Jump to content

morticia93

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, s ocem djeteta nisam u kontaktu. On izbjegava svaki mogući kontakt i komunikaciju. Kroz par tjedana trebam roditi..Gotovo cijelu trudnoću nije bio uz mene niti ikako sudjelovao. Ono što mene brine je ukoliko on bude upisan kao otac ,a ne živi samnom i djetetom (vjerojatno neće ni viđati dijete niti sudjelovati u skrbi i odgoju osim uplaćivanja alimentacije jer će morati po sili zakona) hoće li imati pravo na očinski dopust i na roditeljski dopust? Brine me to jer su mi u hzzo-u rekli ako bude upisan kao otac da će biti potreban njegov potpis i suglasnost da mi prebaci svoja 2 prenosiva mjeseca,a što ako to bude izbjegavao ili odbijao? Znači li to da on ima pravo koristiti 4 mjeseca očinskog i zlorabiti ih,a ne koristiti u svrhu skrbi o djetetu,a ja moram na posao nakon 10 mjeseci i još moram razmišljati kome ću dijete ostaviti na čuvanje jer vrtić počinje tek u 9mj,a ja bih se morala vratiti na posao negdje u 5 mjesecu iduće godine. Postoji li neki način da se njemu onemogući korištenje roditeljskog dopusta?
  2. Policija me je kontaktirala i uzeli su izjavu moju i njegovu. Sada čekam sud pa ću vidjeti kako će sve to proći. Imam još jedno pitanje vezano za upis njega kao oca i utvrđivanje očinstva. Dakle,dotični i ja nismo u kontaktu mjesecima,zadnje što je rekao ako želim da se on upiše kao otac da pokrenem sudski postupak,no sada preko posrednika saznajem da on poručuje da javim kad bude trebalo doći priznati dijete. Mene zanima sljedeće imam li ja pravo njega ipak ne upisati kao oca kad budem išla u matični ured upisati dijete? Mogu li isto to i pred czss izjaviti? Znam da će me upozoriti da je djetetovo pravo znati tko mu je otac,no trenutno smatram da mi je moj mir najvažniji i da se posvetim bebi kada se rodi,a ne navlačiti se s njim po sudu i czss. Mislim da bi upis takve osobe kao oca meni i djetetu samo probleme donio jer ne izražava želju da viđa dijete kada se rodi i da sudjeluje. Isto tako mislim da bi mi tjerao inat što se tiče suglasnosti za dijete i što se tiče onog drugog djela roditeljskog dopusta na koja bi on kao otac imao pravo i to 4.mj od koja su samo 2. prenosiva na mene uz njegov potpis. Dakle ako ga ne bi dao ja nakon 10mj moram na posao nazad ,a ne znam tko bi mi čuvao dijete za to vrijeme dok ne krene u jaslice,a gospodin bi recimo ta 4mj mogao koristiti u neke druge svrhe ,a ne skrb o djetetu samo jer je otac na papiru. Još jedno pitanje, što u slučaju da se on odluči obratiti czss i tražiti da ga se upiše kao oca, jel i tada potrebna moja suglasnost za to,odnosno izjava pred centrom da smatram njega ocem? On bez moje suglasnosti se ne može upisati kao otac osim ako pokrene sudski postupak utvrđivanja očinstva? Mogu li nakon toga ja imati nekakvih problema ili sankcija jer ga nisam upisala kao oca? S obzirom na okolnosti i njegove postupke do sada mislim da je opravdano.
  3. Bila sam danas u czss,ispričala im situaciju kronološki što se sve događalo unazad par mjeseci i poslali su prijavu policiji za obiteljsko nasilje s njegovim podacima. Vidjet ću što će biti dalje.
  4. Hvala Vam puno na iscrpnom odgovoru. Ovaj tjedan ću otići u czss i vidjeti s njima što se može poduzeti. Javiti ću što su mi rekli. Lijep pozdrav!
  5. Poštovani, Trenutno sam u 7. mjesecu trudnoće,a bivši partner me je izbacio iz njegove kuće kad sam bila trudna 3 mjeseca. Od tada niti pita za mene i tijek trudnoće,niti se javlja. Blokirao me je na svim mogućim aplikacijama i nemoguće je s njim stupiti u kontakt. U obiteljskom zakonu piše da je otac izvanbračnog djeteta dužan uzdržavati majku za vrijeme trudnoće ako ona nema dovoljno sredstava. Isto tako i da troškove trudnoće snose oba roditelja. Zadnje što je rekao je da neće priznati dijete,a ja ako budem htjela alimentaciju da moram sama pokretat postupak dokazivanja očinstva. Moram napomenuti da se trudnoća nije dogodila neplanirano i da je on dijete htio u početku,pa je valjda kasnije gospodin shvatio kako ipak ne želi to. Da ne spominjem koliko mi je stresa stvorio u ovih par mjeseci i javnog sramoćenja objavljujući fotografije s kojekakvim ženskama s kojima bude u vezi po mjesec dana. Ja sam zbog rizične trudnoće završila na komplikacijama i primanja su mi se znatno smanjila, sama sam morala sve troškove snositi,imam dva kredita koja nisam bila u mogućnosti plaćati jer sam morala birati ili plaćanje kredita ili kupovanje opreme za bebu, plaćanje režija, troškova hrane, lijekova. Ja sam se odlučila za ovo drugo te tako završila na blokadi. Molim Vas da mi kažete iz ovoga što sam ukratko sročila ,ima li osnove da ga tužim za još nešto osim za priznavanje očinstva i alimentaciju? Je li on smio tako postupiti s trudnicom koja nosi njegovo dijete s obzirom da nismo u braku? Lijep pozdrav!
  6. Poštovani, trebam roditi kroz 2 mjeseca. Bivši partner me je trudnu izbacio iz kuće prije par mjeseci. Od tada nismo u kontaktu, ne zanima ga bilo što u vezi djeteta , niti je ikako financijski pomogao kroz trudnoću. Našao je novu partnericu nedugo nakon što je mene izbacio i koliko sam načula sada je i ona u drugom stanju. Ja ga planiram tužiti za priznavanje očinstva i plaćanje alimentacije. Mene zanima može li on kada dobije drugo dijete s novom partnericom zahtjevati da mu umanje iznos alimentacije? Je li to spada u dovoljno dobar razlog za umanjenje alimentacije za prvo dijete? Hvala na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija