Jump to content

radoslav1916

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je radoslav1916 objavio

  1. Poštovani, moj pok.otac je prodao nekoliko parcela s time da u ugovorima stoji dozvola prava prolaza do njihovih parcela. Jedan od kupaca traži od nas nasljednika upis u katastar prava prolaza, odnosno upisani put. Traži da to potpišemo bez ikakve naknade (jer je zemlja po kojoj prolaze naša i na našem imenu). Mislim da se takvo nešto plaća, a ne znam ni kako bi reagirali ostali kupci koji isto imaju dozvolu prolaza upisanu u svojim ugovorima. Osim toga, nasljeđuje li se pravo prolaza poslije smrti kupca, ili ako se zemlja proda nekoliko puta, a u zemljišniku nije nastala promjena? Velika hvala i poštovanje.
  2. Kad se već pita - da li to znači 4.999,99 ili okruglo 5.000 ?
  3. Molim pomoć jer sam zbunjena. Naime, predmet se nalazi na Županijskom sudu. Tužitelj je u međuvremenu umro, nasljedstvo nije podijeljeno. Sudac je podnescima obaviješten o svemu. Pitanje je,mi smo tražili da se imovina o kojoj je riječ plombira ili bar predadu sudu ključevi,ali nikako da dođemo do imena suca kod koga je predmet. U pisarnici kažu kako se taj podatak ne može dobiti. Je li tomu tako? Zašto se ne bi moglo znati ime suca ako ga želim prijaviti bar njegovu predsjedniku, jer vrijeme odmiče? Zahvaljujem!
  4. Ja, taj i taj ostavljam sve tome i tome - potpis. Ovako izgleda jedna oporuka za koju JB kaže da je po zakonu.Bez datuma, svjedoka,što se sve ostavlja!!! Osim toga, raniji potpisi preminule niti malo ne odgovaraju, ne sliče jedno drugome. Isplati li se protiviti takvoj oporuci ?
  5. Može se i tako reći, ali šta je s onima koji po ugovorima imaju pravo služnosti a neće kupiti. Ovaj što kupi može zabraniti prolaz a onda smo mi krivi!!! Molim da mi odgovorite i na ono pitanje, da li prvi ugovor važi isto i za onoga koji je kupio od prvoga kupca(tu ih se promijenilo dosta i to sve vanknjižno).
  6. Moji pokojni roditelji su još sedamdesetih godina prošlog stoljeća prodali jednu parcelu različitim vlasnicima. U svakom ugovoru postoji klauzula o 3 metra puta koje im se daje na služnost. Put je i danas u našem vlasništvu ( osim nekih koji su preko prijatelja uspjeli djelove prenijeti u svoje vlasništvo-kako, ne znam). Pitanje : većina današnjih vlasnika je kupila svoj dio parcele od prijašnjih ugovornih vlasnika (koji se i nisu bili uknjižili kao vlasnici) i to ne jednog. Da li ovi novi vlasnici imaju isto pravo korištenja puta bez naknade, kako je to stajalo u prvim ugovorima, jer se promijenilo i nekoliko vlasnika (vanknjižno)? Osim toga, kako je zemljište blizu mora svi iznajmljuju svoje vikendice. Po novom zakonu parcela mora imati cca 400m2, a oni uglavnom imaju manje. Kako bi se i dalje mogli baviti iznajmljivanjem potrebna im je veća površina, pa su se sjetili puta, koji je, ponovno ističem u našem vlasnišvu.Već su pokušali sa nagovorom o potpisivanju nekakvog ugovora između nas, na što nismo pristali. Zanima me, kako mi nemamo nikakve koristi od toga puta, što bi im mogli predložiti kao rješenje a da nas ne prevare ? Još je jedan problem na toj parceli. Naime, parcelacijom pri kupnji ostao je jedan mali dio u našem vlasništvu. Mi ga ne možemo koristiti što zbog udaljenosti, što zbog veličine. Zato ga koristi jedan od susjeda za parkiranje automobila svojih gostiju. Kada smo se pobunili, prijetio je, izmišljao kako su moji to njemu na riječ poklonili, kako mi to ne smijemo prodati nikome osim njemu. Što učiniti s ovim čovjekom, odnosno ovim komadićem zemlje ?
  7. Molim vas za pomoć ako je to ikako moguće! Tuženi smo za jedan nasljedni dio pok. djeda. Kako to i ide to traje od 2004. Predmet je sada na Županijskome sudu. Tužitelj je ove godine preminuo. Sucu, (ne znam o kome se radi jer mi nisu htjeli dati tu obavijest), poslali smo dopis i obavijestili ga o smrti tužitelja. Zašto on ne odgovara? Može li donijeti presudu iako je tužitelj mrtav i na kraju krajeva zašto ne mogu znati tko je tu sudac? Spada li to u pravo na informacije? Hvala.
  8. Neudata tetka, sestra moje pok.mame, umrla je u domu za stare i nemoćne. Kakva su prava moja i moje sestre ? Imamo li mi pravo nasljeđivanja i koliko, s obzirom da sumnjamo kako je ona za života prodala stan, a vjerovatno i na neki način ostavila svoju imovinu sinu druge sestre? Nekakav dokument on ima, ali mi ne znamo još kakav. Ako bi imale nekakva prava, koliki je porez u tom slučaju, dali se isplati boriti na sudu? Zahvaljujem.
  9. Sestre su se podijelile fizički, osim kuće koja generacijama nije bila dijeljena, pa tako ni ova nije bila u spisku za nasljeđivanje, ali za to već ide parnica, jer ona tvrdi da je kuća njezina. Neću sada o tome. Dobro govori gospodin, čekat ću tužbu i javiti se, a vama se od srca zahvaljujem.
  10. Pa zar baš nitko ništa o tome nije čuo, ili je tema toliko banalna? Za mene je od velike važnosti!!! Molim vas da mi pomognete, jer će se napisano i dogoditi, a ja nemam novaca za odvjetnike. Hvala!
  11. Poštovani, moja tetka me toliko voli da će me tužiti, kako ona kaže jer može (odnosno jer ima 40.000€), i to tako što će tražiti da se rješenje, podjela i uknjižba vlasništva iza smrti mog djeda 1985.poništi, pa da se dijelimo ponovno. Inače, djed je umro, kćeri su prihvatile oporuku, podijelile zemlje, uknjižile zemlje. Kao jedini nasljednik jedne od sestara koja je sudjelovala u diobi, a također u međuvremenu umrla, molim pomoć!!! Može li se nešto takvo provesti bez ikakvog zakonskog razloga, osim što ona i njen muž mogu izmisliti(npr. zbraja metre i kaže da je ona dobila manje metara, iako su one dijelile po zemlji a ne po metru, velike zemlje nisu dijelile već su ih ostavile po 1/2).
  12. Sporazum je bio sastavljen kao UGOVOR O DIOBI i ovjeren na sudu. Za svaku stranku je bio upisan br.čest.koji bi joj trebao pripasti, pa tako i ova sporna koja nije pripadala po zakonu pok. Kako je bila i sad je u vlasništvu prabake, a ona je imala još potomaka koji su sad pozvani da se izjasne, što bi se moglo dogoditi sa samim ugovorom o diobi?
  13. Ima li itko da mi pomogne. Rasprava se približava, a ja ne znam što da učinim. Ako se nije dobro raumjelo: dvije sestre sastavljaju sporazum o razdiobi nasljeđene imovine. Jedna čest. zemlje u tom trenutku je na pretku. Što će se dogoditi sada na sudu kada je predan zahtjev za naknadno pronađenom imovinom ( više nisu samo 2 nasljednika nego njih više)? Mogu li oni tražiti svoj nasljedni dio? Ako ga oni ne bi tražili, već priznali da zemlja nije njihova, ili se ne pojavili na sudu, da li onda vrijedi ona stara podijela ili se ona može pobijati?
  14. Poslije smrti moga djeda i rješenja o nasljedstvu, dvije kćerke se dogovaraju kome će pripasti koja zemlja. Pri zahtjevu o uknjižbi, odbiveno je uknjižiti jednu parcelu jer pok.nije bio njen vlasnik, već prabaka. Sada smo dali na sud srediti nasljedstvo te naknadno pronađene imovene. Zanima me, znači li da će ona koja je u sporazumu njih dvije spomenuta kao buduća vlasnica,sada bez problema dobiti ovaj komad zemlje, iako se sadašnji nasljednici tome protive ?
  15. Već je rečeno da je presuda u njegovu korist. Dakle, ja sam ostala bez zemlje. To što je on doveo svjedoke koji su govorili ono što su naučili (kao moja teta), bilo je da naude. Svjedoke nismo vidjeli jer sam pozvana ja i odvjetnik samo na zadnju raspravu, iako je sudac bio kategoričan da smo pozivani i prije, što nije istina jer nije pozvan ni moj odvjetnik.Rekla sam da smo sucu predali vlasnički list, a da dotični stvarno nije vlasnik ničega, ništa nije pomoglo. Možda da kažem još i ovo : sin mu radi u ministarstvu i na početku suđenja dotični njegov otac nam je otvoreno prijetio fizički i "znaš li ti tko je moj sin". Mene brine sad to, što da radim dalje? Odvjetnik je predao žalbu, ali sumnjam da će to pomoći s obzirom na situaciju. Njegovo čuđenje je bilo kao i moje na samu presudu, ali ja ne očekujem da će se moj odvjetnik radi mene svađati sa sucem koji je rješenje donio.
  16. Poštovani, izgleda da su bile tri rasprave ali sam ja pozvana samo na zadnju, kao i moj odvjetnik koji je lično uručio sucu vlasnički list.Zemlja je naslijeđena poslije smrti roditelja. Tužiteljevi svjedoci su govorili o tome kao: oni su ga vidjeli da obrađuje maslinu, kako sam ja tu maslinu(na svojoj zemlji posjekla). Sve je to istina, jer je on uz pristanak mojih roditelja obrađivao maslinu (a zašto-pisala sam prije). Što je najgore, u jednom kaže da su se naši prednici usmeno zamijenili i to tako da ispada kako su moji njemu dali maslinu i zemlju, a oni njima jedan trokutić svoje zemlje za poravnati zid između nas, ali ne kaže da on obrađuje dio naše zemlje koja je ostala u njihovoj tijekom poravnanja (u čemu su sudjelovali i drugi susjedi).Drugi put se poziva na dosjelost i po svemu sud prihvaća obje verzije, jer se poziva na svjedoke. Osim toga, on sam nema vlasnički list za tu svoju zemlju od koje su kako kaže moji dobili taj trokutić. Vlasnik je još njegov pok. otac koji je umro prije 30 i više godina. Pitam se zašto se njegovi sljednici nisu još uknjižili na svoje nekretnine, a mislim da i tu postoji problem.
  17. Na mojoj zemlji se nalazi maslina koju je po običaju (maslina na tuđoj zemlji-većina u selu ima, pa i ja)obrađivao dalji rođak, a kod nas je to normalno. Vlasnički list glasi na moje ime. Uz pomoć lažnih svjedoka (kako je on tu zemlju dobio usmenom zamjenom sa mojim pok.roditeljima i zato ju obrađivao),i čudnog suca koji je dobio vlasnički list ali ga u samom rješenju nije niti spomenio, zemlja je njegova i ja mu je moram dati. O čemu se tu radi? Jesu li zakoni ove zemlje za svakoga isti? Što mi je činiti? Mogu li tražiti ponavljanje postupka ili...što? Molim vas pomoć!!!
  18. Niti jedna kuća nije legalizirana. Na zemljišniku je jedan dio puta na meni, ali su neki od njih uspjeli dio prebaciti na svoje ime.
  19. Moji pokojni roditelji su još sedamdestih godina prodali jednu našu parcelu tako da su je isparcelizirali, pa sad postoji više vlasnika. U svakom kupoprodajnom ugovoru je pisalo da im se daje na korištemje (ne prodaje) 3m za put do njihove nekretnine. Na stranu to što je velik dio njih preprodavao svoje dijelove, pa je sada teško i doći do novih imena vlasnika, mene muči problem puta. Naime, svi oni svoje kuće iznajmljuju pa tako po zakonu moraju imati određeni broj m zemlje na kojoj je kuća. Kako su u ono vrijeme kupovali puno manje (tek da stane kuća), sada su put koji je po zakonu trebao biti moje vlasništvo, jer nije prodan kako piše u ugovorima, oni prebacili u zemljišniku na svoje ime kako bi parcele izgledale veće. Zanima me, može li se to učiniti ikakvom zakonskom operacijom i to bez da se obavijesti mene kao nasljednika, i što mi je činiti u konkretnom slučaju?
  20. Stariji čovjek s kojim sam u lošim odnosima, a tiče se imovinsko pravnih odnosa, pokazao mi je zorno što ću dobiti od ostavštine moga djeda tako da se skinuo ispred mene, a kako sam ja u tom trenutku snimala kamenicu koja bi trebala biti zajednička (a koju je on po meni ukrao), slikala sam ga tako gologa, kako me usput i riječima vrijeđa. Pokušala sam preko Drž.odvjetništva podnijeti krivičnu prijavu koju su oni odbacili- za vrijeđanje i bludne radnje(poslala sam i sliku),uz obrazloženje da svojim ponašanjem nije ostvario obilježja prijavljenog kaznenog djela nego prekršaja prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.Za uvrede me šalju na privatnu tužbu. Isto su nam odrezali i za prijavu za krivokletsvo koje su on i njegova žena učinili kao svjedoci na sudu, svjesno lažući (o tome su se i hvalili drugim ljudima), kako bi mi napravili što veću materijalnu štetu. Ako bi se našao netko da mi pomogne odlučiti što dalje da činim, jer ako se pokazivanje genitalija na otvorenom i ispred drugih ljudi ne smatra kaznenim nego prekršajnim djelom onda ne znam što sam do sada u životu naučila? Zašto onda prijavljuju one što ti otvore kaput i pokažu svoju golotinju? Zar to nije ista stvar?
  21. Štovani, znala sam i rekla da je malo komplicirano. Kažete, zašto nismo dali tabularnu na uknjižbu. Upravo sam o tome i govorila. Jesmo, dali smo i dobili UDOVOLJAVA SE rješenje, izvadili vlasnički list gdje je čest. iz prvog Z.U. bivšeg prešla u novi-NAŠ.Sada nas samo brine kako dalje. Rješenje koje je u žalbenom postupku na Žup.sudu ne odnosi se na nas, koji smo u međuvremenu postali pravi vlasnici, već na bivšu vlasnicu.Trebamo li mi nekako obavijestiti nekoga i kako, te što će sada biti sa onim prvim rješenjem suda. Puno se zahvaljujem.
  22. Štovani gosp.Ude, znala sam da je komplicirano, ali trošak suda je najmanja briga. Ukratko, na rješenje kojem je zemlja na opć.sudu dodijeljena tužiocu sada je u žalbenom postupku na žup.sudu. Rješenjem iz zemljišnika a na temelju valjane zamjene 1978. i tabularne isprave, zemlja je postala naša, kako i treba da bude (ali se to dogodilo poslije gore spomenutog rješenja). Mene zanima što će sada biti sa onim prvim rješenjem (gdje je tužena bivša vlasnica), da li mi moramo na bilo koji način obavijestiti sud i koji sud- da smo mi vlasnici zemlje. Zahvalna
  23. Malo je komplicirano, ali pokušat ču: Moj pok.otac i njegov pok.brat zamjenjuju zemlje negdje 1978.Na bratovoj zemlji se nalazila maslina, pa moj otac tu maslinu daje susjedu u zamjenu za njegovu maslinu koja je pokraj naše kuće.Naime, kod nas još i danas vrijedi taj običaj-tuđa maslina-moja zemlja.Ovo je takav slučaj. Dakle, susjed je obrađivao svoju maslinu na našoj zemlji i mi ga, kao što je običaj, nismo u tome spriječavali. Međutim, doznajemo kako je pri zamjeni zemalja došlo do greške, pa su obje ostale na bratu pok.tate. Obratili smo se nasljednici, dobili njenu tabularnu izjavu u kojoj priznaje naše vlasničko pravo. Predali smo u zemljišnik na uknjižbu i čekali. U međuvremenu,susjed tuži rođakinju kao vlasnicu i traži zemlju temeljem dosjelosti(jer je obrađivao svoju maslinu?), sudac opć. suda presuđuje u njegovu korist, ali ne temeljem dosjelosti već izjave naše tetke (s kojom smo u zavadi), a koja kaže da je moja pok.majka, tj. njezina sestra, dala dotičnu zemlju tužitelju!!!(što je krivokletsvo). Na rješenje se rodica žalila žup.sudu i sad se čeka...Sjećate se da nam je ista izdala tabularnu ispravu. Nedavno dobivamo rješenje iz zemljišnika. Dakle, imamo rješenje, imamo konačno vlasnički list bez tereta.Zemlja je naša. Da li smo mi obvezni nekoga obavijestiti, mislim na prijašnje rješenje suda i ako-tko plaća troškove parnice? Molim nekoga da se bar potrudi pomoći, pa neka njemu Bog pomogne.
  24. Poštovani, imam velili problem. Naime, Agencija EKO-Kaštelanski zaljev vrši radove na našem otoku. Za vrijeme radova potrebna im je zamjenska cesta. Bez moga znanja (nisu zvali, obavijestili da se dogovorimo..), preko moje zemlje koja je velika cca 14140m, oni su napravili asfaltnu cestu. Zemlju su tako podijelili na dva dijela. Kad smo se pobunili i zabranili im korištenje zemlje bez naknade odnosno najma, pozvani smo na dogovor. Dogovorili smo isplatu najamnine i to u iznosu koliko su plaćali ostalim vlasnicima do danas, s tim da se iznos za prošlo vrijeme isplati ODMAH sa kamatama, a za ubuduće bi bio sastavljan novi sporazum.Cijena je ionako jadna, a oni ni do danas nisu isplatili ništa. Tek za sutra su najavili vještačenje, jer smo tražili i isplatu za veliki dio suhozida kojega su uništili i upotrijebili za izgradu dotične ceste.Sada čak niječu onaj dio dogovora o isplati najamnine za korištenje unatrag. Kažu može proći i dva mjeseca. Kažu i da su ugovori na stolu, potpišite ih. Ja na to ne mogu pristati, jer mi se čini da se s nama igraju,uzimaju tuđe bez pitanja. Koliko su samo godina vlasnici novaca svih nas, daju ih kome hoće, mijenjaju direktore, nadzorne odbore, primaju velike plaće, čak su nam i cijenu vode uveliko povećali na račun ovog zahvata. Izgleda da je to velika praonica novca,čuje se i da daju najamnine na zemljišta koja uopće nisu bili u funkciji. Molim savjet kako se s njima dalje ponašati. Zahvaljujem.
  25. Poštovani, molim da mi netko pomogne. Naime, 6.5.09. predala sam tabularnu izjavu u zemljišnoknjižni odjel suda na knjiženje. Provjerom vidim da je data u rad nekoj službenici 11.08.09. Međutim, poznanik koji se raspitivao o predmetu obavještava me da dostavim dokument nakon ostavinske rasprave i izvornik o pravomoćnosti. Ja ne znma koji su to dokumenti, ali onaj koji mi je izdao tabularnu ima rješenje suda o nasljeđivanju dotične zemlje. Dakle, na zemljišnik je išla tabularna (ovjerena)i rješ.o nasljedstvu vlasnika zemlje. Ide li možda još nešto? Što je to"izvornik o pravomoćnosti"? Zahvaljujem na bilo čemu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija