Jump to content

Marja

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Marja objavio

  1. Ne, ne mislim na poslove izvanredne uprave. Upravitelj mi je rekao da u praksi imaju slučajeve gdje su se suvlasnici dogovorili i npr plaćaju servisiranje plinskih bojlera po stanovima (posebnim dijelovima) iz sredstava pričuve. I da se tako mogu dogovoriti međusobno za bilo što što nije nužno i zajedničko vlasništvo. Zato sam malo zbunjena jer zakon kaže jedno, Upravitelj kaže drugo, a ja sam na sredini jer moram suvlasnicima transparentno izložiti opcije i mogućnosti. Hvala puno na pomoći, pogledat ću pa se javim
  2. Da, pod vlasnikom mislim na (zemljišno-knjižnog) vlasnika stana i parking mjesta (posebnog dijela), a koji je ujedno kao i mi ostali, suvlasnik u određenom omjeru zajedničkih dijelova. Sve jasno - ukoliko se na posebnom dijelu nekretnine nalazi zajednička infrastruktura, popravci se mogu izvršiti sredstvima zajedničke pričuve. Za sve ostalo odgovoran je vlasnik. Također imam informaciju da se radovi na posebnim dijelovima mogu namirivati sredstvima zajedničke pričuve ako tako odluče suvlasnici. Treba li se tako nešto regulirati Međuvlasničkim ugovorom i koliko je % potpisa potrebno skupiti (ili se postotak potrebnih potpisa može proizvoljno odrediti u Međuvlasničkom ugovoru)? Što na to kaže zakon?
  3. Ne. Nije bilo klizišta. Zgrada je na ravnom terenu i u bližoj i daljoj okolici nema klizišta. U jednom trenutku se na samo jednom mjestu, na početku parkinga, otvorila rupa (odokativno 50 - 60 cm dubine) koju je vlasnik zatrpao. Koliko se vidjelo, u rupi nije bilo nikakvih cijevi, a sama pozicija rupe je prilično udaljena od temelja zgrade. Sada se postavlja pitanje tko je dužan snositi popravak ako se tako nešto ponovno dogodi. Predstavnik sam suvlasnika pa želim ostalim suvlasnicima transparentno objasniti što kaže zakon po tom pitanju. Hvala na trudu
  4. Hvala. U konkretnom slučaju nema nikakvih zajedničkih instalacija ukopanih u zemlju. Hipotetski, ukoliko se radi o nečemu na što vlasnik svojim postupanjem nije mogao utjecati (klizište, odron, upojni bunar ispod parknog mjesta), mogu li se i onda popravci vršiti sredstvima zajedničke pričuve?
  5. Npr. zatrpavanje rupe na (privatnom) parking mjestu
  6. Molila bih pojašnjenje... Mogu li se sredstva zajedničke pričuve koristiti za popravke na posebnim dijelovima nekretnine koji su kao takvi i navedeni u vlasničkom listu (npr. vrt, parking...)? Hvala na odgovoru.
  7. Molim upućene za pomoć. Jedan od suvlasnika u našoj stambenoj zgradi je u svom sumanutom preuređenju stana u konobu izveo plinski priključak na terasu gdje valjda misli imati roštilj i pečenjaru. Prijavili bismo ga protupožarnoj inspekciji. Ima li netko ideju kamo to spada? u MUP? Nastavno, prijavili bismo ga i Gradskoj plinari Zagreb, no na njihovim stranicama ne nalazim službu kojoj bismo se pismeno mogli obratiti, pa i tu molim informaciju ako netko zna. Taj priključak/izvod naravno nema atest niti bilo kakve dozvole. Hvala na informacijama i pomoći.
  8. Hvala na savjetu. Kod mjerodavnih sam dobila naputak da su svi radovi izvedeni ilegalno (i zatvaranje lođa i terasa) pa ću sve radnje bez iznimke prijaviti građevinskoj inspekciji. Pa nek bude kaj bude. A onda ćemo napokon znati što je hipotetski, a što se zapravo događa u praksi. Ja sam i dalje mišljenja da nitko nema pravo zadirati u zajedničke dijelove zgrade bez potrebitih suglasnosti, odobrenja i dozvola. A vanjski izgled zgrade to svakako je.
  9. Nažalost, nemamo upravitelja. Uporabna je dobivena početkom ove godine i od onda je zgrada postala gradilište. Nisu još ni svi stanovi useljeni. Koliko je građevinska inspekcija ažurna po pitanju prijave? Jer nekako mi se čini da prijateljski razgovor sa susjedima/izvođačima radova neće rezultirati prekidom radova i vraćanjem u prvobitno stanje. Hvala
  10. Molila bih poštovane za mišljenje odnosno savjet u svezi sljedeće situacije. U stambenoj zgradi (6 stanova) u kojoj sam kupila stan, nakon dobivanja uporabne dozvole, dvoje je susjeda (suvlasnika) zatvorilo vanjskom stolarijom do tada otvorene lođe. Treći suvlasnik pomiče cijeli vanjski zid svog stana za cca 2 metra na uštrb svoje terase radi povećanja svog stambenog prostora. Nitko od njih nije tražio suglasnost ostalih suvlasnika pravdajući se da "rade na svojem vlasništvu". Po mojem skromnom poznavanju zakona, budući su dotični promijenili vanjski izgled zgade, mislim da su prvo trebali tražiti suglasnost SVIH suvlasnika te onda pokrenuti postupak za promjenu građevinske dozvole i tek onda započeti s radovima. Ukoliko je moje razmišljanje točno, koji su sljedeći koraci nas "nebitnih" suvlasnika? Zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija