Jump to content

Spleecho

Korisnik
  • Broj objava

    78
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Iz naslova je sve jasno. Djelatniku od prošle godine ostane cca 15 dana godišnjeg odmora, kojeg mu ne dopuštaju iskoristiti do zakonski određenog termina, već mu jednostavno u tijekom 5./6. mjeseca, upišu tih 15 dana kao da je bio, mada je on uredno dolazio na posao. Što tu napraviti, kako se zaštititi kad te obavijeste da će to napraviti? Da napomenem, dolazak na posao je lako dokaziv, postoje kamere, djelatnik se logira na službenom računalu... Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  2. Smatra li se izvanredni studij (uz plaćanje) redovnim školovanjem? Također, moram ga skinit sa svoje porezne kartice, dakle, ukidaju mi se olakšice, što mu traži poslodavac. To nije problem, ali zar se olakšice ne dobivaju na uzdržavanog člana obitelji, iz čega proizlazi da ako nemam pravo na olakšicu, ne moram ga ni uzdržavat?
  3. Posao je u dućanu, ugovorno riješen, dakle, ništa na crno, neto prihodi cca 5000kn. Vrlo vjerojatno za početak probni rad, dok ako se pokaže kvalitetan, ostaje radit.
  4. Hvala vam na odgovoru. Nije postojala nikakva ovrha, jer ja samostalno uplaćujem alimentaciju već...11 godina. Iznos alimentacije određen je brakorazvodnom parnicom. Ono što mene zanima je, imam li ja uopće prema gore navedenim informacijama, pravo prestat plaćat alimentaciju, obzirom da se dijete zaposlilo?
  5. Poštovani svi, Obzirom da lutanjem po portalu nisam uspio pronaći odgovore, postavit ću ovdje pitanje, pa bi molio da mi netko tko zna odgovori. Zanima me smijem li prestati plaćati alimentaciju za dijete koje je: punoljetno (18 godina), završilo srednju školu, upisano na izvanredni studij (uz plaćanje), zaposleno (odnedavno). Dakle, studira uz plaćanje, ali ima i svoje prihode. Godina dana od završetka srednje škole nije prošla još. Alimentaciju koja je određena brakorazvodnom parnicom, uredno plaćam od početka. Zanima me samo da li imam pravo prekinuti plaćat alimentaciju, obzirom na gore navedene činjenice i ako da, da li moram nekoga obavještavati, ili jednostavno...prestanem, radi uvjeta koji to zadovoljavaju? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  6. Dakle, naslov sam sve kaže. Zaposlen sam na neodređeno vrijeme. Firma u kojoj radim, nudi mi aneks ugovora u koji bi mi stavila sve što trenutno obavljam (a do sad sam radio dobrovoljno, van opsega iz trenutnog ugovora), međiutim dodali bi mi još kompletno jedno novo područje rada, koje, kad bi prihvatio, fizički nisam u stanju stić napravit. Na moje pitanje što se dešava u trenutku kad ja fizički ne stignem obavit sve u predviđenom roku, dobijem usmeni odgovor "moraš". Također, na upit što ako odbijem takav aneks, a i taj dio posla, dobijem usmeni odgovor da je to naredba?! Naredba? Moram? Nije problem u tome što moram, nego što je to fizički neizvedivo, radi opsega posla. Vjerujem da je osnova za ovo dodjeljivanje procjena kako ja imam dovoljno vremena, međutim, situacija je da i sad jedva stižem sve, da ne govorim kako nosim posao i kući, jer se, naravno, prekovremeni ne plaćaju, već se daje preraspodjela radnih sati (u omjeru 1:1), što gubi smisao kad imaš preko 500 takvih sati, koje nikad ne stigneš iskoristit. Zanima me samo, kakva su moja prava i kako se ja u ovom slučaju mogu zaštitit. Ugovor je bez krajnjeg roka, dakle neodređen, s fiksnom bruto plaćom. Unaprijed zahvaljujem na odogovoru.
  7. Poštovanje svima. Pokušat ću "nacrtat" situaciju šta mogu bolje, ne bi li mi dali savjete kako postupiti. Dakle, supruga mi je trudna. Drugi put (2 mjeseca). Prvi put je iskoristila samo 4 mjeseca porodiljnog, prvo dijete ima 5 godina, što znači da se taj porodiljni još uvijek može aktivirat. Sad je na poslu s određenim prihodima koji će pasti krajem 9.2017. iz određenih razloga. Zanima me sljedeće: isplati li se otvarat stari porodiljni prije kraja tog 9. mjeseca (ili u kojem bi terminu bilo najbolje, ako uopće bi), dok je 2. put trudna, radi "zadržavanja" ove veće plaće i koji se uopće prosjek uzima kod otvaranja porodiljnog. Ako je nešto nejasno, odgovaram. Unaprijed zahvaljujem na pomoći...
  8. Dakle, praktički sve piše u naslovu. Vlasnik je dao prostor u najam na 5 godina i 2 dana kasnije ga je prodao. Novi vlasnik provaljuje u prostor i iz njega uzima sve što je našao, ukupno robe u vrijednosti cca 200.000kn. Policija izlazi na uviđaj i kaže da tu ne može ništa napraviti?! Kako se najmoprimac tu može zaštititi? Molio bi savjete što napraviti, kako postupiti.
  9. Dakle, ovako. Obzirom da ovaj put od foruma i njegovih korisnika nije bilo pomoći, ajde da ja pomognem forumu, ili nekom kome u budućnosti bude trebalo. 50% olakšice može ostvariti bilo koji od roditelja. U mom slučaju, bivša supruga nije imala upisanu olakšicu u poreznu karticu, već je za prethodnu godinu tražila povrat u cijelosti. Inače bi trebali pitat od nje poreznu karticu, odnijet na poreznu upravu (zajedno sa svojom karticom) i upisat olakšice. U slučaju da bivši "drug" ne želi dat poreznu karticu, ista se od poslodavca ishoduje službenim putem, što malo duže traje, ali odradi se. Dakle, moguće je.
  10. Poštovani svi, Zanima me sljedeće. Od razvoda bivša supruga koristi poreznu olakšicu u cijelosti za naše dijete. Doznao sam da ja uredno mogu dobiti 50% porezne olakšice za to dijete, dakle da olakšicu dijelimo po pola. Da li je to točno? Ako je točno, da li je dovoljno odnijeti poreznu karticu u poreznu upravu? Trebam li o tome obavijestiti bivšu suprugu? Obzirom da pri prijavi trebam donijeti i rodni list djeteta, zanima me, hoće li uopće biti izdan, obzirom da je mama skrbnica. Ne znam treba li napomenuti da alimentaciju za dijete uredno plaćam. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  11. Poštovanje svima, Iznajmio bi podrumski prostor preuređen u prostor za stanovanje. Uredno bi s najmoprimcem potpisao ugovor i platio na to porez. Međutim, prostor je u podrumski, nastao usmenim dogovorom o podjeli svih stanara u kući i kao takav se koristi preko 40 godina. Smije li se zakonski taj prostor uopće iznajmit nekome? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  12. Ispričavam se što ne znam. A original naravno da čuvam. Srećom, sve uplaćujem online bankarstvom. U biti, pitanje sam postavio što se bojim da mi bude kasno tražiti novac 2021. kad kredit istekne, iako svugdje piše da postupim upravo tako.
  13. Dužnik ima stalna novčana primanja, a zašto ne uplaćuje rate, to ni ja ne znam. Isto tako, ne znam ni zašto banka prvo ne ovrši njega, jer, kad je u pitanju odnos vjerovnika, dužnika i jamca-platca, banka navodno bira koga će prvog ovršiti. A dogovorno riješiti...mislim da u ovom slučaju nije moguće. Za sad kupim uplatnice za rate koje plaćamo umjesto njega, pa ako ništa, 2021. kad kredit bude zatvoren, poslat ću mu oveće pismo s potraživanjima. Ako znate, molim vas da mi odgovorite, ako je dužnik prebacio svoju imovinu na rodbinu i u biti ima samo plaću, postoji li mogućnost naplatiti se od njih?
  14. Dakle, ukratko, nakon što dužnik banci ne isplaćuje rate kredita (iako je u mogućnosti), banka se naplati od jamca-platca. 1. Koliko sam se uspio informirati, jamac-platac može tužiti dužnika nakon isteka kredita i potražiti od njega isplatu rata koje je platio uz kamatu. 2. Isto tako, čuo sam da je moguće da jamac-platac i prije isteka kredita (koji, btw, ističe 2021. godine) ima pravo tražiti od dužnika da mu vrati novac. Zanima me samo osvrt na tvrdnju 1 i 2, odnosno da li su točne i u kojoj mjeri. Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
  15. Dakle, stvar stoji ovako. Stan u kojem živimo nam je premali (ali u našem vlasništvu,dobiven nasljeđem), pa bi na kredit kupili veći. Također, prvi stan je uredno kategoriziran i iznajmljuje se kao apartman, na što se plaća porez. Ono što mene zanima je, koliki bi porez platili na kupnju druge nekretnine, veličine cca 75m2 (manja nekretnina ima ukupnih 63m2 površine). Nas je u stanu za sad 3. Ako treba još neka informacija, dodam. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija