Jump to content

SilaVit

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim savjet vezan za prethodno objavljenu prepisku o povredi na radu. Povrijedjen sam 21 septembra dok sam obavljao redovne dužnosti u toku radnog vremena, Imao operaciju i sad na završetku liječenja nakon 8 mjeseci imam invalidnost 30,% lijeve sake. Počeo sam da radim i firma mi je javila da je HZZO prihvatio povredu na radu i donio rješenje koje ja nisam podigao jer sam trenutno na radu van granica Hrvatske. Rekli su mi da ce oni pokušati preuzeti rješenje. Kada sam kontaktirao poslodavca da vidim kada ce biti isplata, poslodavac je rekao da isplata od HZZO ne ide radniku vec poslodavcu i da su me oni pretplatili 36 eura. Napominjem da sam od poslodavca za vrijeme mog bolovanja primao samo redovnu platu za koju sam mislio da je poslodavac dužan da plati jer se povreda desila na radu. Nikakvu dodatnu pomoć nisam primio. Firma nije placala dodatno kolektivno osiguranje tako da ni tu vrstu pomoći nisam ostvario. Moje pitanje je da li imam na osnovu svega ovoga pravo da se žalim i gdje i da li na osnovu invalidnosti mogu ostvariti neku novčanu naknadu?
  2. Vratio sam se na posao i nisam u Hr. Mislio sam da se nekako moze putem aplikacije. U svakom slučaju, hvala na odgovoru.
  3. Molim Vas za odgovor kako mogu provjeriti da li je ozljeda prijavljena HZZO? Ozljeda se dogodila krajem septembra, pocetkom oktobra sam popunio obrasce i sa nalazima predao šefu koji je rekao da im sve to treba zbog prijave u HZZO. Evo moje bolovanje se završilo i dalje se vodi kao bolest. Ili zaista se tako dugo čeka na HZZO, u mom slučaju 7 mjeseci?
  4. Poštovani, Zamolio bih Vas za par informacija u vezi sa povredom na radu. Interesuje me: 1.da li su tvrtke u Hrvatskoj zakonski obavezne plaćati kolektivno radničko osiguranje za zaposlenike? Konkretno, poduzeće koje svoje zaposlenike šalje van granica Hrvatske. 2. Ako zakon ne obavezuje poduzeća na plaćanje pomenutog osiguranja, da li poduzeće ima bilo kakvu obavezu prema zaposleniku koji se povrijedio na radnom mjestu, odnosno da li je dužno isplatiti neku odštetu ili pomoć? 3. Da li je ispravno da se mjesečne doznake koje dobijam od doktora vode kao bolest a ne kao povreda na radu? Unaprijed hvala,
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija