Jump to content

Spleecho

Korisnik
 • Broj objava

  73
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Dakle, naslov sam sve kaže. Zaposlen sam na neodređeno vrijeme. Firma u kojoj radim, nudi mi aneks ugovora u koji bi mi stavila sve što trenutno obavljam (a do sad sam radio dobrovoljno, van opsega iz trenutnog ugovora), međiutim dodali bi mi još kompletno jedno novo područje rada, koje, kad bi prihvatio, fizički nisam u stanju stić napravit. Na moje pitanje što se dešava u trenutku kad ja fizički ne stignem obavit sve u predviđenom roku, dobijem usmeni odgovor "moraš". Također, na upit što ako odbijem takav aneks, a i taj dio posla, dobijem usmeni odgovor da je to naredba?! Naredba? Moram? Nije problem u tome što moram, nego što je to fizički neizvedivo, radi opsega posla. Vjerujem da je osnova za ovo dodjeljivanje procjena kako ja imam dovoljno vremena, međutim, situacija je da i sad jedva stižem sve, da ne govorim kako nosim posao i kući, jer se, naravno, prekovremeni ne plaćaju, već se daje preraspodjela radnih sati (u omjeru 1:1), što gubi smisao kad imaš preko 500 takvih sati, koje nikad ne stigneš iskoristit. Zanima me samo, kakva su moja prava i kako se ja u ovom slučaju mogu zaštitit. Ugovor je bez krajnjeg roka, dakle neodređen, s fiksnom bruto plaćom. Unaprijed zahvaljujem na odogovoru.
 2. Poštovanje svima. Pokušat ću "nacrtat" situaciju šta mogu bolje, ne bi li mi dali savjete kako postupiti. Dakle, supruga mi je trudna. Drugi put (2 mjeseca). Prvi put je iskoristila samo 4 mjeseca porodiljnog, prvo dijete ima 5 godina, što znači da se taj porodiljni još uvijek može aktivirat. Sad je na poslu s određenim prihodima koji će pasti krajem 9.2017. iz određenih razloga. Zanima me sljedeće: isplati li se otvarat stari porodiljni prije kraja tog 9. mjeseca (ili u kojem bi terminu bilo najbolje, ako uopće bi), dok je 2. put trudna, radi "zadržavanja" ove veće plaće i koji se uopće prosjek uzima kod otvaranja porodiljnog. Ako je nešto nejasno, odgovaram. Unaprijed zahvaljujem na pomoći...
 3. Dakle, praktički sve piše u naslovu. Vlasnik je dao prostor u najam na 5 godina i 2 dana kasnije ga je prodao. Novi vlasnik provaljuje u prostor i iz njega uzima sve što je našao, ukupno robe u vrijednosti cca 200.000kn. Policija izlazi na uviđaj i kaže da tu ne može ništa napraviti?! Kako se najmoprimac tu može zaštititi? Molio bi savjete što napraviti, kako postupiti.
 4. Dakle, ovako. Obzirom da ovaj put od foruma i njegovih korisnika nije bilo pomoći, ajde da ja pomognem forumu, ili nekom kome u budućnosti bude trebalo. 50% olakšice može ostvariti bilo koji od roditelja. U mom slučaju, bivša supruga nije imala upisanu olakšicu u poreznu karticu, već je za prethodnu godinu tražila povrat u cijelosti. Inače bi trebali pitat od nje poreznu karticu, odnijet na poreznu upravu (zajedno sa svojom karticom) i upisat olakšice. U slučaju da bivši "drug" ne želi dat poreznu karticu, ista se od poslodavca ishoduje službenim putem, što malo duže traje, ali odradi se. Dakle, moguće je.
 5. Poštovani svi, Zanima me sljedeće. Od razvoda bivša supruga koristi poreznu olakšicu u cijelosti za naše dijete. Doznao sam da ja uredno mogu dobiti 50% porezne olakšice za to dijete, dakle da olakšicu dijelimo po pola. Da li je to točno? Ako je točno, da li je dovoljno odnijeti poreznu karticu u poreznu upravu? Trebam li o tome obavijestiti bivšu suprugu? Obzirom da pri prijavi trebam donijeti i rodni list djeteta, zanima me, hoće li uopće biti izdan, obzirom da je mama skrbnica. Ne znam treba li napomenuti da alimentaciju za dijete uredno plaćam. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
 6. Poštovanje svima, Iznajmio bi podrumski prostor preuređen u prostor za stanovanje. Uredno bi s najmoprimcem potpisao ugovor i platio na to porez. Međutim, prostor je u podrumski, nastao usmenim dogovorom o podjeli svih stanara u kući i kao takav se koristi preko 40 godina. Smije li se zakonski taj prostor uopće iznajmit nekome? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
 7. Ispričavam se što ne znam. A original naravno da čuvam. Srećom, sve uplaćujem online bankarstvom. U biti, pitanje sam postavio što se bojim da mi bude kasno tražiti novac 2021. kad kredit istekne, iako svugdje piše da postupim upravo tako.
 8. Dužnik ima stalna novčana primanja, a zašto ne uplaćuje rate, to ni ja ne znam. Isto tako, ne znam ni zašto banka prvo ne ovrši njega, jer, kad je u pitanju odnos vjerovnika, dužnika i jamca-platca, banka navodno bira koga će prvog ovršiti. A dogovorno riješiti...mislim da u ovom slučaju nije moguće. Za sad kupim uplatnice za rate koje plaćamo umjesto njega, pa ako ništa, 2021. kad kredit bude zatvoren, poslat ću mu oveće pismo s potraživanjima. Ako znate, molim vas da mi odgovorite, ako je dužnik prebacio svoju imovinu na rodbinu i u biti ima samo plaću, postoji li mogućnost naplatiti se od njih?
 9. Dakle, ukratko, nakon što dužnik banci ne isplaćuje rate kredita (iako je u mogućnosti), banka se naplati od jamca-platca. 1. Koliko sam se uspio informirati, jamac-platac može tužiti dužnika nakon isteka kredita i potražiti od njega isplatu rata koje je platio uz kamatu. 2. Isto tako, čuo sam da je moguće da jamac-platac i prije isteka kredita (koji, btw, ističe 2021. godine) ima pravo tražiti od dužnika da mu vrati novac. Zanima me samo osvrt na tvrdnju 1 i 2, odnosno da li su točne i u kojoj mjeri. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
 10. Dakle, stvar stoji ovako. Stan u kojem živimo nam je premali (ali u našem vlasništvu,dobiven nasljeđem), pa bi na kredit kupili veći. Također, prvi stan je uredno kategoriziran i iznajmljuje se kao apartman, na što se plaća porez. Ono što mene zanima je, koliki bi porez platili na kupnju druge nekretnine, veličine cca 75m2 (manja nekretnina ima ukupnih 63m2 površine). Nas je u stanu za sad 3. Ako treba još neka informacija, dodam. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
 11. Koliko god se u biti trudio, bez da gnjavim po forumu, neke stvari ne mogu dokučiti: 1. Da li sam ja dužan agenciji plaćati proviziju za kupnju nekretnine, ako sam pronašao javno objavljeni oglas na portalu, odnosno, za isti nisam angažirao agenciju. Naravno, da bi pogledao stan, moram im se javiti, obzirom da su navedeni samo njihovi kontakt podatci. 2. Pri pregledavanju stana (koliko sam upućen), agencija ti da' na potpis dokumente da si stan pregledao, međutim, također ti uvaljuju i dokument o posredovanju. Smijem li taj drugi odbiti potpisati, ako sam stan našao na oglasu? U pravilu mi ne smeta plaćati poviziju, međutim, ne želim da me prevare, jer 2% je poprilična svota. Unaprijed zahvaljujem.
 12. Postoji li zastara ako je, recimo, prošlo dvije godine. Jer, kakvi su naši sudovi...
 13. Ukratko da objasnim tijek događaja, nakon kojeg bi molio za pomoć da li i kako mogu doći do neisplaćenih plaća. Dakle, firma djelatniku 4 mjeseca ne isplaćuje plaće i ne daje obračunski listić. Djelatnik daje otkaz, prijavljuje firmu inspektoratu, gdje nakon nekog vremena na kućnu adresu stižu obračunski listići za odrađene mjesece, međutim, naravno, isplate plaće nema. Zanima me, kako je moguće da je firma i dalje aktivna, ako nije podmirila obveze prema djelatnicima i da li je moguće da do isplate zaostataka dođe. Ako da, kako? Jedna informacija me posebno zanima. Kako doznati što se u biti desilo s predmetom prijave inspektoratu. Kome se obratiti, obzirom da nemam nikakav pisani trag o prijavi. Napominjem da sam dva puta bio na inspektoratu i pozivan kao svjedok na sud. Znači, inspektorat je podigao tužbu koja je također vrlo vjerojatno "prošla". Vjerujem da je država "opalila" kaznu koju je poslodavac platio, međutim, zar nema obvezu isplatiti i djelatnike? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
 14. Postoji, zakon koji ne dopušta stavljanje klime na stranu zgrade okrenutu prema cesti, a ovo je skroz sa strane dvorišta, međutim, to što on ne može ništa, je upitno. Jer ti uvijek može fizički braniti, praviti probleme i onda ste oboje u problemu. U svakom slučaju, zahvaljujem na odgovoru.
 15. Zahvaljujem na odgovoru. Ali nije uopće problem da bi ja susjedu stavljao klimu gdje mu ne odgovara, već njemu ne odgovara da je stavim igdje, da ne bi bio "narušen izgle zgrade". A isti taj susjed je svojevremeno zagradio balkon koji se čak vidi s glavne ceste, pa mu nitko nije ništa rekao. Ovdje je situacija da će on pravit problem jer je takav čovjek kakav već je, a ja bi pokušao naći rješenje da ga spriječim u pravljenju problema. Mada, kad su idioti u pitanju, to je vrlo malo moguće.
×
×
 • Napravi novi...