Jump to content

Frigg

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Frigg objavio

  1. Hvala na odgovoru! Koliko mi je poznato tj. prema svim podacima koje sam uspjela naći, dozvolu za naukovanje imaju samo obrtnici koji primaju naučnike koji se obrazuju za obrtnička zanimanja, što bi značilo da primaju ili srednjoškolce ili odrasle koji se vanredno srednjoškolski obrazuju ili prekvalificiraju. Samim time prilično sam sigurna da nitko drugi ne može s nekime sklapati ugovor o naukovanju.
  2. Pozdrav, molila bih odgovor na jedno pitanje, ukoliko netko uopće bude znao odgovoriti. Pretraživanjem na internetu nisam našla ništa što bi mi pomoglo rasvijetliti situaciju. Pitanje glasi: postoji li zakonska mogućnost da neka tvrtka osobu primi na obuku bez da ju zaposli? Naime, radi se o obuci u piercing/tattoo salonu. Kako za tu djelatnost ne postoji formalno obrazovanje, znanje se može steći samo naukovanjem u nekom salonu i potrebne su godine da bi se posao naučio. No, kako pravno urediti to naukovanje? Ne može se raditi ugovor o naukovanju jer se ne radi o srednjoškolcu kod obrtnika, nego o odrasloj osobi koja želi nešto naučiti u svrhu pokretanja svog vlastitog posla za par godina. Salon nema razloga zapošljavati me i pritom obučavati jer nemaju ništa od toga - zašto bi mi davali plaću kada će možda proći godine prije nego ću ja biti spreman za rad? Ugovor o volontiranju također nije moguć jer se ne radi o neprofitabilnoj organizaciji. Dakle, ono što ja želim je naći legalan način da budem u salonu, prvo gledam, a kasnije vježbam raditi. Ne tražim plaću niti bilo kakvu naknadu, samo tražim mogućnost da učim, a da npr. nekoj inspekciji koja može doći bude prihvatljivo da sam ja tamo. Je li to pravno uopće moguće? Hvala unaprijed svakome tko ima neku ideju.
  3. Molila bih informaciju i savjet što mogu učiniti u vezi vrlo neugodne situacije u koju me danas dovela osječka carinarnica i pošta. Naime, dok nisam bila kod kuće, na moju je adresu dostavljena preporučena pošiljka koja je glasila na mene i ja sam trebala potpisati primitak, no poštanski ju je službenik unatoč tome predao mojoj baki, starijoj gospođi koja nije imala pojma što je to stiglo i što ona može učiniti, te su joj naplatili oko 230 kn carine. Budući da sam upoznata sa zakonom o carinskom postupku, ovo me veoma iznenadilo jer ne postoji nikakva osnova za carinjenje pošiljke koju sam primila. Naime, u pošiljci koja je iz Kanade (i koju nisam otvarala kako bih se mogla žaliti) nalaze se jedna mala torbica i novčanik. Predmeti nisu kupljeni, već su to predmeti koje mi je pošiljatelj-umjetnik koji ih je izradio poslao u zamjenu za dugovanje koje je imao prema meni, a naznačena vrijednost im je 30 dolara. Dakle, ta je pošiljka doslovno "poklon" kako je i označeno na njoj. Zakon kaže: "Oslobođenja u poštanskom prometu Pošiljke koje fizička osoba iz inozemstva besplatno šalje fizičkoj osobi u RH Pošiljke koje fizička osoba iz inozemstva besplatno šalje fizičkoj osobi u Republici Hrvatskoj vrijednosti do 300,00 kuna oslobođena je plaćanja carine i PDV-a, pod uvjetom da pošiljke nisu komercijalne naravi (predmet kupoprodaje ili namijenjena daljnjoj prodaji). Dakle, navedeno oslobođenje se ne odnosi na pošiljke koje su predmet kupoprodaje (npr. naručivanje putem interneta). Roba čija vrijednost prelazi 300,00 kuna, podliježe obračunu carinskog duga." Dakle, predmet koji su mi ocarinili iza leđa i naplatili nevjerojatno velik iznos starici koja nije primatelj pošiljke u potpunosti je u skladu sa citiranim propisom. Pošiljku namjeravam poslati osječkoj carinarnici uz ispise moga bankovnog računa i PayPal računa koji dokazuju da nisam izvršila nikakvu uplatu u Kanadu, što dokazuje da je sadržaj pošiljke uistinu poklon. Zahvaljujem na bilo kakvoj pomoći.
  4. Lijep pozdrav! Uskoro namjeravam prezime (očevo) promijeniti u majčino djevojačko, jer s ocem nisam u kontaktu već 7 godina. Mislim da je to opravdan razlog koji mogu navesti u zahtjevu. E sad, zbunjuje me ova stavka u Zakonu o osobnom imenu, čl. 10: "Punoljetne osobe kojima je odobrena promjena osobnog imena, ne mogu podnijeti novi zahtjev za promjenu osobnog imena u roku od 5 godina od dana izvršenog upisa promijenjenog osobnog imena u matične knjige." Slijedom toga, ako sada promijenim prezime u majčino djevojačko, a za godinu-dvije se udam, mogu li normalno svom prezimenu dodati muževo? Puno hvala na pomoći.
  5. Dobar dan, za par mjeseci napunit ću 18 godina, a idući bih mjesec s prijateljima trebala ići u Sloveniju. Zanima me trtebam li punomoć roditelja ili i bez toga mogu prijeći granicu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija