierung auch in Teilschritten möglich. Die meisten Pensionskassen unterstützen das und bieten flexible Pensionierungsmodelle an. Voraussetzung dafür ist, dass Sie Ihren Beschäftigungsumfang deutlich reduzieren. Arbeiten Sie zum Beispiel nur noch 50%, beziehen Sie 50% der Altersleistungen. Dakle, po ovoj definiciji u prijevremenu mirovinu se može sa 58 godina, međutim to je moguće u slučaju da opseg radnog vremena smanjite npr. 50%. Po tome je upitno kako osoba bi živjela u HR sa švicarskom prijevremenom mirovinom i gore radila jer kod prijevremene mirovine opet se plaća postotak za AHV. time i porez u CH a radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja u HR se ne plaća porez. Ako osoba ima prebivalište u HR, može ali ne mora na poreznu dostaviti dokument da je na to primanje u CH već plaćen porez.
  19. Večer poštovani Prijevremena mirovina u Švicarskoj ? Ako su to primanja iz 3 stupa (pensio nskasse) to je vaš novac kojeg ste štedjeli i ne oporezuje se. Oporezuje se ona redovna starosna mirovina, sa 65, odnosno 64 žene, međutim tek ako to prijavite u poreznu jer oni teško da saznaju vaša primanja u Švicarskoj. Ako se prijavite po primitku redovne starosne mirovine u poreznu plaćate ostatak iznosa od osobnog odbitka, čiji se iznos smanjuje za 50% , odbitak uzdržavanog člana tako da na neku cifru od 1500,00chf mjesečne mirovine plaćate oko 80eur poreza. Tada nema zateznih kamata iako je pravilo da se porez plaća po datumu prijave, poticanje da se inozemni penzioneri sami prijave i od tog datuma plaćaju porez. Kazna zatvora su za kaznena djela kojih u ovom slučaju nema.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija