Jump to content

firstofseven

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. a nekretnine? sudsko razvrgavanje suvlasnistva, procjena vrijednosti od vjestaka pa isplata?
  2. Pozdrav poštovanim forumašima. Radi se dakle o izvanbračnoj zajednici, gdje nakon smrti supruga ostaje 1. Nevjenčana supruga 2. 2 kćeri (od pokojnog muža) 3. 1 sin (od živuće nevjenčane supruge). Koliko mi je poznato, nasljednici prvog reda su nevjenčana supruga i dvije kćeri. Pastorak ne ulazi u nasljednike. E sad, oni po zakonu djele ostavinu u jednakim djelovima, dakle 1/3 svakome. No zanima me što se događa u slučaju kad nevjenčana supruga na početku ostavinske rasprave postavi zahtjev o izuzimanju (izvan)bračne stečevine iz ostavinske mase, odnosno njenog djela stečevine. Nadalje, pokojnik i njegova nevjenčana supruga su suvlasnici stana i kuće za odmor u jednakim djelovima (1/2 svaki). Kako će se odrediti bračna stečevina u tim slučajevima (hoće li bilježnik/sud) smatrati da je ona već određena/podjeljena s obzirom na suvlaništvo, ili će se u postupku uzeti samo imovina pokojnika (dakle 1/2 stana i 1/2 kuće za odmor) i na tom djelu imovine dodatno određivati bračna stečevina (odnosno dio koji ne ulazi u ostavinu). Ovo bi bilo povoljnije za suprugu, ali nepovoljnije za kćeri. S jedne strane imovina je već podjeljena suvlasništvom, a s druge strane pokojnik je mogao biti suvlasnik i sa Perom Perićem ili bilo kojom osobom, a ne svojom izvanbračnom suprugom. Koliko je nuzni dio u gornjim slučajevima za kćeri pokojnog? I da vidim jel sam dobro shvatio - npr. imovina koja glasi na pokojnog u cijelosti npr. osobni automobil, koji je kupljen za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, nakon postavljenog zahtjeva za izuzimanje bračne stečevine neće biti podjeljen Supruga 1/3 Prva kćer 1/3 Druga kćer 1/3 već supruga 1/2+1/6 = 4/6 prva kćer 1/6 druga kćer 1/6 Tnx
  3. Poštovani molim pomoć u smislu formuliranja sadržaja zahtjeva sudu za utvrđivanje izvanbračne zajednice! Kako bi to trebalo izgledati, što da napišem (nadam se da ovdje nije potreban odvjetnik obzirom da se radi o običnom "zahtjevu" u izvanparničnom postupku)? Radi se o izvanbračnoj zajednici između moje majke i pok. očuha. Svrha utvrđivanja postojanja izvanbračne zajednice je korištenje prava iz mirovinskog osiguranja (obiteljske mirovine). Neosporno da je zajednica postojala, zajedničko prebivalište od '86, bezbroj svjedoka i sl. Jel dovoljno zahtjev sudu tipa: Molim Naslov da utvrdi status izvanbračne zajednice između teite (OIB) i pok. togitog (OIB) sa adresom u tuitu, s ciljem ostvarivanja prava teite na pravo iz mirovinskog osiguranja. zahtjevu prilažem sljedeće dokaze te nudim potencijalne svjedoke (teite) kako bi sud mogao utvrditi vjerodostojnost statusa izvanbračne zajednice. Ma bojim se da zbog neke formalnosti sud ne odbaci zahtjev i onda moram sve ponovo što će odužiti postupak. Ak neko ima primjerak zahtjeva bilo bi super. Hvala i mnogo sreće u Novoj!
  4. Tako sam i mislio. Samo treba regulirati datum stupanja na posao. Hvala na odgovoru!
  5. Ako sam dobro shvatio ne bi bilo dobro da potpisujem novi ugovor o radu dok sam još uvijek državni službenik, već da novi ugovor ima datum nakon isteka otkaznog roka (ali da ga ja već imam potpisanog u trenutku kad dajem otkaz). Konkretno, recimo sutra 10.11.2010. potpišem ugovor o radu s odgojnim domom u kojem piše da ću na posao stupiti 27.12.2010. Datum na tom ugovoru je 23.12.2010. godine. Dajem otkaz 12.11.2010. godine s time da mi otkazni rok traje od 13.12.2010. Samo, kaj nije protuzakonito potpisivati ugovor s datumom unaprijed?
  6. Uvjeren sam da to neće ići. Znači govorim o varijanti "nedobrovoljnog" poslodavca.
  7. Dakle,radim u jednom od naših ministarstava kao stručni suradnik (državni službenik). Imam nešto preko dvije godine staža. Želim se zaposliti u jednom odgojnom domu (osnivač RH, dakle javna služba). E sad kako to izvesti? *napominjem kako ne postoji mogućnost sporazumnog prekida radnog odnosa, niti premještaja ili čega sličnog Ja sam mislio ovako: 1. Odgojni dom donese rješenje kojim me prima na posao. 2. Prođe žalbeni rok na to riješenje (tako da više nema mogućnosti žalbe drugih protukandita). 3. Odgojni dom donese rješenje o stupanju na radno mjesto sa odgodom od cca 40. dana. (Ono, taj i taj, zaposlen na to i to radno mjesto, dužan je do dana tog i tog stupiti na to i to radno mjesto). 4. Imam dakle, rješenje o novom poslu i rješenje o stupanju na posao (s odgodom od cca 40 dana). 5. Dam redovni otkaz u ministarstvu i odradim otkazni rok(od mjesec dana). 6. Stupim na novo radno mjesto. Eto, neznam jel to okaj. Ima li kakav bolji način?
  8. Zanima me u kojim točno situacijama je moguće kažnjavanje za prometni prekršaj (točnije prijava) ? Jasno, ako ste zaustavljeni u počinjenju prekršaja (npr. prebrza vožnja), ili je prekršaj utvrđen prilikom rutinske kontrole (npr. alkotest), ili ste snimljeni multanovom nema dvojbe... No, zanima me sljedeće: ako ste počinili prometni prekršaj, a to je vidio npr. policajac ili patrola u službenom vozilu, ali vas nisu zaustavili... mogu li vas npr. temeljem zapisane reg oznake koju su pričitali na vašem vozilu kazniti? (*ali bez toga da su vas zaustavili ili da postoji dokaz o vašem počinjenom prekršaju - recimo fotografija...)
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija