Jump to content

Maxich

Korisnik
  • Broj objava

    92
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Maxich objavio

  1. Može li vlasnik 1/3 zemljišta i kuće svoj dio pokloniti općini/gradu?
  2. A može li nasljednik pokloniti općini/gradu svoj dio i koji je postupak?
  3. Poštovani, zanima me može li nasljednik koji plaća troškove izvlastiti drugo dvoje vlasnika koji nikad nisu vodili računa o troškovima i održavanju? Hvala
  4. U priči su bili baka, predstavnik koji zastupa kupca i javna bilježnica. IBAN na ugovoru je potpuno krivi, ne radi se o jednoj krivoj brojci. Hvala na odgovoru, sutra zajedno idemo javnom bilježniku pa ćemo sve riješiti, nadam se.
  5. Poštovani, molim savjet što učiniti. Baka koja slabo vidi potpisala je ugovor o prodaji zemljišta s kupcem. Na kupoprodajnom ugovoru je kasnije (pod povećalom) vidjela da broj tekućeg računa na koji treba sjesti uplata nije njezin. Navodno, javna bilježnica kod koje je ugovor potpisan, nije ugovor koji je sastavio prodavatelj, pročitala pred strankama. Javna bilježnica nije uzimala karticu bakinog tekućeg računa niti provjerila što je na ugovoru. Ugovor je potpisan i ovjeren od strane javne bilježnice. Kupac ima i tabularnu izjavu. Molim savjet što dalje. Hitno je. Hvala
  6. Poštovani, slično sam pitala radi komplikacija u trudnoći, ali sada me zanima što je s izračunom rodiljne naknade za prvih 6 mj. djetetova života. Naime, na Potvrdi o plaći su navedeni 6., 7., 8., 9., 10. i 11. mj. 2020. iako sam radila i cijeli 12. mj. 2020.g. pa sve do 18.siječnja 2021.g. nakon čega sam išla na čuvanje trudnoće. Dakle, 12.mj. koji mi je inače isplaćen u siječnju 2021 g. uopće NIJE naveden na Potvrdi o plaći. Plaća za lipanj 2020. koja se isplaćuje u srpnju 2020. je 300 kn manja od plaće u prosincu 2020. koja se isplaćuje u siječnju 2021.g. Ako se prosjek isplaćenih plaća izračunava zbrojem 6 plaća i dijeljenjem na 6 mj. ispada da je razlika oko 70kn što bi za naknadu u prvih 6 mj. rodiljnog dopusta ukupno iznosilo preko 400 kn razlike! Zvala sam računovodstvo, ali mi računovotkinja govori da mi iznos ispada manji ako predam novu listu na kojoj je vidljiva i isplata za 12.mj. jer sam u 12.mj. imala 2 bolovanja, ali i 2 prekovremena. Kako je to moguće? Što se zapravo gleda u izračunu? Ja sam računala s neto isplatom. Izračunavam li nešto progrešno ili računovotkinja ne zna svoj posao? Hvala!
  7. Pozdrav, koja je kazna za ostanak na križanju? Pitam zbog vrlo neobične situacije i mogućnosti snimanja kamere... Radi se o Savskoj i Izidor Kršnjavi (Zg), 2 su kamere na semaforu u I. Kršnjavi, pri skretanju u lijevo se prelazi Savska. Ne radi se o zalijetanju, prekoračenju brzine, ubacivanju, odizimanju prednosti i sl. već o čekanju u koloni kad se iznenada upalilo crveno svjetlo na skretanju u lijevu stranu Savske, a kolona koja ide naprijed još nije pomaknula. Valjda kriva procjena da će se pomaknuti. Sve se odigralo u nekoliko sekundi. Odmah nakon su krenuli auti s desne strane Savske kojima se upalilo zeleno svjetlo. Auto je ostao na križanju, iza na semaforu se pojavio auto i stao na semaforu pa više nije bilo mogućnosti vraćanja u rikverc pred semafor. Također su tamo tramvajska pruga i pješački prijelaz. Zbog pješaka također nije postojala mogućnost povratka u rikverc. A pojavio se i tramvaj. Nakon prolaska pješaka autom je bilo moguće malo otići u rikverc na zebru da se izbjegne tramvaj. Uglavnom, horor situacija. Hvala!
  8. Plaća za 11. mj. isplaćuje se u 12. mj. Na Potvrdi o plaći su u prvome stupcu navedeni isplaćeni iznosi, naziv tog stupca je Isplata izvršena za mj./god.(2). Prvi navedeni mjesec je 6/2020, a zadnji 11/2020. Na čuvanju trudnoće sam od sredine siječnja 2021. Zadnji mjesec koji sam radila bio je cijeli 12.mj. kao i dio tog siječnja u kojem je nastupio bolovanje. Zadnja isplaćena plaća prije bolovanja bila je ona za 12.mj.2020., a na listi je naveden 11. mj. Inače se plaća za 12.mj. isplaćuje i 1. mjesecu, naravno da 1.mj. neće biti na listi jer je u njemu stupilo bolovanje. Mene zanima zašto 12.mj. koji sam cijeli radila nije na listi jer bi mi prosjek bio veći, ne puno, ali opet veći. Jasno mi je da je iznos HZZO-a ograničen i da ću za veljaču dobiti taj maksimalni iznos iako mi je plaća veća. Mene zanima što je sa 1.mj.2021. u kojem sam dijelom radila, a dijelom bila na bolovanju. Ono što me još zanima je i kako HZZO pokriva te troškove? Smatrala sam da za mjesec u kojem sam dijelom radila, HZZO pokriva onaj dio koji se odnosi na bolovanje (do iznosa 4200kn). Kada se zbroji plaća dobivena za siječanj i ono što pokriva HZZO, ukupan iznos ispada manji, i to ne malo manji...
  9. Poštovani, imam jednu nejasnoću koja se tiče računovodstva i dobivene potvrde o plaći za zadnjih 6 mj. prema čijem se prosjeku izračunava iznos koji pokriva HZZO za komplikacije u trudnoći. Na potvrdi o plaći je zadnji navedeni mjesec 11/2020, a bolovanje je nastupilo u siječnju 2021. Ne bi li na potvrdi o plaći zadnji navedeni mjesec trebao biti 12/2020. s obzirom na to da u zakonu piše: "Naknada plaće iznosi 100% od osnovice za naknadu plaće, a osnovicu čini prosječni iznos plaće koja je osiguranici isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupilo bolovanje". Naime, prva navedena plaća na listi je za 6.mj. 2020. godine kada mi je plaća bila 6676 kn. Zadnja isplaćena plaća mi je bila u siječnju, dakle, to je plaća za 12.mj. 2020. godine i veća je za oko 300 kn od one u lipnju 2020. A na listi nije naveden ni 12.mj.2020. kad mi je zapravo isplaćena plaća za 11. mj. Zadnji navedeni mjesec na listi je 11/2020. Hvala!
  10. Pozdrav, član obitelji osvojio je na nagradnoj igri jednog trgovačkog lanca određeni iznos koji je raspoređen na nekoliko potrošačkih kartica. Mora li platiti porez? Postoji li određeni iznos na koji ga je obvezan platiti? Hvala!
  11. Ja idem iz desne u lijevu, on dolazi izdaleka, procjenjujem da ću se ubaciti, ubrzavam u svojoj traci, on ubrzava prije rotora, shvatim da se neću ubaciti, ostanem u svojoj traci. Mahnem rukama u svom autu, (neupućeno njemu!), on prođe, ubacim se iza njega, on živčano stane nasred trake ispred mene, zakočim, prebacim se u krajnju lijevu traku da obiđem luđaka i dalje je vezano uz živčanoču i ispad opisano u gornjem postu. Također me zanima i, da je došlo do sudara uslijed živčenjakovog kočenja nasred ceste ispred mojeg vozila, je li moguće dokazati da je prednje vozilo zakočilo ispred mene ili bi li kazna bila naplaćena meni zbog "nedržanja razmaka", kojeg je naravno bilo jer je zakočeno na vrijeme. Bi li na sudu u takvom slučaju vrijedila snimka kamere? Hvala
  12. Osoba nema veze s Italijom, niti itko blizak toj osobi. Nitko nije posuđivao niti automobil.
  13. Zanima me tko u sljedećoj situaciji ima prednost. Riječ je o uključivanju iz krajnje desne trake (kod Lidla kod CC1 zapad) u lijevu traku prije rotora kod CC1 zapad. Prilikom izlaska iz Lidla auto završi na kratkoj desnoj straci i mora se uključiti u promet - iz te desne trake mora se uključiti lijevo u sljedeću traku koja je prije samog rotora. Ako je osoba u krajnjoj desnoj traci ubrzala radi uključivanja u promet i ulaženja u lijevu traku, a s lijeve strane dolazi druga osoba i dodatno ubrzava i ne prilagođava brzinu prije uključivanja u rotor, tko je kriv ukoliko dođe do sudara? Upravo mi se dogodilo da je osoba iz lijeve trake živčano stala nasred trake ispred mene i zamalo uzrokovala sudar jer je popizdio što u vlastitom autu, zamislite, mašem rukama. I upitao je u čemu je problem, što mašem rukama?! Dakle, tko ima prednost, tko je kriv u slučaju sudara zbog neprilagođene brzine, čisto da to riješim sa sobom. (Naravno, moj auto je zakočio još u desnoj traci, do sudara nije došlo, ali je kasnije došlo do živčanog ispada osobe iz lijeve trake, zbog mahanja rukama u svom autu.)
  14. Evo danas opet, ulazim u zgradu, on otvara vrata. Dakle, ne stoji PRED zgradom nego u njoj. Moguće da je već upozoren kad se trenutno zadržava u samoj zgradi. Ne znam može li kvartovski policajac djelovati u tom slučaju, lik može reći da ide nekome u posjet, što naravno nije istina. Stoji i puši pred vratima. I da, Zg je u pitanju. Također, u pitanju su i djeca, zbog njih me to najviše i smeta. Hvala na savjetima.
  15. Poštovani, ulaz u zgradu je kroz prolaz. Preko puta ulaza u zgradu je trgovina pićima kod koje se redovito skupljaju pijanci, osobito jedan koji je tamo pustio korijenje. Pod prolaza je redovito bio zamazan i pun čikova i prolivenog tkoznačega. Neko vrijeme ih nije bilo tamo pa je prolaz bio vidljivo čišći. Danas je taj konkretni, redovni pijanac, poznat u kvartu, bio u ulazu u zgradu sa zapaljenom cigaretom. Samo stajanje iste osobe/osoba kod ulaza stvara nelagodu. Zgrada ima šifru koju njemu nije bilo teško niti naučiti. Ulaz u zgradu je i sniman, ali samo s vanjske strane. Kome se obratiti? Kako to riješiti? Hvala
  16. Dakle, nema straha da mi naplate kamate za vrijeme dok čekam rješenje žalbe?
  17. Poštovani, stan je kupljen 2016. godine. Napisana je žalba u kojoj molimo da me se, kao dotadašnjeg nevlasnika nekretnine, oslobodim svog dijela poreza. Rješenje na žalbu još nije stiglo. U Poreznoj su rekli da je zahtjev poslan na 2. stupanj te da neki ljudi dobiju rješenje za 2 i pol mj., a neki za 2 godine. Zanima me smije li država naplatiti kamate na neplaćeni dio poreza za vrijeme u kojem nismo dobili rješenje na žalbu? U poreznom rješenju koje smo dobili i na koje smo pisali žalbu piše sljedeće: Rok za plaćanje poreza propisan je čl.19. Zakona o porezu na promet nekretnina. Na nepravodobno uplaćeni iznos poreza plaća se zatezna kamata sukladno čl.116. Općeg poreznog zakona, čl. 29 Zakona o obveznim odnosimai čl. 3. Zakona o kamatama. Žalba odgađa izvršenje rješenja temeljem čl.167. stavak 1. Općeg poreznog zakona. Na temelju navedenog riješeno je kao u izreci rješenja. Također, ima li netko preporuku, je li bolje da čekam rješenje ili da uplatim i tražim povrat? Hvala!
  18. Bliska osoba dobila je iz Italije prometnu kaznu. U Italiji nije bila. Na papirima koji su napisani na talijanskom jeziku navedena je registracija motora marke Škoda. Navedeno vozilo nikad nije bilo u vlasništvu te osobe. Opomena je poslana od strane talijanske policije na njenu vlastitu adresu, dakle, imali su točno ime i prezime te adresu. Omotnica je preuzeta osobno. Na omotnici je poštanski žig i piše da se treba preuzeti osobno. Ima li netko savjet, što i kako dalje?
  19. Samo da javim, nema tu pomoći. Vlasniku auta je stigla opomena i prijetnja ovrhom još dok je žalba bila u tijeku. Nakon žalbe na sve navedeno, neslužbeno mi je mailom javljeno da Povjerenstvo nije uvažilo reklamaciju. Očito da niti članovi Društva za zaštitu potrošača koji su u tom Povjerenstvu ne rade svoj posao kako treba. Jesu li potkupljeni ili u nečijem rodoslovnom stablu ne znam. Svatko pametan odlazi iz ove države. Ili bar pošalje svoju djecu van.
  20. Dodat ću i ovo, nadam se da može pomoći, ili? "Cijena dnevne karte ne može biti veća od propisanog iznosa za plaćanje po satu. Radilo se dakle o suboti kada se parking u 1. zoni naplaćuje od 7-15h. Prema izračunu ispada da je 6 kn/h * 8h naplatnog parkinga = 48kn. Cijena Vaše dnevne karte odnosno neustavne kazne je 100 kn, duplo veća od iznosa koji bi korisnik platio da je svaki sat doplaćivao parking. " "Također, parking u 1. zoni moguće je koristiti samo 2 sata. Da je automobil bio parkiran duže, odnio bi ga pauk. Dakle, automobil nije bio parkiran duže od tog vremena u kojem se parking u 1. zoni od 7-15h naplaćuje. Sukladno tome, kao i činjenici da niti službenik ne može znati kad je osoba ušla u auto, kazna ne bi smjela biti veća od isteka prve karte koja je uplaćena sms-om i trajala je do 11:48 pa sve do 15h do kada se parking naplaćuje."
  21. Rješenje bi moglo biti da se produljivanje sms-om za svaku minutu plaća s određenom kamatom, npr. 50lp ili nešto. A ne da te oni stopiraju u pokušaju da produžiš parking i to naplate N puta više. Danas mi u Zagrebparkingu nisu to htjeli poništiti. Službenik je odgovorio potvrdno nakon upita zna li da je to neustavno. Dakle, žalba je obavezna. Isto tako, obveza plaćanja dnevne karte je 8 dana što ističe sutra, a na listiću piše da je rok za reklamacije do 27.9.2016. Nisu uskladili ni unutarnje zakone.
  22. Pozz, može savjet vezan uz žalbu? Čisto da nešto nije krivo napisano ili kakav savjet za pozivanje na određeni članak. Prema Zakonu o zaštiti potrošača naplatili ste mi uslugu koja od mene kao pojedinca nije tražena niti korištena i za koju nije sklopljen ugovor. S obzirom na navedeno, Zagrebparking i ja nismo u nikakvim pravnim odnosima. Dnevna karta koja traje 24h je karta koja mi nije bila potrebna i za koju ne želim platiti cijenu od 100 kn. Nakon isteka parkirališne karte nije mi bilo dozvoljeno nadoplatiti još jedan sat parkiranja, u sms- u je pisalo da je za vozilo već kupljena dnevna karta. Naplatiti nekome 100 kn parkiranje koje koja košta 6 kn/h zbog prekoračenja od nekoliko minuta je nemoralno i nedopustivo. Zagrebparking nema pravo nakon kratkog isteka parkirališne karte korisniku zabraniti nadoplatu dodatnih sat vremena jer je prije toga odlučio napisati mu dnevnu kartu u iznosu većem od 16 sati parkiranja na navedenom mjestu i to pozivajući se na pravilnike koje je sam sastavio, a pri kojima se krše ustavna prava. Prema Zakonu o obveznim odnosima, ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze. Svaka daljnja prisila korisnika da plati uslugu koju nije tražio, uslugu koju nije ni koristio u skladu s važećim cjenikom, smatra se lihvarenjem. Prema Vašem članku 20. „Za sklapanje ugovora o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu u trajanju kraćem od 24h izdaje se polusatna, jednosatna ili višesatna parkirališna karta (u daljnjem tekstu: satna karta).“ Jedino ono što je prema Vašem pravilniku, ažurni službenik smio napraviti, jest naplatiti svaki idući sat parkiranja sukladno tarifi za određenu zonu. Vi prejudicirate koliko će korisnik parkirališta, kojeg Zagrebparking nije ni vlasnik, boraviti na parkirališnom mjestu. Zagrebparking je privatna tvrtka koja nema pravo kršiti ustavna prava pojedinca i prisiljavati građane na izvršavanje naplata prema ugovoru kojeg nisu ni sklopili ni tražili. Taj isti službenik je mogao vidjeti kad je osoba ušla u svoj auto i naplatiti mu uslugu koju je koristio na licu mjesta ili iznosom na uplatnici. Dakle, Vaš čl. 24. „Ako korisnik javnog parkirališta nema valjanu parkirališnu kartu, smatrat će se da je s organizatorom parkiranja sklopio ugovor o korištenju jednoga parkirališnog mjesta na javnom parkiralištu u trajanju od 24 sata (dnevna karta)“ je neustavan jer nemate pravo na smatranja odnosno pretpostavke. Prema Vašem članku 21. „Naplata preko naloga za plaćanje dnevne karte podrazumijeva neposredno preuzimanje dnevne karte na javnom parkiralištu OD OSOBE KOJU OVLASTI ORGANIZATOR PARKIRANJA i plaćanje dnevne karte u roku od osam dana od dana preuzimanja.“ Na parkiralištu nije bilo OSOBE kojoj se obraća korisnik usluge koji bi želio kupiti dnevnu kartu. Dakle, ovlašteni djelatnik Vaše privatne tvrtke nije bio prisutan. Karta nije kupljena i nije preuzeta. Nadalje, nigdje nije istaknuta cijena kazne za neplaćanje parkinga. Potraživanje s Vaše strane odnosi se na dnevne parkirališne karte i predstavlja samo novi naziv za ugovornu kaznu, iako je u suštini ugovorna kazna koja je nezakonita (čl. 96. Zakona o zaštiti potrošača). Hvala
  23. Hvala A trebam li izvršiti i kakvu promjenu u katastru prije prijave poreza? Mogu li to prije dobivanja vl. lista? I ukoliko ne stignem, mogu li kod javnog bilježnika dati izjavu da ću promijeniti adresu na adresu kupljene nekretnine i to priložiti poreznoj prijavi?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija