Jump to content

Josip HR

Korisnik
  • Broj objava

    81
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Josip HR je na 24. lipnja 2023 zadnji put osvojio dan.

Posjetitelji rado čitaju što Josip HR objavi!

Nedavni posjetitelji profila

440 pregleda profila

Postignuća

  1. Ovo sam brzopleto napisao, kao da Vam je nedjelja radni dan ili da imate pravo na 28 dana godišnjeg. Ako imate u ovoj kalendarskoj godini pravo na 24 dana godišnjeg , tada su isti nadnevci umirovljenja, a brojevi dana godišnjeg; 2, 4, 6, 8, 10 i 12 dana, itd. Ili godišnji kako je Sivko naveo.
  2. Trajanje godišnjeg odmora Članak 77. (NN 46/23) Razmjerni dio godišnjeg odmora Članak 78. (2) Iznimno od članka 77. ovoga Zakona, radnik kojem prestaje radni odnos, za tu kalendarsku godinu ostvaruje pravo na razmjeran dio godišnjeg odmora. (3) Poslodavac koji je radniku iz stavka 2. ovoga članka, prije prestanka radnog odnosa omogućio korištenje godišnjeg odmora u trajanju dužem od onog koji bi mu pripadao, nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora. Utvrđivanje godišnjeg odmora Članak 79. (4) Pri izračunavanju trajanja godišnjeg odmora na način iz članka 78. stavaka 1. i 2. ovoga Zakona, najmanje polovica dana godišnjeg odmora zaokružuje se na cijeli dan godišnjeg odmora, a najmanje polovica mjeseca rada zaokružuje se na cijeli mjesec. (5) Kada radniku radni odnos prestaje točno u polovici mjeseca koji ima parni broj dana, pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora za taj mjesec ostvaruje kod poslodavca kod kojeg mu prestaje radni odnos. Niste naveli dan i mjesec umirovljenja, u prijevodu to bi izgledalo ovako za 28 dana godišnjeg: MIROVINA OD: PRAVO NA GODIŠNJI 16.01.2025. 2 dana 14.02.2025. 4 dana 15.03.2025. 7 dana 15.04.2025. 9 dana 16.05.2025. 11 dana 15.06.2025. 14 dana, itd.
  3. Moj prijatelj kaže da je ista, digao prije dva dana na bankomatu. Iznosi mu oko 158 eura.
  4. Ovo se približno poklapa za novu mirovinu 01.01.2024.
  5. OK, piše u Zakonu. Isprika, nisam na brzinu mogao pročitati sve zakone i naći ovaj dio. Što ne napišeš takav odgovor profesoru, kad upiše stari datum u svoju tablicu za izračun mirovine. Ja sam upisao sve točno kako je ivom naveo. Jedino se slažem da autor nije odgovorio na tvoj post (odgovor i upit), pa slijedom toga ne možeš točno ili približno odgovoriti.
  6. https://www.muh.hr/aktualnosti/135-obavijest-o-prevodenju-invalidske-mirovine-na-starosnu-mirovinu Postupkom prevođenja obuhvaćene su invalidske mirovine priznate na temelju potpunog gubitka radne sposobnosti zbog bolesti, odnosno na temelju opće nesposobnosti za rad zbog bolesti, a prevođenje je obavljeno s danom 1. siječnja 2015. https://www.mirovinsko.hr/hr/invalidska-mirovina/170 Korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti koja je prouzročena bolešću prevodi se to pravo na starosnu mirovinu kada navrši dob propisanu za starosnu mirovinu (navršenih 65 godina života za muškarce… Također ovo gore napisano se ne odnosi na mirovine ostvarene po posebnim propisima. https://www.zakon.hr/z/91/Zakon-o-mirovinskom-osiguranju Članak 58. (1) Korisniku prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti……… prevodi se to pravo u istoj svoti……..Zakona, po službenoj dužnosti, na starosnu mirovinu (2) Iznimno od stavka 1. ovog članka NE PREVODE se invalidske mirovine korisnika ostvarene prema posebnim propisima pod povoljnijim uvjetima Prijatelju, navedi mi Zakon za obične i mirovine po posebnim propisima gdje se zbog djelomične tj. profesionalne nesposobnosti za rad ostvarile mirovine, a u 65-oj godini prevode u starosne mirovine.
  7. Poštovani Melora, evo izračun po profesorovoj tablici za 20/80 i 30/70%. Za izračun mirovine osim PVB-a, trebaju biti točni i ostali parametri.
  8. https://mrosp.gov.hr/vijesti/na-sjednici-vlade-rh-prihvacen-nacrt-prijedloga-zakona-o-inkluzivnom-dodatku/13226 Na 265. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 23. studenog 2023., prihvaćen je Nacrt prijedloga zakona o inkluzivnom dodatku. ……Zakonom o inkluzivnom dodatku četiri postojeća prava koje korisnici ostvaruju temeljem utvrđenog invaliditeta objediniti u pravo na inkluzivni dodatak: 1. pravo na osobnu invalidninu, koje se ostvaruje sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, 2. pravo na doplatak za pomoć i njegu, koje se ostvaruje sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, 3. pravo na doplatak za dijete u uvećanom iznosu, koje se ostvaruje temeljem oštećenja zdravlja, težeg ili teškog invaliditeta sukladno Zakonu o doplatku za djecu i 4. pravo na novčanu pomoć za nezaposlene osobe s invaliditetom, koje se ostvaruje temeljem Zakona o tržištu rada. Dakle, to nema veze sa HRVI, Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Inkluzivni dodatak se objedinjuje i veže sa Zakonom o socijalnoj skrbi, doplatku za djecu i Zakonom o tržištu rada.
  9. https://gov.hr/hr/obiteljska-mirovina/884 3. članovi uže obitelji umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata: · - ako ste bračni ili izvanbračni drug umrlog hrvatskih branitelja (koji nema status smrtno stradalog ili statusa HRVI iz Domovinskog rata) pravo na obiteljsku mirovinu možete ostvariti s navršenih 50 godina života pod uvjetom da ste u trenutku smrti hrvatskog branitelja imali navršenih 40 godina.
  10. Poštovani Skywalker, ovo što si napisao bi bilo super za njega kada bi tako bilo. Meni je rekao da je Zahtjev za mirovinu predao tri i pol mjeseca prije prava na mirovinu, a ovi iz mirovinskog su mu rekli da će Rješenje doći u roku od dva mjeseca. Od tuda računam 45 dana.
  11. Poštovani marona, pretpostavimo da je rok žalbe 15 dana i da se nitko neće žaliti. Od kada počinje taj rok, vjerojatno od dana primitka, pa je onda ono nakon 15 dana po Vašem pravomoćno? I sada vrlo bitno, Rješenje može doći napr. 45 dana prije prava na mirovinu, a tada moj prijatelj gubi sva prava koje je mislio ostvariti do mirovine kao nezaposleni HB??
  12. Da ne pokrećem novu temu, jedno pitanje. Kada Rješenje o starosnoj, braniteljskoj mirovini postaje p r a v o m o ć n o. Kada se napiše, kada poštar donese preporučeno ili na dan umirovljenja? Hvala!
  13. Točno poštovani profesore, porez nije smanjen 5%, nego 4,74 posto.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija