Jump to content

hilda

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Znam da je već vjerojatno puno tema bilo o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, ali gori mi pod petama, a mislim da moja odvjetnica nije baš spretna u tim "vodama"...Evo..ovako ide moja priča: Suprug mi je preminuo, a imao je potpisan sa majkom Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Već dvije godine po smrti supruga ja uredno svaki mjesec svekrvi dajem novac (uz potpis) za otkup stana i sve kućne režije, i nastavila sam živjeti sa njom. Ponudila sam joj aneks ugovora na moje ime, sada sam dobila odgovor od njezine odvjetnice da neće potpisati aneks, jer ne ispunjavam uvjete iz ugovora, bez ikakvih dokaza, i traži iseljenje iz stana i pita koliko bih tražila novaca za isplatu za uplaćene iznose ? Uplaćivano je deset godina, pa su moja pitanja: 1) Da li moram iseliti iz stana ? 2) Da li mogu uvjetovati da se ne iselim dok mi se ne isplati sav traženi iznos ? 3) Koja kamata se primjenjuje, da li po eskontnoj stopi HNB HNB, ili zatezna kamata ? 4) da li mogu tražiti i iznos za njegu ? iako je ona pokretna, i u praksi koliki se iznos za to traži ? 5) Da li mogu tražiti i povrat uloženih sredstava za održavanje stana, iako nemam nikakvih računa, jer su se svi radovi radili na "crno" ? 6) Korištenje (amortizacija) svih mojih kućanskih aparata ? Jedini odgovor moje odvjetnice je da probam sama izračunati kolika su moja potraživanja ? Ja mislim da to rade nekakvi stručnjaci ???? Malo sam naporna, ali nemam iskustva, pa molim savjete....i unaprijed duboko...duboko...zahvalna...
  2. Znam da je već vjerojatno puno tema bilo o ugovoru o doživotnom uzdržavanju, ali gori mi pod petama, a mislim da moja odvjetnica nije baš spretna u tim "vodama"...Evo..ovako ide moja priča: Suprug mi je preminuo, a imao je potpisan sa majkom Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Već dvije godine po smrti supruga ja uredno svaki mjesec svekrvi dajem novac (uz potpis) za ot6kup stana i sve kućne režije, i nastavila sam živjeti sa njom. Ponudila sam joj aneks ugovora na moje ime, sada sam dobila odgovor od njezine odvjetnice da neće potpisati aneks, jer ne ispunjavam uvjete iz ugovora, bez ikakvih dokaza, i traži iseljenje iz stana i pita koliko bih tražila novaca za isplatu za uplaćene iznose ? Uplaćivano je deset godina, pa su moja pitanja: 1) Da li moram iseliti iz stana ? 2) Da li mogu uvjetovati da se ne iselim dok mi se ne isplati sav traženi iznos ? 3) Koja kamata se primjenjuje, da li po eskontnoj stopi HNB HNB, ili zatezna kamata ? 4) da li mogu tražiti i iznos za njegu ? iako je ona pokretna, i u praksi koliki se iznos za to traži ? 5) Da li mogu tražiti i povrat uloženih sredstava za održavanje stana, iako nemam nikakvih računa, jer su se svi radovi radili na "crno" ? 6) Korištenje (amortizacija) svih mojih kućanskih aparata ? Jedini odgovor moje odvjetnice je da probam sama izračunati kolika su moja potraživanja ? Ja mislim da to rade nekakvi stručnjaci ???? Malo sam naporna, ali nemam iskustva, pa molim savjete....i unaprijed duboko...duboko...zahvalna...
  3. Ako svekrva odbije potpisati aneks, što dalje ? Koja su moja prava? Da li tada tužba jer 9 godina smo po ugovoru plaćali sve kućne režije, pričuvu za stan i što je najvažnije otkup stana. Navodno da imam pravo tražiti naknadu za otkup stana i to po tržišnoj vrijednosti stana???
  4. Moj suprug je imao sa majkom potpisan ugovor o doživotnom uzdržavanju, po ostavinskoj raspravi je navedeno: Da s obzirom da je majka živa, pa prava iz navedenog ugovora ne ulaze u ostavinsku imovinu, pa nasljednici ostavitelja imaju pravo sklopiti sa primateljicom uzdržavanja aneks ugovora kojim će se utvrditi da li žele preuzeti obvezu po gore navedenom ugovoru o doživotnom uzdržavanju.Zanima me kakav je daljnji postupak, da li ja moram nakon ostavinske putem suda tražiti od svekrve (sa kojom živim i dalje sam nastavila plaćati obveze po ugovoru)da napravimo aneks ugovora i gdje se to obavlja? Moj suprug ima i sina iz prethodnog braka, zajedničke djece nemamo.Lijepo molim pomoć jer se zaista u ovome ne snalazim, a obitelj od svekrve (sin i kćer) me žele izbaciti iz stana jer kažu da više nemam prava tu stanovati??? Molim hitno pomoć.
  5. Rješenje o nasljeđivanju nisam dobila jer je sin dobio rok od mjesec dana da može dati izjavu u vezi sa autom, jer za taj dio nije potpisao, i J.B. je rekla da će ona za mjesec dana ponovo nas pozvati, ali smo mi potpisali sve ostalo o nasljeđivanju pa i taj dio o Ugovoru o doživotnom uzdržavanju jer nas je uvjerila da on prestaje važiti. Nismo dobili ništa pismeno, da li imamo pravo žalbe i u kojem roku reagirati' Da li odmah da damo prigovor?
  6. Vlasnik stana je svekrva, pok.suprugu u ugovoru o doživotnom uzdržavanju piše da mu ostavlja u nasljeđe kao davatelju uzdržavanja odgovarajući suvlasnički dio nekretnine i naveden je stan .Ako je bilježnik to pogrešno naveo tj. da prestaje Ugovor o doživotnom uzdržavanju i da na njega nemamo pravo, što radititi? Da li se trebamo žaliti i gdje? Nasljedničku izjava je potpisana ali to znači da nam je pogrešno obrazloženo.
  7. Moj suprug preminuo je prije dva mjeseca. Živjeli smo u stanu sa njegovom majkom. Suprug je imao na svoje ime sa majkom potpisan ugovor o doživotnom uzdržavanju sa majkom. Suprug ima iz prvog braka odraslog sina. Bila je provedena ostavinska rasprava i rečeno je da ugovor njegovom smrću prestaje važiti iako mi je odvjetnica prije toga tvrdila da se ugovor prenaša na mene i na sina, a sada javni bilježnik tvrdi da više ne važi već da moramo sklopiti novi aneks sa njegovom majkom, a ako ne pristane onda da nas obadvoje mora isplatiti za uplaćeno (devet godina), da li otplata kredita za stan ide po tržišnoj vrijednosti stana? . Sin traži da mu se isplati pola vrijednosti stana, iako ja tvrdim da je to bračna stečevina i da je automatski pola moje vlasništvo, a da se samo njegova polovica dijeli? Što raditi dalje ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija