Jump to content

Fortune

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. I mi otprilike želimo isto, preurediti krovište i podići potkrovlje. Išli smo u urbanistički raspitati se. Uglavnom, sve je to gotovo pa nemoguća misija. Papirologija i sve dozvole koštaju abnormalno puno, ako ih je uopće moguće dobiti. Treba zadovoljiti 101 uvjet. S druge strane, ako se ide u izgradnju "na svoju ruku", uvijek postoji mogućnost da nezadovoljna strana podnese prijavu inspekciji i eto novih problema. U svakom slučaju sretno!
  2. Hvala na odgovoru Mike06, I Vaši su odgovori i iskustvo cijenjeni i dobrodošli!
  3. Poštovani ude, Vaši su odgovori uvijek dobrodošli i od velike pomoći! Možete li, molim vas, konkretnije pojasniti "povredu susjedskih prava" kojima bi se osporila gradnja? Ima li i kakvu važnost (u ranijim postovima na ovoj temi spominjana) udaljenost građevine od međe? Što se događa s onim česticama koje su "slijepljene", tj. između kojih postoji sam zid debljine 10 cm i 1m staze među kućama? U ranijim se postovima također spominje isticanje obavijesti o gradnji na objektu/terenu na kojem će se raditi zahvat. Što se događa ukoliko zainteresirana stranka nije u mogućnosti pravovremeno reagirati na takvu obavijest (živi izvan mjesta u kojem je objekt/teren)? Hvala na odgovoru.
  4. Zanima me nešto slično. Ukoliko bi mijenjali dotrajalo krovište, ujedno i podigli potkrovlje u visinu od kojih 90 cm, treba li nam suglasnost susjeda za takav zahvat? Koje bi bili pravovaljani razlozi za njihovo protivljenje, a koji bi nam onemogućili podizanje potkrovlja? Znam da nam ne mogu zabraniti popravak krovišta.
  5. Pozdrav od mame blizanaca! Evo odgovora na neke od Vaših dilema. Ako ste punih godinu dana u radnom odnosu ostvarujete pravo na rodiljnu/roditeljsku naknadu koja se isplaćuje preko HZZO-a, a ne poslodavca. Ovisno o visini Vaše plaće, naknada za vrijeme komplikacija iznosit će maksimalno 4257,00 kn. Kažem ovisno o visini plaće, jer ukoliko imate niska primanja i naknada je manja. Rođenjem blizanaca ostvarujete pravo na 6 mjeseci rodiljnog dopusta i 30 mjeseci roditeljskog dopusta (ukupno 3 godine). Ukoliko firma propadne, Vi ćete izgubiti radno mjesto, a time Vam i prestaje teći staž. Što se naknada tiče, kao što sam već rekla, sve naknade za vrijeme komplikacija u trudnoći kao i isplate nakon rođenja djeteta idu na teret HZZO-a. Prvih 6 mjeseci naknade su delimitirane, tj. kretat će se u visini vaše mjesečne plaće. Drugih 6 mjeseci iznosit će do maksimalno 2660,00 kn ili manje, a od godinu dana djetetova života pola proračunske osnovice tj. 1663,00 kn.
  6. Izgradnja ograde armiranim betonom definitivno je slijedeći potez čim se ostvare zakonski preduvjeti (ponovna mogućnost izvođenja građevinskih radova nakon turističke sezone ). Susjeda smo prijavili policiji!!! Odveli su ga na razgovor. Svaka njegova slijedeća aktivnost na našu štetu i eto mu opet policije na vrata. U jednom djeliću sekunde pojavila se ideja o prodaji kuće, ali to bi bio naš poraz i bijeg pred budalom. Kuća i okućnica su naša obiteljska baština, pa zašto ustuknuti?! Do sad smo bili mirni i nismo ništa poduzimali, zato je bilo tako. Sada ćemo se drukčije igrati
  7. Horor se nastavlja. Situacija sa susjedom prešla je sve granice normalnog. Obzirom da je naša nova kuća izgrađena (60-ih god.) na mjestu stare uvučena 1m, između nas i susjeda postoji put kojim su se oni od tada služili, a služe se njime i danas kako bi prišli svojem vrtu sa stražnje strane kuće. Služnost puta nikada nije upisana u naš vlasnički list. U međuvremenu je s druge, stražnje strane kuća izgrađena cesta kojom je omogućen pristup susjedovom vrtu. Susjed čak tvrdi da je novoigrađena cesta njegova!!! (Mi s tom cestom nemamo ništa!) Ukoliko dobro tumačim, nestali su razlozi za eventualnim upisom služnosti puta po našem putu. Jesam li u pravu? Nadalje, sprejem u boji iscrtali smo među po liniji temelja naše nekadašnje kuće. Na to je susjed reagirao prijetnjama da ukoliko nešto učinimo, odnosno napravimo zid, da će nam provaliti u kuću i sve porazbijati, a izgrađeni zid srušiti. Čak je pozvao i građevinsku inspekciju. Napominjem da mi zid nismo planirali graditi, ali kako stvari stoje to nije isključeno. S druge strane me zanima kako se na nas odnosi članak 102. st. 2 Zakona o vlasničkim i drugim stvarnim pravima u kojem stoji da je svaki vlasnik dužan s desne strane svojega glavnog ulaza, gledano s puta, ograditi svoj prostor i razdvojiti ga od susjedova prostora, ako nije drugačije propisano, niti je drugi mjesni običaj? U našem se slučaju upravo radi o desnoj strani, gledano s puta!!!
  8. Zar nitko ne zna? Da li dva člana darovnim ugovorom mogu svoj dio prenijeti na trećeg člana ili ne?
  9. Vikendica je u vlasništvu 3 člana obitelji (majke i dvoje djece - svi punoljetni ), dakle svatko je vlasnik u 1/3. Dva člana obitelji žele svoj dio prenijeti na trećeg člana. Što je potrebno učiniti? Dva člana (majka i dijete) Darovnim ugovorom svoj dio prenose na trećeg člana (dijete) ili se to drukčije uređuje? Hvala na savjetima!
  10. I mene bi zanimalo isto. Krov na kući površine 32m2 ide "od nule" i definitivno zahtjeva popravak u punom smislu te riječi. Međutim, mi bi ga "rekonstruirali" i podigli zidove cca. 90 cm - 1m tako da, uz popravak krova dobijemo i nekakvo potkrovlje. Što se u ovakvom slučaju događa s dokumentima, odnosno kakve je i gdje dokumente potrebno ishodovati?
  11. Hvala na odgovoru. No mene muči što su stare postojeće međe (suhozidi, žive stijene) izbrisane s lica zemlje rukom dotičnog susjeda od kako je počelo naše neslaganje (unazad dvije godine). Što u tom slučaju? Nekakav sudski vještak sam utvrđuje granicu ili kako? Susjed i mi nećemo se dogovoriti niti u 3 naredna života.
  12. I opet problemi (nastavak na prvi post na ovoj temi). Prošlo smo si ljeto odlučili samopomoći. Zatrpali smo dio zemljišta koji nam je susjed odcijepio, ali samo taj dio, ni milimetra više. Naravno, posvađali smo se s njim na pasja kola i mislili smo da je to-to. E šipak. Na žalost, izbivali smo iz kućice cijelu godinu, a kad smo došli dolje - IZNENAĐENJE. Susjed si je dao truda, otkopao svu zemlju i ponovo si uzeo naš komad zemlje. Što sada? Natezat se s njim na ovakav način do besvjesti? Kako to riješiti???
  13. Evo ovako, čekamo blizance! Znamo da Grad Zagreb, uz propisane uvjete, za rođenje prvog djeteta jednokratno isplaćuje 3.000,0kn, a drugog 6.000,00kn. Zatim znamo da se, također uz propisane uvjete, od HZZO-a isplaćuje jednokratna novčana pomoć u iznosu od 70% proračunske osnovice po novorođenom djetetu (oko 2.300,00kn). Isto tako, prema Kolektivnom ugovoru za DS i DN iz 2008. u članku 54. uz ostalo stoji i da "službenik i namještenik ima pravo na pomoć u slučaju rođenja djeteta u visini 50% jedne proračunske osnovice" (oko 1.600,00kn). Pretpostavka je da se u slučaju rođenja blizanaca isplaćuju dvije ovakve naknade. E sad, mene zanima što se događa u slučaju ako su oba roditelja državni službenici. Ostvaruje li svaki od roditelja pravo na isplatu takve naknade za svako dijete ili ne? Postoje li kakvi uvjeti u vezi isplata tipa prijava djece na nekog od roditelja ili sl.? Isto pitanje vrijedi i u vezi isplate dara za "sv. Nikolu". Dobijaju li oba roditelja državna službenika takav dar za svako dijete ili ne? Slijedeća dilema tiče se Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koji stupa na snagu 01.01.2009., točnije članka 9. tog Zakona u kojem su opisana prava korisnika na rodiljne i roditeljske potpore. Sve bi bilo super da u članku 65. tog Zakona upravo za članak 9. ne stoji kako isti stupa na snagu na dan prijama Republike Hrvatske u Europsku uniju! Može li netko objasniti što to znači, tj. vrijede li u tom slučaja prava opisana u članku 9. ili ne??? Konačno, prema trenutno važećem Zakonu o radu člankom 67. opisan je rad u skraćenom radnom vremenu. Znamo da prema tom Zakonu majka blizanaca ima pravo raditi polovicu radnoga vremena do navršene treće godine života djece, međutim nije jasno definirano kada se može početi ostvarivati to pravo (npr. godinu dana nakon rođenja blizanaca). Ako netko ima iskustva u ovom području kao i svima prethodno opisanima bila bih zahvalna na tumačenju vezano uz korištenje svih navedenih prava. Hvala!
  14. Ako ste zaposleni u nekoj državnoj službi, a na vas se odnosi kolektivni ugovor za DS i DN, rekla bih da je prekid GO ipak moguć kako je opisano u slijedećem članku tog ugovora: Članak 29. (1) Službeniku i namješteniku može se odgoditi odnosno prekinuti korištenje godišnjeg odmora radi izvršenja važnih i neodgodivih službenih poslova. (2) Odluku o odgodi odnosno prekidu korištenja godišnjeg odmora iz stavka 1. ovoga članka donosi čelnik državnog tijela ili osoba koju on za to ovlasti. (3) Službeniku i namješteniku kojem je odgođeno ili prekinuto korištenje godišnjeg odmora, mora se omogućiti naknadno korištenje odnosno nastavljanje korištenja godišnjeg odmora.
  15. Evo ovako. U domovima za stare i nemoćne imam tri člana obitelji, što starih što nemoćnih uslijed vrlo teške bolesti sa smrtnom presudom. Za sada, dva su starija člana smještena u državne domove (cijena smještaja od 2000-3000kn) i nemam nekih većih prigovora. Bitno mi je da su čisti i nahranjeni, što jesu. Problem se pojavio kada smo relativno mladu osobu zbog težine bolesti bili primorani smjestiti u privatni dom (cijena smještaja 5700kn + ostali troškovi). Njihova samoreklama je bila bajkovita, ali ubrzo je isplivala na površinu sva prljavština, pokvarenost i nebriga osoblja za štićenike, a o aroganciji vlasnika da niti ne govorim. Pokušali smo najprije mirno i molećivo uputiti vlasnike na probleme, ali ostali su totalno gluhi. Slijedeći put više nismo bili tako "blagonakloni" pa smo malo oštrije upozorili na nepravilnosti nakon čega je počela "odmazda vlasnika". Higijena štićenika, pogotovo ležećih, nepokretnih je ispod svake ljudske razine. Probleme hranjenja i nužde najlakše rješavaju uvođenjem sondi, stoma i katetera. Stvari donesene od strane obitelji (ručnici, odjeća, pelene i ostala potrebna medicinska pomagala) razgrabe, razdijele drugim štićenicima i nakon toga se tim stvarima gubi svaki trag. Navodno imaju liječnički nadzor 3 puta tjedno. E pa pitam se ja kakav je to liječnički nadzor kada taj liječnik nije u stanju prepoznati prehladu dok temperatura totalno ne paralizira štićenika i tek tada primjeniti terapiju Sumamedom? A nije da nismo upozoravali na prehladu i ranije... Evo još jedan banalan primjer. Nemaju dovoljno pokrivala (deka) tako da svakodnevno moramo iznova tražiti da se u sobu donese deka! A ima toga još... Zato bih ovim privatnjacima najradije poslala inspekciju što najozbiljnije i razmišljam!!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija