Jump to content

Duško Kužiš

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da, s obzirom na poznatu progresiju bolesti, za očekivati je da znaju da - kakvo god stanje bilo u ovom trenutku - dugoročnih poboljšanja neće biti i u budućnosti može biti samo gore. Mislim da im ne bi ni trebali pomoći najnoviji nalazi u kojima piše da je demencija napredovala jer po prirodi stvari jasno je da će napredovati. Ali dobro, bit će što će biti, samo da bude dok još može imati koristi od te invalidnine. Hvala na pomoći i nadam se da i nas ne čeka takva sudbina. 🙏
  2. Otac je u pitanju, ali nije bitno. A je li mama morala na testiranje/vještačenje kod njih osobno ili su donijeli zaključak samo na temelju nalaza (ista bolest?)? Mi imamo sve te nalaze, samo su nalazi MRI i psihologa stariji, a redovito na kontrolu ide samo kod neurologa. Stanje mu znatno oscilira pa par dana doslovno samo spava, onda jedan dan je kao relativno normalan (najbolji što može biti), ali onda već sljedeći dan može po sto puta pitati stvari tipa "Kad krećemo? Zakasnit ćemo na pogreb. Da nazovem sestru? (koja je pokojna)" i slično. U najgorem slučaju cijelu noć tumara odjeven jer je uvjeren da nekamo mora ići pa onda zaključavamo vrata i sakrivamo ključeve, cipele... Bog samo zna kakav bi bio točno taj dan kad bi ga pozvali na vještačenje.
  3. Hvala, moja sućut za majku... Dobili smo službenu obavijest od Zavoda da su poslali požurnicu i nove nalaze. Nažalost, sami nalazi neurologa često su prilično šturi (doslovno u nalazu stoji da ponekad "priča s nepostojećim osobama" i drugi slični sažeti opisi, kao da ih je dijete pisalo) pa je pitanje što će ovi iz njih zaključiti na vještačenju kad se ono konačno dogodi.
  4. Hvala, napravit ću tako ako ubrzo ne riješe. Zasad sam poslao email s "podsjetnikom" i najnovijim nalazima pa su odgovorili da su ih proslijedili s požurnicom u HZMO gdje je, prema njima, predmet na vještačenju već skoro pola godine.
  5. Podnio sam zahtjev za invalidninu za oca iz prethodnih objava još krajem svibnja i do danas se ništa nije dogodilo. Rekli su mi u startu da bi proces mogao trajati do šest mjeseci tako da sam prije nekoliko tjedana u Hrvatskom zavodu za socijalni rad (gdje sam predao zahtjev) pitao što je s tim predmetom pa su rekli da će provjeriti, ali ni na to još nisam dobio povratnu informaciju. S početkom prosinca predmet je neriješen već više od pola godine. Stvar je u tome da se otac ne pomlađuje i sve je lošije (uz standardne motoričke simptome i demenciju, odnedavno ima i audiovizualne halucinacije i govori besmislice, nemiran je, ne zna gdje je, ne prepoznaje obitelj - da sad podnosim zahtjev na sva pitanja odgovorio bih drukčije/puno lošije), a ovima se očito ne žuri. Glupo mi je tako reći, ali izgleda kao da čekaju da umre. Zna li tko kome se (može li se, ima li smisla) žaliti na tu sporost? Zahtjev se iz Zavoda šalje u HZMO tako da u principu ni ne znam kod koga je zapelo (možda ovi prvi zahtjev nisu ni proslijedili pa zato ne odgovaraju na pitanje što je s predmetom?).
  6. Pozdrav, pitao sam u Hrvatskom zavodu za socijalni rad koji je nadležan i rekli su mi da preuzmem formular koji se skine s njihove stranice i u kojemu pri kraju piše da je potrebno priložiti medicinsku dokumentaciju, nalaze prethodnih vještačenja i potvrdu banke u slučaju isplate na tekući račun. Nikakvih drugih uvjeta nema jer navodno je prošle ili pretprošle godine ukinut taj cenzus po kojem je visina mirovine bila relevantna. Odgovor od korisnika Slydera nisam dobio, ali ja sam predao zahtjev za oca pa ako nekog nešto bude zanimalo dok sam tu, napisat ću. Usput, i sam sam počeo dobivati rane simptome Parkinsonove bolesti pa se bojim da ću u dogledno vrijeme morati ponavljati proceduru... 🥺 Hvala na odgovoru!
  7. Pozdrav, imam oca s Parkinsonovom bolešću i do prije nekoliko dana nisam imao pojma da može podnijeti zahtjev za osobnom invalidninom. Namjeravam zahtjev predati za koji tjedan pa bih molio nekog tko ima iskustva s tim da mi javi kako je prošlo (poslao sam privatnu poruku korisniku @Slyder, ali izgleda da nije pročitao). Naime, nisam siguran što točno odgovoriti u tom zahtjevu: otac je nekad polupokretan, a onda opet neke dane uopće ne ustaje iz kreveta skoro cijeli dan. Moram odabrati jedno (polupokretan / nepokretan / potpuno ovisan), a sve je pomalo istina. Vrlo rijetko je malo kao veseo pa onda malo poslije po dvadeset puta pita iste stvari (demencija) ili odjednom samo šuti. Ne mogu napisati da je potpuno nepokretan i ovisan (jer nije stalno takav), a opet nekad (sve češće) baš tako izgleda. Da ostane sam, mislim da bi prestao piti tablete (jednom već jest dok smo mi ostali bili bolesni i tad je imao halucinacije). Ukratko, dugoročno je ovisan o obitelji, a kratkoročno bude i "lucidnih" trenutaka. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija