Jump to content

dara068

Korisnik
 • Broj objava

  55
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Objave koje je dara068 objavio

 1. Molim za pomoć! Planiram dati izvanredni otkaz zbog neisplate plaće, imam dilemu oko one stavke da se takav otkaz treba dati 15 dana od dana saznanja za činjenicu zbog koje dajem otkaz. Plaća je trebala biti isplaćena 15. u mjesecu, još uvijek nisam dobila plaću za 7. mjesec. Jel trebam čekati da prođe 15.10. ili mogu dati otkaz bilo kada?

 2. prije 1 sat, Borbena7 je napisao:

  S kakvim otkazom prijeti tj. na što se poziva?

  Ni na što konkretno, tako da ne znam jel prijeti u prazno ili će stvarno nešto poduzeti. Riječ je o dosta impulzivnoj i nepredvidivoj osobi. Meni je to bitno jedino iz razloga da ne dobijem otkaz skrivljen ponašanjem radnika i izgubim pravo na naknadu za nezaposlene. Ne smatram da postoje razlozi za to, ali ne znam što od ovog poslodavca mogu očekivati. 

 3. Prije 42 minuta, hetta je napisao:

  Putne troškove vam niti ne mora isplaćivati. Plaću mora. Ne možete ne dolaziti na posao jer ne primate plaću, a i dalje biti u radnom odnosu, poslodavac Vam može opravdano dati otkaz. Ali možete dati izvanredni otkaz jer niste primali plaću. U slučaju kad Vama poslodavac da izvanredni otkaz nemate pravo na dobivanje naknade sa Zavoda. Ako ga Vi date imate pravo - ako zadovoljavate ostale uvjete. Mislim da morate biti kod ovog poslodavca barem tri mjeseca jer ste kod prethodnog sami dali otkaz (provjerite na stranicama HZZ-a). Ubuduće se raspitajte kamo idete raditi, nije istina da se ne može.

  Hvala na odgovoru hetta. Nisam razumjela na što se odnosi ovo "nije istina da se ne može"?

 4. prije 11 sati , Borbena7 je napisao:

  Kao radnik možete izvanredno otkazati svoj ugovor o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa. Kao obrazloženje navedite da ga otkazujete zbog neisplate plaće i putnih troškova, a što predstavlja tešku povredu obveze iz radnog odnosa od strane poslodavca. Pri tome ne morate odraditi otkazni rok, odnosno idući radni dan možete prestati dolaziti na posao, jer je ugovor o radu prestao izvanrednim otkazom.

  Znam da imam pravo na izvanredni otkaz bez otkaznog roka, ali je problem što sam kod tog poslodavca prešla nedavno, a na prethodnom poslu sam dala otkaz, pa, bar mi je tako rečeno, moram odraditi 3 mjeseca  kod novog poslodavca kako bih imala pravo na naknadu za nezaposlene. Zbog toga me zanima dok ne istekne tih tri mjeseca jesam li, pravno gledano, u obavezi ići na posao u drugi grad iako ne dobivam ni plaću ni putne troškove?

 5. prije 17 sati , G-man je napisao:

  To je još jedan prekršaj poslodavca, a liste bi vam uvelike olakšale postupak naplate, jer se smatraju ovršnim ispravama.

  Ako vam nije problem strpite se još tjedan dana, pa ako poslodavac opet ne isplati plaću, onda razmislite o tome želite li i dalje raditi kod njega ili je vrijeme za promjenu.

  Zbog naknade za nezaposlene bih pričekala 24.08., zbog toga mi je i važno u kom slučaju, osim što radni odnos mora trajati 3 mjeseca, imam pravo dati izvanredni otkaz i istovremeno ostvariti pravo na naknadu? 

 6. prije 2 sati , G-man je napisao:

  Ja znam za praksu od 3 mjeseca. A ovo sa jednim bi moglo ići ukoliko se dešava situacija da poslodavac vrlo neredovito podmiruje svoje obveze, tipa plati 2 mjeseca, pa 2 ništa, pa opet plati i tako ukrug.

  Ono što vidim, međutim, kao trenutni problem kod vas, barem zasad, jest činjenica da je dosad dospjela isključivo poslodavčeva obveza isplate plaće za svibanj (onih par dana). Za lipanj još nije, jer pravilo je do 15. u mjesecu, ako nije drugačije određeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili KU-om.

  Da li vam je poslodavac izdao obračunske liste?

  Nije, nikakve obračunske liste, a znam da kolega koji je dao otkaz još nije dobio nikakve papire, ni odjavu, ni platne liste. 

 7. Prije 33 minuta, G-man je napisao:

  Prema našoj praksi, neisplata 3 uzastopne plaće, opravdani je razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu.

  Glede prava na NN HZZ-a, treba imati na umu da, ukoliko posljednji radni odnos radnika traje kraće od 3 mjeseca, tada se gleda na koji je način prestao i onaj predzadnji radni odnos, a tu postoji problem, jer ako sam vas dobro shvatio, predzadnji radni odnos prestao vam je sporazumom sa poslodavcem, što vas isključuje za odobrenje NN.

  Hvala na odgovoru, već sam izgubila nadu da će se netko javiti.

  Ako sam dobro shvatila, u svakom slučaju, čak i onom da sam kod istog poslodavca duže od godinu dana, morala bih čekati da mi ne budu isplaćene tri uzastopne plaće kako bih mogla opravdano dati izvanredni otkaz? Od nekih kolega imam informacije da je po zakonu dovoljna neisplata jedne plaće za izvanredni otkaz.

  Uzgred, poslodavac ne plaća ni zdravstveno ni ostala obavezna davanja. Znam jedino da sam prijavljena kao radnik. 

   

 8. Poštovani,

  nadam se da će mi netko znati odgovoriti. Dakle, 23.05.2019 sporazumnim otkazom koji sam ja tražila završava radni odnos u jednoj firmi u kojoj sam bez prekida radila godinu dana, a u drugoj počinje 24.05. Novi poslodavac mi do danas 04.07. nije isplatio ništa, pa razmišljam o izvanrednom otkazu zbog neisplate plaće, jer sve su šanse da plaće neće ni biti. Zanima me imam li pravo na naknadu za nezaposlene? Naknadu za nezaposlene koristila sam prije 3 godine, od tada sam s prekidima od nekoliko dana uvijek bila zaposlena.

  pozdrav

   

 9. Bok! Molim za što brži odgovor! Dogovorila sam usmeno s poslodavcem sporazumni raskid ugovora o radu na neodređeno, pa me zanima da li moram odraditi otkazni rok ili možemo staviti da odnos prestaje s datumom koji želimo, npr. za 3 dana? Obzirom da postoji određena bojazan s moje strane da će se poslodavac predomisliti, što ako se on odluči da mi da otkaz pri čemu bih bila primorana odraditi otkazni rok? To bi mi bio problem, jer trebam preć na drugi posao, pa me zanima kakve mogućnosti su mi na raspolaganju a da ne moram odraditi otkazni rok? U kojim slučajevima i na koji način se može dati izvanredni otkaz, da li ga je dovoljno poslati mailom poslodavcu?

  Drugo pitanje je vezano za prekid radnog staža. Ako sve bude kako smo dogovorili imat ću 3 dana prekida radnog staža t.j. neću bit prijavljena kod niti jednog poslodavca. Da li je u ovom slučaju potrebno prijaviti se na HZZO i burzu? 

  Hvala unaprijed

 10. Poštovani,

  skoro 2 mjeseca radim u jednoj firmi u kojoj je prva plaća kasnila 2 dana, a poslodavac sada vrlo često prijeti kako će plaća kasniti narednog mjeseca - razlozi koje navodi je da ćemo mi radnici sami biti krivi za to. Obzirom da sam prijavljena na neodređeno vrijeme zanima me da li bih dobila naknadu za nezaposlene (zadnjih 2 godina sam zaposlena, imam 1 dan prekida radnog staža) ako bih ja dala otkaz?

 11. Bok!

  Prije neki dan pala sam sa skutera, proklizio je prilikom kočenja na semaforu. Zvala sam hitnu, imam ozljede, policija je napisala da će podnijeti prekršajnu prijavu zbog izazivanja prometne nesreće, alkotest je bio 0,0. Nisam nikog drugog ozlijedila niti je bilo materijalne štete.  Koliku kaznu bih mogla dobiti i hoću li imat pravo žalbe? Novi sam vozač, nemam nikakvih prekršaja općenito od prije.

 12. Poštovani,
  na putu za posao pala sam sa skutera. Nitko osim mene nije ozlijeđen, ali ću dobiti od policije prekršajnu prijavu za izazivanje prometne nesreće. Poslodavac će predati zahtjev za ozljedu na radu, skoro sve papire iz hitne i policije sam predala. Na posao sam išla putanjom koja nije najkraći put , a pala sam nešto manje od sat vremena prije početka rada. Može li mi netko reći imam li šanse za dobivanje 100% bolovanja po osnovi ozljede na radu? I drugo pitanje, obzirom da do isplate sljedeće plaće, vjerojatno neće biti donijeta odluka o ozljedi na radu, hoću svejedno dobiti 100% plaće? 
  Hvala unaprijed na odgovorima!

×
×
 • Napravi novi...